Постанова
від 28.04.2011 по справі 2а/0570/2931/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

Україна  

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   

 28 квітня 2011 р.                                                             справа № 2а/0570/2931/2011

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:   

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді  Ушенка С. В.

при секретарі          Кутафіній К.Ю.,

за участю

представника позивача -                                                ОСОБА_1 (за довіреністю),

представника відповідача -                                            не з’явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області до Відкритого акціонерного товариства «Будівельно – монтажне управління № 46» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків, -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Відкритого акціонерного товариства «Будівельно – монтажне управління № 46» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків в розмірі 4440,41 грн., яка виникла на підставі наданих відповідачем звітів за період серпень – жовтень 2010 р.

Представник позивача в судовому засіданні надав заяву про уточнення позовних вимог, якою зменшив суму позову і просить стягнути з відповідача заборгованість в розмірі 2931,88 грн., у тому числі по страховим внескам - 2614,28 грн., по фінансовим санкціям – 254,41 грн. та пені – 63,19 грн., у зв”язку із частковою сплатою заборгованості в розмірі 1508,53 грн., надав пояснення, аналогічні викладеним в позовній заяві з урахуванням уточнення та просить суд задовольнити уточнені позовні вимоги в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з’явився, про дату, час і місце судового розгляду справи повідомлявся належним чином за юридичною адресою. Заяв про відкладення розгляду справи або про розгляд справи за його відсутності відповідач суду не надав.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності представника відповідача на підставі наявних у справі доказів.  

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши в судовому засіданні всі обставини справи та перевіривши їх наявними в ній доказами в межах заявлених позовних вимог, суд встановив наступне.

Управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області є суб’єктом владних повноважень - органом виконавчої влади, який в цих правовідносинах здійснює повноваження, покладені на нього ст. 12 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», Положенням про Пенсійний фонд України, затвердженим Указом Президента України від 1 березня 2001 року №121/2001 з наступними змінами та доповненнями.

У відповідності до ст. 12 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у період до перетворення Пенсійного фонду України в неприбуткову самоврядну організацію він функціонує як центральний орган виконавчої влади на підставі норм цього Закону (крім норм, зазначених в абзаці шостому пункту 1 цього розділу) та Положення про Пенсійний фонд України, яке затверджує Президент України. Бюджет Пенсійного фонду України в зазначений період затверджує Кабінет Міністрів України.

Згідно зі ст. 1 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та доповненнями, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, що здійснює керівництво та управління солідарною системою загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та готує документи для їх виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій, допомоги на поховання, інших соціальних виплат, які згідно із законодавством здійснюються за рахунок коштів Пенсійного фонду України, здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду України. Діяльність Пенсійного фонду України спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра праці та соціальної політики України.

Згідно ст. 15 Положення, Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку головні управління Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві, Севастополі та управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах.

У відповідності до п. 5 ст. 4 вказаного Положення, Пенсійний фонд України відповідно до покладених на нього завдань організовує, координує та контролює роботу органів Пенсійного фонду України щодо, зокрема, забезпечення додержання підприємствами, установами, організаціями та громадянами законодавства про пенсійне забезпечення; забезпечення збирання та акумулювання страхових внесків, інших надходжень до бюджету Пенсійного фонду України відповідно до законодавства; стягнення у передбаченому законодавством порядку своєчасно не сплачених сум збору на обов’язкове державне пенсійне страхування; призначення і виплати пенсій; забезпечення повного та своєчасного фінансування витрат на виплату пенсій, допомоги на поховання та інших соціальних виплат, що здійснюються за рахунок коштів Пенсійного фонду України.

Згідно ст. 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», страхові внески – це кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону; страхувальники - роботодавці та інші особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Страхувальниками, відповідно до ст. 14 даного Закону, зокрема, є роботодавці, а саме: підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об’єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об’єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами).

Страхувальники набувають статусу платників страхових внесків до Пенсійного фонду з дня взяття їх на облік територіальним органом Пенсійного фонду.

Відкрите акціонерне товариство «Будівельно – монтажне управління № 46» (ідентифікаційний код 01035696, 86155, Донецька область, м. Макіївка, вул. Сумська, 34/2), 27.03.1997 р. зареєстровано Виконавчим комітетом Макіївської міської ради, включено до ЄДРПОУ, перебуває на обліку в УПФУ в Гірницькому районі м.Макіївки Донецької області, є платником страхових внесків.

Процедура реєстрації та обліку платників внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (далі - страхові внески), обчислення і сплати страхових внесків та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України підприємствами, установами, організаціями (далі - Підприємства) незалежно від форм власності, виду діяльності і господарювання та фізичними особами, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, подання страхувальниками звітності управлінням Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах (далі - органи Пенсійного фонду України) визначається Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за № 64/8663.

У відповідності з п.п. 4 п. 2 ст. 17 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (надалі – Закон), страхувальник зобов’язаний подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом України. Підпунктом 11.11 п. 11 Інструкції передбачено, що платники щомісяця складають у 2-х примірниках розрахунок суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, у якому зазначають самостійно обчислені суми страхових внесків. Розрахунки подаються до органу Пенсійного фонду для реєстрації за базовий звітний період, що дорівнює календарному місяцю - не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Відповідно до ч. 3 ст. 18 Закону, страхові внески до Пенсійного фонду України є цільовим загальнообов’язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом. Невиконання цього обов’язку платниками страхових внесків приводить до неповного формування коштів Пенсійного фонду України, і, як наслідок, до несвоєчасних виплат пенсій пенсіонерам, що є порушенням ст. 46 Конституції України.

Приписами ст. 19 Закону визначено, що страхові внески до солідарної системи для роботодавця нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної  і додаткової  заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які  визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до  Закону України «Про оплату праці», виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Згідно з ч. 4 ст. 20  Закону, сплата страхових внесків здійснюється виключно в грошовій формі шляхом внесення відповідних сум страхових внесків до солідарної системи на банківські рахунки виконавчих органів Пенсійного фонду, а сум страхових внесків до накопичувальної системи пенсійного страхування - на банківський рахунок Накопичувального фонду або на банківський рахунок обраного застрахованою особою недержавного пенсійного фонду.

Частиною 6 ст. 20 Закону передбачено, що страхувальники зобов’язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Згідно ч. 2 ст. 106 Закону, суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

У відповідності до п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону, виконавчі органи Пенсійного фонду за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, застосовують до страхувальників фінансові санкції у вигляді штрафу в розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум страхових внесків. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Пунктом 9.3 Змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджених Постановою правління Пенсійного фонду України від 03.08.2009р. № 19-1 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 02.09.1009р. за № 825/16841, передбачено, що за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 % своєчасно не сплачених сум.  

Рішенням № 457 від 25.08.2010р. позивачем до відповідача застосовано штрафні (фінансові) санкції та нарахована пеня за несвоєчасну сплату страхових внесків за період з 21.06.2010 р. по 22.07.2010 р., з 20.07.2010 р. по 22.07.2010 р., з 02.06.2010 р. по 22.07.2010 р., з 02.08.2010 р. по 19.08.2010 р. Зазначене Рішення органу Пенсійного фонду не оскаржувалося і є чинним.

Відповідно до поданих відповідачем до органу Пенсійного фонду розрахунків сум страхових внесків на загальнообов”язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за 8, 9 та 10 місяців 2010 року відповідно, за зазначений період часу відповідачем самостійно нарахована і підлягала сплаті сума страхових внесків в розмірі 4104,62 грн.

Таким чином, на момент сплати страхових внесків за період серпень – жовтень 2010 року, відповідач мав заборгованість зі сплати страхових внесків, штрафу та пені до УПФУ в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області, яка виникла на підставі даних картки особового рахунку та вищезазначених розрахунків та Рішення від 25.08.2010р. №457 в сумі 4440,41 грн.

Згідно п. 15 ст. 106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.  

З урахування часткової сплати заборгованості в розмірі 1508,53 грн., сума боргу складає 2931,88 грн., у тому числі по страховим внескам - 2614,28 грн., по фінансовим (штрафним) санкціям – 254,41 грн. та пені – 63,19 грн.

Відповідно до  ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд, згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об’єктивному дослідженні.

Таким чином, суд приходить до висновку, що відповідач має заборгованість перед позивачем в розмірі 2931,88 грн. за період серпень – жовтень 2010 р., яка підтверджується розрахунками сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, рішенням про застосування фінансових санкцій та пені від 25.08.2010р. № 457, даними картки особової рахунку боржника та вимогами про сплату боргу Ю-60 від 03.10.2010р., 02.11.2010р. та 03.12.2010р., у зв’язку з чим позовні вимоги щодо стягнення з ВАТ «Будівельно – монтажне управління № 46» суми боргу по сплаті страхових внесків в розмірі 2931,88 грн. є обґрунтованими і законними та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 94 КАС України судові витрати з відповідача не підлягають стягненню.

Керуючись ст.ст. 2, 3, 9, 11, 14, 17, 18, 71, 86, 91, 94, 158-163, 167, 185, 186, 254 КАС України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

          Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області до Відкритого акціонерного товариства «Будівельно – монтажне управління № 46» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків – задовольнити в повному обсязі.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Будівельно – монтажне управління № 46» (ідентифікаційний код 01035696, 86155, Донецька область, м. Макіївка, вул. Сумська, 34/2) на користь Управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області заборгованість зі сплати страхових внесків за період серпень – жовтень 2010 року у розмірі 2931 (дві тисячі дев’ятсот тридцять одна) грн. 88 коп., з яких 2614,28 грн. – заборгованість зі сплати страхових внесків, 254,41 грн. – заборгованість зі сплати фінансових (штрафних) санкцій та 63,19 грн. – заборгованість зі сплати пені.

Повний текст постанови виготовлено і підписано 29.04.2011р., її вступну та резолютивну частини проголошено в судовому засіданні 28.04.2011р. в присутності представника позивача та приєднано до матеріалів адміністративної справи.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецькій окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови апеляційної скарги.

В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160

  

Суддя                                                                                      Ушенко С. В.

Дата ухвалення рішення28.04.2011
Оприлюднено08.06.2011
Номер документу15933653
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/2931/2011

Постанова від 28.04.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С. В.

Постанова від 28.04.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні