Постанова
від 23.05.2011 по справі 2а/0270/1509/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 травня 2011 р. Справа № 2а/0270/1509/11

Вінницький окружний ад міністративний суд в складі

Головуючого судді Дончика Віталія Володимировича,

розглянувши у порядку пись мового провадження матеріал и адміністративної справи за позовом Відділення виконавч ої дирекції Фонду соціальног о страхування від нещасних в ипадків на виробництві та пр офесійних захворювань у Хміл ьницькому районі Вінницької області до Хмільницького ко мунального підприємства теп лових мереж “Хмільниктеплок омуненерго” (далі - ХКПТМ “Х мільниктеплокомуненерго”) п ро стягнення заборгованості

в с т а н о в и в :

У березні 2011 року Відді лення виконавчої дирекції Фо нду соціального страхування від нещасних випадків на вир обництві та професійних захв орювань України у Хмільницьк ому районі Вінницької област і звернулося до суду з адміні стративним позовом про стяг нення з ХКПТМ “Хмільниктепл окомуненерго” 365,24 грн. заборго ваності зі сплати страхових внесків.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем несвоєч асно проводились перерахува ння страхових внесків до Фо нду, як наслідок, станом на де нь звернення з позовом до суд у за ХКПТМ “Хмільниктеплоко муненерго” рахується заборг ованість в сумі 365,24 грн. У зв'язк у з чим позивач звернувся до суду щодо стягнення вказаної суми.

Позивач в судове засідання не з'явився, проте надав до су ду клопотання про розгляд с прави за його відсутності. Од ночасно зазначив, що позовні вимоги підтримує у повному о бсязі та просить їх задоволь нити (а.с. 27).

Представник відповідача п овторно в судове засідання н е з'явився, проте належним чин ом повідомлений про час, місц е та дату розгляду справи, що п ідтверджується повідомленн ям про вручення поштового ві дправлення, що міститься в ма теріалах справи (а.с. 19, 26).

Заперечень на позов до суду не надходило, заяв-клопотань щодо неможливості розгляду справи у їх відсутності чи ві дкладення розгляду справи, в зв' язку із неможливістю пр ибуття в судове засідання, та кож не подавалось.

А тому, суд вважає, що вжив вс і залежні від нього заходи дл я повідомлення відповідача н алежним чином про час і місце розгляду судової справи з йо го участю для реалізації ним права судового захисту свої х прав та інтересів. Отже, суд вважає за можливе розглянути справу без участі відповіда ча відповідно до положень ст атті 128 КАС України.

Відповідно до частини 1 стат ті 122 КАС України адміністрати вна справа має бути розгляну та і вирішена протягом розум ного строку, але не більше міс яця з дня відкриття провадже ння у справі, якщо інше не вста новлено цим Кодексом.

Дослідивши матеріали спра ви, суд приходить до висновку , що позовні вимоги підлягают ь задоволенню в повному обся зі, виходячи з наступного.

Як вбачається з довідки пр о включення до Єдиного держа вного реєстру підприємств та організацій України № 4157 від 20 .11.2000 року та довідки Головного управління статистики у Він ницькій області АБ № 197460 від 26.08.20 10 року, ХКПТМ “Хмільниктеплок омуненерго” зареєстроване в иконавчим комітетом Хмільни цької міської ради та є юриди чною особою (а.с. 6,7). У відповідн ості із нормами Закону Украї ни “Про загальнообов' язков е державне соціальне страхув ання від нещасного випадку н а виробництві та професійно го захворювання, що спричини ло втрату працездатності” ві дповідач є платником внесків до Фонду соціального страху вання від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України.

Згідно акту перевірки прав ильності нарахування, повнот и і своєчасності перерахуван ня страхових внесків та витр ачення коштів Фонду соціальн ого страхування від нещасних випадків на виробництві та п рофесійних захворювань Укра їни № 11 від 21.03.2011 року, станом на 01. 01.2011 року за ХКПТМ “Хмільниктеп локомуненерго” рахується за боргованість в сумі 365,24 грн. (а.с . 3).

Дана заборгованість склад ається з недоїмки в сумі 323,28 гр н. та пені в сумі 41,96 грн.

Визначаючись щодо позовни х вимог суд виходить з наступ ного.

Відповідно до Закону Украї ни “Про загальнообов' язков е державне соціальне страхув ання від нещасного випадку н а виробництві та професійног о захворювання, які спричини ли втрату працездатності”, с трахування від нещасного вип адку здійснюється Фондом соц іального страхування від нещ асних випадків - некомерцій ною самоврядною організаціє ю, що діє на підставі статуту, який затверджується її правл інням.

Відповідно до частини 2 стат ті 45 Закону України “Про зага льнообов' язкове державне с оціальне страхування від нещ асного випадку на виробницт ві та професійного захворюв ання, що спричинило втрату пр ацездатності” роботодавець як страхувальник зобов' яза ний своєчасно та повністю сп лачувати в установленому пор ядку страхові внески до Фонд у соціального страхування ві д нещасних випадків.

Стаття 47 вказаного Закону р егулює питання страхових тар ифів, розмірів та порядку зді йснення страхових внесків до Фонду соціального страхуван ня від нещасних випадків. Нею передбачено, що страхувальн ик здійснює страховий внесок у Фонд соціального страхува ння від нещасних випадків у п орядку і строки, які визначаю ться страховиком.

На виконання вимог Закону п остановою Правління Фонду со ціального страхування від не щасних випадків на виробницт ві та професійних захворюван ь України від 12 липня 2007 року №36 затверджено Інструкцію про п орядок перерахування, облік у та витрачання страхових ко штів Фонду соціального страх ування від нещасних випадків на виробництві та професійн их захворювань України.

Відповідно до пункту 4.12. вказ аної Інструкції, страхові вн ески сплачуються страхуваль никами - роботодавцями - в день одержання коштів на оплату п раці в установах банків. Підп риємства, які здійснюють вип лату заробітної плати на пот очні рахунки фізичних осіб в установах банків, сплачують страхові внески до Фонду в де нь перерахування коштів на о собові рахунки.

Відповідно до пунктів 5.1., 5.2 й 5.6. Інструкції не внесені стра хувальниками у встановлений строк страхові внески до Фон ду вважаються недоїмкою і ст ягуються у порядку, передбач еному законодавством, з нара хуванням пені.

Пеня нараховується з сум не доїмки за кожний прострочени й день і обчислюється виходя чи з 120 відсотків річних облік ової ставки Національного ба нку України, що діяла на момен т сплати, нарахованої на повн у суму недоїмки (без урахуван ня штрафів) за весь строк.

Пеня нараховується з насту пного дня після одержання за робітної плати по день сплат и недоїмки включно. Пеня на пе ню не нараховується.

Недоїмка за платежами, не сп лачена в установлений строк фізичними особами і суб'єкта ми підприємницької діяльнос ті, які використовують працю найманих працівників, стягу ється за рішенням суду.

Стягнення пені за простроч ення сплати страхового внеск у до Фонду соціального страх ування від нещасних випадків передбачено і статтею 52 Закон у України “Про загальнообов ' язкове державне соціальне страхування від нещасного в ипадку на виробництві та пр офесійного захворювання, що спричинило втрату працездат ності”.

Пунктом 5.8 Інструкції перед бачено, що при стягненні недо їмки за платежами до Фонду ст роки давності не застосовуют ься. Сплата (погашення) пені зд ійснюється у такому ж порядк у, що і недоїмка. У разі, коли ст рахувальник має несплачені с уми недоїмки, пені і штрафних санкцій та здійснює сплату п оточних сум страхових внескі в, ці суми зараховуються шлях ом перерозподілу такої сплач еної суми в рахунок сплати не доїмки, пені та штрафних санк цій у порядку календарної че рговості їх виникнення.

В період, який перевірявся п озивачем відносно правильно сті нарахування, цільового в икористання та сплати внескі в на загальнообов' язкове де ржавне соціальне страхуванн я з тимчасової втрати працез датності, відповідачем на ра хунок Фонду внески сплачува лись несвоєчасно.

В зв' язку з тим, що підприє мство своєчасно не сплачувал о страхові внески, утворилас ь заборгованість, що є недоїм кою, яка підтверджується акт ом перевірки № 11 від 21.03.2011 року та додатком до акту перевірки с півставлення фактично сплач ених страхових внесків з роз рахунковими сумами по підпри ємству (а.с.5).

Оскільки відповідачем по рушено вимоги законодавства щодо своєчасної сплати внес ків до Фонду соціального стр ахування від нещасних випад ків та професійних захворюва нь України, тому несплачена відповідачем недоїмка підл ягає стягненню.

В силу частини 2 статті 124 Кон ституції України юрисдикція судів поширюється на всі пра вовідносини, що виникають у д ержаві.

Відповідно до статей 11, 71 КА С України, кожна сторона пови нна довести ті обставини, на я ких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст атті 86 цього Кодексу, оцінює д окази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосере дньому, всебічному, повному т а об' єктивному дослідженні .

Враховуючи, що вимоги позив ача є обґрунтованими, відпов ідають дійсним обставинам та матеріалам справи, відповід ачем не спростовані, а отже п ідлягають задоволенню в сум і 365,24 грн.

За правилами частини 4 статт і 94 КАС України, у справах, в яки х позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, с удові витрати, здійснені поз ивачем, з відповідача не стяг уються.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

п о с т а н о в и в :

Позов задовольнити по вністю.

Стягнути з Хмільницького комунального підприємства т еплових мереж “Хмільниктепл окомуненерго” (вул. Чайковсь кого, 17, м. Хмільник, Вінницької області, код 20094760) на користь в ідділення виконавчої дирекц ії Фонду соціального страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань України у Хміль ницькому районі ( вул. Декабри стів, 15, м. Хмільник, р/р 37173002000774 в УД К у Вінницькій області, МФО 802015 , код ЄДРПОУ 25937541) заборгованіст ь зі сплати страхових внеск ів в сумі 365 (триста шістдесят п ' ять) гривень 24 (двадцять чот ири) копійки.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному с т. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС Укра їни, апеляційна скарга на пос танову суду першої інстанції подається протягом десяти д нів з дня її проголошення. У ра зі застосування судом частин и третьої статті 160 цього Коде ксу, а також прийняття постан ови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови. Якщ о суб'єкта владних повноваже нь у випадках та порядку, пере дбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було п овідомлено про можливість от римання копії постанови суду безпосередньо в суді, то деся тиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду о бчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденно го строку з моменту отриманн я суб'єктом владних повноваж ень повідомлення про можливі сть отримання копії постанов и суду.

Суддя /підпис/ Дончик Віталій Володимиро вич

Копія вірна:

Суддя:

Секретар:

Дата ухвалення рішення23.05.2011
Оприлюднено07.06.2011
Номер документу15931510
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/1509/11

Ухвала від 19.04.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Ухвала від 30.03.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Постанова від 23.05.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні