Рішення
від 25.05.2011 по справі 13/133
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

Справа № 13/133 25.05.11

За позовом Відділу де ржавної виконавчої служби Во лодимир - Волинського

міськрайонного управління юстиції у Волинській област і

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "ЮНОР"

про відшкодування завд аних збитків в розмірі 3 729,60 грн .

Суддя Курдельчук І.Д.

Представники:

від позивача не з' явив ся

від відповідача не з' яви вся

в судовому засіданні 25.05.2011 ро ку відповідно до ст. 85 ГПК Укра їни оголошено вступну і резо лютивну частини рішення

ОБСТАВИНИ СПРАВИ і СУТЬ СПОРУ:

До Господарського суд у міста Києва звернувся з поз овом Відділ державної викона вчої служби Володимир - Волин ського міськрайонного управ ління юстиції у Волинській о бласті до Товариства з обмеж еною відповідальністю "ЮНОР" про відшкодування завданих збитків в розмірі 3 729,60 грн..

26.04.11 ухвалою Господарського суду міста Києва справу № 13/133 п ризначено до розгляду на 11.05.11, в итребувано документи та дока зи і сторони зобов'язано вчин ити дії.

11.05.11 в судове засідання предс тавники сторін не з' явилися , вимоги ухвали суду не викона ли, про місце, дату та час судо вого засідання були повідомл ені належним чином. Через кан целярію суду від позивача на дійшли документи на виконанн я вимог ухвали суду та клопот ання про розгляд справи за ві дсутності уповноваженого пр едставника позивача.

Ухвалою суду від 11.05.11 розгляд справи було відкладено на 25.05.2 011 року та зобов' язано сторон и виконати вимоги ухвали від 26.04.2011 року.

23.05.2011 року до канцелярії суду від позивача надійшли докум енти, які підтверджують розр ахунок позивача щодо розміру завданих збитків та клопота ння про розгляд справи без уч асті представника позивача.

25.05.2011 року в судове засідання представники сторін не з' я вилися. Відповідач поважних причин неявки суду не повідо мив, вимоги попередніх ухвал не виконав. Клопотань про від кладення розгляду справи від відповідача не надходило.

Учасники судового процесу належним чином повідомлені про час та місце розгляду спр ави ухвалою господарського с уду за місцезнаходженням від повідно до довідок ЄДРПОУ пр о що свідчить повідомлення п ро вручення з відміткою Укрп ошти про отримання.

Відповідно до положень ст ..ст.64, 77, 87 ГПК України ухвала про відкриття провадження у спр аві (про відкладення розгляд у справи) надсилається за адр есою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазнач ена в Єдиному державному реє стрі юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців. У разі в ідсутності сторін за такою а дресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним ч ином.

Перед початком розгляду сп рави по суті представників с торін ознайомлено з їхніми п равами та обов' язками у від повідності із ст.ст. 20, 22, 81-1 ГПК Ук раїни.

Відповідно до вимог ст. 81-1 Го сподарського процесуальног о кодексу України в судових з асіданнях складені протокол и, які долучено до матеріалів справи.

Господарський суд визнав п редставлені позивачем докум енти достатніми для вирішенн я спору та відповідно до ст. 75 Г осподарського процесуально го кодексу України розглянув справу за наявними в ній мате ріалами.

Дослідивши і з' ясувавши в сі обставини та матеріали сп рави, які мають значення для в ирішення спору по суті, госпо дарський суд -

ВСТАНОВИВ:

Статтею 2 Закону Україн и «Про виконавче провадження »передбачено, що примусове в иконання рішень в Україні по кладається на Державну викон авчу службу, яка входить до си стеми органів Міністерства ю стиції України.

До відділу державної викон авчої служби Володимир-Волин ського міськрайонного управ ління юстиції у Волинській о бласті (надалі - позивач) на ви конання була надіслана поста нова Любомльського районног о суду № Зм-105 від 14.02.2008 року про ко нфіскацію в дохід держави ав тозапчастин до автобуса в кі лькості 13 одиниць, а саме: помп и водні - 2 шт., амортизатори - 2 шт., диск щеплення - 1 шт., шест ерня до коробки передач - 1 шт ., ремкомплект до циліндра - 7 шт.

Згідно ст. 62 Закону України "П ро виконавче провадження" та п. 5.12.1 Інструкції про проведен ня виконавчих дій, затвердже ної наказом Міністерством юс тиції України № 74/5 від 15.12.1999 року , реалізація арештованого ма йна здійснюється спеціалізо ваними організаціями, які за лучаються на тендерній (конк урсній) основі, на підставі до говорів між Державною викона вчою службою та спеціалізова ними організаціями шляхом йо го продажу на прилюдних торг ах, аукціонах.

Відповідно до п. 5.12.2. зазначен ої Інструкції про проведення виконавчих дій, продаж майна боржника, за винятком нерухо мого майна, здійснюють спеці алізовані організації. Таким и спеціалізованими організа ціями є суб'єкти господарюва ння, визначені на тендерній (к онкурсній) основі, які здійсн юють реалізацію майна шляхом проведення аукціонів.

Також, п. 5.12.4. Інструкції про п роведення виконавчих дій пер едбачає, що Міністерство юст иції України із спеціалізова ними організаціями, зазначен ими в пунктах 5.12.2, 5.12.3, укладає ге неральні договори про реаліз ацію арештованого майна, на я ке звернено стягнення держав ними виконавцями при примусо вому виконанні рішень.

Згідно п. 1.1. Порядку реалізац ії арештованого майна, затве рдженого наказом Міністерст ва юстиції України від 14.07.1999 рок у №42/5, цей Порядок регулює реал ізацію арештованого майна, з а винятком нерухомого майна, майна вилученого законом з о бігу, та майна, зазначеного в ч астині п'ятій статті 57 Закону України "Про виконавче прова дження".

Пунктом 3.1. Порядку реалізац ії арештованого майна передб ачено, що орган державної вик онавчої служби укладає з орг анізатором аукціону договір , яким доручає реалізацію май на організатору аукціону за визначену винагороду за нада ні послуги з реалізації ареш тованого майна, яка встановл юється у відсотковому віднош енні до продажної ціни лота.

На виконання зазначених ви мог законодавства між позива чем та Товариством з обмежен ою відповідальністю «ЮНОР»(н адалі - відповідач), в особі ди ректора Волинської філії Гал юка І.В. було укладено договір про надання послуг по органі зації і проведенню аукціону з реалізації рухомого майна № 039112 від 29.07.2009 року.

Відповідно до Генеральног о договору № 2 від 24.12.2008 року, пози вач доручив відповідачу здій снити дії по організації і пр оведенню аукціону по реаліза ції арештованого рухомого ма йна у порядку, встановленому Законом України «Про викона вче провадження», іншими Зак онами України, Порядком реал ізації арештованого майна, з атвердженим наказом Міністе рства юстиції України від 14.07.19 99 року №42/5.

Відповідно до п. 3.3. Порядку р еалізації арештованого майн а, приймання аукціонного май на здійснюється матеріально відповідальною особою орган ізатора аукціону відповідно до акта передачі арештовано го майна та інших необхідних документів, що містять інфор мацію про аукціонне майно.

Пунктом 4.9. Порядку реалізац ії арештованого майна передб ачено, що після повного розра хунку за придбане майно, на пі дставі протоколу державний в иконавець складає акт про пр оведений аукціон і подає йог о на затвердження начальнику відповідного органу державн ої виконавчої служби.

Згідно п.п. 4.8., 6.1. Порядку реалі зації арештованого майна, пі д час аукціону ведеться прот окол, до якого заносяться так і дані: номер лота, назва лота, стартова ціна та продажна ці на майна; сума сплаченого гар антійного внеску; пропозиції покупців і відомості про пок упця, який запропонував у ход і аукціону найвищу ціну (пере можець аукціону); розмір вина городи спеціалізованої орга нізації, яку покупець повине н додатково сплатити, та рекв ізити рахунку спеціалізован ої організації для її сплати . Протокол підписують ліцита тор та переможець аукціону. К ерівник організації, яка про водила аукціон (організатора аукціону) зазначає у протоко лі відповідні суми й номери р ахунків, на які переможцю пот рібно внести кошти за придба не майно, та затверджує прото кол у день проведення аукціо ну. Копії затвердженого прот околу видаються переможцю ау кціону, а також державному ви конавцеві в триденний строк з дня проведення аукціону.

На підставі копії затвердж еного протоколу переможці ау кціону протягом семи банківс ьких днів з дня затвердження протоколу, не враховуючи дня проведення аукціону, здійсн юють розрахунки за придбані на аукціоні товари таким чин ом: покупець перераховує на д епозитний рахунок органу дер жавної виконавчої служби заз начену в затвердженому прото колі аукціону суму грошових коштів, яка дорівнює різниці між продажною ціною придбан ого ним лота і сумою винагоро ди спеціалізованої організа ції за цим лотом, сплаченої на поточний рахунок організато ра аукціону. У разі, якщо майно не реалізоване на аукціоні, о рганізатор аукціону поверта є це майно державному викона вцеві (п. 6.4. Порядку реалізації арештованого майна).

Згідно п.7.1. Порядку реалізац ії арештованого майна, право власності на майно переходи ть до переможця аукціону піс ля повного розрахунку за при дбане майно.

Пунктом 9.1. Порядку реалізац ії арештованого майна передб ачено, що відповідальність з а зберігання аукціонного май на з моменту його приймання н а аукціон до видачі оплачено го майна несе організатор ау кціону.

Відповідно до п. 10 Постанови Кабінету Міністрів України № 1724 від 26 грудня 2001 року «Про пор ядок обліку, зберігання, оцін ки вилученого митними органа ми майна, щодо якого винесено рішення суду про конфіскаці ю, передачі цього майна орган ам державної виконавчої служ би і розпорядження ним»спеці алізована торгівельна орган ізація зобов'язана прийняти конфісковане майно від митно го органу в присутності держ авного виконавця.

В ході виконання виконавчо го провадження з виконання п останови Любомльського райо нного суду № Зм-105 від 14.02.2008 року, п редставнику відповідача Гал юку І. В. було передано на збер ігання та для проведення под альшої реалізації конфісков ане майно, а саме автозапчаст ин до автобуса в кількості 13 о диниць (2 помпи водні, 2 амортиз атори, 1 диск щеплення, 1 шестер ня до коробки передач, 7 ремком плектів до циліндра), про що ск ладено відповідний Акт прийо му - передачі майна від 06.08.2009 рок у.

Наказом Міністерства юсти ції України № 508/7 від 01.06.2010 року ТО В «ЮНОР»виключено з переліку спеціалізованих організаці й, з якими органами державної виконавчої служби можуть ук ладатися договори по реаліза ції арештованого майна у 2010 ро ці та розірвано в односторон ньому порядку Генеральний до говір № 4 від 15.01.2010 року про реалі зацію арештованого майна укл адений Міністерством 'юстиці ї України з відповідачем.

У зв' язку з викладеними, в порядку ст. 5, 6 Закону України « Про виконавче провадження»д ержавним виконавцем направл ено лист № 4515/3-16 від 21.06,2010 року в яко му зобов'язано ТОВ «ЮНОР»пов ернути передане на реалізаці ю арештоване державними вико навцями майно.

У відповідь на отриманий ли ст № 4515/3-16 від 21.06.2010 року державним виконавцем 22.06.2010 року складено Акт прийому-передачі майна, з якого вбачається, що директо р Волинської філії ТОВ «ЮНОР »ОСОБА_1 передав, а началь ник відділу державної викона вчої служби Володимир-Волинс ького міськрайонного управл іння юстиції у Волинській об ласті Іщук Лариса Михайлівна прийняла такі автозапчасти ни: помпа водна - 1шт., шестерн я до коробки передач - 1 шт., рем комплект до циліндра 7 шт.

При прийомі-передачі виявл ено нестачу, а саме: помпи водн і - 1 шт., амортизатори - 2 шт., диск щеплення - 1 шт., про що складено відповідний Акт державного виконавця від 22.06.2010 року.

Згідно постанови Любомльс ького районного суду № Зм-105 ві д 14.02.2008 року про конфіскацію в д охід держави автозапчастин д о автобуса в кількості 13 одини ць, державним виконавцем бул о призначено експерта для ви значення вартості майна. Від повідно до Звіту експерта № 108 від 12.05.2009 року, загальна вартіс ть конфіскованого майна стан овить 6 573,60 грн., в тому числі 1 725,84 м итних платежів, а саме:

-помпа водяна - 2 шт. вартіст ю 2 678,40 грн.

-амортизатори - 2 шт. вартіс тю 993,60 грн.

-диск щеплення - 1 шт. вартіс тю 1 396,80 грн.

-шестерня до коробки переда ч - 1 шт. вартістю 900,00 грн.

-ремкомплект до циліндра дв игуна - 7 шт. вартістю 604,80 грн.

Таким чином нестача склада є 3 729,60 грн.

Відповідно до ст. 22 Цивільно го кодексу України особа, які й завдано збитків у результа ті порушення ії цивільного п рава, має право на їх відшкоду вання. Збитки відшкодовуютьс я у повному обсязі, якщо догов ором або законом не передбач ено відшкодування у меншому або більшому розмірі.

Статтями 526 Цивільного коде ксу України та 193 ГК України вс тановлено обов'язок учасникі в господарських відносин нал ежним чином виконувати свої зобов'язання відповідно до в казівок закону, інших правов их актів, договору, а при відсу тності таких вказівок -відпо відно до вимог, що у певних умо вах звичайно ставляться.

Статтею 530 Цивільного кодек су України встановлено, що як що у зобов'язанні встановлен ий строк (термін) його виконан ня, то воно підлягає виконанн ю у цей строк (термін). Якщо стр ок (термін) виконання боржник ом обов'язку не встановлений або визначений моментом пре д'явлення вимоги, кредитор ма є право вимагати його викона ння у будь-який час. Боржник по винен виконати обов'язок у се миденний строк від дня пред'я влення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випл иває із договору або актів ци вільного законодавства.

Згідно ст. 610 ЦК України, пору шенням зобов'язання є його не виконання або виконання з по рушенням умов, визначених зм істом зобов'язання.

Відповідно до ст. 623 Цивільно го кодексу України боржник, я кий порушив зобов'язання, має відшкодувати кредиторові за вдані цим збитки.

Згідно п. 4.1. Договору про над ання послуг по організації і проведенню аукціону з реалі зації рухомого майна № 039112 від 29.07.2009 року, спеціалізована орга нізація несе повну матеріаль ну відповідальність за поруш ення нею встановленого закон одавством порядку реалізаці ї арештованого майна.

Відповідно до п. 2.4.2. зазначен ого Договору, спеціалізована організація зобов'язана від шкодовувати Відділу збитки, пов'язані з неналежним викон анням своїх обов'язків.

Таким чином, суд вважає, що в ідповідачем в порушення вимо г договору № 039112 від 29.07.2009 року про надання послуг по організац ії і проведенню аукціону з ре алізації рухомого майна та П орядку реалізації арештован ого майна, було розтрачено ар ештоване майно, яке було прий нято ним на зберігання, у зв' язку з чим позивачу було завд ано збитки в розмірі 3 729,60 грн.

Отже, оцінюючи подані позив ачем докази за своїм внутріш нім переконанням, що ґрунтує ться на розгляді в судовому з асіданні всіх обставин справ и в їх сукупності, господарсь кий суд вважає, що вимоги пози вача про стягнення з відпові дача 3 729,60 грн. завданих збитків є обґрунтованими та підляга ють задоволенню в повному об сязі.

Судові витрати відповідно до статті 49 ГПК України покла даються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 32-34, 49, 75, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, господарський суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити по вністю.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "ЮН ОР" (03680, м. Київ, пров. Радищева, 3, о ф. 211, код ЄДРПОУ 19257538) з будь-якого рахунку, виявленого державн им виконавцем під час примус ового виконання рішення на к ористь Відділу державної вик онавчої служби Володимир - В олинського міськрайонного у правління юстиції у Волинськ ій області (44700, м. Володимир-Вол инський, вул.. Ковельська, 35, код ЄДРПОУ 35041810) 3 729 (три тисячі сімсо т двадцять девять),60 грн. збитк ів, 102 (сто дві),00 грн. державного мита, 236 (двісті тридцять шість ),00 грн. витрат на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу.

3. Після набрання рішенням з аконної сили видати наказ.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Суддя І.Д. Курдельч ук

дата складення 26.05.2011

Дата ухвалення рішення25.05.2011
Оприлюднено02.06.2011
Номер документу15866903
СудочинствоГосподарське
Сутьвідшкодування завд аних збитків в розмірі 3 729,60 грн

Судовий реєстр по справі —13/133

Ухвала від 23.03.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Михайлов М.В.

Ухвала від 29.03.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Михайлов М.В.

Ухвала від 02.03.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Михайлов М.В.

Ухвала від 22.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 18.03.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Рішення від 10.12.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 10.12.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Постанова від 25.11.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Прокопанич Г.K.

Ухвала від 29.11.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 16.10.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Прокопанич Г.K.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні