Постанова
від 19.05.2011 по справі 2а-0870/2742/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

              

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 19 травня 2011 року        о 11-00 годині,                                    Справа №  2а-0870/2742/11

             Запорізький окружний адміністративний суд

у складі:  головуючого - судді      Матяш О.В.,

                при секретарі                 Васильченко І.Г.,

розглянувши у відкритому  судовому засіданні в залі суду м. Запоріжжя

справу за адміністративним позовом УПФУ в Орджонікідзевському районі

м. Запоріжжя до Науково-редакційного підрозділу по підготовці та випуску серії книг «Реабілітовані історією»  про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

           позивач звернувся до суду  із вказаним  позовом та обґрунтовує свої вимоги тим,  що на обліку в УПФУ в Орджонікідзевському районі  м. Запоріжжя знаходиться   науково-редакційний підрозділ по підготовці та випуску серії книг «Реабілітовані історією», яке  є платником страхових внесків,  й, станом на 13.04.2011, за ними значиться заборгованість по внесках на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування у розмірі 2651,81 гривень.

            У зв'язку з несплатою вказаної заборгованості, представник позивача просить суд позов задовольнити, розглянувши справу без їх участі.

 Представник відповідача у судове засідання не з'явився з неповажної причини, про час та місце слухання справи був повідомлений належним чином, заперечень проти позову суду не надав, про причини неявки суд не повідомив.

Згідно ст. 41 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

            Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.  

            Судом встановлено, що Науково-редакційний  підрозділ  по підготовці та випуску серії книг «Реабілітовані історією», відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон № 1058-IV), є платником страхових внесків до Пенсійного фонду.

Статтею 1 цього Закону визначено, що страховими внесками є кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

У ст. 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» (надалі Закон № 400/97-ВР) зазначено, що платниками збору на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування є суб’єкти підприємницької діяльності, незалежно від форм власності, їх об’єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об’єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи-суб’єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

У ч. 2. ст. 5 Закону № 1058- IV визначено, що виключно цим Законом визначається порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, стягнення заборгованості за цими внесками.

Згідно п. 6 ст. 19 вказаного Закону, страхові внески нараховуються  на суми фактичних витрат на оплату праці працівників, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати.

Частиною 2 ст. 20 Закону № 1058-IV передбачено, що обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальником на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на які, відповідно до цього Закону, нараховуються страхові внески.

Відповідно до ч. 3 цієї статті, обчислення страхових внесків територіальними органами ПФУ в випадках, передбачених законом, здійснюється на підставі складених актів перевірки правильності нарахування та сплати страхових внесків, звітності, що подається страхувальником, бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суму заробітної плати (доходу), на які, відповідно до цього Закону,  нараховуються страхові внески.

Частиною 6 цієї ж статті передбачено, що страхувальники зобов’язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період не пізніше, ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Для страхувальників, що мають найманих працівників, базовим звітним періодом є календарний місяць.   

У відповідності до ч. 12 ст. 20 Закону № 1058-IV, страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

          Судом встановлено, що Науково-редакційний  підрозділ  по підготовці та випуску серії книг «Реабілітовані історією», яке, відповідно до ч.1 ст.14 та ч.1 ст. 15 Закону №1058-IV, є платником страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, зареєстроване в УПФУ в Орджонікідзевському районі  м. Запоріжжя.

Сума наявної заборгованості відповідача перед УПФУ по страховим внескам, станом на 13.04.2011,  складає  2651,81    гривень.     

Оскільки відповідачем до цього часу заявлену позивачем суму заборгованості зі сплати страхових внесків відповідачем  не сплачено,  адміністративний позов підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 17,122,128, 158-167 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

позов задовольнити.

Стягнути з Науково-редакційного  підрозділу  по підготовці та випуску серії книг «Реабілітовані історією» (юридична адреса: 69057,  м. Запоріжжя, пр. Леніна, буд. 164, код ЄДРПОУ 20523912 на користь  УПФУ в Орджонікідзевському районі  м. Запоріжжя на р/р 25605301201080, Банк: Запорізьке обласне управління ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 313957, код ЄДРПОУ 20508396,  заборгованість по страховим внескам у  розмірі 2651 (двох тисяч шестисот п’ятдесяти однієї ) гривні  81 копійки.  

Постанова може бути оскаржена у Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд через Запорізький окружний адміністративний суд у десятиденний строк з дня отримання постанови шляхом подання апеляційної скарги. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, що її подає, до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо її не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                                        О.В. Матяш

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.05.2011
Оприлюднено08.06.2011
Номер документу15935348
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/2742/11

Постанова від 19.05.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

Ухвала від 29.04.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні