Постанова
від 13.04.2011 по справі 2а-993/11/2770
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

Іменем України

13.04.11 Справа №2а-993/11/2770

Суддя Окружного адмініс тративного суду міста Севаст ополя Майсак О.І., розгля нувши у порядку письмового п ровадження адміністративну справу за позовом Управлінн я Пенсійного фонду України у Ленінського районі м. Севаст ополя до Підприємства «Дослі дне виробництво інституту пі вденних морів ім. Ковалевськ ого»НАНУ про стягнення забор гованості по відшкодуванню ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах в розм ірі 173,29 грн.,

в с т а н о в и в:

Управління Пенсійног о фонду України у Ленінськом у районі м. Севастополя зверн улось до Окружного адміністр ативного суду міста Севастоп оля з позовною заявою до Підп риємства «Дослідне виробниц тво інституту південних морі в ім. Ковалевського»НАНУ про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних вит рат на виплату та доставку пе нсій, призначених на пільгов их умовах в розмірі 173,29 грн. Вка зує, що відповідачем порушен о вимоги Інструкції про поря док обчислення і сплати стра хувальниками і застраховани ми особами внесків на загаль нообов`язкове державне пенсі йне страхування до Пенсійног о фонду України, затверджено ю постановою Правління Пенсі йного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1, не здійснено перерахуван ня за лютий 2011 року за списком № 1 витрат на виплату і доставк у пенсій, призначених на піль гових умовах в сумі 173,29 гр н.

Ухвалою від 30 березня 2011 року відкрито провадження по адм іністративній справі. Ухвало ю від 30 березня 2011 року закінче но підготовче провадження та призначено справу до судово го розгляду.

Представник позивача до по чатку судового засідання над ала клопотання про розгляд с прави за її відсутністю в пор ядку письмового провадження , позовні вимоги підтримує по вністю (а.с.21).

Відповідач, до початку суд ового засідання надіслав зая ву про визнання позовних вим ог повністю (а.с.19).

В порядку статті 122 Кодексу а дміністративного судочинст ва України суд вважає можлив им розглянути справу в поряд ку письмового провадження.

Розглянувши матеріали спр ави, суд дійшов висновку, що по зовні вимоги підлягають задо воленню з таких підстав.

Судом встановлено наступн е: Підприємства «Дослідне ви робництво інституту південн их морів ім. Ковалевського»Н АНУ зареєстровано як платник страхових внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування в управлі нні Пенсійного фонду України у Ленінському районі м. Севас тополя.

Відповідно до абзацу першо го частини першої статті 14 Зак ону України «Про загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування»від 09.07.2003 року № 1058-IV (д алі - Закон № 1058) страхувальни ками відповідно до цього Зак ону є роботодавці: підприємс тва, установи і організації, с творені відповідно до законо давства України, незалежно в ід форми власності, виду діял ьності та господарювання, об 'єднання громадян, профспілк и, політичні партії (у тому чис лі філії, представництва, від ділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підпр иємств, установ, організацій , об'єднань громадян, профспіл ок, політичних партій, які маю ть окремий баланс і самостій но ведуть розрахунки із заст рахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємниць кої діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізи чних осіб - суб'єктів підприєм ницької діяльності, які обра ли особливий спосіб оподатку вання (фіксований податок, єд иний податок, фіксований сіл ьськогосподарський податок ), які використовують працю фі зичних осіб на умовах трудов ого договору (контракту) або н а інших умовах, передбачених законодавством, або за догов орами цивільно-правового хар актеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього За кону.

Згідно з абзацом четвертим пунктом першим статті 2 Зако ну України «Про збір на обов'я зкове державне пенсійне стра хування»від 26.06.1997 року № 400/97-ВР (да лі - Закон № 400) об'єктом оподат кування є: для платників збор у, визначених пунктами 1 та 2 ст атті 1 цього Закону, крім тих, я кі є платниками фіксованого сільськогосподарського под атку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на в иплату і доставку пенсій, при значених відповідно до пункт ів "б" - "з" статті 13 Закону Україн и "Про пенсійне забезпечення " до досягнення працівниками пенсійного віку, передбачен ого статтею 12 Закону України " Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до абзацу першо го розділу 6 Інструкції «Про п орядок обчислення і сплати с трахувальниками та застрахо ваними особами внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування до Пенсі йного фонду України»(далі-Ін струкція 21-1) Відшкодуванню пі длягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах відповідно до ча стини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загально обов'язкове державне пенсійн е страхування" в таких розмір ах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Ін струкції (крім тих, які є платн иками фіксованого сільськог осподарського податку), - тако ж 100 відсотків фактичних витра т на виплату і доставку пенсі й, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прик інцевих положень Закону заст рахованим особам, які працюв али або працюють на роботах і з шкідливими і важкими умова ми праці за списком N 2 виробни цтв, робіт, професій, посад і п оказників, затверджених Кабі нетом Міністрів України та з а результатами атестації роб очих місць, на посадах, що дают ь право на призначення пенсі ї за віком на пільгових умова х.

Відповідно до пункту 2 Прикі нцевих положень Закону № 1058 пе нсійне забезпечення застрах ованих осіб, які працювали аб о працюють на підземних робо тах, на роботах з особливо шкі дливими і особливо важкими у мовами праці за списком N 1 та н а інших роботах із шкідливим и і важкими умовами праці за с писком N 2 виробництв, робіт, пр офесій, посад і показників, за тверджених Кабінетом Мініст рів України, та за результата ми атестації робочих місць, н а посадах, що дають право на пр изначення пенсії за віком на пільгових умовах або за висл угу років, які відповідно до з аконодавства, що діяло раніш е, мали право на пенсію на піль гових умовах або за вислугу р оків, здійснюється згідно з о кремим законодавчим актом че рез професійні та корпоратив ні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди в казані пенсії призначаються за нормами цього Закону в раз і досягнення пенсійного віку та наявності трудового стаж у, передбаченого Законом Укр аїни "Про пенсійне забезпече ння".

При цьому зберігається пор ядок покриття витрат на випл ату і доставку цих пенсій, що д іяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно частини четвертої р озділу 6 Інструкції “Про поря док обчислення і сплати стра хувальниками та застрахован ими особами внесків на загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування до Пенсійно го фонду України" (далі-Інстру кція) розмір сум до відшкодув ання на поточний рік визнача ється відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розр ахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгови х пенсій, призначених відпов ідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з дод атками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня п оточного року та протягом 10 дн ів з новопризначених (перера хованих) пенсій.

Відповідно до пункту 6.8. Інс трукції підприємства щоміся ця до 25-го числа вносять до Пен сійного фонду зазначену в по відомленні місячну суму факт ичних витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які вп ливають на суму відшкодуванн я (смерть пенсіонера, зміна мі сця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляю ть про це підприємства в міся чний термін з моменту виникн ення цих обставин.

Відповідно до повідомленн я 268/03-39 від 17.01.2011 року (а.с.7) нарахова на сума, яка підлягає відшкод уванню відповідачем за січен ь 2011 року складає 173,29 грн. Повідо млення отримане відповідаче м 21.01.2011 року, про що свідчить під пис уповноваженої особи відп овідача на копії зазначеного повідомлення (а.с.6).

Таким чином, заборгованіст ь відповідача по відшкодуван ню витрат на доставку і випла ту пільгових пенсій за списк ом № 1 за січень 2011 року з урахув анням письмових доказів, над аних позивачем (а.с.6-7) складає 173,29 грн.

З огляду на зазначене, забор гованість по відшкодуванню в итрат на виплату і доставку п енсій, призначених на пільго вих умовах за списком № 1 в сум і 173,29 грн. підлягає стягне нню з відповідача у судовому порядку, позовні вимоги - зад оволенню.

Враховуючи викладене, кер уючись статтями 158-163 Кодексу ад міністративного судочинств а України, суд,

п о с т а н о в и в:

1. Адміністративни й позов задовольнити повніст ю.

2. Стягнути з Підп риємства «Дослідне виробниц тво інституту південних морі в ім. Ковалевського»НАНУ (99011, м. Севастополь, пр. Нахімова , 2, код ЄДРПОУ 00290452, відомості пр о поточні рахунки в матеріал ах справи відсутні) на корист ь Управління Пенсійного ф онду України у Ленінському р айоні м. Севастополя (99008 м. Се вастополь, вул. Карантинна, 16-56, код ЄДРПОУ 22274991, р/р 256022 в МВ № 4548 В АТ «Державний Ощадний банк України», МФО 384027) заборговані сть по відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій , призначених на пільгових ум овах за списком № 1 за січень 2011 року в сумі 173,29 грн. (сто сімдесят три грн. 29 коп.).

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Севастопольського апе ляційного адміністративног о суду через суд першої інста нції шляхом подання апеляцій ної скарги. У разі прийняття постанови у письмовому прова дженні апеляційна скарга под ається протягом десяти днів з дня отримання копії постан ови. Якщо суб'єкта владних пов новажень у випадках та поряд ку, передбачених частиною че твертою статті 167 цього Кодекс у, було повідомлено про можли вість отримання копії постан ови суду безпосередньо в суд і, то десятиденний строк на ап еляційне оскарження постано ви суду обчислюється з насту пного дня після закінчення п 'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення пр о можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає законн ої сили у порядку та строки пе редбачені статтею 254 Кодексу а дміністративного судочинст ва України.

Суддя О .І. Майсак

СудОкружний адміністративний суд міста Севастополя
Дата ухвалення рішення13.04.2011
Оприлюднено06.06.2011
Номер документу15912123
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-993/11/2770

Постанова від 13.04.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Майсак О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні