Постанова
від 27.04.2011 по справі 2а-0870/1839/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

              

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 27 квітня 2011 року                                       Справа №  2а-0870/1839/11

 Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Нестеренко Л.О., розглянувши у місті Запоріжжі у письмовому провадженні адміністративну справу

за заявою Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Запоріжжя

до Приватного підприємства «Вега і К»

про стягнення 22488 грн. 60 коп. заборгованості

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова адміністрація у Шевченківському районі м. Запоріжжя звернулась із адміністративним позовом до Приватного підприємства «Вега і К» про стягнення 22488 грн. 60 коп. заборгованості. В позовній заяві позивач зазначив, що за результатом перевірки відповідача з питань своєчасності сплати податків і зборів, податковим повідомленням - рішенням від 16.11.2010 р. № 0093851600/0 відповідачу визначено податкове зобов'язання з податку на додану вартість у сумі 9513 грн. 60 коп. Крім того, відповідачем самостійно визначено податкове зобов'язання зі сплати податку на додану вартість та з податку на прибуток у сумі  13477 грн. 00 коп. З урахуванням наявної переплати у сумі 502 грн. 00 коп. заборгованість складає 12975 грн. 00 коп. Сума заборгованості відповідачем до державного бюджету не перерахована, в зв’язку з чим позивач просить стягнути з відповідача 22488 грн. 60 коп. податкового боргу у судовому порядку.

Позивач у судове засідання не з’явився, подав заяву про розгляд справи без участі його представника, на задоволенні позову наполягає.

Відповідач у судове засідання не з’явився. Про час, місця розгляду справи повідомлявся належним чином.

Відповідно до ч. 6 ст.128 КАС України  якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

В зв’язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі  фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до ч. 4 ст. 41 КАС України не здійснюється, справа розглядається у письмовому провадженні.

Розглянувши та дослідивши матеріли справи, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню частково, виходячи з наступного.

05.08.2010 р. Приватним підприємством «Вега і К» до Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Запоріжжя подано Податкову декларацію з податку на прибуток за півріччя 2010 рік, якою визначено зобов'язання з податку на прибуток у сумі 6815 грн. 00 коп.

20.07.2010 р. Приватним підприємством «Вега і К» до Державної податкової інспекції у Шевченківському  районі м. Запоріжжя Податкову декларацію з податку на додану вартість за червень 2010 р., якою визначено зобов'язання з податку на додану вартість у сумі 54230 грн. 00 коп.

30.08.2010 р. Приватним підприємством «Вега і К» подано до Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Запоріжжя Уточнюючий розрахунок з податку на додану вартість за липень 2010 р., якою збільшено суму від'ємного значення з податку на додану вартість у сумі 47568 грн. 00 коп.

Усього відповідачем самостійно визначено податкове зобов'язання з податку на прибуток у сумі 6815 грн. 00 коп., з податку на додану вартість у сумі 6662 грн. 00 коп.

Відповідно до п.п 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податкової декларації.

Приватним підприємством «Вега і К» узгоджене податкове зобов'язання не сплачено, з урахуванням наявної переплати з податку на додану вартість у сумі 502 грн. 00 коп., заборгованість зі сплати самостійно визначеного податкового зобов’язання з податку на прибуток складає 6815 грн. 00 коп. з податку на додану вартість складає 6160 грн. 00 коп.

Державною податковою інспекцією у Шевченківському районі м. Запоріжжя проведена планова виїзна документальна перевірка Приватного підприємства «Вега і К» з питань своєчасності сплати податків і зборів.

За результатами перевірки складений Акт від 27.10.2010 р. № 769/16-34748451.

За результатами перевірки Державною податковою інспекцією у Шевченківському  районі м. Запоріжжя винесено податкове повідомлення - рішення 16.11.2010 р. № 0093851600/0, яким визначено зобов’язання з податку на додану вартість за штрафними санкціями у сумі 9513 грн. 16 коп.

Податкове повідомлення рішення було направлено відповідачу, але повернуто поштою і відміткою про неможливість вручення та 16.11.2010 р. і розміщено на дошці оголошень, про що складено Акт від 16.11.2010 р. № 831/16-34748451.

Відповідно до п.п. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» податкове зобов'язання платника податків, нараховане контролюючим органом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 статті 4 цього Закону, вважається узгодженим у день отримання платником податків податкового повідомлення.

Відповідно до п.п. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» податкова вимога вважається надісланою (врученою) особі, якщо його передано особі  під розписку або надіслано листом з повідомленням про вручення. У разі коли податковий орган або пошта не може вручити платнику податків податкову у зв'язку з незнаходженням фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків, податковий орган розміщує податкову вимогу на дошці податкових оголошень, встановленій на вільному для огляду місці біля входу до приміщення податкового органу. При цьому день розміщення такої податкової вимоги вважається днем її вручення.

Сума узгодженого податкового зобов’язання з податку на додану вартість, нарахованого за результатами перевірки у сумі 9513 грн. 60 коп. відповідачем не сплачена.

Згідно до п.п. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків визнається сумою податкового боргу платника податків.

Відповідно до п.п. 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

05.08.2010 р. Державною податковою інспекцією у Шевченківському районі м. Запоріжжя сформовано та направлено відповідачу першу податкову вимогу № 1/417 на суму 53728 грн. 00 коп., яку направлено відповідачу рекомендованою кореспонденцією, Першу податкову вимогу повернуто поштою з відміткою «відмова від отримання».

Відповідно до п.п. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» податкова вимога вважається надісланою (врученою) особі, якщо його передано особі  під розписку або надіслано листом з повідомленням про вручення. У разі коли податковий орган або пошта не може вручити платнику податків податкову вимогу у зв'язку з незнаходженням фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків, податковий орган розміщує податкову вимогу на дошці податкових оголошень, встановленій на вільному для огляду місці біля входу до приміщення податкового органу. При цьому день розміщення такої податкової вимоги вважається днем її вручення.

29.09.2010 р. Державною податковою інспекцією у Шевченківському районі м. Запоріжжя складений Акт про неможливість вручення першої податкової вимоги та розміщення її на дошці оголошень.

27.09.2010 р. Державною податковою інспекцією у Шевченківському районі м. Запоріжжя сформовано та направлено відповідачу другу податкову вимогу № 2/518 на суму 13360 грн. 50 коп., яку направлено відповідачу рекомендованою кореспонденцією. Другу податкову вимогу повернуто поштою з відміткою «організація не зареєстрована».

04.01.2011 р. Державною податковою інспекцією у Шевченківському районі м. Запоріжжя складений Акт про неможливість вручення першої податкової вимоги та розміщення її на дошці оголошень.

Згідно з п.п. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до п. 95.1, п. 95.2 ст. 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги. Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Згідно п. 11 ст. 10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» Державні податкові інспекції подають до судів позови до підприємств, установ, організацій та громадян про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що заявлені Державною податковою інспекцією у Шевченківському районі м. Запоріжжя позовні вимоги про стягнення з Приватного підприємства «Вега і К» 22488 грн. 60 коп. податкової заборгованості, в тому числі 15673 грн. 60 коп. з податку на додану вартість і 6815 грн. 00 коп. з податку на прибуток, є обґрунтованими і  підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1. ст. 72 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.  

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ч. 4 ст. 41, ст.ст. 94, 95, ч. 4 ст. 41, ст.ст. 158-163 КАС України; п.п. 20.1.18 п. 20.1, п. 95.1, п. 95.2 ст. 95 Податкового кодексу України; п. 11 ст. 10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні»; п.п. 5.2.1 п. 5.2, п.п 5.3.1 п. 5.3, п.п. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5, п.п. 6.2.1, п.п. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6  Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»   суд,

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства «Вега і К» (вул. Декабристів, буд. 9, м. Запоріжжя, Запорізька область, 69014, код ЄДРПОУ 34748451) на користь Державного бюджету Шевченківського району м. Запоріжжя (р/р 3111400970009, код платежу 11021000, отримувач Державний бюджет Шевченківського району м. Запоріжжя; банк ГУДК у Запорізькій області, ЄДРПОУ 34676911; МФО 813015) 6815 грн. 00 коп. податкового боргу з податку на прибуток.

Стягнути з Приватного підприємства «Вега і К» (вул. Декабристів, буд. 9, м. Запоріжжя, Запорізька область, 69014, код ЄДРПОУ 34748451) на користь Державного бюджету Шевченківського району м. Запоріжжя (р/р 3111602970009, код платежу 14010100, отримувач Державний бюджет Шевченківського району м. Запоріжжя; банк ГУДК у Запорізькій області, ЄДРПОУ 34676911; МФО 813015) 15673 грн. 60 коп. податкового боргу з податку на додану вартість.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку заяву не було подано.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя                                                                                                Л.О.Нестеренко

Дата ухвалення рішення27.04.2011
Оприлюднено06.06.2011
Номер документу15901601
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/1839/11

Постанова від 27.04.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 01.04.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні