Ухвала
від 06.05.2011 по справі 2а-2001/09/2270
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 травня 2011 р. Справа № 24303/09

Колегія суддів Ль вівського апеляційного адмі ністративного суду в складі:

головуючого судді Ніколіна В.В.,

суддів Любашевського В.П., Ст арунського Д.М.,

розглянувши у порядку пис ьмового провадження в м. Льво ві апеляційну скаргу Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Аграрне товариство» на постанову Хмельницького окр ужного адміністративного су ду від 15.04.2009 року у справі за поз овом прокурора Ізяславськог о району в інтересах держави в особі Ізяславської міжрай онної державної податкової і нспекції до Товариства з обм еженою відповідальністю «Аг рарне товариство» про стягне ння заборгованості по податк у з доходів фізичних осіб, -

ВСТАНОВИЛА :

27 січня 2009 року прокурор Ізяс лавського району в інтересах держави в особі Ізяславсько ї міжрайонної державної пода ткової інспекції звернувся д о суду з адміністративним по зовом до Товариства з обмеже ною відповідальністю «Аграр не товариство» про стягнення заборгованості по податку з доходів фізичних осіб.

В позові прокурор Ізяславс ького району в інтересах дер жави в особі Ізяславської мі жрайонної державної податко вої інспекції покликається н а те, що прокуратурою Ізяслав ського району проведено пере вірку сплати податків та інш их обов'язкових платежів.

Перевіркою встановлено, що товариство з обмеженою відп овідальністю «Аграрне товар иство» с. Клубівка Ізяславсь кого району, включене до ЄДРП ОУ, код 32270884.

Свої зобов'язання по сплаті податків відповідач не вико нує, у зв'язку з чим прокуратур ою Ізяславського району 13.03.2008 р оку заявлено позов про стягн ення боргу з податку з доході в фізичних осіб у сумі 173 217, 82 грн .

Постановою Господарського суду Хмельницької області п о справі № 16/8/1620 - а позовні вимог и були визнані обґрунтованим и, а з товариства стягнуто бор г в сумі 140 000 грн., оскільки, на ча с розгляду справи, відповіда чем частково сплачено заборг ованість із вказаного податк у.

Водночас підприємство з кв ітня по жовтень 2008 року утрима ло податку з доходів фізични х осіб на суму 119 295 грн., однак вк азані кошти до бюджету Клубі вської сільської ради не пер ерахувало. Таким чином, сума б оргу підприємства з податку з доходів фізичних осіб стан ом на 10.11.2008 року складає 119295,32 грн.

Вказана заборгованість ви никла внаслідок порушення ви мог п.п.8.1.2. ст.8 Закону України "П ро податок з доходів фізични х осіб" № 889-ГУ від 22.08.2003 року зі змі нами та доповненнями, а саме, п ідприємство при виплаті заро бітної плати утримувало але не перераховувало до бюджету утримані суми податку з дохо дів фізичних осіб. Законні пі дстави для такого неперераху вання до бюджету утриманих с ум податку з доходів фізични х осіб та право розпоряджати ся на власний розсуд зазначе ними коштами у суб'єктів госп одарської діяльності відсут ні. Утримані суми податку, у ви значений законом строк, суб'є кти господарювання повинні п ерерахувати до бюджету в пов ному обсязі.

Несплата податків відпові дачем призводить до невикона ння надходжень до бюджетів т а державних цільових фондів, що в свою чергу призводить до невиплати заробітної плати бюджетним працівникам, виник нення соціальної напруги тоб то завдає істотної шкоди дер жаві, атому позов заявляєтьс я прокурором.

Тому прокурор просить стяг нути з ТОВ «Аграрне товарист во» с.Клубівка Ізяславського району 119 295,32 грн. заборгованост і по податку з доходів фізичн их осіб.

В судове засідання предста вник позивача не з'явився, над іслав заяву про розгляд спра ви у його відсутності, позовн і вимоги зменшує до 55 333, 25 грн. в з в"язку з частковим погашення м відповідачем заборгованос ті в добровільному порядку.

Оскаржуваною постановою Х мельницького окружного адмі ністративного суду від 15.04.2009 ро ку позовну заяву прокурора І зяславського району в інтере сах держави в особі Ізяславс ької міжрайонної державної п одаткової інспекції до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Аграрне товариство» про стягнення заборгованост і по податку з доходів фізичн их осіб - задоволено.

У поданій апеляційній скар зі відповідач просить зазнач ену постанову скасувати та п рийняти нову, якою в задоволе нні позову відмовити в повно му обсязі, покликаючись на по рушення судом першої інстанц ії норм матеріального права.

Сторони по справі належним чином судом були повідомлен і, однак з невідомих для суду п ричин не з'явилися в зал судов ого засідання, а тому відпові дно до ч. 1 ст. 197 КАС України суд а пеляційної інстанції може ро зглянути справу в порядку пи сьмового провадження за наяв ними у справі матеріалами, як що справу може бути вирішено на основі наявних у ній доказ ів, у разі неприбуття жодної з осіб, які беруть участь у спра ві, у судове засідання, хоча во ни були належним чином повід омлені про дату, час і місце су дового засідання.

Заслухавши суддю-доповіда ча, перевіривши матеріали сп рави та доводи апеляційної с карги у їх сукупності, колегі я суддів приходить до переко нання, що подана скарга не пі длягає задоволенню з наступн их мотивів.

Задовольняючи позов ТОВ «А грарне товариство» суд першо ї інстанції виходив з того, що факт неперерахування відпов ідачем до бюджету утриманих сум податку до бюджету підтв ерджується довідкою виданою ТОВ «Аграрне товариство» ві д 20.11.08 року та копією аркуша кни ги обліку розрахунків із бюд жетом по зазначеному податку підприємства.

Сума боргу відповідача з по датку з доходів фізичних осі б станом на 10.11.2008 року складає 1192 95,32 грн. Представник позивача н адав суду заяву про зменшенн я суми позову до 55 333, 25 грн. в зв'яз ку з частковим погашенням ві дповідачем заборгованості в добровільному порядку, що пі дтверджується відповідними платіжними документами.

Такі висновки суду першої і нстанції, на думку колегії су ддів, відповідають нормам ма теріального права.

Як вбачається з матеріалів справи Товариство з обмежен ою відповідальністю «Аграрн е товариство» с. Клубівка Ізя славського району, включене до ЄДРПОУ, код 32270884, що підтвердж ується свідоцтвом про держав ну реєстрацію та довідкою пр о включення в ЄДРПОУ.

Згідно з підпунктом 3.2.2. ст. 3 З акону України "Про порядок по гашення зобов'язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми», на кошти бюджетного фонд у, визначеного підпунктом 3.2.1. ц ього пункту, не може бути накл адено стягнення за причинами , відмінними від стягнення та кого податку, збору (обов'язко вого платежу).

Згідно з пунктом 3.2.1. статті 3 З акону України від 21.12.2000 року № 2181 -111 "Про порядок погашення зобо в'язань платників перед бюдж етами та державними цільовим и фондами" визначено, що у будь -яких випадках, коли платник п одатків згідно із законами з питань оподаткування уповно важений утримувати податок, збір (обов'язковий платіж), яки ми оподатковуються інші особ и, у тому числі податки на дохо ди фізичних осіб, що утримуют ься з джерела виплати, сума та ких податків, зборів вважаєт ься бюджетним фондом, який на лежить державі або територіа льній громаді та створюється від їх імені.

Зобов'язання по податку з до ходів фізичних осіб самостій но визначене суб'єктом госпо дарювання не вважається узго дженим, оскільки існуюче под аткове законодавство не пере дбачає встановлення форми по даткової декларації по подат ку з доходів фізичних осіб та строків їх подання.

Чинними нормативно-правов ими актами не передбачено на дсилання платникам податків податкових повідомлень-ріше нь про сплату самостійно нар ахованих, але не - перерахован их до бюджету сум податку з до ходів фізичних осіб, тобто са мостійно визначених, але не у згоджених сум податкових зоб ов'язань.

Факт неперерахування відп овідачем до бюджету утримани х сум податку до бюджету підт верджується довідкою видано ю ТОВ «Аграрне товариство» в ід 20.11.08 року та копією аркуша кн иги обліку розрахунків із бю джетом по зазначеному податк у підприємства.

Сума боргу відповідача з по датку з доходів фізичних осі б станом на 10.11.2008 року складає 1192 95,32 грн. Представник позивача н адав суду заяву про зменшенн я суми позову до 55 333, 25 грн. в зв'яз ку з частковим погашенням ві дповідачем заборгованості в добровільному порядку, що пі дтверджується відповідними платіжними документами.

На підставі викладеного су д знаходить позовні вимоги т акими, що ґрунтуються на зако нних підставах і підлягають задоволенню.

А тому висновки суду першої інстанції відповідають норм ам матеріального та процесуа льного права.

На підставі наведеного кол егія судів прийшла до виснов ку, що судом першої інстанції , при винесені оскаржуваної п останови вірно дано правову оцінку обставинам справі та ухвалено судове рішення з до держанням норм матеріальног о і процесуального права, що з гідно ст. 200 КАС України є підст авою для залишення апеляційн ої скарги без задоволення, а п останови суду першої інстанц ії без змін.

Керуючись ст.ст. 195, 197, 198, 200, 205, 206, 254 К АС України колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Аграрне товариство» - залишити без задоволення.

Постанову Хмельницького о кружного адміністративного суду від 15.04.2009 року у справі № 2а- 2001/09 - залишити без змін.

Ухвала може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду у порядку адміністрати вного судочинства протягом д вадцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосере дньо до суду касаційної інст анції.

Головуючий В.В. Н іколін

Судді В.П. Любашевський

Д .М. Старунський

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.05.2011
Оприлюднено07.06.2011
Номер документу15948085
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2001/09/2270

Ухвала від 06.05.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Ніколін В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні