Постанова
від 17.06.2010 по справі 2а-1138/10/1170
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія Справа № 2а-1138/10/1170

Категорія статоюліку 6.19

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

------------------------------------------------------------------------------------------ ---------------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 червня 2010 року м. Кіровоград

Кіровоградський окружн ий адміністративний суд у ск ладі:

головуючого - судді Флоренка О.Ю.

при секретарі - Галушко О.І.,

розглянувши у відкри тому судовому засіданні адмі ністративну справу за позовн ою заявою Прокурора Добровел ичківського району Кіровогр адської області в інтересах держави, уповноваженим орган ом якої виступає Кіровоградс ьке територіальне управлінн я Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку д о Відкритого акціонерного то вариства "Помічнянське ремон тно - транспортне підприємст во" про стягнення штрафних са нкцій в сумі 17000 грн., -

ВСТАНОВИВ:

01 квітня 2010 року П рокурор Добровеличківськог о району Кіровоградської обл асті в інтересах держави, упо вноваженим органом якої вист упає Кіровоградське територ іальне управління Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку звернувся до Кіровоградського окружного адміністративного суду з по зовною заявою до Відкритого акціонерного товариства "Пом ічнянське ремонтно - транспо ртне підприємство", в якій про сив стягнути з відповідача ш трафні санкції за правопоруш ення на ринку цінних паперів в розмірі 17000 грн.

Прокурор, в обґрунтув ання позовних вимог зазначив , що відповідачем не виконано розпорядження Кіровоградсь кого територіального управл іння Державної комісії з цін них паперів та фондового рин ку про усунення порушень зак онодавства про цінні папери від 22 жовтня 2009 р. №54-КІ, а саме: не подано регулярну річну інфо рмацію емітента цінних папер ів за 2008 рік, чим порушено ст. 40 З акону України "Про цінні папе ри та фондовий ринок" та розді л V гл.2 "Положення про розкритт я інформації емітента цінних паперів”, затвердженого ріш енням ДКЦПФР №1591 від 12.09.2008 року. П остановою про накладення сан кцій за правопорушення на ри нку цінних паперів №02-КІ від 11 л ютого 2010 року до відповідача з астосовані штрафні санкції в сумі 17000 грн. Однак, штрафні сан кції відповідачем не сплачен і.

Представник прокурат ури Кій А.О. та представни к позивача Шевченко Т.В. в судовому засіданні позовні вимоги підтримали та надали суду пояснення, аналогічні з місту позовної заяви.

Представник відповід ача Загурський В.П. з позо вними вимогами не погоджуєть ся та просить відмовити в зад оволенні позовних вимог з на ступних підстав. Відповідно до переліку основних засобів відповідача, станом на 31.12.2009 ро ку, він має майно у власності на суму 13286,91 грн. Штраф позивач просить стягнути у сумі 17000,00, що перевищує вартість всіх ная вних основних засобів.

Заслухавши пояснен ня сторін, дослідивши у судов ому засіданні подані суду до кази, оцінивши їх за своїм вну трішнім переконанням, що ґру нтується на всебічному, повн ому і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обста вин справи в їх сукупності, су д вважає, що позов підлягає з адоволенню повністю з наступ них підстав.

Пунктом 2 статті 121 Конс титуції України, частиною 2 ст атті 60 КАС України передбачен о, що прокурор зебезпечує пре дставництво інтересів держа ви в суді у випадках передбач ених законом.

Статею 36-1 Закону Украї ни "Про прокуратуру" визначен о, що представництво прокура турою інтересів громадянина або держави в суді полягає у з дійсненні прокурорами від ім ені держави процесуальних та інших дій, спрямованих на зах ист у суді інтересів громадя нина або держави у випадках, п ередбачених законом. Підстав ою представництва у суді інт ересів держави є наявність п орушень або загрози порушень економічних, політичних та і нших державних інтересів вна слідок протиправних дій (без діяльності) фізичних або юри дичних осіб, що вчиняються у в ідносинах між ними або з держ авою.

Підставою звернення прокурора Добровеличківськ ого району Кіровоградської о бласті до суду з даним позово м стало завдання шкоди інтер есам держави, що виявилось у п орушенні законодавства про ц інні папери і несплаті фінан сових санкцій, відповідно, не доотриманні коштів державни м бюджетом.

Згідно статей 1,5,6 Закон у України "Про державне регул ювання ринку цінних паперів в Україні", здійснення компле ксних заходів щодо упорядкув ання, контролю, наглядом за ри нком цінних паперів та їх пох ідних та запобігання зловжив анням і порушенням у цій сфер і покладено на Державну комі сію з цінних паперів та фондо вого ринку та її територіаль ні органи. Останні діють на ос нові затвердженого Комісією Положення. "Положення про Кір овоградське територіальне у правління Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку” затверджено рішення м Голови державної комісії № 585 від 14.10.2005 року.

Згідно до статей 8, 9 вка заного Закону, Державна комі сія з цінних паперів та фондо вого ринку в особі своїх упов новажених осіб має право нак ладати адміністративні стяг нення, штрафні та інші санкці ї за порушення чинного закон одавства на юридичних осіб т а їх співробітників, аж до ану лювання дозволів на здійснен ня професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Відповідно до ст. 40 Зак ону України "Про цінні папери та фондовий ринок" (далі - Зако н), пункту 1 та пункту 5 глави 7 ро зділу V "Положення про розкрит тя інформації емітентами цін них паперів”, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку №1591 від 19.12.2006 року (далі - По ложення), відповідач зобов'яз аний оприлюднювати річну інф ормацію про емітента у строк не пізніше 30 квітня року, наст упного за звітним, шляхом опу блікування її в одному з офіц ійних друкованих видань Верх овної Ради України, Кабінету Міністрів України або Держа вної комісії з цінних папері в та фондового ринку і розміщ ення у загальнодоступній інф ормаційній базі даних Держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів. Примірник оф іційного друкованого виданн я, в якому опубліковано річну інформацію про емітента, він (емітент) згідно з своїм місце знаходженням надсилає до тер иторіального органу Державн ої комісії з цінних паперів т а фондового ринку не пізніше 1 червня року, наступного за з вітним.

Судом встановлено, що відповідачеві Добровелич ківською районною державн ою адміністрацією Кіровогра дської області видано свідоц тво № 904948 про державну реєстрац ію суб'єкта підприємницької діяльності (а.с.6). 31 травня 1996 рок у зареєстровано статут відп овідача (а.с.7- 20).

18 січня 2010 року позивач ем винесена постанова про по рушення справи про правопору шення на ринку цінних папері в (а.с. 22).

Актом про правопоруш ення на ринку цінних паперів №02-КІ від 02 лютого 2010 року зафік совано, що відповідачем не ви конано розпорядження Кірово градського територіального управління Державної комісі ї з цінних паперів та фондово го ринку про усунення поруше нь законодавства про цінні п апери від 22 жовтня 2009 р. №54-КІ, а са ме: відповідачем не подано по зивачеві регулярну річну інф ормацію емітента цінних папе рів за 2008 рік, чим порушено вимо ги ст. 40 Закону, розділу V гл. 2 По ложення (а.с.24).

02 лютого 2010 року позива чем винесена постанова про р озгляд справи про правопоруш ення на ринку цінних паперів (а.с. 25). Ця постанова разом з акт ом і супровідним листом від 02 лютого 2010 р. №87 - 05 - е (а.с. 23) були нап равлені відповідачеві (а.с. 26).

Згідно пункту 7 частин и 1 статті11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" та п ункту 1.3 розділу XXVII "Правил розг ляду справ про правопорушенн я на ринку цінних паперів та з астосування санкцій", затвер джених рішенням Державної ко місії з цінних паперів та фон дового ринку" №1369 від 25.06.2007 року (д алі - Правила), за ненадання, не своєчасне надання або наданн я завідомо недостовірної інф ормації до порушника застосо вується штрафна санкція у ро змірі до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

11 лютого 2010 року началь ником Кіровоградського тери торіального управління Держ авної комісії з цінних папер ів та фондового ринку винесе на постанова №02-КІ про накладе ння санкцій за правопорушенн я на ринку цінних паперів, на п ідставі якої за невиконання розпорядження позивача про у сунення порушень законодавс тва про цінні папери від 22 жов тня 2009 року №54-КІ, яке виявилося у неподанні територіальному органу Державної комісії з ц інних паперів та фондового р инку регулярної річної інфор мацію емітента цінних папері в за 2008 рік, до відповідача заст осовано санкції у вигляді шт рафу в розмірі 1000 неоподатков аних мінімумів доходів грома дян, що складає 17000 грн. (а.с.28). Вка зана постанова була направле на відповідачу, про що свідча ть копії супровідного листа від 12 лютого 2010 року № 142-05-е (а.с. 27). П останова відповідачем не оск аржена.

Відповідно до розділ у XXVIІI Правил, відповідачем не п ерераховано на рахунок Держа вного бюджету суму штрафу, пр отягом 15 днів з моменту отрима ння ним відповідної постанов и. Документ, який підтверджує сплату штрафу відповідачем позивачу не надано. Згідно статті 16 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних па перів в Україні" та пункту 5 ро зділу XXVIІI Правил, у разі неспла ти штрафу юридичною особою, ш траф стягується в судовому п орядку.

Відповідно до зазнач ених норм та встановлених об ставин справи, суд прийшов до висновку, що до відповідача п равомірно застосовано штраф ні санкції в розмірі 1000 неопод аткованих мінімумів доходів громадян, що складає 17000 грн., су ма штрафних санкцій ним не сп лачена, а тому підлягає стягн енню в судовому порядку.

Згідно частини 4 статт і 94 КАС України, у справах, в яки х позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем є фізична чи юридична особа, с удові витрати, здійсненні по зивачем, з відповідача не стя гуються.

На підставі викладен ого та керуючись ст.ст. 60, 94, 158 - 163 К одексу адміністративного су дочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративни й позов задовольнити повніст ю.

2. Стягнути з Відкритог о акціонерного товариства "П омічнянське ремонтно - транс портне підприємство" (27027, Кіров оградська область, Добровели чківський район, м. Помічна, ву л. Гагаріна, 63, код ЄДРПОУ 00904948, МФ О 323538, р/р 260083822 в "Райффайзен банк Аваль") на користь держави в особі Кіровоградського тери торіального управління Держ авної комісії з цінних папер ів та фондового ринку штрафн і санкції за правопорушення на ринку цінних паперів в сум і 17000 грн. на р/р 31118106700136, код бюджетн ої класифікації 21081100, символ 101, о держувач УДК в Добровеличк івському районі, банк одерж увача ГУДКУ в Кіровоградські й області, МФО 823016.

Постанова суду набир ає законної сили після закін чення строку подання заяви п ро апеляційне оскарження, як що таку заяву не було подано. Я кщо було подано заяву про апе ляційне оскарження, але апел яційна скарга не була подана у строк, постанова суду набир ає законної сили після закін чення цього строку.

Постанова суду може б ути оскаржена до Дніпропетро вського апеляційного адміні стративного суду шляхом пода чі заяви про апеляційне оска рження через Кіровоградські й окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дн я складання постанови у повн ому обсязі, а апеляційна скар га на постанову суду подаєть ся протягом двадцяти днів пі сля подання заяви про апеляц ійне оскарження.

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС У країни в судовому засіданні 17.06.2010 р. проголошено вступну та резолютивну частини постано ви. Виготовлення постанови у повному обсязі відкладено н а 22.06.2010 р., про що повідомлено сто рін після проголошення вступ ної та резолютивної частини постанови в судовому засідан ні з урахуванням вимог ч. 4 ст. 16 7 КАС України.

Суддя (під пис) О.Ю. Флор енко

Згідно з оригіналом:

Суддя О.Ю. Флоренко

Дата ухвалення рішення17.06.2010
Оприлюднено28.05.2011
Номер документу15724872
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1138/10/1170

Ухвала від 01.04.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.Ю. Флоренко

Постанова від 17.06.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.Ю. Флоренко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні