Постанова
від 24.05.2011 по справі 2а/0270/1957/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 травня 2011 р. Справа № 2а/0270/1957/11

Вінницький окружний адм іністративний суд в складі г оловуючого судді Свентух а Віталія Михайловича, роз глянувши в порядку скорочен ого провадження матеріали сп рави

за позовом: Державної по даткової інспекції у м. Вінни ці

до: товариства з обмеже ною відповідальністю агропр омислова компанія "Поділляаг роінвест"

про: припинення (скасува ння) юридичної особи

ВСТАНОВИВ :

Державна податкова ін спекція у м. Вінниці звернула ся до суду з адміністративни м позовом про припинення (ска сування) юридичної особи - тов ариства з обмеженою відповід альністю агропромислова ком панія "Поділляагроінвест".

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач не знаходи ться за місцем реєстрації, вк азаного в свідоцтві про держ авну реєстрацію та про зміну місцезнаходження до реєстра ційної палати даних не надхо дило.

Справа розглядається в пор ядку скороченого провадженн я, оскільки в силу пункту 3 час тини 1 статті 183-2 КАС України в а дміністративних справах щод о припинення за зверненням с уб'єкта владних повноважень юридичних осіб чи фізичних о сіб - підприємців у випадках, п ередбачених законом, застосо вується скорочене проваджен ня.

Відповідач у строк, передба чений частиною третьою статт і 183-2 КАС України заперечень с уду не направив, хоча ухвала про відкриття скороченого п ровадження у адміністративн ій справі від 29 квітня 2011 року н аправлялась йому за адресою , внесеною до державного реєс тру, що в силу частини 8 статт і 35 КАС України вважається вр ученням повістки юридичній особі.

Конверт з ухвалою про відк риття скороченого проваджен ня від 29 квітня 2011 року поверну вся до суду з відміткою пошто вого відділення зв' язку: “з а зазначеною адресою не знач иться".

Положенням частини 11 статті 35 КАС України передбачено, що у разі повернення поштового відправлення із повісткою, я ка не вручена адресату з неза лежних від суду причин, вважа ється, що така повістка вруче на належним чином.

Судом також вживались захо ди, спрямовані на повідомлен ня керівника товариства з об меженою відповідальністю аг ропромислова компанія "Поділ ляагроінвест" шляхом направл ення ухвали про відкриття ск ороченого провадження у адмі ністративній справі від 29 кві тня 2011 року за адресою наданою адресно-довідковим сектором ВГІРФО УМВС України у Вінниц ькій області.

Відповідач отримав зазнач ену ухвалу суду 12.05.2011р, що ствер джується повідомленням про в ручення поштового відправле ння, однак, у визначений строк заперечень на позовну заяву не надав.

Отже, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача на лежним чином про строк подан ня заперечення проти позову, порядок його подання, а також наслідки неподання такого з аперечення.

Беручи до уваги те, що відпо відач своїм правом заперечит и проти позовних вимог не ско ристався, справа розглянута судом в порядку скороченого провадження за наявними в ні й доказами в межах строку, виз наченого пунктом 2 частини 5 ст атті 183-2 КАС України.

Судом встановлено, що товар иство з обмеженою відповідал ьністю агропромислова компа нія "Поділляагроінвест" заре єстровано як юридична особа реєстраційною палатою Вінни цької міської ради 31.12.1999р. за но мером 24901446Ю0010796, місцезнаходженн я підприємства - м. Вінниця, ву л. Пирогова, 78-А, код ЄДРПОУ 30684688.

Згідно з п. 2 ст. 17 Закону Украї ни "Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб-підприємців" в Єдиному дер жавному реєстрі містяться та кі відомості щодо юридичної особи, як: повне найменування юридичної особи та скорочен е у разі його наявності; ідент ифікаційний код юридичної ос оби; форма власності; організ аційно-правова форма; місцез находження юридичної особи т ощо.

Разом з тим, в абзаці 5 пункту 2 статті 38 Закону України "Про д ержавну реєстрацію юридични х осіб та фізичних осіб-підпр иємців" зазначено, що підстав ою для припинення юридичної особи, що не пов' язано з банк рутством юридичної особи, є н аявність в Єдиному державном у реєстрі запису про відсутн ість юридичної особи за вказ аним її місцем знаходження.

Як вбачається з витягу з Єд иного державного реєстру юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців, юридична особа - товариство з обмеженою ві дповідальністю агропромисл ова компанія "Поділляагроінв ест" відсутнє за місцем знахо дження (а.с.7, на звороті), окрім того, факт відсутності відпо відача за місцем знаходження та факт відсутності у нього з аборгованості перед бюджето м стверджується довідкою ДПІ у м Вінниці (а.с.9).

Відповідно до п.п. 20.1.12 Податко вого кодексу України органи державної податкової служби , у випадках, встановлених зак оном, мають право звертатися до суду щодо припинення юри дичної особи та підприємни цької діяльності фізичної ос оби - підприємця про визнанн я недійсними установчих (за сновницьких) документів суб' єктів господарювання.

Частиною 1 статті 38 Закону Ук раїни “Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців” встано влено, що суд, який постановив рішення щодо припинення юри дичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особ и, у день набрання таким рішен ням законної сили направляє його копію державному реєстр атору за місцезнаходженням ю ридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстр у запису про судове рішення. Д ата надходження відповідног о судового рішення вноситься державним реєстратором до ж урналу обліку реєстраційних дій.

Отже, враховуючи те, що в Єди ному державному реєстрі наяв ний запис про відсутність юр идичної особи за вказаним її місцем знаходження, суд вваж ає вимоги позивача обґрунтов аними, у зв' язку з чим є всі п ідстави для припинення юриди чної особи - товариства з обме женою відповідальністю агро промислова компанія "Поділля агроінвест".

Відповідно до частини перш ої статті 105 Цивільного кодекс у України (далі - ЦК України) уч асники юридичної особи, суд а бо орган, що прийняв рішення п ро припинення юридичної особ и, зобов'язані негайно письмо во повідомити про це орган, що здійснює державну реєстраці ю, який вносить до Єдиного дер жавного реєстру відомості пр о те, що юридична особа перебу ває у процесі припинення. А аб зацом другим частини другої цієї статті передбачено, що в иконання функцій комісії з п рипинення юридичної особи (л іквідаційну комісію, ліквіда тора тощо) може бути покладен о на орган управління юридич ної особи.

Згідно з частиною 5 статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємці в” суд призначає в рішенні що до припинення юридичної особ и у зв'язку з її ліквідацією ко місію з припинення (ліквідац ійну комісію) та встановлює с трок її роботи. Державний реє стратор вносить до Єдиного д ержавного реєстру запис про призначення комісії з припин ення (ліквідаційної комісії) не пізніше наступного робоч ого дня з дати надходження ві дповідного рішення.

Приписами частини 7 цієї ста тті передбачено, що державни й реєстратор не пізніше наст упного робочого дня з дати вн есення до Єдиного державного реєстру запису, в якому керів ник органу управління або за сновник (учасник) юридичної о соби вказаний як голова комі сії з припинення (ліквідацій ної комісії) юридичної особи зобов'язаний надіслати тако му керівнику органу управлін ня або засновнику (учаснику) ю ридичної особи, а також суду, я кий постановив рішення щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією, відп овідне повідомлення.

Відповідно до частини четв ертої статті 105 ЦК України ком ісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих з асобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юри дичної особи, що припиняєтьс я, повідомлення про припинен ня юридичної особи.

Згідно з частиною першою ст атті 36 Закону України “Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб - підпр иємців”, для проведення держ авної реєстрації припинення юридичної особи в результат і її ліквідації голова лікві даційної комісії або уповнов ажена ним особа після закінч ення процедури ліквідації, я ка передбачена законом, але н е раніше двох місяців з дати п ублікації повідомлення у спе ціалізованому друкованому з асобі масової інформації, по винен подати (надіслати реко мендованим листом з описом в кладення) державному реєстра тору документи, передбачені цією частиною та частиною др угою цієї статті.

Відповідно до частини 10 ста тті 38, частини 8 статті 36 Закону України “Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців”, за відсутності підстав для зал ишення документів, які подан і для проведення державної р еєстрації припинення юридич ної особи в результаті її лік відації, без розгляду держав ний реєстратор повинен внест и до Єдиного державного реєс тру запис про проведення дер жавної реєстрації припиненн я юридичної особи.

Згідно з частиною 9 статті 36 ц ього ж Закону строк державно ї реєстрації припинення юрид ичної особи в результаті її л іквідації не повинен перевищ увати три робочих дні з дати н адходження документів для пр оведення державної реєстрац ії припинення юридичної особ и.

Проаналізувавши чинне зак онодавство пов'язане з припи ненням підприємницької діял ьності юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців за рі шенням суду, що не пов'язане з банкрутством, можна дійти ви сновку, що склад комісії з при пинення та порядок її роботи в даній категорії справ зако нодавством прямо не передбач ені. Разом з тим, частина 7 стат ті 9 КАС України передбачає мо жливість застосування анало гії закону (закону, що регулює подібні правовідносини) та а налогії права (суд виходить і з конституційних принципів і загальних засад права).

Як вбачається із витягу з Єд иного державного реєстру під приємств та організацій Укра їни № 13/4/487 від 24.03.2011р. (а.с. 6) та довід ки ДПІ у м. Вінниця про взяття на облік платника податків № 570/29 від 11.04.2011р. (а.с. 6, на звороті), ке рівником товариства з обмеж еною відповідальністю агроп ромислова компанія "Поділляа гроінвест" є Задоянний Мико ла Григорович.

В зв'язку з наведеним вище, с уд вважає за необхідне покла сти на керівника товариства з обмеженою відповідальніст ю агропромислова компанія "П оділляагроінвест" Задоянн ого Миколи Григоровича фун кції ліквідатора юридичної о соби та до членів комісії вкл ючити - Державну податкову ін спекцію у м. Вінниці.

Зобов'язати ліквідатора то вариства з обмеженою відпові дальністю агропромислова ко мпанія "Поділляагроінвест" Задоянного Миколу Григорови ча не пізніше 10 днів з момент у набрання даною постановою законної сили помістити в др укованих засобах масової інф ормації, в яких публікуються відомості про державну реєс трацію юридичної особи, що пр ипиняється, повідомлення про припинення юридичної особи - товариства з обмеженою відп овідальністю агропромислов а компанія "Поділляагроінвес т" та не пізніше двох місяців з дати публікації зазначеного повідомлення подати (надісл ати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору документи, пере дбачені частинами першою та другою статті 36 Закону; встано вити строк роботи ліквідацій ної комісії 70 днів з дня набра ння даним рішенням законної сили.

Згідно з частиною 7 статті 59 Г К України скасування державн ої реєстрації позбавляє суб' єкта господарювання статусу юридичної особи і є підставо ю для вилучення його з держав ного реєстру. Суб'єкт господа рювання вважається ліквідов аним з дня внесення до держав ного реєстру запису про прип инення його діяльності.

Згідно статті 71 КАС України кожна сторона повинна довес ти ті обставини, на яких ґрунт уються її вимоги та заперече ння, а суд згідно статті 86 зазн аченого Кодексу оцінює доказ и, які є у справі, за своїм внут рішнім переконанням, що ґрун тується на їх безпосередньо му, всебічному, повному та об'є ктивному дослідженні.

Враховуючи встановлені об ставини справи та вищезазнач ені положення чинного законо давства України, суд вважає, щ о вимоги позивача є обґрунто ваними, відповідають дійсним обставинам та матеріалам сп рави, а тому підлягають задов оленню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов' язаних із залучення м свідків та проведенням суд ових експертиз, судові витра ти (судовий збір) стягненню з в ідповідача не підлягають.

З урахуванням вищевикладе ного та керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94 , 128, 158, 162, 163, 167, 183-2, 255, 257 КАС України, Зак оном України "Про державну ре єстрацію юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців", ст . 105 Цивільного кодексу Україн и, ст. 59 ГК України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

1. Позов задовольнити.

2. Припинити юридичну особу - товариство з обмеженою відп овідальністю агропромислов а компанія "Поділляагроінвес т" (юридична адреса: вул. Пирог ова, 78 А, м. Вінниця, 21000, код за ЄДР ПОУ 30684688).

3. Створити ліквідаційну ком ісію в складі: голова комісії - Задоянний Микола Григоро вич - керівник товариства з обмеженою відповідальністю агропромислова компанія "По ділляагроінвест", до складу к омісії включити Державну под аткову інспекцію у м. Вінниці .

4. Зобов'язати ліквідаційну комісію після набрання даною постановою законної сили по відомити орган, що здійснює д ержавну реєстрацію, про те, що товариство з обмеженою відп овідальністю агропромислов а компанія "Поділляагроінвес т" перебуває у процесі припин ення.

5. Зобов'язати ліквідаційну комісію не пізніше 10 днів з дн я набрання даною постановою законної сили помістити в др укованих засобах масової інф ормації, в яких публікуються відомості про державну реєс трацію юридичної особи, що пр ипиняється, повідомлення про припинення товариства з обм еженою відповідальністю агр опромислова компанія "Поділл яагроінвест", та не пізніше дв ох місяців з дати публікації зазначеного повідомлення по дати (надіслати рекомендован им листом з описом вкладення ) державному реєстратору док ументи, передбачені ч.ч. 1, 2 ст. 36 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємців " від 15.05.2003 року №755-IV.

6. Встановити строк роботи л іквідаційної комісії 70 днів з дня набрання даною постанов ою законної сили.

7. Копію даної постанови нап равити державному реєстрато ру (вул. Соборна 59, м. Вінниця, 21100) для виконання вимог статті 38 З акону України "Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців".

Постанова суду, прийнят а в порядку скороченого пров адження виконується негайно .

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС У країни постанова може бути о скаржена протягом 10 днів з мом енту отримання копії постано ви.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Постанова набирає законно ї сили в порядку ст. 254 КАС Украї ни

Суддя (п ідпис) Свент ух Віталій Михайлович

Копія вірна:

суддя:

секретар:

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.05.2011
Оприлюднено03.06.2011
Номер документу15898777
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/1957/11

Ухвала від 29.04.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Свентух Віталій Михайлович

Постанова від 24.05.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Свентух Віталій Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні