Постанова
від 01.06.2011 по справі 2а/0270/2171/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 червня 2011 р. Справа № 2а/0270/2171/11

м. Вінниця

Вінницький окружний адмін істративний суд в складі гол овуючого судді

Загороднюка Андрія Григор овича,

розглянувши в порядку скор оченого провадження матеріа ли справи

за позовом: державної по даткової інспекції у Немирів ському районі

до: товариства з обмежен ою відповідальністю "Деніром "

про: припинення юридичн ої особи, -

ВСТАНОВИВ :

до Вінницького окружн ого адміністративного суду н адійшов позов державної пода ткової інспекції у Немирівсь кому районі (далі - ДПІ у Немир івському районі) до товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Деніром" (далі - ТОВ "Деніро м") про припинення юридичної о соби.

Позов мотивовано тим, що від повідач з 13.01.2011 року не подає ор ганам державної податкової с лужби податкових декларацій , документів фінансової звіт ності відповідно до закону т а відсутній за місцем знаход ження державної реєстрації, що є підставою для постановл ення судового рішення щодо п рипинення юридичної особи, щ о не пов' язано з банкрутств ом юридичної особи.

Суд, розглянувши матеріали позовної заяви та встановив ши, що відповідно до положень ст. 183-2 КАС України у даній адмі ністративній справі застосо вується скорочене проваджен ня, ухвалою від 13.05.2011 року відкр ив скорочене провадження у д аній справі та запропонував відповідачу в 10-денний термін надати письмові заперечення проти позову.

Відповідач у строк, передба чений ч. 3 ст. 183-2 КАС України запе речень проти позову не напра вив. Копію ухвали суду про від криття скороченого провадже ння у адміністративній справ і від 13.05.2011 року направлено ТОВ "Деніром" та його засновникам ОСОБА_2 і ОСОБА_3 реком ендованими листами за адреса ми, вказаними позивачем та вн есеними до ЄДРПОУ. Вказана ух вала не отримана ТОВ "Деніром " та його засновникам по різни м причинам, які незалежать ві д суду (а.с. 25-27).

Частиною 4 ст. 33 КАС України п ередбачено, що у разі ненадан ня особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх п оштової адреси судовий викли к або судове повідомлення на дсилаються юридичним особам та фізичним особам-підприєм цям - за адресою місцезнаходж ення (місця проживання), що заз начена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фі зичних осіб-підприємців.

Відповідно до ч. 11 ст. 35 КАС Укр аїни, у разі повернення пошто вого відправлення із повіс ткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин , вважається, що така повістка вручена належним чином.

Згідно ч. 3 ст. 183-2 КАС України, я кщо справа розглядається суд ом за місцезнаходженням відп овідача, то заперечення прот и позову чи заява про визнанн я позову мають бути подані бе зпосередньо до канцелярії су ду.

Пунктом 2 ч. 5 ст. 183-2 КАС України визначено, що дана адміністр ативна справа повинна бути р озглянута у порядку скороче ного провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення с троку, передбаченого частино ю третьою цієї статті, якщо до суду не було подано заперече ння відповідача та за умови, щ о справа розглядається судом за місцезнаходженням відпов ідача.

Суд, оцінивши подані докази , дослідивши матеріали справ и, дійшов висновку, що позов пі длягає повному задоволенню, з наступних підстав.

Згідно свідоцтва про держа вну реєстрацію юридичної осо би - ТОВ "Деніром" зареєстрован о Немирівською районною держ авною адміністрацією Вінниц ької області, місцезнаходжен ня юридичної особи: 22800, Вінниць ка область, Немирівський рай он, м. Немирів, вул. І. Сірка, 26; ід ентифікаційний код юридично ї особи - 34893459 (а.с. 5). Згідно довідк и про взяття на облік платник а податків від 07.05.2007 року №779 відп овідач узятий на облік у ДПІ у Немирівському районі 04.05.2007 рок у (а.с. 6).

Згідно з п.п. 16.1.3. п.16.1 ст. 16 Податк ового кодексу України (далі - П К України) платник податків з обов'язаний подавати до конт ролюючих органів у порядку, в становленому податковим та м итним законодавством, деклар ації, звітність та інші докум енти, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів .

Статтею ст. 34 ПК України визн ачено, що податковим періодо м може бути: календарний рік; к алендарний квартал; календар ний місяць; календарний день .

Відповідно до п. 49.18 ст. 49 ПК Укр аїни податкові декларації, к рім випадків, передбачених ц им Кодексом, подаються за баз овий звітний (податковий) пер іод, що дорівнює:

- календарному місяцю (у том у числі в разі сплати місячни х авансових внесків) - протяго м 20 календарних днів, що наста ють за останнім календарним днем звітного (податкового) м ісяця;

- календарному кварталу або календарному півріччю (у том у числі в разі сплати квартал ьних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календар них днів, що настають за остан нім календарним днем звітног о (податкового) кварталу (півр іччя);

- календарному року, крім ви падків, передбачених підпунк тами 49.18.4 та 49.18.5 цього пункту - про тягом 60 календарних днів, що н астають за останнім календар ним днем звітного (податково го) року;

- календарному року для плат ників податку на доходи фізи чних осіб - до 1 травня року, що н астає за звітним;

- календарному року для плат ників податку на доходи фізи чних осіб - підприємців - протя гом 40 календарних днів, що нас тають за останнім календарни м днем звітного (податкового ) року.

Згідно наданих до суду мате ріалів слідує, що ТОВ "Деніром " у порушення вказаних норм не подавало до ДПІ у Немирівськ ому районі податкову звітніс ть з будь-якого податкового п латежу з 31.01.2011 року. Позивачем н адано до суду довідку від 06.05.2011 року №1260, відповідно до якої ві дповідачем подано останню зв ітність до ДПІ у Немирівсько му районі по податку на додан у вартість за грудень 2010 року (а .с. 8).

Крім того, в наданій позивач ем до суду довідці з Єдиного д ержавного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підпри ємців серії вказано про внес ення 03.03.2011 року державним реєст ратором Немирівської районн ої державної адміністрації В інницької області до Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб-підпр иємців інформації щодо відсу тності юридичної особи - ТОВ "Д еніром" за вказаною адресою (а .с. 8).

Підпунктом 20.1.12 п. 20.1 ст. 20 ПК Укр аїни визначено право органів державної податкової служби , у випадках, встановлених зак оном звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльнос ті фізичної особи - підприємц я про визнання недійсними ус тановчих (засновницьких) док ументів суб'єктів господарюв ання.

Частиною 2 ст. 38 Закону Україн и "Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців" передбачено, щ о підставами для постановлен ня судового рішення щодо при пинення юридичної особи, що н е пов'язано з банкрутством юр идичної особи, зокрема, є наяв ність в Єдиному державному р еєстрі запису про відсутніст ь юридичної особи за вказани м її місцезнаходженням.

Відповідно до ч. 5 ст. 38 Закону України "Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців" суд при значає в рішенні щодо припин ення юридичної особи у зв'язк у з її ліквідацією комісію з п рипинення (ліквідаційну комі сію) та встановлює строк і пор ядок її роботи. Державний реє стратор вносить до Єдиного д ержавного реєстру запис про призначення комісії з припин ення (ліквідаційної комісії) не пізніше наступного робоч ого дня з дати надходження ві дповідного рішення.

Проаналізувавши чинне зак онодавство пов'язане з припи ненням підприємницької діял ьності юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців за рі шенням суду, що не пов'язане з банкрутством, суд дійшов вис новку, що склад комісії з прип инення та порядок її роботи в даній категорії справ закон одавством прямо не передбаче ні.

У зв'язку з наведеним вище с уд вважає за необхідне створ ити ліквідаційну комісію яка б займалась процедурою лікв ідації товариства з обмежено ю відповідальністю "Деніром" та її головою призначити зас новника товариства з обмежен ою відповідальністю "Деніром " - ОСОБА_3, а членом комісії - державну податкову інспекц ію у Немирівському районі, з і ніціативи якої відбувається припинення.

Згідно статті 71 КАС України кожна сторона повинна довес ти ті обставини, на яких ґрунт уються її вимоги та заперече ння, а суд згідно статті 86 зазн аченого Кодексу оцінює доказ и, які є у справі, за своїм внут рішнім переконанням, що ґрун тується на їх безпосередньо му, всебічному, повному та об'є ктивному дослідженні.

Враховуючи встановлені об ставини справи, відсутності заперечень зі сторони відпов ідача та вищезазначені поло ження чинного законодавства України, суд вважає, що вимоги ДПІ у Немирівському районі є обґрунтованими, відповідают ь дійсним обставинам та мате ріалам справи, а тому підляга ють задоволенню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, то згідно з ч. 2 ст. 94 К АС України судові витрати (су довий збір) стягненню з відпо відача не підлягають.

Відповідно до положень ста тті 256 КАС України негайно вик онуються постанови, прийняті в порядку скороченого прова дження.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 158, 162, 183-2, 256 КА С України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

адміністративний поз ов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу - товариство з обмеженою відп овідальністю "Деніром" (22800, Він ницька область, м. Немирів, вул . І. Сірка, 26, код ЄДРПОУ 34893459).

Створити ліквідаційну ком ісію в складі: голова комісії - ОСОБА_3 - засновник товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Деніром" (адреса: АДР ЕСА_1), член комісії - державн а податкова інспекція у Неми рівському районі.

Зобов'язати ліквідаційну к омісію після набрання даною постановою законної сили пов ідомити орган, що здійснює де ржавну реєстрацію, про те, що т овариство з обмеженою відпов ідальністю "Деніром" перебув ає у процесі припинення.

Встановити строк роботи лі квідаційної комісії 70 днів з д ня набрання даною постановою законної сили.

Копію постанови направити державному реєстратору Неми рівської районної державної адміністрації для виконання вимог статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юри дичних осіб та фізичних осіб -підприємців".

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з м оменту отримання копії поста нови.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Постанова набирає законно ї сили в порядку ст. 254 КАС Украї ни

Суддя З агороднюк Андрій Григорович

Дата ухвалення рішення01.06.2011
Оприлюднено07.06.2011
Номер документу15931577
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/2171/11

Ухвала від 13.05.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Загороднюк Андрій Григорович

Постанова від 01.06.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Загороднюк Андрій Григорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні