Ухвала
від 10.05.2011 по справі 2-а-7951/10/2270
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2-а-7951/10/2270

Головуючий у 1-й інстанції : Лабань Г.В.

Суддя-доповідач: Кузьмиш ин В.М.

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2011 року

м. Вінниця

Вінницький апеляційний ад міністративний суд у складі колегії:

головуючого-судді: Кузьмиш ина Віталія Миколайовича

суддів: Мельни к-Томенко Жанни Миколаївни

Залім ського Ігоря Геннадійовича

при секретарі: Швандер В.О.

представника позивача: П аламарчук Віта М ихайлівна

розглянувши у відкри тому судовому засіданні апел яційну скаргу Відкритого акц іонерного товариства "Номіна л" на постанову Хмельницьког о окружного адміністративно го суду від 30 листопада 2010 року у справі за адміністративни м позовом Управління пенсійн ого фонду України в Волочись кому районі Хмельницької обл асті до Відкрите акціонерне товариство "Номінал" про стяг нення заборгованості , -

В С Т А Н О В И В :

Управління Пенсійног о фонду у Волочиському район і Хмельницької області зверн улося до Хмельницького окруж ного адміністративного суду з адміністративним позовом про стягнення з відкритого а кціонерного товариства "Номі нал»22720,87 грн. заборгованості п о відшкодуванню фактичних ви трат на виплату та доставку п ільгових пенсій, призначених за списком № 2, яка виникла за п еріод з серпнь-вересень 2010 р.

Постановою Хмельницького окружного адміністративног о суду від 30 листопада 2010 р. поз ов задоволено в повному обся зі.

Не погоджуючись з таким су довим рішенням, відповідач п одав апеляційну скаргу, в які й просить скасувати незаконн у, на його думку, постанову суд у першої інстанції та постан овити нову про відмову в задо воленні позову.

В апеляційній скарзі апеля нт посилається на неправомір ність рішення суду та невідп овідність його фактичним обс тавинам справи.

В судове засідання з'явилас ь представник позивача.

На адресу суду від ВАТ "Номі нал" надійшла заява, про розгл яд справи без участі їхнього представника.

Заслухавши суддю-доповіда ча, перевіривши матеріали сп рави, доводи апеляційної ска рги, колегія суддів знаходит ь, що вона не підлягає задовол енню, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач по справі - Відкрите акціонерне товар иство «Номінал»як суб'єкт пі дприємницької діяльності - юридична особа зареєстрован е та включене до Єдиного держ авного реєстру підприємств т а організацій України 23.05.2007 р. (к од ЄДРПОУ 14311761).

Відповідач зобов"язаний ві дшкодовувати Пенсійному фон ду витрати на виплату та дост авку пенсій, призначених на п ільгових умовах.

За серпень-вересень 2010 року у ВАТ "Номінал" склалась заборг ованість по відшколуванню фа ктичних витрат на виплату пі льгових пенсій, призначених за списком № 2 перед управлінн ям Пенсійного фонду України у Волочиському районі в сумі 22720, 87 грн. Дана заборгваність пі дтверджується розрахунками фктичних витрат на виплату т а доставку пенсій.

Апелянт в своїй апеляційні й скарзі посилається на вкра й важке фінансово-економічне становище даного підприємст ва, яке склалось через спад ви робництва внаслідок всезага льної економічної кризи та п росить суд апеляційної інста нції надати ВАТ "Номінал" відс трочку у виконанні постанови чуду в даній справі в частині щодо стягнення заборгновано сті в термін шість місяців.

Заслухавши суддю-доповіда ча, дослідивши і оцінивши мат еріали справи, судова колегі я дійшла такого висновку.

Відповідно до ч. 2 Прикінцев их положень Закону України « Про загальнообов»язкове дер жавне пенсійне страхування» (Закон - 1058-ІУ) відповідач зобов "язаний відшкодовувати витр ати на виплату і доставку пен сій, зокрема, призначених (на п ільгових умовах) відповідно до пунктів «б»-«з»статті 13 Зак ону України «Про пенсійне за безпечення»до досягнення пр ацівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Зако ну України «Про пенсійне заб езпечення».

Покриття цих витрат здійсн юється у порядку, що діяв до на брання чинності цим Законом.

Такий порядок визначено ро зділом 6 Інструкції «Про поря док обчислення і сплати стра хувальниками та застрахован ими особами внесків на загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування до Пенсійно го фонду України», затвердже ної постановою Правління Пен сійного Фонду України № 21-1 від 19.12.2003 р., зареєстрованої в Мініс терстві юстиції України 16 січня 2004 р. з а N 64/8663, (далі - Інструкція).

Згідно з пунктом 6.4 Інструкц ії розмір сум до відшкоду вання на поточний рік виз начається відділами надход ження доходів органів Пенс ійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних вит рат на виплату та доставку пі льгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "При кінцевих положень" Закону 1058-І У (згідно з додатками 6 та 7), як і надсилаються підприємств ам до 20-го січня поточного рок у та протягом 10 днів з новоп ризначених (перерахованих) п енсій.

На підставі пункту 6.8 Інстру кції підприємства та організ ації зобов'язані щомісяця до 25-го числа вносити до Пенсійн ого фонду зазначену в повідо мленні місячну суму фактични х витрат на виплату та достав ку пенсій, призначених на піл ьгових умовах.

Частиною 5 ст. 106 Закону «Про з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування»(у ред акції, що діяла на час виникне ння спірних правовідносин - (далі - Закон № 1058-IV), передбачен о, що за рахунок сум, які надхо дять від страхувальника або від державної виконавчої слу жби в рахунок сплати недоїмк и, погашаються суми недоїмки , пені та фінансових санкцій у порядку календарної чергово сті їх виникнення. У разі, коли страхувальник має несплачен у недоїмку, пеню та фінансові санкції і здійснює сплату по точних сум страхових внесків , ці суми зараховуються в раху нок сплати недоїмки, пені та ф інансових санкцій.

Відповідно до ч. 2 ст. 106 Закону № 1058-ІУ, суми страхових внескі в своєчасно не нараховані та /або не сплачені страхувальн иками у строки, визначені ст аттею 20 цього Закону, в тому ч ислі обчислені територіальн ими органами Пенсійного фонд у у випадках, передбачених ча стиною третьою статті 20 цьог о Закону, вважаються простро ченою заборгованістю із спла ти страхових внесків (недоїм ка) і стягуються з нарахуван ням пені та застосуванням ф інансових санкцій.

З аналізу цих норм законода вства, і зокрема ст. 20 Закону 1058-І У вбачається, що витрати на ви плату та доставку пенсій, при значених на пільгових умовах , не є страховими внесками та н едоїмкою у розумінні Закону 1058-ІУ.

Отже, на зарахування коштів по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах відповідно до пу нкту «б»-«з»ст. 13 Закону Украї ни «Про пенсійне забезпеченн я»не розповсюджуються полож ення ч. 5 ст. 106 Закону 1058-ІУ щодо їх погашення як недоїмки у поря дку календарної черговості в иникнення боргу.

З наведеного випливає , що р озмір суми заборгованості за серпень-вересень 2010 року об'єк тивно підтверджується розра хунками, копією картки особо вого рахунку по відшкодуванн ю фактичних витрат за вказан ий період.

Проаналізувавши матеріали справи, доводи апеляційної с карги, колегія суддів приход ить до висновку, що судом перш ої інстанції зроблено правил ьний висновок, а саме адмініс тративний позов задоволено п овністю.

За ст. 200 КАС України, суд апел яційної інстанції залишає ск аргу без задоволення, а поста нову суду - без змін, якщо виз нає, що суд першої інстанції п равильно встановив обставин и справи та ухвалив судове рі шення з додержанням норм мат еріального і процесуального права.

Таким чином, апеляційна ска рга підлягає залишенню без з адоволення, а постанова суду першої інстанції - без змін .

Керуючись ст.ст. 160, 167, 183-2, 195, 196, 198, 200, 2 05, 206, 212, 254 КАС України, суд,-

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Ві дкритого акціонерного товар иства "Номінал", - залишити бе з задоволення, а постанову Хм ельницького окружного адмін істративного суду від 30 листо пада 2011 року, - без змін.

Відповідно до ч.10 ст. 183-2 КАС Ук раїни у разі оскарження в апе ляційному порядку постанови , прийнятої в скороченому про вадженні, ухвала суду апеляц ійної інстанції по такій спр аві є остаточною та оскаржен ню не підлягає.

Головуючий Кухьмишин Віталій Миколайо вич

Судді Мель ник-Томенко Жанна Миколаївна

Залімський Іг ор Геннадійович

Дата ухвалення рішення10.05.2011
Оприлюднено07.06.2011
Номер документу15927337
СудочинствоАдміністративне
Сутьстяг нення заборгованості

Судовий реєстр по справі —2-а-7951/10/2270

Ухвала від 04.11.2010

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Лабань Г.В.

Ухвала від 15.02.2011

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Кузьмишин В.М.

Ухвала від 15.02.2011

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Кузьмишин В.М.

Ухвала від 10.05.2011

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Кузьмишин В.М.

Постанова від 30.11.2010

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Лабань Г.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні