Постанова
від 10.05.2011 по справі 2а/0570/5788/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 травня 2011 р. справа № 2а/0570/5788/2011

приміщення суду за адр есою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвар дейської дивізії, 17

Суддя Донецького окружн ого адміністративного суду Г рищенко Є.І., розглянувши у пор ядку скороченого провадженн я адміністративну справу за позовом Горлівської об' єдн аної державної податкової і нспекції до Товариства з обм еженою відповідальністю «Фо нд фінансової підтримки мали х підприємств» про припиненн я юридичної особи, -

В С Т А Н О В И В:

Горлівська об' єднана дер жавна податкова інспекція зв ернулась до суду з позовом до Товариства з обмеженою відп овідальністю «Фонд фінансов ої підтримки малих підприємс тв» про припинення юридичної особи, мотивуючи свої вимоги тим, що зазначена юридична ос оба перебуває на обліку в под атковій інспекції як платник податків. Більше року відпов ідачем не подавалася податко ва звітність. За юридичною ад ресою не знаходиться, місцез находження не відоме. Заборг ованості перед бюджетом відп овідач не має. Просили припин ити юридичну особу.

Згідно із ухвалою суду ві д 12.04.2011 розгляд справи здійснює ться у порядку скороченого п ровадження суддею одноособо во, без проведення судового з асідання та виклику осіб, які беруть участь у справі відпо відно до вимог ч. 4 ст. 183-2 КАС Укр аїни.

13 квітня 2011 року Відповідачу надсилалась копія зазначено ї ухвали разом з копією позов ної заяви та доданих до неї ма теріалів, але конверт поверн увся з відміткою «за зазначе ною адресою не проживає». З гідно із ч. 11 ст. 35 КАС України розписку про одержання пові стки (повістку у разі неможли вості вручити її адресату чи відмови адресата її одержат и) належить негайно повернут и до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, я ка не вручена адресату з неза лежних від суду причин, вважа ється, що така повістка вруче на належним чином. За таких об ставин, суд приходить до висн овку, що відповідач був належ ним чином повідомлений про р озгляд справи в порядку скор оченого провадження.

Проаналізувавши матеріали справи, сув вважає позовну за яву такою, що підлягає задово ленню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Товар иство з обмеженою відповідал ьністю «Фонд фінансової підт римки малих підприємств» зар еєстроване виконавчим коміт етом Горлівської міської рад и Донецької області 03.06.1994 року з а номером 1258 (а.с. 11).

З 03.09.1995 р. Товариство з обмежен ою відповідальністю «Фонд фі нансової підтримки малих під приємств» перебуває на подат ковому обліку в Горлівській ОДПІ за № 1502, ЄДРПОУ 13476052 (а.с. 4).

Відповідно до ч. 6 ст. 59 Госп одарського кодексу України с уб'єкт господарювання ліквід ується, у тому числі, у разі ск асування його державної реєс трації у випадках, передбаче них законом.

Частиною 2 статті 247 Господар ського кодексу України визна чено, що скасування державно ї реєстрації суб'єкта господ арювання провадиться за ріше нням суду, що є підставою для л іквідації даного суб'єкта го сподарювання відповідно до с татті 59 цього Кодексу.

Крім того, ст. 110 Цивільного к одексу України також передба чена ліквідація юридичної ос оби за рішенням суду у випадк ах, встановлених законом.

Статтею 19 Конституції Украї ни встановлено, що органи дер жавної влади та органи місце вого самоврядування, їх поса дові особи зобов' язані діят и лише на підставі, в межах пов новажень та у спосіб, що перед бачені Конституцією та Закон ами України.

Відповідно до ст. 2 Кодексу адміністративного судочинс тва України завданням адміні стративного судочинства є за хист прав,свобод та інтересі в фізичних та юридичних осіб у сфері публічно-правових ві дносин від порушень з боку ор ганів державної влади. У спра вах щодо оскарження рішень с уди перевіряють чи прийняті вони на підставі, у межах повн оважень та у спосіб, що передб ачені Конституцією та закона ми України.

Права податкового органу в изначені Податковим кодексо м України, відповідно до п. 67.2 с т. 67 якого органам державної п одаткової служби в установле ному законом порядку надане право звертатись до суду з по зовними заявами про винесенн я судового рішення щодо прип инення юридичних осіб або пі дприємницької діяльності фі зичних осіб - підприємців.

Таким чином, позивач у спра ві - орган владних повноваж ень, якому чинним законодавс твом надане право звертатись у встановлених законом випа дках до суду з позовними заяв ами, які містять вимоги про пр ипинення юридичної особи.

Підставою для припинення ю ридичної особи у спорі, що роз глядається, податковий орган визначає неподання відповід ачем протягом року податково ї декларації та фінансової з вітності.

Відносини, які виникають у с фері державної реєстрації юр идичних осіб, а також фізични х осіб - підприємців регулю є Закон України “ Про державн у реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців ”.

Частиною 2 статті 38 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців" передбач ені підстави для постановлен ня судового рішення щодо при пинення юридичної особи, що н е пов'язано з банкрутством юр идичної особи, зокрема, підст авами для постановлення судо вого рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'яза но з банкрутством юридичної особи, є неподання протягом р оку органам державної податк ової служби податкових декла рацій, документів фінансової звітності відповідно до зак ону.

Тобто однією з умов прийнят тя судового рішення про прип инення юридичної особи є неп одання податкових деклараці й, документів фінансової зві тності більше одного року.

Відповідно Актів від 25.02.2011 р ., 9.03.2011 р., 17.03.2011 р. Товариство з обмеж еною відповідальністю «Фонд фінансової підтримки малих підприємств» за юридичною ад ресою не знаходиться (а.с. 7-9).

Згідно Акту від 17.03.2011 р., Това риство з обмеженою відповіда льністю «Фонд фінансової під тримки малих підприємств» не подає податкову звітність б ільше року, а саме: остання дек ларація по прибутку була под ана 02.02.2006 року за 2005 рік. З першого кварталу 2006 року по теперішні й час податкова звітність не подавалась (а.с. 10).

Як вбачається з Довідки Гор лівської об' єднаної держа вної податкової інспекції ст аном на 16.03.2011 р. Товариство з обм еженою відповідальністю «Фо нд фінансової підтримки мали х підприємств» заборговано сті з платежів перед бюджето м не має (а.с. 3).

Враховуючи наведене, суд ді йшов висновку про задоволенн я позовної заяви про припине ння юридичної особи - Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Фонд фінансової підт римки малих підприємств».

Згідно ч.1 ст.38 Закону Украї ни «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців» суд, який по становив рішення щодо припин ення юридичної особи, що не по в' язане з банкрутством юрид ичної особи, у день набрання т аким рішенням законної сили направляє його копію державн ому реєстратору за місцезнах одженням юридичної особи для внесення до Єдиного державн ого Реєстру запису про судов е рішення. Дата надходження в ідповідного судового рішенн я вноситься державним реєстр атором до журналу обліку реє страційних дій.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Коде ксу адміністративного судоч инства України, судові витра ти з відповідача не підлягаю ть стягненню.

Частиною 1 ст. 256 Кодексу адмі ністративного судочинства п ередбачено, що постанови суд у, прийняті в порядку скороче ного провадження, виконуютьс я негайно.

На підставі викладеного, ке руючись Конституцією Україн и, Податковим кодексом Украї ни, Законом України „ Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - підпри ємців”, ст. 8 - 11, ст.158 - 163, ст. 1832, ст.185, ст.186, ст.254, ст.256 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Го рлівської об' єднаної держ авної податкової інспекції д о Товариства з обмеженою від повідальністю «Фонд фінансо вої підтримки малих підприєм ств» про припинення юридично ї особи, - задовольнити.

Припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою відп овідальністю «Фонд фінансов ої підтримки малих підприємс тв» (ЄДРПОУ 13476052; адреса: 84617, Донец ька область, м. Горлівка, вул. Г орького, 35).

Копію постанови у день набр ання нею законної сили напра вити державному реєстратору за місцезнаходженням юридич ної особи для внесення до Єди ного державного реєстру запи су про судове рішення.

Постанова за результатами скороченого провадження мож е бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку т акож іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтер еси чи обов'язки.

Строк для подання апеляцій ної скарги стороною або іншо ю особою, яка брала участь у сп раві, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Постанова складена т а підписана 10 травня 2011 року.

Суддя Грищенко Є.І.

Дата ухвалення рішення10.05.2011
Оприлюднено07.06.2011
Номер документу15933888
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/5788/2011

Постанова від 10.05.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Грищенко Є.І.

Ухвала від 12.04.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Грищенко Є.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні