Постанова
від 12.05.2011 по справі 2а/0570/5609/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 травня 2011 р. сп рава № 2а/0570/5609/2011

Приміщення суду за адр есою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвар дійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді Загацьк ої Т.В.

при секретарі Телешов В.О.

з участю представника поз ивача Колесник Т.М.

представника відповідача Мітасьова О.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом зак ритого акціонерного товарис тва «Спецбуд «Донкоксохімбу д» до Донецького територіаль ного управління Державної ко місії з цінних паперів та фон дового ринку про визнання не дійсним та скасування розпор ядження від 25.03.2011 року, зобов' я зання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Позивач, закрите акціонерн е товариство «Спецбуд «Донко ксохімбуд», звернувся до суд у з позовом до відповідача, Д онецького територіального у правління Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку, про визнання недійсн им та скасування розпоряджен ня Донецького територіально го управління Державної комі сії з цінних паперів та фондо вого ринку від 25.03.2011 року №3-ДО-В п ро відмову у зупиненні обігу акцій ЗАТ «Спецбуд «Донкокс охімбуд» та зобов' язання До нецьке територіальне управл іння Державної комісії з цін них паперів та фондового рин ку зупинити обіг акцій ЗАТ «С пецбуд «Донкоксохімбуд» (а.с .3-5).

Обґрунтовуючи свої вимоги , позивач зазначив, що загальн ими зборами акціонерів ЗАТ « Спецбуд «Донкоксохімбуд» пр ийнято рішення про припиненн я ЗАТ «Спецбуд «Донкоксохімб уд» шляхом перетворення в то вариство з додатковою відпов ідальністю «Спецбуд «Донкок сохімбуд», у зв' язку з чим п озивач 04.03.2011 року звернувся до відповідача щодо зупинення обігу акцій. Розпорядженням Донецького територіального управління Державної комісі ї з цінних паперів та фондово го ринку від 25.03.2011 року №3-ДО-В ЗАТ «Спецбуд «Донкоксохімбуд» б уло відмовлено у зупиненні о бігу акцій з посиланням на п. 8 розділу І Порядку скасуванн я реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцтв про р еєстрацію випуску акцій, яке затверджено рішенням ДКЦПФР №222 від 30.12.1998р. (в редакції рішенн я від 14.07.2005 року №398). Позивач вваж ає, що спірне розпорядження п орушує права акціонерів на у правління акціонерним товар иством та вільне розпоряджен ня корпоративними правами.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги в повному обсяз і з підстав, наведених у позов і. Просив задовольнити позов .

Представник відповідача в судовому засідання заперечу вав проти позову, мотивуючи с вої запереченням тим, що упов новаженою особою Комісії пра вомірно, з дотриманням вимог законодавства, регламентуюч ого діяльність на фондовому ринку, відмовлено позивачу в зупиненні обігу акцій.

Заслухавши у відкритому су довому засіданні пояснення п редставників позивача та ві дповідача, дослідивши подані суду письмові докази, оцінив ши їх за своїм внутрішнім пер еконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єкти вному розгляді у судовому пр оцесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позов не підлягає задоволен ню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, закрите акціонерне т овариство «Спецбуд «Донкокс охімбуд» зареєстровано як юр идична особа виконавчим комі тетом Авдіївської міської ра ди Донецької області, іденти фікаційний код 03380813.

В судовому засіданні встан овлено, що за результатами ро згляду заяви про зупинення о бігу акцій від 04.03.2011 року №1/03-11 та доданих до неї документів 25.03.20 11р. уповноваженою особою Комі сії - начальником Донецького територіального управління Комісії прийнято розпорядже ння №3-ДО-В про відмову ЗАТ «Сп ецбуд «Донкоксохімбуд» в зуп иненні обігу акцій.

Як вбачається із змісту роз порядження №3-ДО-В від 25.03.2011 року , відповідачем було відмовле но ЗАТ «Спецбуд «Донкоксохім буд» в зупинені обігу акцій н а підставі п.8 розділу 1 Порядк у скасування реєстрації випу сків акцій та анулювання сві доцтв про реєстрацію випускі в акцій, затвердженому рішен ням Державної комісії з цінн их паперів та фондового ринк у від 30.12.1998 року N 222 (у редакції ріш ення Державної комісії з цін них паперів та фондового рин ку від 14.07.2005 року N 398 та зареєстро ваного в Міністерстві юстиці ї України 24.03.1999 року за №180\3473 (далі - Порядок) та з врахуванням т ого, що розмір статутного кап італу на дату прийняття ріше ння про припинення діяльност і товариства шляхом його рео рганізації не буде дорівнюва ти розміру статутного капіта лу товариства, що створене шл яхом реорганізації (на дату ї х державної реєстрації), чим п орушено вимоги п.6 розділу 1 По рядку.

Відповідно до п.1 розділу 1 По рядку зупинення обігу акцій, відновлення обігу акцій, ска сування реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцт в про реєстрацію випусків ак цій здійснюються уповноваже ними особами Державної коміс ії з цінних паперів та фондов ого ринку або її територіаль них органів (далі - реєструвал ьний орган) відповідно до цьо го Порядку.

Згідно п.8 розділу 1 Порядку, в ідмова в зупиненні обігу акц ій, відновленні обігу акцій, с касуванні реєстрації випуск ів акцій та анулюванні свідо цтв про реєстрацію випуску а кцій складається у разі:

а) невідповідності поданих документів вимогам чинного законодавства;

б) порушення встановленого законодавством порядку прип инення діяльності акціонерн ого товариства;

в) виявлення на дату подання документів порушення порядк у скликання та/або проведенн я загальних зборів акціонері в, на яких прийнято рішення пр о припинення діяльності акці онерного товариства.

Згідно розпорядження №3-ДО-В від 25.03.2011 року відповідачем від мовлено ЗАТ «Спецбуд «Донкок сохімбуд» в зупиненні обігу акцій на підставі п.8 розділу 1 Порядку.

Згідно пункту 3 розділу 1 Пор ядку, припинення діяльності акціонерного товариства шля хом його ліквідації або рео рганізації здійснюється на підставі рішення вищого орг ану товариства або суду.

Згідно зі ст.113 Цивільного ко дексу України господарським товариством є юридична особ а, статутний (складений) капіт ал якої поділений на частки м іж учасниками. Господарські товариства можуть бути створ ені у формі повного товарист ва, командитного товариства, товариства з обмеженою або д одатковою відповідальністю , акціонерного товариства.

Статтею 152 Цивільного кодек су України встановлено, що ак ціонерним товариством є госп одарське товариство, статутн ий капітал якого поділено на визначену кількість часток однакової номінальної варто сті, корпоративні права за як ими посвідчуються акціями.

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни «Про цінні папери та фо ндовий ринок» акцією є іменн ий цінний папір, який посвідч ує майнові права його власни ка (акціонера), що стосується а кціонерного товариства, вклю чаючи право на отримання час тини прибутку акціонерного т овариства у вигляді дивіденд ів та право на отримання част ини майна акціонерного товар иства у разі його ліквідації , право на управління акціоне рним товариством, а також нем айнові права, передбачені Ци вільним кодексом України та законом, що регулює питання с творення, діяльності та прип инення акціонерних товарист в.

Відповідно до ст.104 Цивільно го кодексу України юридична особа припиняється в результ аті передання всього свого м айна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаст упникам (злиття, приєднання, п оділу, перетворення) або в рез ультаті ліквідації.

Відповідно до ст.108 Цивільно го кодексу України перетворе нням юридичної особи є зміна її організаційно-правової ф орми. У разі перетворення до н ової юридичної особи переход ять усе майно, усі права та обо в'язки попередньої юридичної особи.

Як вбачається з Протоколу № 1/11 загальних зборів акціонері в ЗАТ «Спецбуд «Донкоксохімб уд» від 28.02.2011 року, вищим органо м позивача прийнято ряд ріше нь, в тому числі:

- про припинення діяльності юридичної особи - ЗАТ «Спец буд «Донкоксохімбуд» шляхом перетворення у ТДВ «Спецбуд «Донкоксохімбуд»;

- затверджено порядок обмін у акцій ЗАТ «Спецбуд «Донкок сохімбуд» на частки у статут ному капіталі ТДВ «Спецбуд « Донкоксохімбуд», а саме: розп оділ часток у статутному кап італі ТДВ «Спецбуд «Донкокс охімбуд» здійснити із збереж енням співвідношення між час тками акціонерів у статутном у капіталі ЗАТ «Спецбуд «Дон коксохімбуд»; відповідно до ст.ст.144, 151 ЦК України розмір ста тутного капіталу ТДВ «Спецбу д «Донкоксохімбуд» на момент його створення сформувати н е меншим розміру, встановлен ого законом.

Відповідно до п.6, 7 розділу І Порядку розмір статутного ф онду товариства на дату прий няття рішення про припинення діяльності товариства шляхо м його реорганізації повинен дорівнювати розміру статутн ого фонду товариства, що ство рено шляхом реорганізації - н а дату його державної реєстр ації.

Акціонерне товариство, що прийняло рішення про припин ення діяльності товариства ш ляхом його реорганізації, зо бов'язано здійснити обмін ак цій на частки у статутному фо нді товариств, що створюютьс я в результаті реорганізації , та викуп акцій до їх державно ї реєстрації.

Згідно до п.6.3. розділу 6 Поло ження про порядок реєстрації випуску акцій під час реорга нізації товариств, затвердже ного рішенням Державної комі сії з цінних паперів та фондо вого ринку, затвердженого рі шенням Державної комісії з ц інних паперів та фондового р инку від 30.12.1998 р. N 221та зареєстров аного в Міністерстві юстиці ї України 04.03.1999 р. за N 137/3430 розмір ч астки (у відсотках) кожного уч асника в статутному фонді то вариства, що реорганізується , має дорівнювати розміру йог о частки (у відсотках) у статут ному фонді товариства, створ еного шляхом перетворення.

Як вбачається з копії стат уту ЗАТ «Спецбуд «Донкоксохі мбуд» статутний капітал това риства становить 683,20 грн.

Відповідно до ст.65 Закону Ук раїни «Про господарські това риства» від 19.09.1991 року № 1576-XII това риством з додатковою відпові дальністю визнається товари ство, статутний (складений) ка пітал якого поділений на час тки визначених установчими д окументами розмірів. Учасник и такого товариства відповід ають за його боргами своїми в несками до статутного (склад еного) капіталу, а при недоста тності цих сум - додатково нал ежним їм майном в однаковому для всіх учасників кратному розмірі до внеску кожного уч асника.

Граничний розмір відповід альності учасників передбач ається в установчих документ ах.

До товариства з додатковою відповідальністю застосову ються норми статей 4, 11, 52 - 64 цього Закону з урахуванням особли востей, передбачених даною с таттею.

Відповідно до ст.52 зазначен ого закону у товаристві з обм еженою відповідальністю ств орюється статутний (складени й) капітал, розмір якого повин ен становити не менше суми, ек вівалентної одній мінімальн ій заробітній платі, діючій н а момент створення товариств а з обмеженою відповідальніс тю.

Розмір мінімальної заробі тної плати на 2011 рік встановле ний Законом України «Про Дер жавний бюджет України на 2011 рі к» від 23.12.2010, № 2857-VI, а саме: у місячн ому розмірі: з 1 січня - 941 гривня , з 1 квітня - 960 гривень, з 1 жовтня - 985 гривень, з 1 грудня - 1004 гривні .

Отже, статутний капітал ТД В «Спецбуд «Донкоксохімбуд» на момент його створення пов инен дорівнювати 960,00 грн.

Таким чином, розмір статутн ого капіталу ЗАТ «Спецбуд «Д онкоксохімбуд» не відповіда є розміру статутного капітал у ТДВ «Спецбуд «Донкоксохім буд», яке буде створено внасл ідок реорганізації.

Дане суперечить п.6 розділу І Порядку, відповідно до яког о розмір статутного фонду то вариства на дату прийняття р ішення про припинення діяльн ості товариства шляхом його реорганізації повинен дорів нювати розміру статутного фо нду товариства, що створено ш ляхом реорганізації (на дату його державної реєстрації).

Виходячи з вищена веденого суд вважає, що відпо відачем розпорядження №3-ДО-В від 25.03.2011 року про відмову ЗАТ « Спецбуд «Донкоксохімбуд» в з упиненні обігу акцій прийнят о обґрунтовано, на підставі, у межах повноважень та у спосі б, що передбачений Конституц ією та законами України та є п равомірним.

Суд не приймає до уваги пос илання позивача на лист Держ авного комітету України з пи тань регуляторної політики т а підприємництва від 13.10.2009 року №12368, оскільки зазначений лис т не має юридичної сили, не зар еєстрований Міністерством ю стиції України, а вимоги чинн ого законодавства, яке регла ментує діяльність на ринку ц інних паперів в процесі реор ганізації, позивачем не дотр имані.

Згідно вимог ст.ст. 69,70 Кодек су адміністративного судочи нства України доказами у спр аві є будь-які фактичні дані, н а підставі яких окружний адм іністративний суд у визначен ому порядку встановлює наявн ість чи відсутність обставин , на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також і нші обставини, які мають знач ення для правильного вирішен ня спору. Кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог та заперече нь.

Враховуючи викладене, дос лідивши матеріали справи, оц інивши належність, допустимі сть, достовірність кожного д оказу окремо, а також достатн ість і взаємний зв'язок доказ ів у їх сукупності, повно, всеб ічно і об'єктивно з'ясувавши о бставини справи, усунувши із судового розгляду все що не м ає значення для вирішення сп рави по суті, дослідивши дока зи в судовому засіданні, суд д ійшов висновку, що позов не пі длягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 2, 6, 7, 11, 70-72, 79, 86, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні позову закри того акціонерного товариств а «Спецбуд «Донкоксохімбуд» до Донецького територіально го управління Державної комі сії з цінних паперів та фондо вого ринку про визнання неді йсним та скасування розпоряд ження від 25.03.2011 року, зобов' яза ння вчинити певні дії - відмов ити.

Вступна та резолютивна час тини постанови прийняті в на радчій кімнаті та проголошен і в судовому засіданні 12 травн я 2011 року, постанова в повному о бсязі виготовлена 17 травня 2011 р оку.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку на апеляційне оскарження. У разі подання апеляційної с карги судове рішення, якщо йо го не скасовано, набирає зако нної сили після повернення а пеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного пров адження або набрання законно ї сили рішенням за наслідкам и апеляційного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через с уд першої інстанції.

Апеляційна скарга про апел яційне оскарження постанови суду першої інстанції подає ться протягом десяти днів з д ня її проголошення, а в разі ск ладення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України - з дня складення в повному обсязі з подачею її копії до апеляційної інстан ції. Якщо постанову було прог олошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то с трок подання заяви про апеля ційне оскарження обчислюєть ся з дня отримання нею копії п останови.

Суддя Загацька Т. В.

Дата ухвалення рішення12.05.2011
Оприлюднено06.06.2011
Номер документу15952854
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/5609/2011

Ухвала від 13.12.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Карпушова О.В.

Ухвала від 04.12.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Карпушова О.В.

Ухвала від 03.06.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Карпушова О.В.

Ухвала від 03.06.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Карпушова О.В.

Постанова від 14.07.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Карпушова О.В.

Постанова від 12.05.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні