Постанова
від 16.05.2011 по справі 2а/0570/5572/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 травня 2011 р. справа № 2а/0570/5572/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Черепов ського Є.В.

при секретарі Пригод а О.В.

за участю:

представника позивача Скакун С.О.

представник відповідача не з'явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни у Ворошиловському район і міста Донецька до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «АСС-ГРУПП» про стягненн я заборгованості зі сплати с трахових внесків у розмірі 2199 ,43 гривень,

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійн ого фонду України у Ворошило вському районі міста Донецьк а звернулося до Донецького о кружного адміністративного суду з адміністративним поз овом до Товариства з обмежен ою відповідальністю «АСС-ГРУ ПП» про стягнення заборгован ості зі сплати страхових вне сків у розмірі 2199,43 гривень.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що в ідповідач є страхувальником і платником страхових внеск ів та зареєстрований в УПФУ у Ворошиловському районі міст а Донецька.

Внаслідок порушення ст. ст. 17, 18, 20, 106 Закону України «Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування» відпов ідач має заборгованість зі с плати страхових внесків за к вітень-листопад 2009 року в розм ірі 2199,43 гривень, яка до теперіш нього часу не сплачена.

На підставі викладеного пр осив стягнути з відповідача заборгованість зі сплати стр ахових внесків на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування у розмірі 2199,43 гр ивень.

Представник позивача у судовому засіданні просив задовольнити позовні вимоги аналогічно викладеному у по зовній заяві.

Представник відповід ача у судове засідання не з'яв ився, про час, дату та місце су дового розгляду повідомлени й належним чином, заяв, запере чень до суду не надав.

За таких підстав і відповід но до ст.128 КАС України суд визн ав можливим розглянути справ у за відсутності представник а відповідача, та на підставі наявних у матеріалах справи доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача, досл ідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги під лягають задоволенню з наступ них підстав.

Так, судом встановлено, що в ідповідач зареєстрований в У ПФУ у Ворошиловському районі міста Донецька як платник ст рахових внесків на загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування.

Відповідно до ст. 46 Конститу ції України, громадяни мають право на соціальний захист, щ о включає право на забезпече ння їх у разі повної, частково ї або тимчасової втрати прац ездатності, втрати годувальн ика, безробіття з незалежних від них обставин, а також у ст арості та в інших випадках, пе редбачених законом. Це право гарантується загальнообов'я зковим державним соціальним страхуванням за рахунок стр ахових внесків громадян, під приємств, установ і організа цій, а також бюджетних та інши х джерел соціального забезп ечення.

Статтею 67 Конституції Украї ни передбачено, що кожен зобо в' язаний сплачувати збори в порядку і розмірах, встановл ених законом.

Відносини, що виникають між суб'єктами системи загально обов' язкового державного п енсійного страхування, регул юються виключно Законом Укра їни "Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхув ання" № 1058 від 09.07.2003р.

Виключно цим Законом визна чаються порядок нарахування , обчислення та сплати страхо вих внесків, стягнення забор гованості за цими внесками.

Загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування зді йснюється за принципами рівн оправності щодо виконання об ов' язків стосовно сплати ст рахових внесків та відповіда льності суб'єктів системи пе нсійного страхування за пору шення норм цього Закону, а так ож невиконання або неналежно го виконання покладених на н их обов'язків.

Згідно п.1 ст.14 Закону України "Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я" № 1058, страхувальниками є - п ідприємства, установи, орган ізації, об єднання громадян, п рофспілки, створені відповід но до законодавства України, незалежно від форми власнос ті, виду діяльності та господ арювання, об' єднання громад ян, профспілки, політичні пар тії (у тому числі філії, предст авництва, відділення та інші відокремлені підрозділи заз начених підприємств, установ , організацій, об' єднань гро мадян, профспілок, політични х партій, які мають окремий ба ланс і самостійно ведуть роз рахунки із застрахованими ос обами), які використовують пр ацю фізичних осіб на умовах т рудового договору (контракту ) або на інших умовах, передбач ених законодавством, або за д оговором цивільно-правового характеру.

Згідно ч.1 ст.15 Закону України "Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я" № 1058, вказані страхувальники є платниками страхових внес ків до Пенсійного фонду.

Відповідно до ст. 18 зазначен ого Закону страхові внески н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування є ці льовим загальнообов' язков им платежем і підлягають спл аті незалежно від фінансовог о стану платника страхових в несків.

Згідно абз. 1 п.1 ст.58 Закону Укр аїни «Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання» Пенсійний фонд є орга ном, який здійснює керівницт во та управління солідарною системою, провадить збір, аку муляцію та облік страхових в несків, призначає пенсії та п ідготовляє документи для їх виплати, забезпечує своєчасн е і в повному обсязі фінансув ання та виплату пенсій, допом оги на поховання та інші функ ції передбачені цим законом та статутом Пенсійного фонду .

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 17 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування» № 1058-ІV від 09.07.2003 року , яка регламентує права і обов ' язки страхувальників та п. 6 ст. 20 Закону, страхувальник зо бов' язаний нараховувати, об числювати і сплачувати в уст ановлені строки та в повному обсязі страхові внески, а сам е, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пі зніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Судом встановлено, що відпо відач не сплатив страхові вн ески за квітень-листопад 2009 ро ку у зв' язку з чим у нього вин икла заборгованість в сумі 2199 ,43 гривень, що підтверджено ро зрахунками суми страхових вн есків.

Загальна сума боргу відпов ідача складає 2199,82 гривень. З ни х відповідачем було сплачено 0,39 гривень, таким чином сума бо ргу складає 2199,43 гривень.

Відповідно до абз. 8 ч.3 ст.106 За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування», у разі неспла ти страхувальником суми недо їмки орган Пенсійного фонду також має право звернутися д о суду з позовом про стягненн я недоїмки.

До теперішнього часу сума з аборгованості відповідачем не сплачена.

Враховуючи викладене та по ложення Інструкції про поряд ок обчислення і сплати страх увальниками та застраховани ми особами внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування до Пенсійн ого Фонду України, затвердже ної Постановою правління ПФУ № 21-1 від 19.12.2003 року, зареєстрован ої в Міністерстві юстиції за № 64/8663 від 16.01.2004 року, яка визначає процедуру реєстрації та обл іку платників внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування, обчислен ня і сплати страхових внескі в та інших платежів до бюджет у ПФУ підприємствами, устано вами, організаціями незалежн о від форм власності, виду дія льності і господарювання, су д вважає, що даний позов підля гає задоволенню у повному об сязі.

Відповідно до ст. 94 КАС України, якщо судове ріше ння ухвалено на користь стор они - суб' єкта владних пов новажень, судовий збір з відп овідача, який не є суб' єктом владних повноважень, не стяг ується.

На підставі викладе ного, п. 6 ч. 2 ст. 17, п. 6 ст. 20 Закону У країни «Про загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування» № 1058-ІV від 09.07.2003 року, ст. 67 Конституції України, Інстру кції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного Фонду Украї ни, зареєстрованої в Міністе рстві юстиції за № 64/8663 від 16.01.2004 р оку, керуючись ст. ст. 11, 94, 86, 158-163 Код ексу адмністративного судоч инства України,

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Управління Пенсійного фон ду України у Ворошиловському районі міста Донецька до Тов ариства з обмеженою відповід альністю «АСС-ГРУПП» про стя гнення заборгованості зі спл ати страхових внесків у розм ірі 2199,43 гривень - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «АС С-ГРУПП» (83086, м. Донецьк, вул. Дон ецька, 39, ЄДРПОУ 33417998) на користь У правління Пенсійного фонду У країни у Ворошиловському рай оні міста Донецька (83015, м. Донец ьк, пр.-т. Миру, 10, ЄДРПОУ 20377072) забор гованість зі страхових внеск ів на загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я за квітень-листопад 2009 року у розмірі 2199 (дві тисячі сто дев' яносто дев'ять) гривень 43 копі йки.

Постанова набирає законно ї сили в порядку, передбачено му ст. 254 Кодексу адміністрати вного судочинства України

Постанова прийнята у нарад чій кімнаті та проголошена у судовому засіданні 16 квітня 2 011 року.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через Д онецький окружний адміністр ативний суд шляхом подачі в 10- денний строк з дня її проголо шення апеляційної скарги. У р азі застосування судом ч. 3 ст. 160 КАС України, а також прийнят тя постанови у письмовому пр овадженні апеляційна скарга подається протягом 10 днів з д ня отримання копії постанови . Копія апеляційної скарги од ночасно надсилається особою , яка її подає, до суду апеляці йної інстанції.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У випадку подання апеляцій ної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законн ої сили після закінчення апе ляційного розгляду справи.

Суддя Череповський Є.В.

Дата ухвалення рішення16.05.2011
Оприлюднено09.06.2011
Номер документу15934134
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/5572/2011

Ухвала від 06.09.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Череповський Є.В.

Ухвала від 13.07.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Череповський Є.В.

Постанова від 16.05.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Череповський Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні