Постанова
від 27.05.2011 по справі 2а/2570/2236/2011
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                                                 Справа № 2а/2570/2236/2011

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          26 травня 2011 р.                                                                                м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючої судді                                                                      Падій В.В.,

за участю секретаря                                                                      Кондратенко О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі Чернігівської області до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Криниця" про стягнення боргу, -

В С Т А Н О В И В :

26.04.2011 року управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі Чернігівської області (далі – УПФУ в Чернігівському районі) звернулось до суду з адміністративним позовом до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Криниця" (далі – СТОВ "Криниця") про стягнення заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за січень 2011 року в розмірі 5973,34 грн. Свої вимоги мотивує тим, що відповідач в порушення Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" несвоєчасно та не в повному обсязі сплачує єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Представник позивача в судове засідання не з’явився, про час, дату, та місце розгляду справи повідомлений належним чином, через канцелярію суду надав заяву, в якій просить розгляд справи провести без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання повторно не з’явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Відповідно до п.4 ч.1 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача - суб'єкта владних повноважень, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин або без повідомлення ним про причини неприбуття розгляд справи не відкладається і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. Ці ж наслідки застосовуються у разі повторного неприбуття за таких самих умов відповідача, який не є суб'єктом владних повноважень.

Оскільки, відповідача було належним чином повідомлено про дату, час і місце судового розгляду, що підтверджується зворотнім повідомленням з відміткою про вручення, наявним в матеріалах справи, суд дійшов висновку про можливість подальшого розгляду адміністративної справи за його відсутності.

Судове засідання здійснювалось в порядку передбаченому ст. 41 КАС України.

Розглянувши подані документи і матеріали, з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що СТОВ "Криниця" (ідентифікаційний код 31337151) зареєстровано Чернігівською районною державною адміністрацією Чернігівської області, що підтверджується довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 18.05.2011 року (а.с.22-23).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 року № 2464 “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон № 2464), платниками єдиного внеску є: 1) роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію її як підприємця), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами; фізичні особи - підприємці, зокрема ті, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію її як підприємця); фізичні особи, які забезпечують себе роботою самостійно, та фізичні особи, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту).

В розумінні п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464 СТОВ "Криниця"  є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та перебуває на обліку в УПФУ в Чернігівському районі.

В ч. 2 ст. 6 Закону № 2464 зазначено, що платник єдиного внеску зобов'язаний зокрема  своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Відповідно до ст. 8 Закону України № 2464 для класу професійного ризику виробництва № 22, до якого віднесено відповідача, розмір єдиного внеску становить 37,19% бази нарахування.

Статтею 9 цього Закону № 2464  передбачено порядок обчислення і сплати єдиного внеску, в якій зокрема зазначено, що платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Згідно ч. 12 ст. 9  Закону № 2464 єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).

Відповідно до ст. 12 Закону № 2464  завданнями Пенсійного фонду є забезпечення збору єдиного внеску, ведення обліку надходжень від його сплати та здійснення контролю за сплатою єдиного внеску.

Відповідно до п. 6.2. – 6.6. постанови Правління Пенсійного фонду  від 27.09.2010 року № 21-5 “Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування”, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.10.2010 року за № 994/18289 (далі – Інструкція № 21-5), сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена платниками у строки, визначені відповідно до Закону підпунктом 4.3.6 пункту 4.3, абзацом другим підпункту 4.5.2, підпунктом 4.5.3 пункту 4.5 та підпунктом 4.6.2 пункту 4.6 розділу IV Інструкції № 21-5, обчислена органами Пенсійного фонду України у випадках, передбачених Законом, є недоїмкою.

Органи Пенсійного фонду надсилають платникам вимогу про сплату недоїмки в таких випадках, зокрема, якщо платник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати єдиного внеску; в) якщо платник має на кінець звітного базового періоду борги зі сплати фінансових санкцій. У випадку “б” вимога надсилається щомісяця протягом п'яти робочих днів, наступних за звітним базовим періодом. Вимога формується на підставі даних особових рахунків платників на всю суму боргу.

Вимога про сплату боргу формується на підставі актів документальних перевірок, актів звірок з органами податкової служби, звітів платника про нарахування єдиного внеску та облікових даних з карток особових рахунків платників за формою згідно з додатком 4 до Інструкції № 21-5  (для платника - юридичної особи) або за формою згідно з додатком 5 до цієї Інструкції № 21-5  (для платника - фізичної особи).

Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки платник зобов'язаний сплатити зазначені у вимозі суми недоїмки, штрафів та пені.

У разі незгоди з розрахунком суми боргу, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, платник узгоджує її з органами Пенсійного фонду у порядку, встановленому Пенсійним фондом України, а у разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду - має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

Про оскарження вимоги до суду платник зобов'язаний письмово повідомити протягом десяти робочих днів орган Пенсійного фонду, який направив вимогу.

Відповідно до самостійно поданого відповідачем звіту про нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України за січень 2011 року, загальна сума єдиного внеску, що підлягає сплаті становить 5973,34 грн. (а.с. 5-6).

На підставі карток особових рахунків відповідача та відповідно до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування відповідачу було направлено вимогу про сплату боргу від 09.03.2011 року за №Ю-35, яка отримана відповідачем 24.03.2011 року, що підтверджується копією зворотнього повідомлення, наявного в матеріалах справи (а.с.7).

Частиною 1 статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а частиною 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України зазначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відповідачем не надано жодних належних доказів щодо сплати заборгованості  по єдиному внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до УПФУ в Чернігівському районі  як і доказів, що спростовують викладені в позовній заяві обставини.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі Чернігівської області до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю " Криниця", підлягають задоволенню, а заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування підлягає стягненню на користь управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі Чернігівської області.

Оскільки, спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача – суб’єкта владних повноважень, пов’язаних із залученням свідків та проведення судових експертиз, судові витрати(судовий збір) згідно ч.4 ст.94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

 Позовні вимоги  управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі Чернігівської області до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Криниця" - задовольнити повністю.

Стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Криниця" (р/р 26008051487061 в “Приватбанк”, МФО 353586, код 31337151) заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за січень 2011 року в сумі  5973 (п’ять тисяч дев’ятсот сімдесят три) грн.  34 коп. та перерахувати:

на рахунок 37196022002521 в ОПЕРВ Облуправління Ощадбанку, МФО 353553, код 21403848 – 4685 (чотири тисячі шістсот вісімдесят п’ять) грн. 38 коп.;

на рахунок 37198086002521 в ОПЕРВ Облуправління Ощадбанку, МФО 353553, код 21403848 – 47 (сорок сім) грн. 41 коп.;

на рахунок  37191083002521  -  453 (чотириста п’ятдесят три) грн. 55 коп.;

на рахунок 37191072002521 -  787(сімсот вісімдесят сім) грн. 00 коп.

Порядок апеляційного оскарження суду, передбачений ст. 185-186 КАС України.

 

Суддя                                                                                           Падій В.В.

Дата ухвалення рішення27.05.2011
Оприлюднено06.06.2011
Номер документу15911454
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2570/2236/2011

Ухвала від 27.04.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Постанова від 27.05.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні