Рішення
від 15.02.2011 по справі 2о-23-2011
ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 Справа № 2о-23-2011

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2011 року                                                                 місто Горохів

Горохівський районний суд Волинської області в складі :

головуючого судді –Чонка В.В.,

народних засідателів –Рудь Л.А., Колюсь С.Й.,

при секретарі –Гусак Т.Г..,

з участю представника заявника ОСОБА_1,

представника органу опіки та піклування –ОСОБА_2,

розглянувши в судовому засіданні у в місті Горохові цивільну справу за заявою Берестечківського психоневрологічного інтернату про призначення опікуна над недієздатною ОСОБА_3, –

ВСТАНОВИВ:

          Заявник звернувся до суду з заявою, в якій просить призначити директора Берестечківського психоневрологічного інтернату ОСОБА_1 опікуном недієздатної ОСОБА_3.

          Свою заяву мотивує тим, що 08 вересня 2009 року, рішенням Горохівського районного суду Волинської області ОСОБА_3 було визнано недієздатною. При розгляді даної справи питання про встановлення опіки не вирішувалося. Згідно заключення медико-психіатричної експертизи ОСОБА_3 хворіє на епілептичну хворобу з припадками середньої частоти та вираженими характерологічними змінами особистості по епітипу, внаслідок чого не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керуватися ними. Недієздатна ОСОБА_3 проживає в Берестечківському психоневрологічному інтернаті з 27 березня 1999 року і знаходиться на повному державному утриманні. Просить заяву задовольнити.

          Представник органу опіки та піклування Берестечківської міської ради ОСОБА_2 в суді пояснила, що рішенням виконавчого комітету Берестечківської міської ради №78.7 від 17.11.2010 року Горохівському районному суду було рекомендовано встановити опіку та призначити опікуном над недієздатною громадянкою ОСОБА_3 директора Берестечківського психоневрологічного інтернату ОСОБА_1. Просить заяву задовольнити.

Заслухавши пояснення заявника, представника органу опіки та піклування та дослідивши письмові докази у справі, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

          Відповідно до ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

          Згідно ст. 62 ЦК України, опіка або піклування встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування.

          Згідно ч. 1 ст. 63 ЦК України, опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу.

          А згідно ч. 2 ст. 63 ЦК України, опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю.

          Відповідно до ч. 1 ст. 241 ЦПК України, cуд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

          Рішенням Горохівського районного суду Волинської області від 08 вересня 2009 року ОСОБА_3 було визнано недієздатною.

          З заключення психо-неврологічної МСЕК вбачається, що ОСОБА_3, хворіє на психічну хворобу з діагнозом епілептичну хворобу з припадками середньої частоти та вираженими характерологічними змінами особистості по епітипу. По психстану може знаходитись в будинку-інтернаті для психохроників.

          Довідкою Берестечківського психоневрологічного інтернату №47 від 01.02.2011 року стверджується, що ОСОБА_3 дійсно проживає в даному інтернаті і знаходиться на повному державному утриманні з 27.03.1999 року.

          Отже, судом встановлено, що ОСОБА_3 дійсно хворіє на епілептичну хворобу з припадками середньої частоти та вираженими характерологічними змінами особистості по епітипу, проживає в Берестечківському психоневрологічному інтернаті і знаходиться на повному державному утриманні і встановлення опіки над нею необхідне для того, щоб забезпечити її особисті немайнові та майнові права та інтереси як особи, яка за станом здоров’я не може самостійно здійснювати свої права і виконувати обов’язки, а тому суд заяву задовольняє.

          Керуючись ст. ст. 15, 30, 62, 212, 215, 241 ЦПК України, ст. 60, 62, 63 ЦК України, суд, –

ВИРІШИВ:

Заяву задовольнити.

Призначити директора Берестечківського психоневрологічного інтернату ОСОБА_1 опікуном недієздатної ОСОБА_3.

Рішення може бути оскаржене в Апеляційний суд Волинської області через Горохівський районний суд Волинської області  шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.  

Головуючий                                                        В.В.Чонка

Народні засідателі:                                             Л.А. Рудь

                                                                            ОСОБА_4

СудГорохівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення15.02.2011
Оприлюднено30.05.2011
Номер документу15699136
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2о-23-2011

Рішення від 15.02.2011

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Чонка В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні