Постанова
від 16.03.2011 по справі 1170/2а-418/11
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

-------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 березня 2011 року Спр ава № 1170/2а-418/11

Кіровоградський ок ружний адміністративний суд у складі головуючого судді Х илько Л.І., розглянувши в поряд ку письмового провадження ад міністративну справу за позо вом Управління Пенсійного фо нду України в м.Кіровограді (н адалі - Позивач) до Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Пожежне спостереження - Кір овоград" (надалі - Відповідач) про стягнення суми боргу по с траховим внескам, фінансової санкції та пені, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Кіровоградського окружно го адміністративного суду з позовом в якому просить стя гнути з відповідача заборгов аності по страховим внескам в сумі 5140,93грн.

В обґрунтування позо вних вимог позивач посилаєть ся на те, що в зв'язку з простро ченням строків сплати страхо вих внесків до Пенсійного фо нду України за період з 01.01.2010 р . по 31.11.2010 р., згідно звіту відпові дача, за вказаний період у ост аннього виникла заборговані сть в сумі 4196,95грн. У визначений законодавством термін та ст аном на час розгляду справи в ідповідач борг не сплатив, т аким чином заборгованість з і сплати страхових внесків, н арахованій фінансовій санкц ії та пені в загальній сумі 5140 ,93 грн. підлягає стягненню в су довому порядку.

В судове засідання по зивач не з"явився, надав клопо тання про розгляд справи в по рядку письмового провадженн я.

Відповідач заперечен ь проти позову суду не надав, н а судовий розгляд справи не з 'являвся, про дату час і місце слухання адміністративної с прави був повідомлений належ ним чином, про що свідчать пов ідомлення про вручення пошто вих відправлень (а. с. 42,45).

Згідно до ч. 6 ст. 128 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, якщо немає перешк од для розгляду справи у судо вому засіданні, визначених ц ією статтею, але прибули не вс і особи, які беруть участь у сп раві, хоча і були належним чин ом повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у р азі відсутності потреби засл ухати свідка чи експерта.

З огляду на вищевикл адене, суд вважає за можливе р озглянути справу в письмовом у провадженні.

Розглянувши позовну з аяву, долучені до справи доку менти і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичн і обставини, на яких ґрунтуєт ься позов, об'єктивно оцінивш и докази, які мають значення д ля розгляду справи і вирішен ня спору по суті, суд вважає, щ о позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Ст. 99 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни передбачено, що адміністр ативний позов може бути пода но в межах строку звернення д о адміністративного суду, вс тановленого цим Кодексом або іншими законами. Для звернен ня до адміністративного суду за захистом прав, свобод та ін тересів особи встановлюєтьс я річний строк, який, якщо не в становлено інше, обчислюєтьс я з дня, коли особа дізналася а бо повинна була дізнатися пр о порушення своїх прав, свобо д чи інтересів. Для захисту пр ав, свобод та інтересів особи цим Кодексом та іншими закон ами можуть встановлюватися і нші строки для звернення до а дміністративного суду, які, я кщо не встановлено інше, обчи слюються з дня, коли особа діз налася або повинна була дізн атися про порушення своїх пр ав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ч. 15 ст. 1 06 Закону України "Про загально обов'язкове державне пенсійн е страхування" строк давност і щодо стягнення недоїмки, пе ні та штрафів не застосовуєт ься.

Ч.3 ст. 106 Закону України "П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування" вс тановлено, що орган Пенсійно го фонду має право звернутис я до суду чи господарського с уду з позовом про стягнення н едоїмки. У разі звернення орг ану Пенсійного фонду з позов ом про стягнення недоїмки до суду передбачені законодавс твом заходи досудового врегу лювання спорів не застосовую ться.

Згідно ч. 1 ст. 15 Закону Ук раїни “Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування” від 09.07.2003 року №1058-ІV (нада лі - Закон України № 1058), платни ками страхових внесків до со лідарної системи є страхувал ьники і застраховані особи. У відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 14 За кону України № 1058, страхувальн иками та відповідно платника ми страхових внесків до Пенс ійного фонду є роботодавці, п ідприємства, установи і орга нізації, створені відповідно до законодавства України, не залежно від форми власності, виду діяльності та господар ювання, об' єднання громадян , профспілки, політичні парті ї (у тому числі філії, представ ництва, відділення та інші ві докремлені підрозділи зазна чених підприємств, установ, о рганізацій, об' єднань грома дян, профспілок, політичних п артій, які мають окремий бала нс і самостійно ведуть розра хунки із застрахованими особ ами), фізичні особи - суб' єк ти підприємницької діяльнос ті та інші особи (включаючи юр идичних та фізичних осіб - с уб' єктів підприємницької д іяльності, які обрали особли вий спосіб оподаткування (фі ксований податок, єдиний под аток, фіксований сільськогос подарський податок, придбали спеціальний торговий патент ), які використовують працю фі зичних осіб на умовах трудов ого договору (контракту) або н а інших умовах, передбачених законодавством або договора ми цивільно-правового характ еру.

Відповідно до ч. 3 ст. 15 За кону України № 1058 страхувальн ики набувають статусу платни ків страхових внесків із дня їх реєстрації у територіаль ному органі Пенсійного фонду .

Статтею 1 Закону України № 1058 страхові внески - кошти ві драхувань на соціальне страх ування та збір на обов' язко ве державне пенсійне страхув ання, сплачені згідно із зако нодавством, що діяло раніше; к ошти, сплачені на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування відповідно до цього Закону.

На підставі ст. ст. 18, 20 Закон у України № 1058 страхові внески є цільовим загальнообов' яз ковим платежем, який справля ється на всій території Укра їни в порядку, встановленому цим Законом. Сплата страхови х внесків здійснюється виклю чно в грошовій формі шляхом в несення відповідних сум стра хових внесків до солідарної системи на банківські рахунк и виконавчих органів Пенсійн ого фонду. Страхувальники зо бов' язані сплачувати страх ові внески, нараховані за від повідний базовий звітний пер іод, не пізніше ніж через 20 кал ендарних днів із дня закінче ння цього періоду. Базовим зв ітним періодом для страхувал ьників, зазначених у пунктах 1, 2, 4 статті 14 цього Закону є кал ендарний місяць.

Відповідно до п. 2.1, 5.1.4 Інстру кції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду У країни від 19.12.2003 р. № 21-1, страхувал ьники зобов' язані сплачува ти внески на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування не пізніше ніж чере з 20 календарних днів із дня за кінчення цього періоду незал ежно від виплати заробітної плати.

Так згідно ст.106 Закону Украї ни №1058 за несвоєчасне перерах ування або несвоєчасне зарах ування на банківські рахунки органів Пенсійного фонду су м страхових внесків фінансов их санкцій . які використовую ться на цілі передбачені Зак оном України № 1058 нараховуєть ся пеня в розрахунку 0,1 відсот ка зазначених сум, розрахова на за кожний день прострочен ня їх перерахування та накла дається штраф у розмірі 10 відс отків своєчасно не зарахован их сум .

Відповідно до п. 12 ст. 20 Зако ну України №1058 Страхові внеск и підлягають сплаті незалежн о від фінансового стану плат ника страхових внесків. Стра хувальники зобов'язані перер аховувати внески за ста вками визначеними законом Ук раїни "Про збір на обов'язкове державне пенсійне стра хування" від 26.06.97, 32 %, починаючи з 30.03.2005року за ставкою 32,3%, по чинаючи з 01.01.2006року - 31,8% , 01.01.2007р. -33.2% су ми фактичних витрат на о плату праці працівників до 01.0 1.2007р.- 1-2%, а з 01.01.2007р. -0,5 - 2% утриман ня з найманих працівників.

Судом встановлено, що від повідачем було самостійно зд ійснено розрахунок суми стра хових внесків на загальнообо в' язкове пенсійне страхува ння, що підлягають сплаті за п еріод з 01.01.2010 р. по 31.11.2010 р., проте в п орушення вказаних вимог спла та страхових внесків відпові дачем до бюджету Пенсійного фонду України не здійснювало сь у встановлений строк 20 кале ндарних днів із дня закінчен ня базового звітного періоду , що призвело до нарахування б оргу по страхових внесках на суму 4196,95грн.(а.с.7-17).

Підприємство порушуючи н орми ст. 20 Закону України '"Про з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування" не спл ачувала страхові внески у вс тановлений термін.

За порушення норм ст.20 Зако ну України № 1058 начальником уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в м. Кіровограді прийня то рішення:

- № 1683 від 18 серпня 2010 року заст осування фінансових санкцій за несвоєчасне подання звіт у щодо сум нарахованих страх ових внесків на загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування органами Пенсійно го фонду у вигляді стягнення суми штрафу 510 грн.

- № 2083 від 19 жовтня 2010 року застосування фінансових сан кцій та нарахування пені за н есплату (неперерахування) аб о несвоєчасну сплату (несвоє часне перерахування) страхув альниками страхових внесків , у тому числі донарахованих с трахувальниками або органом Пенсійного фонду у вигляді с тягнення суми штрафу 51 грн. та нарахована пеня 75,99 грн.

-№ 2082 від 19 жовтня 2010 року заст осування фінансових санкцій та нарахування пені за неспл ату (неперерахування) або нес воєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальни ками страхових внесків, у том у числі донарахованих страху вальниками або органом Пенсі йного фонду у вигляді стягне ння суми штрафу 157,30 грн. та нара хована пеня 149,69 грн.

Отже загальна сума боргу по страховим внескам, фінанс овій санкції та пені станови ть 5140,93 грн.

Вимоги про сплату боргу, надіслано відповідачу і отр имано останнім 22.10.2010року (а.с.22) п роте це не призвело до погаше ння заборгованості і станом на час розгляду справи доказ ів сплати суми недоїмки по ст рахових внесках відповідаче м не надано.

Наявність заборгованос ті по фінансовій санкції та п ені зі сплати страхових внес ків станом на 04.01.2011року підтвер джується наявним в матеріала х справи розрахунком суми за боргованості по нарахуванню страхових внесків (а.с.6)

Таким чином, в ході судово го розгляду знайшов підтверд ження факт існування несплач еної відповідачем заборгова ності по сплаті страхових вн есків за період з 01.03.2010 р. по 30.04.2010р . включно, а тому позовні вимо ги підлягають задоволенню.

Оскільки судове рі шення ухвалене по справі, в як ій позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - юридична особа, у відпо відності до ч. 4 ст. 94 КАС Україн и, судові витрати, здійснені п озивачем, з відповідача не ст ягуються.

Керуючись ст. с т. 86, 94, 159-163,167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позо в задовольнити повністю.

Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Пожежне спостереження-Кі ровоград»(код ЄДРПОУ32415921) на ко ристь Управління Пенсійного фонду України в місті Кірово граді заборгованість зі спл ати страхових внесків, фінан совій санкції та пені 5140 грн . 93 коп. (п»ять тисяч сто сорок г рн.93 коп.)

Постанова суду набирає законної сили в порядку та ст роки, передбачені ст. 254 КАС Укр аїни.

Постанова суду може бут и оскаржена до Дніпропетровс ького апеляційного адмініст ративного суду через Кіровог радський окружний адміністр ативний суд шляхом подачі ап еляційної скарги в 10-денний с трок з дня її оголошення. У раз і застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адм іністративного судочинства України, а також прийняття по станови у письмовому провадж енні, апеляційна скарга пода ється в 10-денний строк з дня о тримання копії постанови.

Суддя Кіровоградсько го окружного

адміністративного суду Л.І.Хилько

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.03.2011
Оприлюднено08.06.2011
Номер документу15936649
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1170/2а-418/11

Ухвала від 08.02.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Постанова від 16.03.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні