Постанова
від 26.04.2011 по справі 2а/0570/5532/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 квітня 2011 р. справа № 2а/0570/5532/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Кірієнк а В.О.

при секретарі Міщенк о І.Г.

за участю:

представника позивача - По сметної М.М.,

представника відповідача - не з' явився, .

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в місті Донецьку адміністр ативну справу за позовом Дер жавної податкової інспекції у місті Харцизьку до комуна льного підприємства «Біон» про стягнення податкового б оргу з податку на додану варт ість у розмірі 1 130 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із зазначеним позовом.

В обґрунтування позовних в имог вказав що, у відповідача існує заборгованість перед бюджетом з ПДВ у загальній су мі 1 130 грн.

Податковий борг виник згід но податкової декларації з п одатку на додану вартість за лютий 2011 року.

Просив стягнути з відповід ача на користь держави забор гованість з ПДВ у розмірі 1 130 г рн.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримала п озовні вимоги, надала поясне ння, аналогічні викладеним в позові.

Відповідач заперечень про ти позову суду не надав, на суд овий розгляд справи не з'явив ся, про розгляд справи був пов ідомлений за адресою, вказан ою у витязі з ЄДРПОУ.

Згідно ч. 2 ст. 128 КАС України н еприбуття в судове засідання сторін без поважних причин а бо неповідомлення ними про п ричини неприбуття не є переш кодою для розгляду справи.

Розглянувши подані д окументи і матеріали та засл ухавши пояснення представни ка позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обст авини, на яких ґрунтується по зов, об'єктивно оцінивши дока зи, які мають юридичне значен ня для розгляду справи і вирі шення спору по суті, суд прихо дить до висновку, що позовні в имоги є обґрунтованими і під лягають задоволенню з наступ них підстав.

У відповідності до ст . 2 Закону України «Про державн у податкову службу в Україні », завданнями органів держав ної податкової служби, зокре ма, є здійснення контролю за д одержанням податкового зако нодавства, правильністю обчи слення, повнотою і своєчасні стю сплати до бюджетів, держа вних цільових фондів податкі в і зборів (обов'язкових плате жів), а також неподаткових дох одів, установлених законодав ством.

Згідно п. 11 ст. 10 Закону д ержавні податкові інспекції в районах, містах без районно го поділу, районах у містах, мі жрайонні та об`єднані держав ні податкові інспекції викон ують, зокрема, таку функцію, а саме, подають до судів позови до підприємств, установ, орга нізацій та громадян про визн ання угод недійсними і стягн ення в доход держави коштів, о держаних ними за такими угод ами, а в інших випадках - кошті в, одержаних без установлени х законом підстав, а також про стягнення заборгованості пе ред бюджетом і державними ці льовими фондами за рахунок ї х майна.

Позивач у відповідно сті до норм Податкового коде ксу України, є органом держав ної влади, уповноваженим зді йснювати функцію контролю за визначенням та сплатою плат ником податків, повноваження якого на звернення до суду із позовом про стягнення подат кового боргу прямо визначені законодавством України.

Позивач є суб' єктом владних повноважень - органо м виконавчої влади, який в цих правовідносинах здійснює по вноваження, покладені на ньо го Законом України «Про Держ авну податкову службу в Укра їні» та Податкового кодексу України.

Відповідач - комунальне п ідприємство «Біон» є юридичн ою особою, зареєстрованою виконавчим комітетом Харциз ької міської ради Донецької області 19.10.1995 року.

Відповідач перебуває на по датковому обліку у ДПІ у міст і Харцизьку .

У судовому засіданні вста новлено, що у відповідача існ ує заборгованість перед бюдж етом ПДВ за лютий 2011 року, яка с кладає 1 130 грн.

Підпунктом 16.1.4 пункту 16.1 ста тті 16 Податкового кодексу Укр аїни встановлено обов' язок платників податків, зокрема , сплачувати податки та збори у строки та у розмірах, встано влених цим кодексом.

Згідно п.36.1 ст. 36 Податкового кодексу України податковим обов' язком визнається обов ' язок платника податку обчи слити, задекларувати та/або с платити суму податку та збор у в порядки і строки, визначен і цим Кодексом.

Відповідно до ст. 67 Констит уції України кожен зобов'яза ний сплачувати податки і збо ри в порядку і розмірах, встан овлених законом.

Пунктом 38.1. ст. 38. Податковог о кодексу України встановлен о, що виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником в ідповідних сум податкових зо бов'язань у встановлений под атковим законодавством стро к.

Обов' язок платник а податків щодо здійснення с воєчасної сплати суми податк ових зобов' язань встановле ний також пунктом 16.1.4. статті 16 П одаткового кодексу України.

Згідно із п. 54.1. ст. 54 Податково го кодексу України крім випа дків, передбачених податкови м законодавством, платник по датків самостійно обчислює с уму податкового та/або грошо вого зобов'язання та/або пені , яку зазначає у податковій (ми тній) декларації або уточнюю чому розрахунку, що подаєтьс я контролюючому органу у стр оки, встановлені цим Кодексо м.

Відповідно до п. 57.1. ст. 57 цього Кодексу платник податків зо бов'язаний самостійно сплати ти суму податкового зобов'яз ання, зазначену у поданій ним податковій декларації, прот ягом 10 календарних днів, що на стають за останнім днем відп овідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом д ля подання податкової деклар ації, крім випадків, встановл ених цим Кодексом.

Підпунктом 14.1.175. п. 14.1. ст. 14 Кодек су встановлено, що суми грошо вого зобов' язання (з урахув анням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгод женого платником податків аб о узгодженого в порядку оска рження, але не сплаченого у вс тановлений цим Кодексом стро к, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов' язання вважаються податкови м боргом.

Наявність узгоджен их податкових зобов' язань в ідповідача підтверджується податковою декларацією з ПД В за лютий 2011 року та зворотні м боком облікової картки пла тника податків.

Заходи, прийняті поз ивачем щодо стягнення податк ового зобов' язання, не приз вели до його погашення. Сума п одаткового зобов' язання ві дповідачем не сплачена та, ві дповідно до розрахунку стягу ваної суми по справі, наданог о позивачем, податкова забор гованість відповідача з ПДВ складає у загальному розмірі 1 130 грн.

Згідно п. 95.1. ст. 95 Подат кового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податк ів і на користь держави заход и щодо погашення податкового боргу такого платника подат ків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власн ості, а в разі їх недостатност і - шляхом продажу майна таког о платника податків, яке пере буває у податковій заставі. С тягнення коштів з рахунків п латника податків у банках, об слуговуючих такого платника податків, здійснюється за рі шенням суду, яке направляєть ся до виконання органам держ авної податкової служби, у ро змірі суми податкового боргу або його частини.

Таким чином, враховую чи права державної податково ї служби, встановлені Законо м, та передбачений Конституц ією судовий порядок їх стягн ення, позовні вимоги суд визн ає обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.4 ст. 94 КАС Укр аїни, судові витрати з відпов ідача не підлягають стягненн ю.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст. ст. 2, 7, 69-71, 94, 162 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Позов Державної податково ї інспекції у місті Харцизьк у до комунального підприєм ства «Біон» про стягнення п одаткового боргу з податку н а додану вартість у сумі 1 130 гр н., задовольнити у повному об сязі.

Стягнути з комунального пі дприємства «Біон» (86793, Донецьк а область, місто Іловайськ, ву л. Донецька, буд. 13, ЄДРПОУ 20315556, р/р 26000302687409 в філії ПАТ ПІБ у місті Ха рцизьку Донецької області, М ФО 334345) на користь Державного б юджету заборгованість із по датку на додану вартість у ро змірі 1 130 (одна тисяча сто трид цять) грн.

Постанову ухвалено у нарадчій кімнаті та прогол ошено її вступну та резолюти вну частину 26 квітня 2011 року.

Постанову у повному обсязі складено 04 травня 2011 року.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оків подання апеляційної ска рги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі по дання апеляційної скарги пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після з акінчення апеляційного розг ляду справи.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного а дміністративного суду через Донецькій окружний адмініст ративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголош ення постанови апеляційної с карги.

В разі складення постанов и у повному обсязі відповідн о до статті 160 цього Кодексу ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отри мання копії постанови, з пода чею копій апеляційної скарги відповідно до кількості осі б, які беруть участь у справі.

Суддя Кірієнко В.О.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.04.2011
Оприлюднено08.06.2011
Номер документу15933582
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/5532/2011

Постанова від 26.04.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Ухвала від 08.04.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні