Постанова
від 22.04.2008 по справі 11/1690а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/1690а

                          ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ПОСТАНОВА            

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

                                                  Справа №  11/1690а

"22" квітня 2008 р.,            

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого –судді Довганя К.І., при секретарі –Захаровій А.Г., за участю представників сторін:  позивача – Татаровський В.В. за довіреністю, відповідача –не з'явився, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси  справу за позовом управління Пенсійного Фонду України в Чигиринському районі до  приватного підприємства "Супой-Рибак 2" про  стягнення 2478 грн. 19 коп.,

                                                                 ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про стягнення недоїмки по внесках на обов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 2478 грн. 19 коп.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав з підстав викладених у позові.

Відповідач був належним чином повідомлений про час і місце проведення судового засідання. Однак в судове засідання свого представника не направив, про причини неявки суд не повідомив, відзиву на позов суду не подавав.

Суд вважає можливим розглянути справу за відсутністю представника відповідача.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, оцінивши наявні у справі докази приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст. 3 Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” від 26.06.1997р. №400/97, ст.ст. 18, 20 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003р. №1058-IV ( далі по тексту –Закон №1058-IV) та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003р., зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004р. за №64/8663 (далі по тексту –Інструкція) –збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування платники сплачують до Пенсійного фонду України в установлені строки та в повному обсязі.

У відповідності з п.п.4 п. 2 ст. 17 Закону №1058-IV страхувальник зобов'язаний подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом України. П.п. 11.11, п. 11 Інструкції передбачено, що платники щомісяця складають у 2-х примірниках розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, у якому зазначають самостійно обчислені суми страхових внесків. Розрахунки подаються до органу Пенсійного фонду для реєстрації за базовий звітний період, що дорівнює календарному  місяцю, - не пізніше ніж через 20 календарних дні із дня закінчення цього періоду.

Відповідач зареєстрований в управління Пенсійного фонду як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування  відповідно до закону.

У відповідності до направлених відповідачем до Управління пенсійного фонду України розрахунків сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за грудень 2007 року нараховані страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 2478 грн. 19 коп.

У відповідності  до ч. 6 ст. 20 Закону №1058-IV, страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Однак у визначений законодавством  термін страхові внески до управління Пенсійного Фонду України відповідачем не сплачено.

Відповідно до п. 3 ст. 106 Закону №1058-IV та розділу 8 Інструкції територіальний орган Пенсійного фонду надсилає страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Протягом десяти робочих днів із дня отримання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний  добровільно сплатити суми недоїмки.

Позивачем на адресу відповідача була направлена вимога від 01.02.08р. №Ю-41, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення. Вищевказану вимогу відповідач залишив без задоволення.

Згідно п. 3 ст. 106 Закону №1058-1V у випадку, якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки та санкцій протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду має право звернутися до господарського суду  з позовом про стягнення недоїмки.

Таким чином, оскільки в установлений строк відповідач недоїмку не сплатив, то відповідно до п.п.3.8 п. 3 ст. 106 Закону №1058-1V позивач має право вимагати стягнення з відповідача  зазначеної недоїмки у судовому порядку.

Згідно поданого позивачем розрахунку, заборгованість відповідача по внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до управління Пенсійного фонду становить 2478 грн. 19 коп., що не оспорюється відповідачем. Розрахунок зроблено вірно.

Вказані обставини підтверджуються розрахунками сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за грудень 2007р, вимогою від 01.02.08р. №Ю-41, повідомленням про  вручення поштового відправлення.

Враховуючи викладене, та оцінюючи докази у справі в їх сукупності, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, тому позов підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 94, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України суд,  

 ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного підприємства "Супой-Рибак 2", Черкаська обл., Чигиринський район, с. Тіньки, вул. Пушкіна, 1, код 32129625 на користь Управління Пенсійного фонду України в Чигиринському районі, Черкаська обл., м. Чигирин, вул.. Леніна, 18, код 21366805 –2478 грн. 19 коп. недоїмки.

Постанову може бути оскаржено до Київського апеляційного адміністративного суду.

Про апеляційне оскарження постанови може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через господарський суд Черкаської області заява про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня проголошення постанови і апеляційна скарга протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.          

Суддя                                                                                               К.І.Довгань

Дата ухвалення рішення22.04.2008
Оприлюднено05.05.2008
Номер документу1573607
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/1690а

Постанова від 22.04.2008

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні