Постанова
від 20.05.2011 по справі 2а-2858/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2011 р. Справа № 2а-2858/10/0470

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Рищенко А. Ю.

при секретарі Ханієвій Ф.М.,

без участі представників с торін

розглянувши у відкритом у судовому засіданні адмініс тративну справу за адміністр ативним позовом Західно-Донб аської об'єднаної державної податкової інспекції до Ферм ерського господарства "ОСО БА_1" про припинення юридичн ої особи, -

ВСТАНОВИВ:

26 лютого 2010 року Західно -Донбаська об' єднана держав на податкова інспекція зверн улась до Дніпропетровського окружного адміністративног о суду з позовом до Фермерськ ого господарства «ОСОБА_1 » про припинення юридичної о соби.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначає, що від повідач перебуває на обліку в Західно-Донбаській об' єдн аній державній податковій ін спекції як платник податків та інших обов'язкових платеж ів. Заборгованості перед бюд жетом не має, проте його облік погіршує нормальну діяльніс ть інспекції.

Представник позивача у суд ове засідання не з' явився, п роте надав клопотання про ро згляд справи без його участі .

Відповідач у судове засіда ння не з'явився. До суду повер нувся конверт із поштовим вк ладенням.

Відповідно до ч. 8 ст. 35 КАС Укр аїни, вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщ о вона доставлена за адресою , внесеною до відповідного де ржавного реєстру, або за адре сою, яка зазначена її предста вником, і це підтверджується підписом відповідної службо вої особи.

Суд, дослідивши матеріали с прави та оцінивши їх у сукупн ості, вважає за необхідне зад овольнити позов повністю з н аступних підстав.

03.05.2006 року відповідач зареєст рований Павлоградською райо нною державною адміністраці єю Дніпропетровської област і, ідентифікаційний код - 30172599.

З 26.07.1999 року Фермерське госпо дарство «ОСОБА_1» взяте на облік у Західно-Донбаській о б' єднаній державній податк овій інспекції як платник по датків.

Згідно Акту № 38 від 26.01.2010 року про результати перевірки на явності місцезнаходження пі дприємства, фактично відпові дач, на день перевірки, за вказ аним місцезнаходженням не зн аходиться.

Відповідно до пункту 4 части ни першої статті 17 КАС України компетенція адміністративн их судів поширюється на спор и за зверненням суб'єкта влад них повноважень у випадках, в становлених законом.

Пунктом 8 частини першої ста тті 3 КАС України визначено, що позивачем у адміністративні й справі також є суб'єкт владн их повноважень, на виконання повноважень якого подана по зовна заява до адміністратив ного суду.

За положеннями пункту 5 част ини четвертої статті 50 КАС Укр аїни суб'єкти владних повнов ажень можуть бути позивачами у справі у випадках, встановл ених законом.

Крім того, пунктом 1 частини першої статті 3 КАС України ви значено, що справа адміністр ативної юрисдикції - передан ий на вирішення адміністрати вного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої вл ади, орган місцевого самовря дування, їхня посадова чи слу жбова особа або інший суб'єкт , який здійснює владні управл інські функції на основі зак онодавства, в тому числі на ви конання делегованих повнова жень.

Пунктом 7 частини першої ста тті 3 КАС України дано визначе ння суб'єкта владних повнова жень, згідно з яким - це орган д ержавної влади, орган місцев ого самоврядування, їхня пос адова чи службова особа, інши й суб'єкт при здійсненні ними владних управлінських функц ій на основі законодавства, в тому числі на виконання деле гованих повноважень.

У статті 4 Закону України "Пр о державну податкову службу в Україні" зазначено, що Держа вна податкова адміністрація України є центральним орган ом виконавчої влади. Державн і податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Сев астополі підпорядковуються Державній податковій адміні страції України. Державні по даткові інспекції у районах, містах (крім міст Києва та Сев астополя), районах у містах, мі жрайонні та об'єднані держав ні податкові інспекції підпо рядковуються відповідним де ржавним податковим адмініст раціям в Автономній Республі ці Крим, областях, містах Києв і та Севастополі.

Тобто, позивач - орган держа вної податкової служби є суб 'єктом владних повноважень, я кий у спірних правовідносина х реалізує надані йому владн і управлінські функції по ве денню оперативного обліку по датків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та держ авних цільових фондів на під ставі законодавства.

Відповідно до частини 1 пунк ту 2 статті 9 Закону України «П ро систему оподаткування», п латники податків і зборів (об ов'язкових платежів) зобов`яз ані подавати до державних по даткових органів та інших де ржавних органів відповідно д о законів декларації, бухгал терську звітність та інші до кументи і відомості, пов`язан і з обчисленням і сплатою под атків і зборів (обов`язкових п латежів).

Згідно з ч. 2 ст. 38 Закону Укр аїни «Про державну реєстраці ю юридичних і фізичних осіб - підприємців» підставами для постановлення судового ріше ння щодо припинення юридично ї особи, що не пов' язано з бан крутством юридичної особи, з окрема є неподання протягом року органам державної подат кової служби податкових декл арацій, документів фінансово ї звітності відповідно до за кону.

Згідно абз. 2 ч. 1 ст. 30 Закону України «Про селянське (ферм ерське) господарство» № 2009-XII ві д 20.12.1991 року спори про припиненн я діяльності селянського (фе рмерського) господарства вир ішуються судом.

Як вбачається з матеріалів справи, згідно Акту № 20/28-244 в ід 25.01.2010 року, відповідач не зві тує з 23.01.2009 року, ухиляється від надання податкової звітност і, чим порушує законні інтере си держави, ускладнює нормал ьну діяльність державної под аткової служби.

Відповідно до пункту 17 стат ті 11 Закону України «Про держа вну податкову службу України » органи державної податково ї служби у випадках, в межах ко мпетенції та у порядок встан овлений законами України, ма ють право звертатися до судо вих органів із заявою (позовн ою заявою) про скасування дер жавної реєстрації суб' єкта підприємницької діяльності .

Згідно з п. 8.6. Порядку облік у платників податків, зборів (обов'язкових платежів) затве рдженого наказом Державної п одаткової адміністрації Укр аїни № 80 від 19.02.98 р., якщо платник податків не має заборгованос ті перед бюджетом, та у разі не подання протягом одного року в органи державної податков ої служби податкових деклара цій, документів податкової з вітності, то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді ро зпорядження відносно платни ка податків - про звернення до суду або господарського суд у із заявою (позовною заявою) п ро припинення юридичної особ и чи підприємницької діяльно сті фізичної особи - підпри ємця.

Позивачем надано довідку, п ро відсутність у відповідача заборгованості перед бюджет ом.

З огляду на викладене, суд в важає, що позовні вимоги пози вача підлягають задоволенню повністю.

Керуючись ст. ст. 11, 14, 70, 71, 86, 159-163 КАС України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Західно-Донбаської об' єд наної державної податкової і нспекції до Фермерського гос подарства «ОСОБА_1» про пр ипинення юридичної особи - за довольнити повністю.

Припинити юридичну особу Ф ермерське господарство «О СОБА_1» (51400, Дніпропетровська обл., м. Павлоград, с. Кочережки , тер-я земельна ділянки, код Є ДРПОУ - 30172599).

Копію постанови направити управлінню з питань державн ої реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців для внесення державним р еєстратором відповідного за пису до ЄДРПОУ.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання заяви про апеляц ійне оскарження та апеляційн ої скарги, якщо вони були пода ні у встановлені строки. У раз і подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасова но, набирає законної сили піс ля закінчення апеляційного р озгляду справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через суд першої інстанці ї шляхом подачі в десятиденн ий строк з дня проголошення п останови заяви про апеляційн е оскарження і подання після цього протягом двадцяти дні в апеляційної скарги, з подач ею її копій відповідно до кіл ькості осіб, які беруть участ ь у справі.

Суддя

А. Ю. Рищенко

Дата ухвалення рішення20.05.2011
Оприлюднено07.06.2011
Номер документу15932491
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2858/10/0470

Ухвала від 02.03.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

Постанова від 14.11.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

Постанова від 20.05.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні