Рішення
від 13.05.2011 по справі 20/047-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИ ЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 тел. 235-24-26

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" травня 2011 р. Справа № 20/047-11

Господарський суд Киї вської області у складі судд і Бабкіної В.М., розгляну вши у відкритому судовому за сіданні справу

за позовом Комунально го підприємства «Управління міським господарством»Вишн евої міської ради Києво-Свят ошинського району Київської області

до Товариства з обме женою відповідальністю «ТК І нтерсклад»

про стягнення 9637,02 грн.

секретар судового зас ідання (пом. судді): Новікова І .С.

за участю представників:

від позивача: ОСОБА_1, доруч. № 826 від 06.12.2010 р.

від відповідача: не з' я вився

Обставини справи:

Комунальне підприємс тво «Управління міським госп одарством»Вишневої міської ради Києво-Святошинського р айону Київської області (дал і - позивач) звернулося до го сподарського суду Київської області з позовом до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «ТК Інтерсклад»(далі - відповідач) про стягнення 9637,02 грн.

В обґрунтування своїх вимо г позивач посилається на укл адення 30.01.2009 р. з ТОВ «ТК Інтерск лад»договору № 202 оренди нежит лового приміщення, згідно як ого позивач передав відповід ачу у строкове платне корист ування нежитлове приміщення , однак платежі за користуван ня приміщенням сплачувалися орендарем неналежним чином.

У зв' язку з викладеним поз ивач просить суд стягнути з в ідповідача 7558,85 грн. основного боргу, 2078,17 грн. пені, а також від шкодувати 102,00 грн. державного м ита та 236,00 грн. витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу.

Представник позивача у суд ових засіданнях 29.04.2011 р., 13.05.2011 р. по зовні вимоги підтримав.

Представник відповідача у судові засідання 29.04.2011 р., 13.05.2011 р. н е з' явився, хоча про час та мі сце судового засідання був п овідомлений належним чином. Відзиву на позов не надав.

Відповідно до ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України в разі, якщо відзив на позовну заяву і витребува ні господарським судом докум енти не подано, справу може бу ти розглянуто за наявними в н ій матеріалами.

У судовому засіданні 13.05.2011 р. б уло оголошено вступну та рез олютивну частину рішення.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, досліди вши докази та оцінивши їх в су купності, суд

встановив:

30.01.2009 р. між Комунальним пі дприємством «Управління міс ьким господарством»Вишнево ї міської ради Києво-Святоши нського району Київської обл асті (орендодавець) та Товари ством з обмеженою відповідал ьністю «ТК Інтерсклад»(оренд ар) був укладений договір № 202 о ренди нежитлового приміщенн я, відповідно до п. 1.1 якого орен додавець передає, а орендар п риймає в строкове платне кор истування нежитлове приміще ння за адресою: Київська обл., м. Вишневе, вул. Першотравнева , 10, загальною площею 86,0 кв.м, яке знаходиться на балансі орен додавця.

Згідно з п. 2.1 договору вступ орендаря в користування нежи тловим приміщенням настає од ночасно із підписанням сторо нами договору оренди та акту приймання-передачі приміщен ня.

У відповідності з п. 3.1 догово ру орендна плата визначаєтьс я на підставі методики розра хунку орендної плати, затвер дженої Кабінетом Міністрів У країни та рішення конкурсної комісії (протокол від 16.01.2009 р.) і дорівнює 5338,25 грн. без ПДВ.

Розмір орендної плати за ко жний наступний місяць визнач ається шляхом коригування ро зміру місячної орендної плат и за попередній місяць на інд екс інфляції за поточний міс яць.

Пунктом 3.2 договору передба чено, що понад орендну плату о рендар зобов' язаний брати у часть в загальних витратах н а утримання будинку та прибу динкової території.

Згідно ст. 2 Закону України « Про оплату за землю»орендар зобов' язаний відшкодувати витрати земельного податку на земельній ділянці населен их пунктів, яким встановлено грошову оцінку, відповідно р озрахунку. ПДВ на орендну пла ту на експлуатаційні витрати нараховується додатково (п. 3. 3 договору).

Відповідно до п. 4.3 договору о рендар зобов' язується своє часно і в повному обсязі внос ити орендну плату.

У відповідності з п. 7.2 догово ру за несплату орендарем пла тежів у строки, встановлені д оговором, нараховується пеня в розмірі 0,5% несплаченої суми за кожний день прострочення , але не більше подвійної облі кової ставки Національного б анку України, що діє у період, за який нараховується пеня, т а не більше ніж 100% загальної су ми боргу.

01.02.2009 р. КП «Управління міськи м господарством»Вишневої мі ської ради Києво-Святошинськ ого району Київської області було передано в користуванн я ТОВ «ТК Інтерсклад» нежитл ове приміщення за адресою: Ки ївська обл., м. Вишневе, вул. Пер шотравнева, 10, загальною площе ю 86,0 кв.м, що підтверджується ак том прийому-передачі нежитло вого приміщення до договору № 202 від 30.01.2009 р., підписаним та скр іпленим печатками сторін.

У червні 2010 року ТОВ «ТК Інте рсклад»було надіслано на адр есу КП «Управління міським г осподарством»Вишневої місь кої ради Києво-Святошинськог о району Київської області п овідомлення № 23 від 16.06.2010 р., відп овідно до якого відповідач з азначив, що вимушений звільн ити орендоване приміщення на підставі договору № 202 від 30.01.2009 р., у зв' язку з скрутним фінан совим становищем та зобов' я зувався звільнити нежитлове приміщення за адресою: Київс ька обл., м. Вишневе, вул. Першот равнева, 10, загальною площею 86,0 кв.м до 01.07.2010 р., а також сплатити орендну плату по день виїзду .

30.06.2010 р. ТОВ «ТК Інтерсклад»бу ло передано з оренди КП «Упра вління міським господарство м»Вишневої міської ради Києв о-Святошинського району Київ ської області нежитлове прим іщення за адресою: Київська о бл., м. Вишневе, вул. Першотравн ева, 10, загальною площею 86,0 кв.м, що підтверджується актом при йому-передачі нежитлового пр иміщення до договору № 202 від 30. 01.2009 р., підписаним та скріплени м печатками сторін.

Як зазначає позивач, ТОВ «ТК Інтерсклад»не виконав взяті на себе зобов' язання та не с платив належним чином орендн і платежі за договором № 202 оре нди нежитлового приміщення в ід 30.01.2009 р., у зв' язку з чим за ві дповідачем рахується заборг ованість з орендної плати, ек сплуатаційних витрат та витр ат зі сплати земельного пода тку в сумі 7558,85 грн., що підтвердж ується рахунком № ОУ-0001778 від 25.06.2 010 р.

У зв' язку з несплатою орен дної плати, експлуатаційних витрат та витрат земельного податку, КП «Управління місь ким господарством»Вишневої міської ради Києво-Святошин ського району Київської обла сті було направлено на адрес у ТОВ «ТК Інтерсклад»претенз ію № 66 від 11.10.2010 р. на суму 7558,85 грн.

Відповідь на претензію отр имано не було, заборгованіст ь відповідачем на сплачена, у зв' язку з чим КП «Управлінн я міським господарством»Виш невої міської ради Києво-Свя тошинського району Київсько ї області і звернулося до суд у з даним позовом.

Згідно ч. 6 ст. 283 Господарсько го кодексу України, до віднос ин оренди застосовуються від повідні положення Цивільног о кодексу України з урахуван ням особливостей, передбачен их Господарським кодексом Ук раїни.

Згідно приписів статті 509 Ци вільного кодексу України зоб ов' язанням є таке правовідн ошення, в якому одна сторона (б оржник) зобов' язана вчинити на користь другої сторони (кр едитора) певну дію (передати м айно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо ) або утриматися від певної ді ї, а кредитор має право вимага ти від боржника виконання йо го обов' язку.

Відповідно до статті 526 Циві льного кодексу України зобов ' язання має виконуватися на лежним чином відповідно до у мов договору та вимог кодекс у, інших актів цивільного зак онодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відпов ідно до звичаїв ділового обо роту або інших вимог, що звича йно ставляться. Зазначена но рма кореспондується з припис ами статті 193 Господарського к одексу України.

Так, у відповідності до ч.1 ст атті 193 Господарського кодекс у України суб' єкти господар ювання та інші учасники госп одарських відносин повинні в иконувати господарські зобо в' язання належним чином від повідно до закону, інших прав ових актів, договору, а за відс утності конкретних вимог щод о виконання зобов' язання - відповідно до вимог, що у певн их умовах звичайно ставлятьс я.

Згідно ч. 7 статті 193 Господар ського кодексу України не до пускається одностороння від мова від виконання зобов' яз ання, крім випадків, передбач ених законом, а також відмова від виконання або відстрочк а виконання з мотиву, що зобов 'язання другої сторони за інш им договором не було виконан о належним чином.

Приписами статті 530 ЦК Украї ни передбачено, що, якщо у зобо в'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то вон о підлягає виконанню у цей ст рок (термін).

Відповідно до ч.ч. 1, 5 ст. 762 Циві льного кодексу України, за ко ристування майном з наймача справляється плата, розмір я кої встановлюється договоро м найму. Плата за користуванн я майном вноситься щомісячно , якщо інше не встановлено дог овором.

Як зазначено у ст. 610 ЦК Украї ни, порушенням зобов'язання є його невиконання або викона ння з порушенням умов, визнач ених змістом зобов'язання (не належне виконання).

У відповідності з приписам и ст. 33 ГПК України, кожна сторо на повинна довести ті обстав ини, на які вона посилається я к на підставу своїх вимог чи з аперечень.

Відповідач у судові засіда ння не з' явився, відзив на по зов, контррозрахунок або док азів оплати за оренду приміщ ення, експлуатаційних витрат та витрат земельного податк у суду не надав.

Отже, факт порушення відпов ідачем договірних зобов' яз ань судом встановлений та по суті не оспорений відповіда чем.

З урахуванням викладеного , вимога позивача про стягнен ня з ТОВ «ТК Інтерсклад»забо ргованості з платежів за кор истування приміщенням, експл уатаційних витрат та витрат земельного податку у сумі 7558,85 грн. підлягають задоволенню.

Крім суми основної заборго ваності, позивач просить суд стягнути з відповідача пеню відповідно до п. 7.2 договору № 2 02 оренди нежитлового приміще ння від 30.01.2009 р.

Як зазначалося вище, згідно вказаного п. 7.2 договору за нес плату орендарем платежів у с троки, встановлені договором , нараховується пеня в розмір і 0,5% несплаченої суми за кожни й день прострочення, але не бі льше подвійної облікової ста вки Національного банку Укра їни, що діє у період, за який на раховується пеня, та не більш е ніж 100% загальної суми боргу.

Проте ст. 3 Закону України «П ро відповідальність за несво єчасне виконання грошових зо бов'язань»передбачено, що ро змір пені обчислюється від с уми простроченого платежу та не може перевищувати подв ійної облікової ставки На ціонального банку України, щ о діяла у період, за який сплач ується пеня.

З долученого до матеріалів справи розрахунку пені вбач ається, що позивачем було виз начено розмір пені в сумі 2078,17 г рн. за період з 11.07.2010 р. до 10.01.2011 р.

Проте згідно з вірним арифм етичним розрахунком, сума пе ні, що підлягає стягненню з ві дповідача, з урахуванням заз начених приписів ст. 3 Закону У країни «Про відповідальніст ь за несвоєчасне виконання г рошових зобов'язань», станов ить 599,94 грн.

У зв' язку з наведеним вимо ги позивача про стягнення з в ідповідача пені підлягають ч астковому задоволенню судом .

За таких обставин суд дійшо в висновку щодо часткового з адоволення позовних вимог КП «Управління міським господа рством»Вишневої міської рад и Києво-Святошинського район у Київської області.

Судові витрати відповідно до вимог ст.ст. 44, 49 Господарськ ого процесуального кодексу У країни покладаються на відпо відача, пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. 124 Конституції Украї ни, ст.ст. 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу Укра їни, суд

вирішив:

1. Позовні вим оги задовольнити частково.

2. Стягнути з Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «ТК Інтерсклад»(08132, Київс ька обл., Києво-Святошинський р-н, м. Вишневе, вул. Лесі Україн ки, 27, кв. 16, код ЄДРПОУ 34778858) на кори сть Комунального підприємст ва «Управління міським госпо дарством»Вишневої міської р ади Києво-Святошинського рай ону Київської області (08132, Київ ська обл., Києво-Святошинськи й р-н, м. Вишневе, вул. Зелена, 2, ко д ЄДРПОУ 34778905) - 7558 (сім тисяч п' ятсот п' ятдесят вісім) грн. 85 коп. заборгованості, 599 (п' ятс от дев' яносто дев' ять) грн . 94 коп. пені, 86 (вісімдесят шість ) грн. 35 коп. витрат по сплаті де ржавного мита та 199 (сто дев' я носто дев' ять) грн. 80 коп. витр ат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

3. В решті позовни х вимог відмовити.

Видати наказ після на брання рішенням законної сил и.

Суддя В.М. Бабкіна

Дата підписан ня рішення - 18.05.2011 р.

Дата ухвалення рішення13.05.2011
Оприлюднено06.06.2011
Номер документу15930632
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 9637,02 грн.

Судовий реєстр по справі —20/047-11

Рішення від 13.05.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 29.04.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 08.04.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні