Постанова
від 20.04.2011 по справі 2а/2570/1491/2011
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                                       Справа №  2а/2570/1491/2011

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

20 квітня 2011 р.   

Чернігівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді                                                  Непочатих В.О.,

при секретарі                                                           Галенко Р.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Чернігові справу за адміністративним позовом Ніжинського міжрайонного прокурора в інтересах Управління Пенсійного фонду України в м. Ніжині Чернігівської області до Дочірнього підприємства «Ніжинцивільбуд»закритого акціонерного товариства «Чернігівоблбуд»про стягнення страхових внесків, -

В С Т А Н О В И В:

24.03.2011 року Ніжинський міжрайонний прокурор в інтересах Управління Пенсійного фонду України в м. Ніжині Чернігівської області (далі по тексту – позивач) звернувся до суду з адміністративним позовом до дочірнього підприємства «Ніжинцивільбуд» закритого акціонерного товариства «Чернігівоблбуд»(далі по тексту – відповідач), в якому просить стягнути страхові внески, фінансові санкції та пеню в розмірі 17750,21 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач зареєстрований в УПФУ в м. Ніжині, як платник страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування і зобов’язаний сплачувати зазначені внески до УПФУ м. Ніжині, але всупереч цього відповідач має заборгованість зі сплати страхових внесків та в добровільному порядку не сплатив.

Від прокурора Коржос С.О. до суду надійшла заява про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Від позивача до суду надійшло клопотання про розгляд справи у відсутності представника позивача, позовні вимоги підтримують в повному обсязі.

Відповідач відзив на позовну заяву не надав та не забезпечив явку свого представника в судове засідання, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Відповідно до положень статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України справа вирішується на підставі наявних в ній доказів.

Фіксування судового засідання, відповідно до статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України, не здійснювалося.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що дочірнє підприємство «Ніжинцивільбуд»закритого акціонерного товариства «Чернігівоблбуд»зареєстроване в Управлінні Пенсійного фонду України в м. Ніжині Чернігівської області в якості платника страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Як вбачається з матеріалів справи відповідач має заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за період з лютого 2010 року по грудень           2010 року у розмірі 17750,21 грн., в т. ч.: 1) 5768,73 грн. по сплаті страхових внесків; 2) 757,71 грн. фінансових санкцій та пені у розмірі 11223,77 грн.

Згідно пункту 1 статті 14 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»(в редакції на момент виникнення правовідносин) роботодавці: підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

Частиною першою статті 15 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»(в редакції на момент виникнення правовідносин) передбачено, що страхувальники, зазначені в статті 14 цього Закону є платниками страхових внесків до солідарної системи.

З урахуванням викладеного, відповідно до положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»відповідач є платником страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та несе обов’язки з нарахування, обчислення і сплати страхових внесків в установлені строки та в повному обсязі.

Згідно з частиною шостою статті 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (в редакції на момент виникнення правовідносин) страхувальники зобов’язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Для страхувальників, зазначених у частині першій статті 14 цього Закону базовим звітним періодом є календарний місяць.

Абзацом 6 пункту 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»передбачено, що на період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Судом встановлено, що відповідно до розрахунків суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що підлягали сплаті, заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування складає 17750,21 грн.

Відповідно до пункту 8.2. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України від 16 січня 2004 року за № 64/8663 (далі - Інструкція), органи Пенсійного фонду надсилають страхувальникам вимогу про сплату недоїмки, якщо: а) дані документальних перевірок результатів діяльності страхувальника свідчать про донарахування сум страхових внесків; б) страхувальник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати страхових внесків; в) страхувальник має на кінець звітного періоду борги зі сплати фінансових санкцій (штрафів) та пені.

Управлінням Пенсійного фонду України в м. Ніжині Чернігівської області 08.02.2011 року було вручено відповідачу вимогу від 04.02.2011 року про сплату боргу.

Згідно з пунктом 8.4. Інструкції протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити зазначені у вимозі суми.

В матеріалах справи докази сплати відповідачем суми заборгованості зі сплати страхових внесків у розмірі 17750,21 грн. протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату відсутні.

Відповідно до пункту 8.5. Інструкції у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату боргу, страхувальник узгоджує її з органами Пенсійного фонду, а у разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судовому порядку. 

Про оскарження вимоги до суду страхувальник зобов'язаний письмово повідомити протягом трьох робочих днів орган Пенсійного фонду, який направив вимогу.

Узгодження вимоги органу Пенсійного фонду здійснюється на підставі заяви страхувальника, яка розглядається органом Пенсійного фонду протягом трьох робочих днів після її отримання, та поданих страхувальником документів, що свідчать про неправильність обчислення сум недоїмки, зазначених у вимозі.

В матеріалах справи відсутні докази оскарження відповідачем вимоги територіального органу Пенсійного фонду про сплату заборгованості (недоїмки) до виконавчої дирекції Пенсійного фонду або в судовому порядку.

Згідно зі статтею 67 Конституції України кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до частини першої статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Згідно із частиною першою статті 69 Кодексу адміністративного судочинства України  доказами в адміністративному  судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

Відповідно до статті 70 Кодексу адміністративного судочинства України належними є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмету доказування. Обставини, які за законом повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися ніякими іншими засобами доказування, крім випадків, коли щодо таких обставин не виникає спору.

Таким чином, з урахуванням того, що сума заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування у розмірі 17750,21 грн. відповідачем у встановлені законодавством строки не сплачено, доказів погашення відповідачем зазначеної заборгованості станом на день розгляду цього спору не надано, суд вважає, що позовні вимоги прокурора Ніжинського міжрайонного прокурора в інтересах Управління Пенсійного фонду України в м. Ніжині Чернігівської області є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача –суб’єкта владних повноважень, пов’язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 69, 70, 71, 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

             

Позов Ніжинського міжрайонного прокурора в інтересах Управління Пенсійного фонду України в м. Ніжині  Чернігівської області – задовольнити.

Стягнути з дочірнього підприємства «Ніжинцивільбуд»закритого акціонерного товариства «Чернігівоблбуд»(вул. Шолом Алейхема, № 4-а, м. Ніжин, Чернігівська область, код 30697875,          р/р 26006443 в ЧОД АППБ «Аваль», МФО 353348) на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Ніжині Чернігівської області (р/р 256053035454, МФО 343121 в відділенні Ощадного банку м. Ніжині, код 21395787) заборгованість в розмірі 17750 (сімнадцять тисяч сімсот           п’ятдесят) грн. 21 коп.

Постанова набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя:                                                                                                          Непочатих В.О.

                                                                             

Дата ухвалення рішення20.04.2011
Оприлюднено01.06.2011
Номер документу15856006
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2570/1491/2011

Ухвала від 25.03.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Непочатих В.О.

Постанова від 20.04.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Непочатих В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні