Постанова
від 05.05.2011 по справі 2а/0570/6938/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

Україна  

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   

 05 травня 2011 р.                                                             справа № 2а/0570/6938/2011

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:   

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді  Зеленова А. С.

при секретарі           Кобець О.А.     

     заявника  –           ОСОБА_1 за дов. від 05.01.2011 року

заінтересованої  особи –  не з’явився   

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за поданням Державної податкової інспекції у м. Дзержинську  Донецької області до Комунального підприємства «Дзержинське підприємство зеленого господарства» про стягнення коштів за податковим боргом з податку на додану вартість у розмірі 2979грн.

ВСТАНОВИВ

Заявник, Державна податкова інспекція у м. Дзержинську Донецької області, звернулась до Донецького окружного адміністративного суду з поданням до  Комунального підприємства «Дзержинське підприємство зеленого господарства» про стягнення коштів за податковим боргом з податку на додану вартість у розмірі 2979грн.

В обґрунтування вимог заявник посилається на вимоги ч. 1 п. 95.3 статті 95 Податкового Кодексу України, яка передбачає стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Заявник зазначає, що станом на 04.05.2011 року КП «Дзержинське підприємство зеленого господарства» має заборгованість перед бюджетом  з податку на додану вартість у розмірі 2979грн., яка виникла згідно самостійно поданої платником податків  податкової декларації від 18.04.2011 року №9002509799.

На підставі п. 6.2 статті 6 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» податковим органом підприємству направлялися перша та друга податкові вимоги про погашення податкового боргу в добровільному порядку. Перша податкова вимога від 17.10.2001 року №1/8 вручена 22.10.2001 року. Друга податкова вимога від 26.11.2001 року №2/72 отримана  03.12.2001 року.

Заявник стверджує, що указані суми не сплачено у передбачений п. 57.1 статті 57 Податкового кодексу України строк, у зв’язку з чим позивач звернувся до суду з поданням про стягнення з рахунків відповідача частини податкового боргу з податку на додану вартість.

У судовому засіданні представник заявника вимоги подання підтримав та просив їх задовольнити в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи , стосовно якої подано  у судове засідання не з’явився, про день, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, про що свідчить розписка про вручення судової повістки. Заяв про відкладення розгляду справи суду не надавав. Надіслав до канцелярії суду заяву про визнання вимог подання ДПІ у м. Дзержинську Донецької області.

 Розглянувши матеріали подання, заслухавши представника заявника, представника заінтересованої особи, дослідивши всі обставини справи та перевіривши їх наявними доказами в межах заявлених вимог, суд встановив наступне.

Відповідно до абзацу першого пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, які обслуговують такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Зазначена норма Податкового кодексу України кореспондує з пунктом третім частини першої статті 183-3 Кодексу адміністративного судочинства України, відповідно до якого провадження у справах за зверненням органів державної податкової служби при здійсненні ними передбачених законом повноважень здійснюється на підставі подання таких органів щодо стягнення коштів за податковим боргом.

Таким чином, процедура стягнення податкового боргу за рахунок коштів на рахунку платника податків може бути ініційована шляхом внесення подання в порядку статті 1833 Кодексу адміністративного судочинства України.

Зазначене право податкового органу щодо звернення до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини передбачене п. 20.1.18 статті 20 Податкового кодексу України.

Комунальне підприємство «Дзержинське підприємство комунального господарства» є юридичною особою, включене до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (свідоцтво серії А01 № 037301), ідентифікаційний код юридичної особи 03361951, перебуває на податковому обліку у Державній податковій інспекції у м. Дзержинську Донецької області  (довідка про взяття на облік від 05.05.2010 №11242) /а.с.6,7/.

Комунальне підприємство «Дзержинське підприємство зеленого господарства» зареєстроване в якості платника податку на додану вартість.  

Відповідно до п. 57.1 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідачем до податкового органу була подана податкова декларація з  податку на додану вартість від 18 квітня 2011 року, якою самостійно визначене податкове зобов’язання з податку на додану вартість в сумі 2979 гривень./а.с.10-11/.

Податковим органом підприємству направлялися перша та друга податкові вимоги про погашення податкового боргу в добровільному порядку, які були вручені КП «Дзержинське підприємство зеленого господарства» відповідним чином /а.с.8-9/.

Станом на момент звернення до суду з поданням та розгляду справи судом зазначене податкове зобов’язання не сплачене відповідачем, а отже, є податковим боргом.

Між сторонами відсутній спір щодо наявності узгодженої суми податкових зобов’язань з податку на додану вартість у розмірі 2979грн., які були задекларовані відповідачем та несплачені у визначений Податковим кодексом України строк.

Правовою підставою звернення до суду податковий орган визначив вимоги статті 95 Податкового кодексу України.

Відповідно до п. 95.1 статті 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Суд зазначає, що заявник звернувся до суду з поданням про стягнення коштів з рахунків. В Податковому кодексі України розрізняється процедура стягнення коштів за податковим боргом і процедура погашення всієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Відповідно до статті 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до п. 16.1.4 статті 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Таким чином, у судовому засіданні встановлено та підтверджено матеріалами справи наявність податкового боргу з податку на додану вартість у розмірі 2979грн., які є несплаченими станом на дату розгляду справи, у в’язку з чим вимоги заявника підлягають задоволенню повністю.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 2-15, 17-18, 183-3,165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

          Подання Державної податкової інспекції у м. Дзержинську  Донецької області до Комунального підприємства «Дзержинське підприємство зеленого господарства» про стягнення коштів за податковим боргом з податку на додану вартість у розмірі 2979грн.

– задовольнити.

Стягнути  Комунального підприємства «Дзержинське підприємство зеленого господарства» податковий борг з податку на додану вартість у розмірі 2979грн.(дві тисячі дев’ятсот сімдесят дев’ять)грн.00коп. з розрахункових рахунків, відкритих у обслуговуючих банках цього платника податків на користь Державного бюджету України.

Вступну та резолютивну частини постанови прийнято у нарадчій кімнаті та проголошено у судовому засіданні 05 травня 2011 року. Повний текст постанови виготовлено 10 травня 2011 року.

Постанова суду підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

  

Суддя                                                                                      Зеленов А. С.

Дата ухвалення рішення05.05.2011
Оприлюднено08.06.2011
Номер документу15934423
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/6938/2011

Постанова від 05.05.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А. С.

Ухвала від 04.05.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні