Постанова
від 15.04.2011 по справі 2а/0570/3946/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 квітня 2011 р. справа № 2а/0570/3946/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 2-25 год.

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Чекмень ова Г.А.

при секретарі Токмак овій Є.А.

за участю представника п озивача Шпатар Д.О.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в м. Донецьку адміністратив ну справу за позовом Управлі ння Пенсійного фонду України в Калінінському районі м. Дон ецька до орендного підприємс тва «Донецький виноробний з авод» про стягнення витрат н а доставку пенсії у розмірі 1 429, 39 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фон ду України в Калінінському р айоні м. Донецька звернулося до суду з позовом до орендног о підприємства «Донецький ви норобний завод» про стягненн я заборгованості з фактичних витрат по виплаті та доставц і пенсій, призначених на піль гових умовах за списком № 2 у р озмірі 1 429, 39 грн., мотивуючи сво ї вимоги тим, що відповідач по винен був відшкодувати до 25-го числа щомісяця місячну суму фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах, по пра цівниках підприємства, яким призначено пенсію. Станом на теперішній час відповідач м ає заборгованість з покриття фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсі й за Списком № 2 у сумі 1 429, 39 грн., я ка підтверджується відповід ним розрахунком.

Представник позивача у су довому засіданні підтримала позовні вимоги, просила задо вольнити позов у повному обс язі.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про дату, час і місце судов ого розгляду повідомлявся на лежним чином, причин неявки с уду не повідомив. Заяв про від кладення розгляду справи від нього не надходило. В адресу с уду повернувся конверт з пов істкою з відміткою «за зазна ченою адресою не знаходиться ». Відповідно до ст. 35 КАС Укра їни у разі повернення пошто вого відправлення із повіст кою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином. За т аких обставин, суд приходить до висновку, що представник в ідповідача був належним чино м повідомлений про дату і міс це судового засідання, в зв' язку з чим вважає за можливе р озглянути справу за його від сутності на підставі наявних у справі доказів.

Також позивач звернувся до суду із заявою про поновленн я строку на звернення до адмі ністративного суду. Встановл ений частиною другою статті 99 КАС України строк на подання адміністративного позову за захистом прав, свобод та інте ресів особи дорівнює шести м ісяцям та обчислюється з дня коли особа дізналась або пов инна була дізнатись про пору шення своїх прав, свобод чи ін тересів. Оскільки позивач зв ернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача заб оргованості з покриття факт ичних витрат на виплату та до ставку пільгових пенсій за С писком № 2 у сумі 1 429, 39 грн. за пер іод з липня 2010 року по листопад 2010 р., то строк на право звернен ня до суду закінчується у тра вні 2011 року. Згідно штампу вхід ної кореспонденції позивач з вернувся до адміністративно го суду 15.03.2011 року (вх.№3944), тобто у строк встановлений законом, а тому суд вважає, що позиваче м строк звернення до адмініс тративного суду не порушений .

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, суд прихо дить до висновку, що позовні в имоги є обґрунтованими і під лягають задоволенню.

Судом встановлено, що Управ ління Пенсійного фонду Украї ни в Калінінському районі м. Д онецька є органом виконавчо ї влади, який в цих правовідно синах здійснює повноваження , покладені на нього ст. 12 Прик інцевих положень Закону Укра їни „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня”, Положенням про Пенсійни й фонд України, затвердженим Указом Президента України в ід 1 березня 2001 року № 121/2001 з насту пними змінами та доповненням и.

У відповідності до ст. 12 Прик інцевих положень Закону Укра їни «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня», у період до перетворення Пенсійного фонду України в н еприбуткову самоврядну орга нізацію він функціонує як це нтральний орган виконавчої в лади на підставі норм цього З акону (крім норм, зазначених в абзаці шостому пункту 1 цього розділу) та Положення про Пен сійний фонд України, яке затв ерджує Президент України. Бю джет Пенсійного фонду Україн и в зазначений період затвер джує Кабінет Міністрів Украї ни.

Згідно зі ст. 1 Положення про Пенсійний фонд України, затв ердженого Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та до повненнями, Пенсійний фонд У країни є центральним органом виконавчої влади, що здійсню є керівництво та управління солідарною системою загальн ообов'язкового державного пе нсійного страхування, провад ить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, признача є пенсії та готує документи д ля їх виплати, забезпечує сво єчасне і в повному обсязі фін ансування та виплату пенсій, допомоги на поховання, інших соціальних виплат, які згідн о із законодавством здійснюю ться за рахунок коштів Пенсі йного фонду України, здійсню є контроль за цільовим викор истанням коштів Пенсійного ф онду України. Діяльність Пен сійного фонду України спрямо вується та координується Каб інетом Міністрів України чер ез Міністра праці та соціаль ної політики України.

Згідно ст. 15 Положення, Пенсі йний фонд України здійснює с вої повноваження безпосеред ньо та через утворені в устан овленому порядку головні упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві, Севастополі, та управління П енсійного фонду України в ра йонах, містах і районах у міст ах.

У відповідності до п. 5 ст. 4 вк азаного Положення, Пенсійни й фонд України відповідно до покладених на нього завдань організовує, координує та ко нтролює роботу органів Пенсі йного фонду України щодо, зок рема, забезпечення додержанн я підприємствами, установами , організаціями та громадяна ми законодавства про пенсійн е забезпечення; забезпечення збирання та акумулювання ст рахових внесків, інших надхо джень до бюджету Пенсійного фонду України відповідно до законодавства; стягнення у п ередбаченому законодавство м порядку своєчасно не сплач ених сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхуван ня; призначення і виплати пен сій; забезпечення повного та своєчасного фінансування ви трат на виплату пенсій, допом оги на поховання та інших соц іальних виплат, що здійснюют ься за рахунок коштів Пенсій ного фонду України.

Процедура реєстрації та об ліку платників внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування (далі - ст рахові внески), обчислення і с плати страхових внесків та і нших платежів до бюджету Пен сійного фонду України підпри ємствами, установами, органі заціями (далі - Підприємства) н езалежно від форм власності, виду діяльності і господарю вання та фізичними особами, н арахування і сплати фінансов их санкцій та пені, подання ст рахувальниками звітності уп равлінням Пенсійного фонду У країни в районах, містах і рай онах у містах (далі - органи Пе нсійного фонду України) визн ачається Інструкцією про пор ядок обчислення і сплати стр ахувальниками та застрахова ними особами внесків на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування до Пенсійн ого фонду України, затвердже ної Постановою правління Пен сійного фонду України від 19.12.20 03 № 21-1, зареєстрованої в Мініст ерстві юстиції України 16 січн я 2004 р. за № 64/8663

Відповідач - орендне підп риємство «Донецький виноро бний завод» є юридичною особ ою та зареєстровано у Єдином у державному реєстрі підприє мств та організацій України, і є відповідно до п. 2.1.1 вказано ї Інструкції платником страх ових внесків на загальнообов `язкове державне пенсійне ст рахування.

Згідно ч. 2 Прикінцевих поло жень Закону № 1058 до запровадже ння пенсійного забезпечення через професійні та корпора тивні фонди зберігається пор ядок покриття витрат на випл ату і доставку пільгових пен сій, що діяв до набрання чинно сті цим Законом. Відповідно п . 6.1 Інструкції про порядок обч ислення і сплати страхувальн иками та застрахованими особ ами внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування до Пенсійного фонду України, затвердженої Поста новою правління ПФУ 19.12.2003р. № 21-1, з ареєстрованої в Міністерств і юстиції України 16.01.2004р. за № 64/8663 (далі інструкція № 21-1) відшкоду ванню підлягають 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій застрахов аним особам, призначених у ві дповідності з ч. 2 Прикінцевих положень Закону № 1058, які працю вали або працюють на роботах із шкідливими умовами праці по списку № 2.

Відповідно до п. 6.4 Інструкц ії, розмір сум до відшкодуван ня на поточний рік визначаєт ься відділами доходів органі в Пенсійного фонду України щ орічно в повідомленнях про р озрахунок сум фактичних витр ат на виплату та доставку піл ьгових пенсій, призначених в ідповідно до частини 2 "Прикін цевих положень" Закону Украї ни "Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я", які надсилаються підприєм ствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з ново призначених пенсій.

Як встановлено у судовому з асіданні, позивачем направля лися на адресу відповідача п овідомлення (розрахунки) про фактичні витрати на виплату та доставку пенсій вказаним особам за період з липня 2010 ро ку по листопад 2010 року (а.с. 6-11).

Згідно п. 6.8. вищевказаної Інс трукції, підприємства щоміся ця до 25-го числа вносять до Пен сійного фонду зазначену в по відомленні місячну суму факт ичних витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах.

Відповідач у порушення заз начених вимог законодавства фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах, пози вачу у встановлені строки не вносив, в результаті чого має заборгованість у загальному розмірі 1 429, 39 грн.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що з відповідача н а користь позивача необхідно стягнути зазначену суму фак тичних витрат на виплату та д оставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списк ом №2.

Відповідно до ч.4 ст. 94 КАС Укр аїни, судові витрати з відпов ідача не підлягають стягнен ню.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст.ст. 17-20, 51, 69-72, 86, 158-163, 167, 254 КАС України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Задовольнити позов У правління Пенсійного фонду У країни в Калінінському район і м. Донецька до орендного під приємства «Донецький виноро бний завод» про стягнення за боргованості з фактичних вит рат по виплаті та доставці пе нсій, призначених на пільгов их умовах за списком № 2 у розм ірі 1 429, 39 грн.

Стягнути з орендного підприємства «Донецький ви норобний завод» (адреса: 83059, м. Д онецьк, пр.Ілліча, 103, р/р 26249801397 в Ки ївському відділенні Укрсоцб анку, МФО 334323, ЄДРПОУ 00412145) на корис ть Управління Пенсійного фон ду України в Калінінському р айоні м. Донецька (адреса: 83052, м. Донецьк, вул. Овнатаняна, 50, р/р 256003012001, в ДОУ ВАТ Держощадбанк м . Донецьк, МФО 335106, ЄДРПОУ 21956234) заб оргованість з фактичних витр ат по виплаті та доставці пен сій, призначених на пільгови х умовах за списком № 2, за пері од з липня 2010 року по листопад 2010 року у розмірі 1 429 (одну тисяч у чотириста двадцять дев' ят ь) грн. 39 коп.

Вступна та резолютивна час тини постанови проголошені в судовому засіданні 15 квітня 2 011 року.

Повний текст постанови виг отовлений 20 квітня 2011 року.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанова в адміністратив ній справі може бути оскарже на в апеляційному порядку шл яхом подання через Донецький окружний адміністративний с уд апеляційної скарги на пос танову суду першої інстанції . Копія апеляційної скарги од ночасно надсилається особою , яка її подає, до суду апеляці йної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Суддя Чекменьов Г.А.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.04.2011
Оприлюднено07.06.2011
Номер документу15933127
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/3946/2011

Постанова від 15.04.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Постанова від 15.04.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Ухвала від 18.03.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні