Постанова
від 11.05.2011 по справі 2а-0870/2175/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

              

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 11 травня 2011 року   14:50                                    Справа №  2а-0870/2175/11

 Запорізький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді            Малиш Н.І.,

при секретарі                     Рожик О.П.,

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м.Запоріжжя до товариства з обмеженою відповідальністю «Будпроект «Олександрівськ» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, фінансових санкцій та пені в сумі 550 грн.10 коп.

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1, довіреність №250/11 від 10.01.2011;

від відповідача: не з’явився;  

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду, в порядку, передбаченому Кодексом адміністративного судочинства України (КАС України), звернулось Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевькому районі м. Запоріжжя (далі – позивач або УПФУ в Орджонікідзевському районі) з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Будпроект «Олександрівськ» (далі – відповідач або ТОВ «Будпроект «Олександрівськ») про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, фінансових санкцій та пені в сумі 550 грн.10 коп.

Свої вимоги позивач виклав в позовній заяві, зокрема зазначив, що ТОВ «Будпроект «Олександрівськ» є платником страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Відповідач самостійно нарахував за грудень 2010 року страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в сумі 324 грн.54 коп., про що свідчить звіт ТОВ «Будпроект «Олександрівськ». У період з грудня 2010 року по березень 2011 року у рахунок погашення заборгованості відповідачем сплата не здійснювалась. Також, відповідачу були нараховані штрафні санкції та пеня в сумі 337 грн.52 коп. Рішення про нарахування штрафних санкцій та пені відповідачем не оскаржувались. У рахунок погашення заборгованості по фінансовим санкціям ТОВ «Будпроект «Олександрівськ» було сплачено 11 грн.96 коп. Таким чином, загальна заборгованість ТОВ «Будпроект «Олександрівськ» перед Пенсійним фондом України, станом на 24.03.2011 становить 550 грн.10 коп. (страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування – 324 грн.54 коп., фінансові санкції – 220 грн.56 коп., пеня – 05 грн.00 коп.).

В добровільному порядку сума боргу відповідачем не сплачена.

На підставі викладеного, просить суд задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

В судовому засіданні представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги в повному обсязі, надав суду пояснення аналогічні викладеним в позовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання повторно не з’явився, про час і дату розгляду справи був повідомлений належним чином, про що свідчать відмітки на поштових повідомленнях про вручення судової кореспонденції від 20.04.2011 та 28.04.2011. Крім того, адреса відповідача підтверджується довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців №8876873 станом на 24.02.2011.

Розгляд справи здійснювався за допомогою технічних засобів фіксації судового процесу, а саме – звукозаписуючого пристрою «Камертон».

У судовому засіданні 11.05.2011, на підставі ст. 160 КАС України, судом проголошено вступну та резолютивну частину постанови. Повідомлено про час виготовлення постанови в повному обсязі.

Вивчивши матеріали позову, з’ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до наступних висновків.

ТОВ «Будпроект «Олександрівськ», відповідно до вимог Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», є платником страхових внесків до Пенсійного фонду.

Статтею 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон № 1058-IV) визначено, що страховими внесками є кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

У ст. 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» (надалі Закон № 400/97-ВР) зазначено, що платниками збору на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування є суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об’єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об’єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону № 1058-IV, страхувальниками є роботодавці, інші особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Частиною 3 ст. 15 зазначеного вище Закону передбачено, що страхувальники набувають статусу платників страхових внесків з дня їх реєстрації у територіальному органі Пенсійного фонду України.

У ч. 2. ст. 5 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що виключно цим Законом визначається порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, стягнення заборгованості за цими внесками.

Відповідно до п. п. 1.3 пункту 1 та пункту 2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України (затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за № 64/8663 (далі за текстом - Інструкція), страхувальники є платниками страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Пунктом 6 ч. 2 ст. 17 Закону № 1058-IV передбачено, що страхувальник зобов’язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.  

Згідно з п. 11.11. ст. 11 Інструкції, зазначеної вище, платники щомісяця складають у двох примірниках розрахунок суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, в якому зазначають самостійно обчислені суми страхових внесків. Оригінал розрахунку подається платником до органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням платника. Усі примірники розрахунку страхових внесків підписуються керівником, головним бухгалтером підприємства (установи чи організації) та завіряються печаткою. Розрахунки подаються платниками до органу Пенсійного фонду для реєстрації за базовий звітний період, що дорівнює календарному місяцю, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Частиною 2 ст. 20 Закону № 1058-IV передбачено, що обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальником на підставі бухгалтерських та ін. документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на які, відповідно до цього Закону, нараховуються страхові внески.

Відповідно до ч. 3 ст. 20 Закону № 1058-IV, обчислення страхових внесків територіальними органами Пенсійного фону України у випадках, передбачених законом, здійснюється на підставі складених актів перевірки правильності нарахування та сплати страхових внесків, звітності, що подається страхувальником, бухгалтерських та ін. документів, що підтверджують суму заробітної плати (доходу), на які, відповідно до цього Закону,  нараховуються страхові внески.

Частиною 6 ст. 20 Закону № 1058-IV передбачено, що страхувальники зобов’язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Для страхувальників, що мають найманих працівників, базовим звітним періодом є календарний місяць.

У відповідності до ч. 12 ст. 20 Закону № 1058-IV, страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Згідно з нормами абз. 8 ч. 3 ст. 106 Закону № 1058-IV, у випадку, якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом 10-ти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом із застосованою до нього фінансовою санкцією, включеною до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі, якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом 10-ти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутись до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки. У разі звернення органу Пенсійного фонду з позовом про стягнення недоїмки до суду передбачені законодавством заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

ТОВ «Будпроект «Олександрівськ» є платником страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Відповідач самостійно нарахував за грудень 2010 року страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в сумі 324 грн.54 коп., про що свідчить звіт ТОВ «Будпроект «Олександрівськ». У період з грудня 2010 року по березень 2011 року у рахунок погашення заборгованості відповідачем сплата не здійснювалась, що підтверджується карткою особового рахунку страхувальника.

За порушення дії ст. 17 Закону № 1058-IV, на підставі п.5 ч.9 ст.106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за неподання розрахунку сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування у строк, визначений законодавством, до ТОВ «Будпроект «Олександрівськ» було винесено рішення від 16.05.2007 №814 та застосовані фінансові санкції у розмірі 170 грн.00 коп.

За порушення дії ст.20 Закону № 1058-IV, на підставі п.2 ч.9 ст.106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками внесків до ТОВ «Будпроект «Олександрівськ» застосовані фінансові санкції та винесені рішення:

-          від 18.01.2011 №75 у розмірі 33 грн.76 коп., з яких: штраф – 31 грн.26 коп., пеня – 2 грн.50 коп.;

-          від 18.01.2011 №76 у розмірі 33 грн.76 коп., з яких: штраф – 31 грн.26 коп., пеня – 2 грн.50 коп.;

Зазначені рішення відповідачем у встановленому законодавством порядку оскаржені не були, докази іншого в матеріалах справи відсутні.

У рахунок погашення заборгованості по фінансовим санкціям відповідачем сплачено – 11 грн.96 коп.

Станом на 24.03.2011 борг відповідача по фінансовим санкціям становить 225 грн.56 коп.

Таким чином, загальна заборгованість ТОВ «Будпроект «Олександрівськ» перед Пенсійним фондом України, станом на 24.03.2011 становить 550 грн.10 коп. (страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування – 324 грн.54 коп., фінансові санкції – 220 грн.56 коп., пеня – 05 грн.00 коп.).

У зв’язку із наведеним вище суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1, 5, 14, 15, 17, 20, 106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», 2. 4. 7-12. 69-71. 94. 158-163. 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд            

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов – задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Будпроект «Олександрівськ» (69000, м. Запоріжжя, вул.. Перемоги, буд. 72; ЄДРПОУ 32149740) на користь Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, фінансових санкцій та пені в сумі 550 (п’ятсот п’ятдесят) грн.10коп. ( з яких страхові внески 324 (триста двадцять чотири) грн. 54коп., фінансові санкції 220 (двісті двадцять) грн. 56коп., пеня 05 (п’ять) грн.) на рахунок: (ЄДРПОУ 20508396, р/р 25605301201080, МФО 313957, банк Запорізьке обласне управління ВАТ «Державний ощадний банк України).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі через Запорізький окружний адміністративний суд  апеляційної скарги в 10-ти денний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

                    Повний текст постанови було виготовлено 16 травня 2011 року.

Суддя                                        (підпис)                                     Н.І.Малиш

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.05.2011
Оприлюднено01.06.2011
Номер документу15854168
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/2175/11

Постанова від 11.05.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Малиш Наталія Іванівна

Ухвала від 13.04.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Малиш Наталія Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні