Постанова
від 18.04.2011 по справі 2а-921/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" квітня 2011 р. Справа № 2a-921/ 11/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський о кружний адміністративний су д у складі:

Судді Григорука О.Б .

при секретарі Руд ій В.О.

за участю: представни ка позивача - Кобацького Я.З ., представника відповідача - нез'явився

розглянувши у відк ритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністрат ивну справу

за позовом: Коломи йської об'єднананої державно ї податкової інспекції

до відповідача: Товариства з обмеженою відп овідальністю "Росмар"

про стягнення податк ового боргу в сумі 50769,63 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Коломийська об' єднана д ержавна податкова інспекція звернулася до суду з адмініс тративним позовом до Товарис тва з обмеженою відповідальн ість «Росмар» про стягнення податкового боргу в сумі 50769,63 г рн.

Позовні вимоги мотивує тим , що відповідачем порушено ви моги Закону України "Про сис тему оподаткування", Закону У країни "Про податок на додану вартість " та Закону України "Про порядок погашення зобов 'язань платників податків пе ред бюджетами та державними цільовими фондами" на момент подання позовної заяви не сп лачено податковий борг в роз мірі 50769,63 грн.

Представник позивача в суд овому засідання позовні вимо ги підтримав з підстав викла дених в позовній заяві. Позов просив задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився , на адресу суду неодноразово поверталось надіслані докум енти відповідача, з відмітко ю про відсутність адресата з а вказаною адресою. Згідно пр авил ч.4 ст.33 КАС України у разі ненадання особами, які берут ь участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судо вий виклик або судове повідо млення надсилаються: юридичн им особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою міс цезнаходження (місця прожива ння), що зазначена в Єдиному де ржавному реєстрі юридичних о сіб та фізичних осіб - підприє мців. У разі відсутності осіб , які беруть участь у справі, з а такою адресою вважається, щ о судовий виклик або судове п овідомлення вручене їм належ ним чином. Таким чином, суд вир ішив провести розгляд справи за відсутності відповідача.

Розглянувши позовну заяву , заслухавши пояснення предс тавника позивача дослідивш и та оцінивши наявні докази, с удом встановлено наступне.

Згідно ч.1 ст.67 Конституції Ук раїни кожен зобов'язаний спл ачувати податки і збори в пор ядку і розмірах, встановлени х законом.

Згідно ч. 1 ст. 9 Закону Україн и «Про систему оподаткування » ( в редакції чинній на момент виникнення спірних правовід носин) платники податків і зб орів (обов'язкових платежів) з обов'язані: вести бухгалтерс ький облік, складати звітніс ть про фінансово-господарськ у діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, вста новлені законами; подавати д о державних податкових орган ів та інших державних органі в відповідно до законів декл арації, бухгалтерську звітні сть та інші документи і відом ості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (о бов'язкових платежів); сплачу вати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежі в) у встановлені законами тер міни.

Згідно п.9.8 п.9 Закону України «Про податок на додану варті сть» (в редакції чинній на мом ент виникнення спірних право відносин) платник податку зо бов'язаний повернути податко вому органу реєстраційне сві доцтво: якщо анулювання реєс трації здійснюється за ініці ативою податкового органу, - п ротягом двадцяти календарни х днів від дня прийняття ріше ння про анулювання. У цьому ви падку затримка у поверненні такого свідоцтва прирівнюєт ься до затримки у наданні под аткової звітності з цього по датку.

Відповідно до вищевказано ї норми Закону платник подат ку, в обліку якого на день анул ювання реєстрації знаходять ся товарні залишки або основ ні фонди, стосовно яких був на рахований податковий кредит у минулих або поточному пода ткових періодах, зобов'язани й визнати умовний продаж так их товарів за звичайними цін ами та відповідно збільшити суму своїх податкових зобов' язань за наслідками податков ого періоду, протягом якого в ідбувається таке анулювання .

Судом встановлено, що 27.09.2010 ро ку за результатами невиїзної (камеральної) перевірки пода ткової декларації з податку на додану вартість складено акт перевірки №3025/1600/34517880. Перевір кою виявлені порушення відпо відачем вимог п.9.8. ст. 9 Закону У країни «Про податок на додан у вартість», а саме не визнан о умовного продажу товарно-м атеріальних цінностей та осн овних фондів, за наслідками ч ого винесено податкові повід омлення-рішення №0006121600/0 та №0006131600/0 від 11.10 2010 року по податку на дод ану вартість у сумі 50743 грн.(за о сновним платежем - 48327 грн., за штрафними фінансовими санкц іями 2416 грн.) та 170 грн.

Положенням п.п.5.2.1 п.5.2 ст.5 Закон у України “Про порядок погаш ення зобов' язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и” встановлено, що податкове зобов' язання платника пода тків, нараховане контролюючи м органом, вважається узгодж еним в день отримання платни ком податків податкового пов ідомлення, за винятком випад ків його апеляційного узгодж ення і відповідно до п.п.5.3.2 п.5.3 с т.5 Закону повинно бути сплаче но платником податків на про тязі 10-ти календарних днів, на ступних за днем узгодження. У згоджена сума податкового зо бов' язання, не сплачена пла тником податків у строки, виз начені цією статтею, визнаєт ься сумою податкового боргу платника податків.

Пунктом 6.2 статті 6 Закону Ук раїни “Про порядок погашення зобов' язання платників под атків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами” передбачено, що коли платник податків не сплачує узгодже ну суму податкового зобов' я зання в установлені строки, п одатковий орган надсилає так ому платнику податкові вимог и.

У зв' язку не сплатою відпо відачем податкового боргу, Т зОВ «Росмар» надсилались пер ша податкова вимога.

Податковий борг підтвердж ується податковими повідомл еннями - рішеннями та іншими м атеріалами справи. Будь-яких доказів повного чи частково го погашення суми податковог о боргу, відповідачем на адре су суду не направлялось.

Підсумовуючи вищевикладен е, враховуючи встановлені об ставини справи, суд вважає ви моги позивача про стягнення податкового боргу в сумі 50769,63 г рн обґрунтованими, та такими , що підлягають задоволенню.

На підставі ст. 124 Конституц ії України, керуючись ст. ст. 158- 163, 167 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Росмар", код ЄДР 34517880, в дохід бюджету податковий борг в су мі 50769 (п"ятьдесять тисяч сімсот шістдесят дев"ять) грн. 63 коп.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, апеляційна ск арга на постанову суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб' єкта владних пов новажень у випадках та поряд ку, передбаченому частиною ч етвертою статті 167 КАС України , було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п' ятиденного строку з моменту отримання суб' єктом владни х повноважень повідомлення п ро можливість отримання копі ї постанови суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає за конної сили в порядку та стро ки встановлені статтею 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Суддя: Гри горук О.Б.

Постанова складен а в повному обсязі 21.04.2011 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.04.2011
Оприлюднено28.05.2011
Номер документу15723991
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-921/11/0970

Постанова від 18.04.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Постанова від 18.04.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Ухвала від 18.03.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Постанова від 18.04.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні