Постанова
від 19.05.2011 по справі 2а-0870/2583/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

              

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 19 травня 2011 року   11:25                                    Справа №  2а-0870/2583/11

 Запорізький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого  судді                                        Стрельнікової Н.В.

розглянув у порядку письмового провадження адміністративну справу  

за  позовом:          Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі

м. Запоріжжя

до:           Товариства з обмеженою відповідальністю «Сервіс Автоматика»,

          м. Запоріжжя

про:           стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків та фінансових санкцій,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя (далі – УПФУ в Орджонікідзевському районі, позивач) звернулось з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сервіс Автоматика» (далі – Товариство, відповідач), в якому позивач просить суд стягнути з відповідача на користь Пенсійного фонду сум заборгованості зі сплати страхових внесків та фінансових санкцій у розмірі 577 грн. 66 коп.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначає, що відповідач є платником страхових внесків до Пенсійного фонду України. Станом на 05.04.2011 за Товариством обліковується заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та сплати штрафних санкцій, що накладені рішенням УПФУ в Орджонікідзевському районі.

Представник позивача у судове засідання 19.05.2011 не з’явився, однак подав до суду клопотання про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник відповідача двічі у судове засідання не з’явився, причини не прибуття суду не відомі. Відповідач належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи про що свідчать матеріали справи. Будь-яких заяв, клопотань, заперечень на адміністративний позов з боку відповідача чи його представника до суду не надходило.

Відповідно до ч. 8, 11 ст. 35 КАС України, вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи. Розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Враховуючи вимоги ч. 4 ст. 128 КАС України, оскільки відповідач, належним чином повідомлений про час та дату судового розгляду, який не є суб'єктом владних повноважень, повторно не прибув у судове засідання, суд визнав за доцільне вирішити справу за наявними в ній матеріалами, за відсутності представників сторін, в порядку письмового провадження.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому проваджені у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Відповідно до п. 1 ст. 41 КАС України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь в справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши наявні матеріали та фактичні обставини справи, дослідивши і оцінивши надані докази в їх сукупності, суд встановив наступне.

Статтями 14 та 15 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» № 1058-ІV від  09.07.2003 (далі – за текстом Закон № 1058) встановлено, що платниками страхових внесків  до Пенсійного фонду є роботодавці, підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності,   виду діяльності  та  господарювання,  об'єднання громадян,  профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які  мають окремий  баланс і самостійно ведуть розрахунки  із застрахованими особами),  фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський  податок, придбали спеціальний торговий  патент), які використовують працю фізичних  осіб  на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру.

Відповідач зареєстрований в УПФУ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя як платник страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за та є страхувальником.

Відповідно до пункту 2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Пенсійний Фонд України, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663, страхувальники є платниками страхових внесків.

Відповідно до п. 6 ст. 19 Закону № 1058 страхові внески нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці працівників що включають витрати на виплату основної     і додаткової заробітної плати  та інших  заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній  формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими  актами,  прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», виплату винагород  фізичним  особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також  на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та  допомоги   по тимчасовій працездатності. Страхові внески нараховуються на суми, зазначені  в частинах першій та другій цієї статті,  незалежно від  джерел  їх  фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати.

Відповідно до пункту 6 ст. 20 Закону № 1058 страхувальники зобов’язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески.

Частиною 2 ст. 20 Закону № 1058 встановлено, що обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальником на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Відповідно до ч. 3 ст. 106 Закону № 1058 територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов’язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій. Страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, узгоджує її з органами Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

Судом встановлено, що Товариством до УПФУ в Орджонікідзевському районі подані звіти за листопад та грудень 2010 року яким відповідач самостійно нарахував до сплати страхові внески за загальнообов’язкове державне пенсійне страхування на суму 577 грн. 63 коп., які в подальшому сплатив лише частково, у розмірі 170 грн.

Рішеннями позивача №1952 від 02.12.2010, за несвоєчасне подання звітності, до Товариства застосовані фінансові санкції у розмірі 170 грн. (за жовтень 2010 року).

Факт наявності у відповідача заборгованості перед Управлінням Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі підтверджується картками особового рахунку страхувальника, наявними у матеріалах справи.

Доказів у підтвердження сплати боргу у повному обсязі відповідачем суду не надано.

Станом на 06.04.2011 борг Товариства перед УПФУ в Орджонікідзевському районі не змінився про що свідчить довідка №4216/02 у матеріалах справи.

За таких обставин, вимоги УПФУ в Орджонікідзевському районі про стягнення з ТОВ «Сервіс Автоматика» заборгованості зі сплати страхових внесків, фінансових санкцій та пені є обґрунтованими, заснованими на законі і такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

          На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 71, 159-163 КАС України, суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративного позов Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сервіс Автоматика» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків та фінансових санкцій – задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Сервіс Автоматика» (м. Запоріжжя, вул. Перемоги, буд. 81 Б, кв. 28, ЄДРПОУ 36648687) на користь Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя суму заборгованості зі сплати страхових внесків та фінансових санкцій у розмірі 577 (п'ятсот сімдесят сім) гривень 63 копійки.

          Постанова набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України і може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі через Запорізький окружний адміністративний суд  апеляційної скарги в 10-ти денний строк з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

                    

Суддя                                         (підпис)                                        Н.В. Стрельнікова

Дата ухвалення рішення19.05.2011
Оприлюднено08.06.2011
Номер документу15936388
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/2583/11

Постанова від 19.05.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 21.04.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні