Постанова
від 27.05.2011 по справі 2а/2370/3340/2011
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2011 року Справа № 2а/2370/3340/2011

Суддя Черкаського окруж ного адміністративного суду Чубар Т.М., розглянувши в поря дку скороченого провадження адміністративну справу за п озовом державної податкової інспекції у Корсунь-Шевченк івському районі Черкаської о бласті до товариства з обмеж еною відповідальністю «Юр Стар Плюс»про припинення ю ридичної особи,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружно го адміністративного суду з адміністративним позовом зв ернулась державна податкова інспекція у Корсунь-Шевченк івському районі Черкаської о бласті, в якому просить припи нити юридичну особу товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Юр Стар Плюс», обґрун товуючи позовні вимоги тим, щ о відповідачем як платником податків на протязі більше о дного року не надавалися под аткові декларації до державн ої податкової служби, що є під ставою для припинення юридич ної особи.

Відповідно до статті 183-2 Коде ксу адміністративного судоч инства України справа розгля дається в порядку скороченог о провадження суддею одноосо бово, без проведення судовог о засідання та виклику осіб, я кі беруть участь у справі.

Відповідач у встановлений судом строк письмових запер ечень проти адміністративно го позову не подав.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, оцінивши нал ежність, допустимість, досто вірність кожного доказу окре мо, а також достатність і взає мний зв'язок доказів у їх суку пності, суд прийшов до виснов ку, що позов підлягає задовол енню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відпо відач - товариство з обмежен ою відповідальністю «Юр Ст ар Плюс»зареєстроване як ю ридична особа Корсунь-Шевчен ківською районною державною адміністрацією Черкаської о бласті 08.12.2003р., ідентифікаційни й код 32606685 (свідоцтво про держав ну реєстрацію суб' єкта підп риємницької діяльності-юрид ичної особи від 08.12.2003р.), та переб уває на обліку у державній по датковій інспекції у Корсунь -Шевченківському районі Черк аської області як платник по датків і зборів з 17.12.2003р. за № 21 (до відка про взяття на облік пла тника податків № 2408 від 18.04.2011р.).

Статтею 19 Господарського ко дексу України встановлено об ов'язок усіх суб'єктів господ арювання вести первинний (оп еративний) облік результатів своєї роботи, складати та под авати відповідно до вимог за кону статистичну інформацію та інші дані, визначені закон ом, а також вести (крім громадя н України, іноземців та осіб б ез громадянства, які провадя ть господарську діяльність і зареєстровані відповідно до закону як підприємці) бухгал терський облік та подавати ф інансову звітність згідно із законодавством.

Так, згідно зі статтею 9 Зако ну України «Про систему опод аткування»№ 1251-XII від 25.06.1991р., що ді яв на момент виникнення спір них правовідносин, одним з об ов'язків платників податків визначено подання до державн их податкових органів та інш их державних органів відпові дно до законів декларацій, бу хгалтерської звітності та ін ших документів і відомостей, пов'язаних з обчисленням і сп латою податків і зборів (обов 'язкових платежів).

Порядок подання податкови х декларацій до 01.01.2011р. визначен ий в Законі України «Про поря док погашення зобов'язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами»№ 2181-III від 21.12.2000р. Зокрем а статтею 4 цього Закону перед бачено, що податкові деклара ції подаються за базовий под атковий (звітний) період, що до рівнює: календарному місяцю (у тому числі при сплаті місяч них авансових внесків), - протя гом 20 календарних днів, наступ них за останнім календарним днем звітного (податкового) м ісяця; календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті кварта льних або піврічних авансови х внесків), - протягом 40 календа рних днів, наступних за остан нім календарним днем звітног о (податкового) кварталу (півр іччя); календарному року, крім випадків, передбачених підп унктом "г" підпункту 4.1.4 цього п ункту, - протягом 60 календарни х днів за останнім календарн им днем звітного (податковог о) року.

Разом з тим, відповідачем в порушення вищезазначених пр авил здійснення господарськ ої діяльності останній раз з вітність до державної податк ової інспекції у Корсунь-Шев ченківському районі Черкась кої області подано за підсум ками 2003 року, що підтверджуєть ся декларацією з податку на п рибуток підприємства за 2003 рі к, від 16.01.2004р., актом державної по даткової інспекції у Корсунь -Шевченківському районі Черк аської області № 3/15-057/32606685 від 11.03.201 1р. та довідкою державної пода ткової інспекції у Корсунь-Ш евченківському районі Черка ської області № 1237/15-043 від 11.03.2011р.

При цьому як вбачається з на даної позивачем довідки № 1882/19- 019 від 14.04.2011р., станом на 14.04.2011р. за ві дповідачем заборгованість п еред бюджетом зі сплати пода тків і зборів (обов' язкових платежів) не обліковується.

Статтею 38 Закону України «П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб - пі дприємців»№ 755-IV від 15.05.2003р., що є с пеціальним в частині регулюв ання відносин, які виникають у сфері державної реєстраці ї юридичних осіб, а також фізи чних осіб-підприємців, в свою чергу, визначено, що неподанн я протягом року органам держ авної податкової служби пода ткових декларацій, документі в фінансової звітності відпо відно до закону є однією з підстав для постановлення судового рішення щодо припи нення юридичної особи, що не п ов'язано з банкрутством юрид ичної особи.

Відповідно до ч. 1 статті 238 Го сподарського кодексу Україн и за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської ді яльності до суб'єктів господ арювання можуть бути застосо вані уповноваженими органам и державної влади або органа ми місцевого самоврядування адміністративно-господарсь кі санкції, тобто заходи орга нізаційно-правового або майн ового характеру, спрямовані на припинення правопорушенн я суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Згідно зі статтею 247 Господа рського кодексу України у ра зі здійснення суб'єктом госп одарювання діяльності, що су перечить закону чи установчи м документам, до нього може бу ти застосовано адміністрати вно-господарську санкцію у в игляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації. Скасування державної реєстрації суб'єк та господарювання провадить ся за рішенням суду.

Відповідним правом на звер нення до суду у випадках, вста новлених законом, щодо припи нення юридичної особи (скасу вання державної реєстрації) згідно п.п. 20.1.12 п. 20.1 статті 20 Подат кового кодексу України наділ ені органи державної податко вої служби.

З урахуванням наведених но рм, а також того, що відповідач не подавав до державної пода ткової служби податкових дек ларацій та документів фінанс ової звітності більше одного року, вказані дії порушують в становлені законодавчими ак тами правила здійснення госп одарської діяльності та є пі дставою для припинення таког о суб'єкта господарювання. Вр аховуючи право органів держа вної податкової служби зверт атися до суду з позовною заяв ою про припинення юридичної особи, суд вважає позовні вим оги обґрунтованими та такими , що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 159-163, 183-2 Кодекс у адміністративного судочин ства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позо в задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу т овариство з обмеженою відпов ідальністю «Юр Стар Плюс », ідентифікаційний код 32606685.

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, яка може бути подана до Київ ського апеляційного адмініс тративного суду через Черкас ький окружний адміністратив ний суд протягом десяти днів з дня отримання копії по станови.

Постанова прийнята у скор оченому провадженні, крім ви падків її оскарження в апеля ційному порядку, є остаточно ю.

Суддя Т.М. Чуба р

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.05.2011
Оприлюднено07.06.2011
Номер документу15940355
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/3340/2011

Ухвала від 04.05.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.М. Чубар

Постанова від 27.05.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.М. Чубар

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні