Постанова
від 15.04.2011 по справі 2а-964/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

  

            ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                              ПОСТАНОВА

                                                      ІМЕНЕМ     УКРАЇНИ

 "15" квітня 2011 р.                                                Справа № 2a-964/11/0970

 м. Івано-Франківськ  

          Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Главач І.А., розглянувши в порядку скороченого провадження матеріали адміністративної справи за позовом Державної податкової інспекції в Косівському районі до Косівської станції швидкої допомоги про припинення юридичної особи,

в с т а н о в и в:

23.03.2011 року Державна податкова інспекція в Косівському районі звернулася з адміністративним позовом до Косівської станції швидкої допомоги про припинення юридичної особи. Позовні вимоги мотивувала тим, що відповідач протягом 2005-2011 років не подавав органам державної податкової служби документів фінансової звітності відповідно до закону, а тому згідно абзацу 5 ч.2 ст.38 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців" підлягає припиненню.

23.03.2011 року відповідно до п.3 ч.1 ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України винесено ухвалу про відкриття скороченого провадження по даній адміністративній справі та на виконання ч.3 ст.183-2 КАС України відповідачу направлено копію ухвали про відкриття скороченого провадження, копію позовної заяви з доданими до неї документами та запропоновано у десятиденний строк з дня отримання копії даної ухвали подати заперечення проти позову. Дані документи відповідач отримав 26.03.2011 року, однак заперечення проти позову чи заяву про визнання позову у встановлений строк до суду не подав.

Згідно із п.3 ч.5 ст.183-2 КАС України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів, у разі якщо протягом семи днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною третьою цієї статті, до суду не надійшло заперечення відповідача та за умови, що справа не розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Враховуючи те, що до суду не було подано заперечення відповідача проти заявленого позову та те, що справа не розглядається судом за місцезнаходженням відповідача, поданий Державною податковою інспекцією в Косівському районі до Косівської станції швидкої допомоги підлягає розгляду в строк, визначений п.3 ч.5 ст.183-2 КАС України.

Розглянувши матеріали позовної заяви, дослідивши наявні докази, суддя прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог з наступних мотивів.

Судом встановлено, що Косівська станція швидкої допомоги 25.11.1995 року зареєстрована Косівською районною державною адміністрацією Івано-Франківської області як юридична особа (код ЄДРПОУ 30619074) та взята на податковий облік як платник податків Державною податковою інспекцією в Косівському районі.

Відповідно до п.2 ч.1 ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування” у редакції, чинній на час  виникнення спірних правовідносин, платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані: вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законами; подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Аналогічно, п.п.16.1.3 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України, який набрав чинності з 01.01.2011 року, встановлено, що платник податків зобов’язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач протягом 2005-2011 років, тобто більше одного року, не подавав до Державної податкової інспекції в Косівському районі звітність, пов’язану з обчисленням та сплатою податків та зборів.

Згідно довідки Державної податкової інспекції в Косівському районі за № 367/10/19-012 від 16.03.2011 року Косівська станція швидкої допомоги не має заборгованості по сплаті податків і зборів (обов’язкових платежів).

Згідно п.11 ст. 10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднані спеціалізовані державні податкові інспекції виконують такі функції: подають до судів позови до підприємств, установ, організацій та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в доход держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а в інших випадках - коштів, одержаних без установлених законом підстав, а також про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна; звертаються до суду в інших випадках, передбачених законом.

Підпунктом 20.1.12 пункту 20.1 ст.20 Податкового кодексу України встановлено, що органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

У відповідності до вимог п.п.11.10 п.11 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України 22.12.2010 року за № 979, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.12.2010 року за № 1439/18734, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та у разі неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності, то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків - про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, відміни державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

На виконання вимог п.п.11.10 п.11 даного Порядку начальником Державної податкової інспекції в Косівському районі винесено відповідне розпорядження від 16.03.2011 року за № 8-р.

Таким чином, суд зазначає, що позивач наділений правом звернутися до суду із позовною заявою про припинення юридичної особи.

Відповідно до ч.1 ст.33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Згідно абзацу 5 ч.2 ст.38 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців" підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов’язано з банкрутством юридичної особи є  неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення.

На підставі ст.124 Конституції України, керуючись ст.ст.11, 71, 86, 162, 183-2, 256 КАС України, суддя

                                                      п о с т а н о в и в:

позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу Косівську станцію швидкої допомоги (вул.. Шевченка, 27, м. Косів, Косівський район, Івано-Франківська область, 78600,  код ЄДРПОУ – 30619074).

Постанову допустити до негайного виконання.

Згідно ч.2 ст.38 ЗУ “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” копію постанови, після набрання нею законної сили, направити державному реєстратору Косівської районної державної адміністрації Івано-Франківської області.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови сторонами або іншою особою, яка брала участь у справі. Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку також іншими особами у зв’язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов’язки.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

У разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, ухвала суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточною і оскарженню не підлягає.  

          Постанова складена 15.04.2011 року о 14:25 год.

          Суддя                                                                                                                        Главач І.А.

          

          

Дата ухвалення рішення15.04.2011
Оприлюднено28.05.2011
Номер документу15723955
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-964/11/0970

Ухвала від 23.03.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Постанова від 15.04.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні