Постанова
від 23.05.2011 по справі 2а/0570/7007/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

Україна  

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   

 23 травня 2011 р.                                                             справа № 2а/0570/7007/2011

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:  10-30

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді  Смагар С.В.

при секретарі          Закутько О.В.

 розглянувши у відкритому судовому засіданні справу   

за позовом Слов’янської об’єднаної державної податкової інспекції

до Приватного підприємства «Крамсервісбуд», м. Слов’янськ

про стягнення заборгованості з податку на додану вартість у розмірі 333 грн. 40 коп., з комунального податку у розмірі 15 грн. 42 коп.

за участю представників:

від позивача: ОСОБА_1, за довір. від 19.07.2010р.   

від відповідача: не з'явився   

ВСТАНОВИВ:  

     Слов’янською об’єднаною державною податковою інспекцією заявлено позов до Приватного підприємства «Крамсервісбуд»  про стягнення заборгованості з податку на додану вартість у розмірі 333 грн. 40 коп., з комунального податку у розмірі 15 грн.            42 коп.

     Правовою підставою стягнення представник позивача вважає норми статті 67 Конституції України, норми Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від                    21 грудня 2000 року № 2181-ІІІ, які були чинними на час виникнення спірних правовідносин, норми Закону України «Про державну податкову службу в Україні» від 4 грудня 1990 року № 509- ХІІ (зі змінами та доповненнями), Податкового кодексу України 2 грудня 2010 року № 2755-VI (зі змінами та доповненнями).

     Відповідач у судове засідання не з'явився, про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином, письмових заперечень суду не надав, заяви про розгляд справи без його участі також суду не надав.     

     Вислухавши у судовому засіданні представника позивача, дослідивши та оцінивши надані докази за своїм внутрішнім переконанням, суд встановив наступне.  

     Приватне підприємство «Крамсервісбуд» зареєстровано як юридична особа виконавчим комітетом Слов’янської міської ради Донецької області, перебуває на податковому обліку платника податків у Слов’янській об’єднаній державній податковій інспекції, включене до ЄДРПОУ за номером 34009341.   

    Відповідно до пункту 5.1 статті 5 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» податкове зобов’язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, розрахунку (надалі - податкової декларації), вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації.

     Відповідно до підпункту 5.3.1 пункту 5.3 статті 5 наведеного Закону платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податкової декларації.

     Відповідачем до податкового органу був поданий податковий розрахунок комунального податку, яким відповідач визначив загальну суму нарахованого доходу у розмірі 15 грн. 30 коп.

     Відповідно до підпункту 5.2.1 пункту 5.2 статті 5 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» податкове зобов’язання платника податків, нараховане контролюючим органом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 цього Закону, вважається узгодженим у день отримання платником податків податкового повідомлення.   

     Відповідно до підпункту 5.3.1 пункту 5.3 статті 5 наведеного Закону у разі  визначення податкового зобов'язання контролюючим органом за підставами,  зазначеними у  підпунктах "а" - "в" підпункту 4.2.2 пункту 4.2 статті 4, платник податків зобов'язаний погасити  нараховану суму податкового зобов'язання протягом десяти календарних  днів від дня отримання податкового повідомлення, крім випадків  коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру апеляційного узгодження.

     Податковим органом прийняті податкові повідомлення-рішення від 6 вересня 2010 року № 0002651543/0, яким до відповідача застосована сума податкового зобов’язання за платежем комунальний податок у розмірі 2 грн. 4 коп., від 9 липня 2010 року                 № 0036601542/0, яким до відповідача застосована сума податкового зобов’язання за платежем податок на додану вартість у розмірі 170 грн., від 11 жовтня 2010 року                № 0038301542/0, яким до відповідача застосована сума податкового зобов’язання за платежем податок на додану вартість у розмірі 170 грн.

    Податкові повідомлення-рішення були надіслані відповідачу поштою, але ним не отримані.

    Пунктом 59.1 статті 59 Податкового кодексу України передбачено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

    Податковим органом були направлені відповідачу перша та друга податкові вимоги, які були отримані відповідачем.  

    Позивачем податкові повідомлення-рішення та податкові вимоги розміщено на дошці оголошень відповідно до підпункту 6.2.4 пункту 6.2 статті 6 Закону України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”, згідно з яким у разі коли податковий  орган або  пошта  не  може  вручити платнику податків податкове повідомлення або податкові вимоги у зв'язку з незнаходженням  посадових  осіб,  їх  відмовою  прийняти податкове повідомлення або податкову вимогу, незнаходженням фактичного місця  розташування (місцезнаходження) платника податків, податковий орган розміщує податкове повідомлення або податкові вимоги на дошці податкових  оголошень,  встановленій  на вільному для огляду місці біля входу до приміщення податкового органу. При цьому  день розміщення такого податкового повідомлення (вимоги) вважається днем його вручення.

    Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

    Пункт 1.1 статті 1 Податкового кодексу України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

   Відповідно до підпункту 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

   Згідно з пунктом 36.1 статті 36 Податкового кодексу України податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

   Пунктом 36.5 статті 36 Податкового кодексу України передбачено, що відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов'язку несе платник податків, крім випадків, визначених цим Кодексом або законами з питань митної справи.

   Згідно пункту 95.1 статті 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

    Відповідно до пункту 95.2 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

    Пунктом 95.3 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

   Підпунктом 20.1.18 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право: звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

   Доказів сплати податкового боргу відповідач не надав суду. Наявність податкового боргу на час розгляду справи підтверджена податковим органом шляхом надання суду розрахунку суми податкового боргу.

    Таким чином, суд дійшов висновку, що у відповідача існує заборгованість                              з комунального податку у розмірі 15 грн. 42 коп., з податку на додану вартість у розмірі 333 грн. 40 коп., а взагалі – 348 грн. 82 коп.

    Відповідно до частини 2 статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, і не може виходити за межі позовних вимог. Суд може вийти за межі позовних вимог тільки в разі, якщо це необхідно для повного захисту прав, свобод та інтересів сторін чи третіх осіб, про захист яких вони просять.

    Підпункт 14.1.93 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України передбачає, що  кошти - гривня або іноземна валюта.

    Відповідно до переліку рахунків платника податків, відкритих у фінансових установах, відповідачем відкриті розрахункові рахунки в національній, іноземній валюті та євро, таким чином, суд дійшов висновку щодо необхідності виходу за межі позовних вимог в порядку статті 11 КАС України та стягнення з відповідача суми боргу у загальному розмірі 348 грн. 82 коп. з розрахункових рахунків платника податків у банківських установах.

    Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги податкового органу підлягають задоволенню у повному обсязі.

    Відповідно до частини 4 статті 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем – фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.    

     Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

       Позов Слов’янської об’єднаної державної податкової інспекції до Приватного підприємства «Крамсервісбуд» про стягнення заборгованості з податку на додану вартість у розмірі 333 грн. 40 коп., з комунального податку у розмірі 15 грн. 42 коп. задовольнити повністю.

     Стягнути з розрахункових рахунків Приватного підприємства «Крамсервісбуд» (84110, Донецька область, м. Слов’янськ, пров. Андріївський, буд. 18-А, ЄДРПОУ 34009341) у банківських установах на користь Державного бюджету (р/р 31118029700075, код платежу 14010100, одержувач ВДК м. Слов’янська та Слов’янського району, ОКПО 34686605, банк УДК в Донецькій області, МФО 834016) заборгованість з податку на додану вартість у розмірі 333 грн. 40 коп. (триста тридцять три гривні сорок копійок).

     Стягнути з розрахункових рахунків Приватного підприємства «Крамсервісбуд» (84110, Донецька область, м. Слов’янськ, пров. Андріївський, буд. 18-А, ЄДРПОУ 34009341) у банківських установах на користь Державного бюджету (р/р 33210828700075, код платежу 16010200, одержувач ВДК м. Слов’янська та Слов’янського району, ОКПО 34686605, банк УДК в Донецькій області, МФО 834016) заборгованість з комунального податку у розмірі 15 грн. 42 коп. (п'ятнадцять гривень сорок дві копійки).

     Постанова прийнята у нарадчій кімнаті та проголошена у судовому засіданні                    23 травня 2011 року.

     У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.    

     Постанова в адміністративній справі може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання через Донецький окружний адміністративний суд апеляційної скарги на постанову суду першої інстанції. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

    Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

    

  

Суддя                                                                                      Смагар С.В.

Дата ухвалення рішення23.05.2011
Оприлюднено06.06.2011
Номер документу15952829
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/7007/2011

Постанова від 23.05.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Смагар С.В.

Ухвала від 06.05.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Смагар С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні