Рішення
від 24.05.2011 по справі 10/73
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

24.05.11 р. Сп рава № 10/73

за позовом: Державної екол огічної інспекції України, м .Київ, ЄДРПОУ 05387386

до відповідача: Державного підприємства „Великоанадол ьське лісове господарство”, смт.Комсомольський, ЄДРПОУ 0099 1752

про відшкодування шкоди

Суддя Любченко М.О.

Представники:

від позивача: не з' явився

від відповідача: ОСОБА_1 - по дов.

ОСОБА_2 - по дов.

В засіданні суду брали учас ть:

СУТЬ СПРАВИ:

Позивач, Державна екологіч на інспекція України, м.Київ з вернувся до господарського с уду Донецької області з позо вною заявою до відповідача, Д ержавного підприємства „Вел икоанадольське лісове госпо дарство”, смт.Комсомольський про стягнення шкоди у розмір і 4869049 грн. 95 коп., заподіяної навк олишньому природному середо вищу.

В обґрунтування своїх вимо г позивач посилається на мат еріали перевірки дотримання вимог природоохоронного зак онодавства Державним підпри ємством „Великоанадольське лісове господарство”, якими встановлено факт порушення відповідачем норм ст.ст.40, 61, 68 За кону України „Про охорону на вколишнього природного сере довища”, ст.26 Закону України „ Про природно-заповідний фонд ”, Положення „Про заказник „В еликоанадольський”, яке 07.07.1998р . затверджено заступником Мі ністра охорони навколишньог о природного середовища та я дерної безпеки України, ст.ст .19, 64 Лісового кодексу України, Правил поліпшення якісного с кладу лісів, які затверджено постановою №724 від 12.05.2007р. Кабіне ту Міністрів України, Саніта рних правил в лісах, що затвер джені постановою №555 від 27.07.1995р. К абінету Міністрів України.

Відповідач у відзиві №230 від 04.04.2011р. та клопотанні №230 від 10.05.2011р . проти позовних вимог запере чив з огляду на те, що позиваче м пропущено встановлений ст. 257 Цивільного кодексу України строк позовної давності. У су довому засіданні 24.05.2011р. Держав ним підприємством „Великоан адольське лісове господарст во” заявлено про застосуванн я позовної давності до позов них вимог Державної екологіч ної інспекції України про ст ягнення шкоди у розмірі 4869049 гр н. 95 коп.

В процесі розгляду справи Д ержавна екологічна інспекці я України не скористалася пе редбаченим ст.22 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни правом на ознайомлення з матеріалами справи та не на дала будь-яких пояснень або з аперечень на відзив відпові дача і клопотання про застос ування строку позовної давно сті; у судові засідання 05.04.2011р., 19 .04.2011р., 24.05.2011р. не з' явилась.

Про час та місце розгляду сп рави позивач був повідомлени й належним чином шляхом відп равлення процесуальних док ументів за адресою: м.Київ, пр. Новопечерський, буд.3 кор.2.

Таким чином, незважаючи на те, що позивач в процесі розгл яду справи так і не скористав ся правами, передбаченими ст .22 Господарського процесуаль ного кодексу України, за висн овками суду, у матеріалах спр ави достатньо документів, як і мають значення для правиль ного вирішення спору, внаслі док чого справа розглядаєтьс я по суті відповідно до норм с т.75 Господарського процесуал ьного кодексу України.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення ві дповідача, господарський суд встановив:

За змістом ст.ст.16, 20 Закону Ук раїни „Про охорону навколишн ього природного середовища” спеціально уповноваженими д ержавними органами управлі ння в галузі охорони навколи шнього природного середовищ а і використання природних ресурсів у республіці є с пеціально уповноважений це нтральний орган виконавчої влади з питань екології та пр иродних ресурсів, його орга ни на місцях та інші держав ні органи, до компетенції яки х належить, у тому числі, держ авний контроль за використан ням і охороною земель.

За приписами п.п.1, 2 Указу Пре зидента України №1039/2003 від 15.09.2003р. “Про заходи щодо підвищення ефективності державного упр авління у сфері охорони навк олишнього природного середо вища та використання природн их ресурсів”, спеціально упо вноваженим центральним орга ном виконавчої влади з питан ь охорони навколишнього прир одного середовища, екологічн ої безпеки, заповідної справ и, а також гідрометеорологіч ної діяльності є Міністерст во охорони навколишнього п риродного середовища Украї ни, яке створене шляхом реорг анізації Міністерства еколо гії та природних ресурсів Ук раїни.

Згідно із ст.1 Положення „Пр о Державну екологічну інспек цію України”, яке затверджен о постановю №1520 від 17.11.2001р. Кабін ету Міністрів України (прийм аючи до уваги, що перевірку до тримання відповідачем приро доохоронного законодавства було проведено під час дії вк азаного нормативно-правовог о акту) Державна екологічна і нспекція України (Держекоінс пекція) є урядовим органом де ржавного управління, який ді є у складі Мінприроди і йому п ідпорядковується.

Відповідно до п.п.5, 6 ст.5 вказа ного Положення Держекоінспе кція має право складати акти перевірки і протоколи про ад міністративні правопорушен ня та розглядати справи про а дміністративні правопоруше ння у межах повноважень, визн ачених законом; давати обов'я зкові для виконання приписи з питань, що належать до її пов новажень.

Як встановлено судом, 27.12.2007р. Д ержавною екологічною інспек цією України у складі держав них інспекторів України з ох орони навколишнього природн ого середовища із залученням державного інспектора з охо рони навколишнього природно го середовища Донецької обла сті було проведено перевірку дотримання вимог природоохо ронного законодавства Держа вним підприємством „Великоа надольське лісове господарс тво”, результати якої оформл ені актом від 27.12.2007р.

В межах вказаної перевірки уповноваженими особами конт ролюючих органів було встано влено наступні факти порушен ня відповідачем природоохор онного законодавства:

- використання 161,7 га орних зе мель під городництво та виро щування сільськогосподарсь ких культур без отримання лі мітів та дозволів на викорис тання природних ресурсів на територіях та об' єктах прир одно-заповідного фонду лісов ого заказника загальнодержа вного значення „Великоанадо льський”, чим порушено вимог и ст.ст.40, 61 Закону України „Про охорону навколишнього приро дного середовища”, ст.26 Закону України „Про природно-запов ідний фонд”, Положення „Про з аказник „Великоанадольськи й”, яке затверджено заступни ком Міністра охорони навколи шнього природного середовищ а та ядерної безпеки України 07.07.1998р.;

- пошкодження дерева до ступ еня неприпинення росту у ква рталі 48 виділу 2, зруб дерева гл едичії та пошкодження 1 дерев а до ступеня припинення рост у у кварталі 39 виділу 1, що є пор ушенням ст.ст.40, 68 Закону Україн и „Про охорону навколишнього природного середовища”, ст.с т.19, 64 Лісового кодексу України , Правил поліпшення якісного складу лісів, які затверджен о постановою №724 від 12.05.2007р. Кабін ету Міністрів України;

- проведення вибіркової сан ітарної рубки з порушенням т ермінів, що не відповідає Сан ітарним правилам в лісах, які затверджено постановою №555 ві д 27.07.1995р. Кабінету Міністрів Укр аїни.

За результатами перевірки відповідачу видано припис н а усунення порушень вимог пр иродоохоронного законодавс тва. Вказаний припис прийняв до виконання директор Держа вного підприємства „Великоа надольське лісове господарс тво” Храмов А.М.

Крім того, уповноваженими о собами контролюючих органів було здійснено розрахунок, в ідповідно до якого розмір шк оди, заподіяної навколишньом у природному середовищу відп овідачем, склав 4869049 грн. 95 коп.

Як було зазначено вище, від повідач у відзиві №230 від 04.04.2011р. та клопотанні №230 від 10.05.2011р. прот и позовних вимог заперечив з огляду на те, що позивачем про пущено встановлений ст.257 Циві льного кодексу України строк позовної давності.

Суд приймає до уваги твердж ення відповідача щодо пропущ ення позивачем встановленог о строку позовної давності т а вважає вимоги позивача про стягнення шкоди в сумі 4869049 грн . 95 коп. такими, що підлягають за лишенню без задоволення, з ог ляду на наступне:

Згідно із ст.256 Цивільного ко дексу України позовна давніс ть - це строк, у межах якого осо ба може звернутися до суду з в имогою про захист свого циві льного права або інтересу.

Статтею 257 вказаного Кодекс у України встановлений загал ьний строк, у межах якого особ а може звернутися до суду з ви могою про захист свого цивіл ьного права або інтересу (поз овна давність), у три роки.

За змістом ст.261 Цивільного к одексу України перебіг позов ної давності починається від дня, коли особа довідалась аб о могла довідатися про поруш ення свого права або про особ у, яка його порушила.

Відповідно до п.1.9 розясненн я №02-5/744 від 27.06.2001р. Вищого арбітра жного суду „Про деякі питанн я практики вирішення спорів, пов'язаних із застосуванням законодавства про охорону н авколишнього природного сер едовища” перебіг строку позо вної давності у спорах, пов'яз аних із стягненням завданої природі шкоди, починається з дня складання акта про відпо відне порушення, а у разі несв оєчасного складання акта - з д ня, коли цей акт відповідно до вимог законодавства мав бут и складений.

Як свідчать матеріали спра ви, акт перевірки дотримання Державним підприємством „Ве ликоанадольське лісове госп одарство” вимог природоохор онного законодавства склад ено 27.12.2007р.

За таких обставин, приймаюч и до уваги вищевикладене та д ату складання Державною екол огічною інспекцією України в казаного акту, суд дійшов вис новку, що право позивача на по зов виникло 27.12.2007р.

Виходячи з того, що позовна заява направлена до суду 21.03.2011р . (згідно з поштовим штампом на конверті), судом встановлено , що позивачем пропущено вста новлений ст.257 Цивільного коде ксу України трирічний строк позовної давності.

При цьому, судом враховано, що вимоги позивача не віднос яться до переліку тих, на які п озовна давність не поширюєть ся з огляду на приписи ст.268 Цив ільного кодексу України.

Будь-яких клопотань щодо по новлення пропущеного строку позовної давності в порядку норми ч.5 ст.267 Цивільного кодек су України від позивача на ад ресу господарського суду Дон ецької області не надходило. Крім того, Державною екологі чною інспекцією України не п редставлено до матеріалів сп рави доказів зупинення чи пе реривання перебігу позовної давності.

Одночасно, наявності інших обставин, які зробили своєча сне пред' явлення позову до суду неможливим або ускладне ним, судом не встановлено.

Згідно із п.4 ст.267 Цивільного кодексу України сплив позов ної давності, про застосуван ня якої заявлено стороною у с порі, є підставою для відмови у позові.

За таких обставин, враховую чи, що позивачем пропущено вс тановлений строк для звернен ня до суду за захистом поруше ного права, вимоги про стягне ння з відповідача шкоди у роз мірі 4869049 грн. 95 коп., заподіяної н авколишньому природному сер едовищу, підлягають залишенн ю без задоволення.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст.43, 49, 75, 82-85 Господарс ького процесуального кодекс у України, суд -

ВИРІШИВ:

Відмовити повністю у задов оленні позовних вимог Держав ної екологічної інспекції Ук раїни, м.Київ до Державного пі дприємства „Великоанадольс ьке лісове господарство”, см т.Комсомольський про стягнен ня шкоди у розмірі 4869049 грн. 95 коп .

У судовому засіданні 24.05.2011р. о голошено вступну та резолюти вну частини рішення.

Суддя Любченко М.О.

Повне рішення складено 30.05.20 11р.

Дата ухвалення рішення24.05.2011
Оприлюднено06.06.2011
Номер документу15927724
СудочинствоГосподарське
Сутьвідшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —10/73

Ухвала від 29.06.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зайцева Ірина Володимирівна

Ухвала від 10.09.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 27.08.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 17.08.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 05.11.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 15.10.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 18.09.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 18.07.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 18.07.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 02.07.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні