Постанова
від 14.04.2011 по справі 2а-877/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" квітня 2011 р. Справа № 2a- 877/11/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський о кружний адміністративний су д у складі:

Головуючого судді Боброва Ю.О.

за участю секрета ря судового засідання Дмитра шко О.М.,

представника позивач а Сенеджука Ю.С.,

розглянувши у відк ритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністрат ивну справу

за позовом: держав ної податкової інспекції в Н адвірнянському районі Івано -Франківської області

до відповідача: товариства з обмеженою відп овідальністю “Фалько-ІФ”

про стягнення податк ового боргу в сумі 2250,27 грн,-

ВСТАНОВИВ:

14.03.2011 року державна податков а інспекція в Надвірнянськом у районі Івано-Франківської області (надалі - ДПІ в Надвірн янському районі, позивач) зве рнулася з адміністративним п озовом до товариства з обмеж еною відповідальністю “Фаль ко-ІФ” (надалі - ТОВ “Фалько-ІФ ”, відповідач) про стягнення податкового боргу в сумі 2250,27 г рн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач в порушенн я вимог статті 5 Закону Україн и “Про порядок погашення зоб ов' язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами” від 21.1 2.2000 року № 2181-III заборгував перед бюджетом орендну плату за зе мельні ділянки державної і к омунальної власності на зага льну суму 2250,27 грн.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав у повному обсяз і з підстав, викладених в позо вній заяві та пояснив суду, що ТОВ “Фалько-ІФ” орендує земе льну ділянку в селі Заріччя Н адвірнянського району. Стано м на момент подання позову бо рг по орендній платі станови ть 2250,27 грн. Борг у вказаній сумі підтверджується податковою декларацією за 2010 рік, поданою відповідачем до ДПІ в Надвір нянському районі. Просив поз ов задовольнити повністю.

Відповідач, який не є суб' є ктом владних повноважень, по вторно в судове засідання не з' явився, хоча належним чин ом повідомлявся про дату, час та місце судового розгляду, щ о підтверджується повідомле ннями про вручення поштових відправлень. Наданим правом на подання заперечення проти позову не скористався. Заяв т а клопотань про відкладення розгляду справи чи про причи ни неявки суду не подав.

Згідно частини 4 статті 128 Код ексу адміністративного судо чинства України в разі повто рного неприбуття відповідач а, який не є суб' єктом владни х повноважень, належним чино м повідомленого про дату, час і місце судового розгляду бе з поважних причин або без пов ідомлення ним про причини не прибуття, розгляд справи не в ідкладається і справу може б ути вирішено на підставі ная вних у ній доказів.

За таких обставин, суд розгл янув справу за відсутності в ідповідача.

Розглянувши позовну заяву , заслухавши представника по зивача, дослідивши та оцінив ши подані докази, суд дійшов в исновку про обґрунтованість позовних вимог та задоволен ня позову з наступних підста в.

Судом установлено, що ТОВ “Ф алько-ІФ” зареєстроване держ авним реєстратором виконавч ого комітету Івано-Франківсь кої міської ради 28.04.2006 року та 10.0 5.2006 року взяте на облік ДПІ в м. І вано-Франківську за реєстрац ійним №11540 (а.с.7).

Відповідач узгодив зобов' язання по сплаті орендної пл ати за земельну ділянку держ авної і комунальної власност і, яка знаходиться за адресою : с. Заріччя Надвірнянського р айону Івано-Франківської обл асті, подавши 01.02.2010 р. податкову декларацію орендної плати з а земельну ділянку державної і комунальної власності за 201 0 р. (а.с. 13).

Згідно розрахунку станом н а 11.03.2011 року узгоджена сума забо ргованості зі сплати орендно ї плати за земельну ділянку д ержавної і комунальної власн ості становить 2250, 27 грн. (а.с. 6).

Згідно статті 2 Закону Украї ни «Про плату за землю» № 2535-XII вi д 03.07.1992 року (надалі - Закон № 2535-X II), із змінами та доповненнями , використання землі в Україн і є платним. Плата за землю спр авляється у вигляді земельно го податку або орендної плат и, що визначається залежно ві д грошової оцінки земель. Роз міри податку за земельні діл янки, грошову оцінку яких не в становлено, визначаються до її встановлення в порядку, ви значеному цим Законом.

Згідно статті 14 Закону № 2535-XII п латники земельного податку, а також орендної плати за зем ельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян) самостійно обчислю ють суму земельного податку та орендної плати щороку за с таном на 1 січня і до 1 лютого по точного року подають відпові дному органу державної подат кової служби за місцезнаходж енням земельної ділянки пода ткову декларацію на поточний рік за формою, встановленою ц ентральним податковим орган ом, з розбивкою річної суми рі вними частками за місяцями. П одання такої декларації звіл ьняє від обов'язку подання що місячних декларацій.

Відповідно до статті 17 Зако ну № 2535-XII податкове зобов' яза ння по орендній платі за земл і державної та комунальної в ласності, визначене у податк овій декларації на поточний рік, сплачується рівними час тками власниками та землекор истувачами земельних діляно к за місцезнаходженням земел ьної ділянки за базовий пода тковий (звітний) період, який д орівнює календарному місяцю , щомісячно протягом 30 календа рних днів, наступних за остан нім календарним днем звітног о (податкового) місяця.

Згідно статті 27 Закону № 2535-XII к онтроль за правильністю обчи слення і справляння земельно го податку, а також орендної плати за земельні ділянки де ржавної та комунальної власн ості здійснюється органами д ержавної податкової служби.

Відповідно до підпункту 5.3.1 с татті 5 Закону України «Про по рядок погашення зобов' язан ь платників податків перед б юджетами та державними цільо вими фондами» № 2181-III від 21.12.2000року (надалі - Закон № 2181-III) платник по датків зобов' язаний самост ійно сплатити суму податково го зобов' язання зазначену у поданій ним податковій декл арації, протягом десяти кале ндарних днів, наступних за ос таннім днем відповідного гра ничного строку, передбаченог о підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статт і 4 цього Закону № 2181-III для подан ня податкової декларації.

Узгоджена сума податковог о зобов' язання, не сплачена платником податків у строки , визначені цією статтею, визн ається сумою податкового бор гу платника податків (підпун кт 5.4.1 пункт 5.4 статті 5 Закону № 218 1- III).

Згідно із підпунктом 6.2.1 пунк том 6.2 статті 6 Закону № 2181- III у раз і коли платник податків не сп лачує узгоджену суму податко вого зобов' язання в установ лені строки, податковий орга н надсилає такому платнику п одатків податкові вимоги.

Податкові вимоги також над силаються платникам податкі в, які самостійно подали пода ткові декларації, але не пога сили суму податкових зобов' язань у встановлені законом строки, без попереднього нап равлення (вручення) податков ого повідомлення (абзац 2 підп ункту 6.2.2 статті 6 Закону № 2181- III).

Судом установлено, що позив ачем були вжиті заходи щодо в ручення відповідачу першої п одаткової вимоги від 02.12.2010 р. № 1/1 19 на суму 772,58 грн. у зв'язку з прос троченням ним платежів по ор ендній платі за земельну діл янку в селі Заріччя Надвірня нського району за вересень т а жовтень 2010 року. Однак, відпов ідач борг не виплатив.

Податкове зобов' язання - ц е зобов' язання платника под атків сплатити до бюджетів т а державних цільових фондів відповідну суму коштів у пор ядку та строки, визначені цим Законом або іншими законами України.

Податковий борг - податкове зобов' язання з урахуванням штрафних санкцій за їх наявн ості, самостійно узгоджене п латником податків або узгодж ене в адміністративному чи с удовому порядку, але не сплач ене у встановлений строк, а та кож пеня, нарахована на суму т акого податкового зобов' яз ання.

Податковий борг відповіда ча підтверджується довідкою про недоїмку станом на 11.03.2011 ро ку та становить 2250,27 грн. (а.с. 6).

Таким чином, загальна сума з аборгованості відповідача п еред бюджетом зі сплати орен дної плати за земельні ділян ки державної і комунальної в ласності за 2010 рік становить 225 0,27грн. Заборгованість станом на день розгляду справи не по гашена, а тому підлягає стягн енню в судовому порядку.

Виходячи з викладеного, суд вважає вимоги позивача обгр унтованими, а позов таким, що п ідлягає задоволенню.

На підставі статті 124 К онституції України, керуючис ь статтями 158 - 163, 167 Кодексу адміністративного судочинс тва України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Фалько-ІФ» (ідентифікаці йний код 34078881) на користь бюдже ту податковий борг в сумі 2250 (дв і тисячі двісті п' ятдесят) г рн. 27 коп.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, апеляційна ск арга на постанову суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб' єкта владних пов новажень у випадках та поряд ку, передбаченому частиною ч етвертою статті 167 КАС України , було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п' ятиденного строку з моменту отримання суб' єктом владни х повноважень повідомлення п ро можливість отримання копі ї постанови суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає за конної сили в порядку та стро ки встановлені статтею 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Суддя: Бобр ов Ю.О.

Постанова в повном у обсязі складена 19.04.2011 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.04.2011
Оприлюднено28.05.2011
Номер документу15724063
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-877/11/0970

Постанова від 14.04.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Постанова від 14.04.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Ухвала від 15.03.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Постанова від 14.04.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні