Постанова
від 18.04.2011 по справі 2а-0770/742/11
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа № 2а-0770/742/11

Ряд стат. звіту № 8.1.5

Код - 06

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2011 року м. Ужгород

Закарпатський окружн ий адміністративний суд у ск ладі:

головуючої судді Большак ової О.О.,

при секретарі судового з асідання Кречко Л.В.,

розглянувши у відкри тому судовому засіданні в за лі суду в місті Ужгороді адмі ністративну справу за адміні стративним позовом Державно ї податкової інспекції у міс ті Ужгороді Закарпатської об ласті до Дочірнього підприєм ства «ЙГ - Холдінг - Закар паття»Фірми «ЙГ-ІБЦ Холдін г С.Р.О.»про стягнення подат кового боргу, -

встановив:

10 березня 2011 року Державна податкова інспекція у місті Ужгороді Закарпатської обла сті звернулася до Закарпатсь кого окружного адміністрати вного суду з позовом до Дочір нього підприємства «ЙГ - Х олдінг - Закарпаття»Фірми « ЙГ-ІБЦ Холдінг С.Р.О.»про с тягнення з відповідача на ко ристь бюджету податкового бо ргу у розмірі 2380 гривень.

Позивач позовні вимоги підтримав в повному обсязі, п одав суду до початку судовог о засідання письмову заяву п ро розгляд справи за наявним и у справі матеріалами за від сутності представника позив ача.

Представник відповідача в судове засідання повторно не з' явився, належним чином повідомлявся про час та місц е слухання справи за юридичн ою адресою за сім днів до поч атку розгляду справи. Відпов ідач заяви про відкладення с лухання справи не подав, про причини неявки суду не п овідомив. Письмових заперече нь щодо задоволення позовних вимог до суду не надійшло.

Суд, дослідивши письмові д окази, наявні в матеріалах сп рави, дійшов висновку про пов не задоволення позовних вим ог з наступних підстав.

16 липня 2001 року Ужгородськи м міським Виконавчим комітет ом було зареєстровано суб' є кт підприємницької діяльнос ті - юридичну особу Дочірнє пі дприємство «ЙГ - Холдінг - Закарпаття»Фірми «ЙГ-ІБЦ Холдінг С.Р.О.» за адресою: З акарпатська область, місто У жгород, вулиця Чурговича, 3, пр о що було зроблено запис 13 лип ня 2001 року у журналі обліку реє страційних справ за № 0010794. Факт реєстрації юридичної особи підтверджується копією наяв ної в матеріалах справи Свід оцтва про державну реєстраці ю (перереєстрацію) суб' єкта підприємницької діяльності - юридичної особи від 16 липн я 2001 року.

Згідно Довідки з Головн ого управління статистики у Закарпатській області від 19.01 .2011 року за № 04/3-07/336, Витягу з Єдино го державного реєстру юридич них осіб та фізичних осіб - п ідприємців від 21.01.2011 року за № 103, Дочірнє підприємство «ЙГ - Холдінг - Закарпаття»Фір ми «ЙГ-ІБЦ Холдінг С.Р.О.»б уло включено до Єдиного держ авного реєстру юридичних осі б та фізичних осіб - підприє мців, ідентифікаційний код 3153 5493.

Юридична особа Дочірнє п ідприємство «ЙГ - Холдінг - Закарпаття»Фірми «ЙГ-ІБЦ Холдінг С.Р.О.»є платником податків і зборів, передбаче них Законом України “Про сис тему оподаткування” (чинним на момент виникнення правові дносин) та згідно копії наявн ої в матеріалах справи Довід ки від 18.07.2001 року за № 28-0/441, взято на податковий облік в Державні й податковій інспекції у міс ті Ужгороді.

01 січня 2011 року набув чинно сті Податковий Кодекс Україн и, який встановлює перелік по датків та зборів, що справляю ться в Україні, та порядок їх а дміністрування, платників по датків та зборів, їх права та о бов'язки, компетенцію контро люючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податков ого контролю, а також відпові дальність за порушення подат кового законодавства. Відпов ідно до п. 2 Прикінцевих положе нь Податкового кодексу Украї ни з 01.01.2011 року Закони України « Про порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами», «Про опод аткування прибутку підприєм ств»втратили чинність.

Проте, у зв' язку з ти м, що правовідносини в даному позові виникли до набрання ч инності Податковим Кодексом України, суд приходить до вис новку, що в даному випадку слі д застосовувати норми Законі в України «Про порядок погаш ення зобов' язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и», «Про оподаткування прибу тку підприємств».

Відповідно до частини 1 с татті 67 Конституції України т а пунктом 3 частини 1 статті 9 За кону України „Про систему оп одаткування", кожен зобов'яза ний сплачувати податки, збор и, інші обов'язкові платежі до держбюджету в порядку і розм ірах, встановлених законом. В ідповідно до пп.17.1.7. п. 17.1. ст. 17 Зак ону України «Про порядок пог ашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и»від 21.12.2000р. №2181-111 (далі Закон № 2181), штрафні санкції за порушенн я податкового законодавства накладаються на платника по датків у розмірах, визначени х цією статтею, крім штрафних санкцій за порушення валютн ого законодавства, що встано влюються окремим законодавс твом.

Відповідно до п.п.2, 3 ч. 1 ст. 9 Зак ону України “Про систему опо даткування”, платники податк ів повинні подавати до держа вних податкових органів відп овідно до законів декларації , бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, п ов' язані з обчисленням і сп латою податків і зборів (обов ' язкових платежів), а також с плачувати належні суми подат ків, зборів та інших обов' яз кових платежів у встановлені законами терміни.

08.10.2010 року працівника ми Державної податкової інсп екції у місті Ужгороді Закар патської області було здійсн ено невиїзну документальну п еревірку своєчасності подан ня податкової звітності. Пер евіркою було встановлено пор ушення вимог пп. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Зако ну України від 21 грудня 2000 року №2181-ІІІ «Про порядок погашенн я зобов' язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами»і з змінами та доповненнями, п. 1 6.4 ст. 16 Закону України від 28 груд ня 1994 року №334/94-ВР «Про оподатку вання прибутку підприємств» із змінами та доповненнями в частині неподання (несвоєча сного) подання платником под атку податкової декларації з податку на прибуток підприє мств за 2007 - 2010 роки. За наслідка ми перевірки було складено а кт № 3276/15-1 від 08.10.2010 року. У зв' язку із неможливістю вручення ак та про результати невиїзної документальної перевірки св оєчасності подання податков ої звітності у зв' язку із не знаходженням посадових осіб за юридичною адресою, праців никами Державної податкової інспекції у місті Ужгороді б уло складено Акт № 524/15-1 від 14.10.2010 р оку.

На основі акту перевірки б уло прийнято податкове повід омлення - рішення № 0083961540/0 від 14 жо втня 2010 року, в результаті чого платнику податку на підстав і п.п. 17.1.1 п.17.1 ст. 17 Закону України від 21 грудня 2000 року №2181-ІІІ «Про порядок погашення зобов' яз ань платників податків перед бюджетами та державними ціл ьовими фондами»із змінами та доповненнями визначено до с плати суму податкового зобов ' язання по податку на прибу ток приватних підприємств за штрафними (фінансовими) санк ціями в розмірі 2380 гривень. У зв ' язку із неможливістю вруче ння податкового повідомленн я - рішення у зв' язку із нез находженням посадових осіб з а юридичною адресою, працівн иками Державної податкової і нспекції у місті Ужгороді бу ло складено Акт № 575/15-1 від 22.10.2010 ро ку та 22.10.2010 року розміщено на до шці податкових оголошень (по відомлень) податкове повідом лення - рішення № 0083961540/0 від 14 жо втня 2010 року на суму 2380 гривень.

Згідно вимог ст.5 Закону Ук раїни від 21.12.2000р. №2181-111 "Про порядо к погашення зобов'язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами" (що діяв на момент здій снення перевірки) у разі коли платник податків вважає, що к онтролюючий орган невірно ви значив суму податкового зобо в' язання або прийняв будь - яке рішення, що суперечить за конодавству з питань оподатк ування або виходить за межі й ого компетенції, встановлено ї законодавством, такий плат ник податків має право зверн утися до контролюючого орган у із скаргою про перегляд цьо го рішення, яка подається у пи сьмовій формі та може супров оджуватися документами, розр ахунками та доказами, які пла тник податків вважає за потр ібне надати. Скарга повинна б ути подана контролюючому орг ану протягом десяти календар них днів, наступних за днем от римання платником податків п одаткового повідомлення або іншого рішення контролюючог о органу, що оскаржується.

Оскільки відповідачем в казані суми не оскаржувались в адміністративному та судо вому порядку, вони являються узгодженими відповідно до с т. 5 Закону України “Про порядо к погашення зобов' язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами”.

Відповідно до пп. 5.4.1 п.5.4 ст .5 Закону України «Про порядок погашення зобов' язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами»узгоджена сума подат кового зобов' язання, не спл ачена платником податків у в изначені Законом строки, виз нається сумою податкового бо ргу платника податків.

В зв'язку з тим, що Ві дповідачем не було сплачено узгоджені суми податкового з обов' язання у встановлені с троки та відповідно проводяч и упереджуючи заходи щодо по гашення податкового боргу, Д ержавною податковою інспекц ією у місті Ужгороді, на підст аві пп. 6.2.1 п.6.2 ст. 6 Закону України «Про порядок погашення зобо в'язань платників податків п еред бюджетами та державними цільовими фондами»рекоменд ованими листами з повідомлен ня про вручення поштового ві дправлення направлялися на а дресу Відповідача перша пода ткова вимога № 1/917 від 08 листопа да 2010 року. У зв' язку із неможл ивістю вручення податкової в имоги у зв' язку із незнаход женням посадових осіб за юри дичною адресою (відмовою пос адових осіб прийняти податко ву вимогу), працівниками Держ авної податкової інспекції у місті Ужгороді було складен о Акт № 196/74-0 від 22.11.2010 року.

На адресу відповідач а працівниками податкової ін спекції було направлено друг у податкову вимогу №2/1063 від 22.12.201 0 року. У зв' язку із неможливі стю вручення податкової вимо ги у зв' язку із незнаходжен ням посадових осіб за юридич ною адресою (відмовою посадо вих осіб прийняти податкову вимогу), працівниками Держав ної податкової інспекції у м істі Ужгороді було складено Акт № 337/74-0 від 27.12.2010 року.

Виходячи із вищезазначе ного, за юридичною особою - Доч ірнім підприємством «ЙГ - Холдінг - Закарпаття»Фірми «ЙГ-ІБЦ Холдінг С.Р.О.»рах ується загальна заборговані сть до бюджету у сумі 2380 гривен ь. Заборгованість відповідач а підтверджена матеріалами с прави, а саме: розрахунком заб оргованості відповідача, коп ією акту перевірки № 3276/15-1 від 08.10 .2010 року, копією податкового по відомлення - рішення № 0083961540/0 в ід 14 жовтня 2010 року, довідкою пр о стан заборгованості відпов ідача станом на 17.02.2011 року, копі ями першої та другої податко вих вимог.

Відповідно до підпункту 20.1.28 пункту 20.1 ст. 20 Податкового код ексу України органи державно ї податкової служби мають пр аво застосовувати до платник ів податків фінансові (штраф ні) санкції, стягувати до бюдж етів та державних цільових ф ондів суми грошових зобов'яз ань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмір і, встановлених цим. Кодексом , стягувати суми прострочено ї заборгованості суб'єкта го сподарювання перед державою (Автономною Республікою Кри м чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), з алученим державою (Автономно ю Республікою Крим чи терито ріальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарант ію, а також за кредитом з бюдже ту в порядку, визначеному цим Кодексом.

Відповідно до пункту 102.4 стат ті 102 Податкового кодексу Укра їни, у разі якщо грошове зобов 'язання нараховане контролюю чим органом до закінчення ст року давності, визначеного у пункті 102.1 цієї статті, податко вий борг, що виник у зв'язку з в ідмовою у самостійному погаш енні такого грошового зобов' язання, може бути стягнутий п ротягом наступних 1095 календар них днів з дня виникнення под аткового боргу. Якщо платіж с тягується за рішенням суду, с троки стягнення встановлюют ься до повного погашення так ого платежу або визначення б оргу безнадійним.

Відповідно до п.п.20.1.18 ст. 20 Пода ткового кодексу України від 23 грудня 2010 року № 2856-УІ органи де ржавної податкової служби ма ють право звертатися до суду щодо стягнення коштів платн ика податків, який має податк овий борг, з рахунків у банках , обслуговуючих такого платн ика, на суму податкового борг у або його частини.

Таким чином, податкові зо бов' язання є узгодженими, а ле не виконаними, що є підстав ою для стягнення коштів до бю джету.

Тому позовні вимоги підляг ають задоволенню.

Судові витрати по справі зг ідно ч. 4 ст. 94 КАС України з відп овідача не стягуються.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 19, 94, 104-106, 160, 163 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд, -

постановив:

Позовні вимоги Державної податкової інспекції у міст і Ужгороді Закарпатської обл асті до Дочірнього підприємс тва «ЙГ - Холдінг - Закарп аття»Фірми «ЙГ-ІБЦ Холдінг С.Р.О.»про стягнення податк ового боргу задовольнити пов ністю.

Стягнути з Дочірнього під приємства «ЙГ - Холдінг - Закарпаття»Фірми «ЙГ-ІБЦ Холдінг С.Р.О.» (Закарпатськ а область, м. Ужгород, проспект Свободи 36/4, код ЄДРПОУ 31535493) на ко ристь бюджету податковий бор г у розмірі 2380 (дві тисячі трист а вісімдесят) гривень.

Відповідно до статті 186 КАС України апеляційна скарга п одається до адміністративно го суду апеляційної інстанці ї через суд першої інстанції , який ухвалив оскаржуване су дове рішення. Копія апеляцій ної скарги одночасно надсила ється особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова відповідно до ч. 1 ст.254 КАС України набирає зак онної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Ко дексом, якщо таку не було под ано.

Головуюча О .О. Большакова

Повний текст постанови ви готовлено та підписано 22 квіт ня 2011 року.

Суддя О.О. Бо льшакова

Вірно:

Суддя О.О. Бо льшакова

Дата ухвалення рішення18.04.2011
Оприлюднено07.06.2011
Номер документу15935035
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0770/742/11

Постанова від 18.04.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Большакова О.О.

Ухвала від 11.03.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Большакова О.О.

Ухвала від 14.03.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Большакова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні