Постанова
від 18.05.2011 по справі 2а/0570/5533/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 травня 2011 р. справа № 2а/0570/5533/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 1 год.50 хв.

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Зекунов а Е. В.

при секретарі Коваль ському А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Державної подат кової інспекції у м.Харцизьк у до Малого приватного підпр иємства «КІР»

про стягнення коштів з раху нків платника податків у бан ках обслуговуючих платника п одатків в рахунок погашення податкової заборгованості з податку на додану вартість в розмірі 1366,00 грн.

за участю представників ст орін:

від позивача: ОСОБА_ 1

від відповідача: не з' явив ся.

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Державної податко вої інспекції у м.Харцизьку з вернулась з адміністративни м позовом до Малого приватно го підприємства «КІР» (далі - МПП «КІР» ) про стягнення кошт ів з рахунків платника подат ків у банках обслуговуючих п латника податків в рахунок п огашення податкової заборго ваності з податку на додану в артість в розмірі 1366,00 грн.

В обґрунтування вимог пози вач зазначив, що станом на 04.04.2011 року за МПП «КІР» обліковуєт ься заборгованість з податку на додану вартість відповід но до податкової декларації за лютий 2011 року у сумі 1366,00 грн. П росив стягнути із відповідач а податкову заборгованість н а загальну суму 1366,00 гривень.

В судовому засіданні предс тавник позивача позов підтри мав та просив його задовольн ити.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про дату, час і місце судов ого розгляду повідомлений на лежним чином. Про причини нея вки суд не повідомив.

Згідно до ч.4 ст.128 КАС України у разі повторного неприбутт я відповідача - який не є суб'є ктом владних повноважень, на лежним чином повідомленого п ро дату, час і місце судового р озгляду, без поважних причин або без повідомлення ним про причини неприбуття розгляд справи не відкладається і сп раву може бути вирішено на пі дставі наявних у ній доказів .

Перевіривши матеріали спр ави, вирішивши питання чи мал и місце обставини, якими обґр унтовувалися вимоги та запер ечення, та якими доказами вон и підтверджуються, чи є інші ф актичні дані, які мають значе ння для вирішення справи, та д окази на їх підтвердження, як у правову норму належить зас тосувати до цих правовідноси н, суд приходить до висновку п ро те, що позов підлягає задов оленню з таких підстав.

Позивач - Державна податков а інспекція у м.Харцизьку є су б' єктом владних повноважен ь, який в даних правовідносин ах реалізує повноваження над ані йому Законом України „Пр о державну податкову службу в Україні”.

Відповідач - Мале прива тне підприємство «КІР» зареє стровано виконавчим комітет ом Харцизької міської ради, к од ЄДРПОУ 20315556, перебуває на под атковому обліку у ДПІ м.Харци зька з 04.02.1998р.

Відповідно до ст. 2 Закону Ук раїни від 04.12.1990 №509-ХІ «Про держав ну податкову службу в Україн і», завданнями органів держа вної податкової служби, зокр ема, є здійснення контролю за додержанням податкового зак онодавства, правильністю обч ислення, повнотою і своєчасн істю сплати до бюджетів, держ авних цільових фондів податк ів і зборів (обов'язкових плат ежів), а також неподаткових до ходів, установлених законода вством (далі - податки, інші пл атежі).

Судом встановлено, що подат кова заборгованість МПП «КІР » виникла внаслідок несплати в порядку і строки, визначені цим Податковим кодексом Укр аїни, податку на додану варті сть у сумі 1366,00 грн. задекларова ному відповідачем у податко ві декларації за лютий 2011 року .

Згідно вимог п.6.2.3 ст. 6 Закону України "Про порядок погашен ня зобов'язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами" № 2181 відповідачу направлялись дві податкові вимоги:

перша податкова вимога № 1/4 в ід 09.01.2009р. на суму 2542,32грн., яка розм іщена на дошці податкових ог олошень 09.01.2009р. на підставі акту ДПІ у м. Харцизьку №6 від 09.01.2009р.;

друга податкова вимога № 2/427 від 09.02.2009р.. на суму 43,26грн., яка роз міщена на дошці податкових о голошень 12.02.2009р. на підставі акт у ДПІ у м. Харцизьку №2/64 від 12.02.2009р ..

Згідно п.п.16.1.3, 16.1.4 ст.16 Податков ого кодексу до обов'язків пла тника податків відноситься о бов'язок подавати до контрол юючих органів у порядку, вста новленому податковим та митн им законодавством, деклараці ї, звітність та інші документ и, пов'язані з обчисленням і сп латою податків і зборів, а так ож сплачувати податки і збор и в строки та у розмірах, встан овлених цим Кодексом та зако нами з питань митної справи.

Підпунктом 36.1 ст. 36 Податково го кодексу зазначено, що пода тковим обов'язком визнається обов'язок платника податку о бчислити, задекларувати та/а бо сплатити суму податку та з бору в порядку і строки, визна чені цим Кодексом та законам и з питань митної справи.

Відповідно до п.1.3 ст.1 Закону України «Про порядок погаше ння зобов'язань платників по датків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами» від 21 грудня 2000 року N 2181-III (далі - Закон №2181), що був чинним на мом ент виникнення зобов'язання, податковим боргом є зобов'яз ання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), само стійно узгоджене платником п одатків або узгоджене в адмі ністративному чи судовому по рядку, але не сплачене у встан овлений строк, а також пеня, на рахована на суму такого пода ткового зобов'язання.

Аналогічне визначення пон яття зазначено у п. 14.1.175 ст.14 Пода ткового кодексу «податковий борг - сума грошового зобов'яз ання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності само стійно узгодженого платнико м податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сп лаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, н арахована на суму такого гро шового зобов'язання».

За неподання податкової де кларації (розрахунку) у строк и визначені законодавством а бо її затримку відповідальні сть платника податку передба чена абз.1 п.п.17.1.1 п.17.1 ст.17 Закону № 2181 - штраф у розмірі десяти не оподатковуваних мінімумів д оходів громадян за кожне так е неподання або її затримку.

Підпунктом 41.5 ст.41 Податково го кодексу зазначено, що орга нами стягнення виключно орга ни державної податкової служ би, які уповноважені здійсню вати заходи щодо забезпеченн я погашення податкового борг у в межах їх повноважень, а так ож державі виконавці в межах своїх повноважень.

Пунктом 5.1 статті 5 Закону Укр аїни «Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами» ви значено, що податкове зобов' язання, самостійно визначене платником податків у податк овій декларації, розрахунку (надалі - податкової декларац ії), вважається узгодженим з д ня подання такої податкової декларації.

Згідно до підпункту 5.3.1 пункт у 5.3 статті 5 наведеного Закону платник податків зобов'язан ий самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, за значену у поданій ним податк овій декларації, протягом де сяти календарних днів, насту пних за останнім днем відпов ідного граничного строку, пе редбаченого підпунктом 4.1.4 пу нкту 4.1 статті 4 цього Закону дл я подання податкової деклара ції.

Підпунктом 5.2.1 пункту 5.2 статт і 5 Закону України «Про порядо к погашення зобов' язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами» встановлено, що под аткове зобов' язання платни ка податків, нараховане конт ролюючим органом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 цього Закону , вважається узгодженим у ден ь отримання платником податк ів податкового повідомлення .

У відповідності до підпунк ту 5.3.1 пункту 5.3 статті 5 наведено го Закону у разі визначення п одаткового зобов'язання конт ролюючим органом за підстава ми, зазначеними у підпункта х "а" - "в" підпункту 4.2.2 пункту 4.2 ст атті 4, платник податків зобов 'язаний погасити нараховану суму податкового зобов'язан ня протягом десяти календарн их днів від дня отримання под аткового повідомлення, крім випадків коли протягом тако го строку такий платник пода тків розпочинає процедуру ап еляційного узгодження.

Нараховані згідно вищевка заних повідомлень-рішень сум и не були оскаржені боржнико м в апеляційному або судовом у порядку, та згідно п.5.2 ст.5 Зак ону України "Про порядок пога шення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и" вважаються узгодженими.

Відповідно до пункту 95.1 стат ті 95 Податкового кодексу Укра їни орган державної податков ої служби здійснює за платни ка податків і на користь держ ави заходи погашення податко вого боргу такого платника п одатків шляхом стягнення кош тів, які перебувають у його вл асності, а вразі їх недостатн ості - шляхом продажу майна та кого платника податків, яке п еребуває у податковій застав і.

Згідно з пунктом 95.2 статті 95 П одаткового кодексу України с тягнення коштів та продаж ма йна платника податків провад яться не раніше ніж через 60 ка лендарних днів з дня надісла ння такому платнику податков ої вимоги.

Відповідно до пункту 95.3 стат ті 95 Податкового кодексу Укра їни стягнення коштів з рахун ків платника податків у банк ах, обслуговуючих такого пла тника податків здійснюється за рішенням суду, яке направл яється до виконання органам державної податкової служби , у розмірі суми податкового б оргу або його частини.

За правилами пункту 3 статті 9 Закону України “Про систему оподаткування” обов' язок ю ридичної особи щодо сплати п одатків припиняється їх спла тою. Доказів сплати податков ого боргу відповідач не нада в. Наявність податкового бор гу на час розгляду справи під тверджена податковим органо м шляхом надання суду зворот ного боку облікової картки п латника податків, розрахунку суми заборгованості. Заходи , прийняті податковим органо м щодо стягнення податкових зобов' язань, не призвели до їх погашення, строки їх добро вільної сплати сплили.

На час розгляду справи, зага льна сума заборгованості МПП «КІР» складає 1366,00 грн.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позов ні вимоги податкового органу підлягають задоволенню у по вному обсязі.

Відповідно до частини 4 стат ті 94 КАС України у справах, в як их позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична ос оба, судові витрати, здійснен і позивачем, з відповідача не стягуються.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 2-15, 17-18, 33-35, 4 1-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 1 85-186, 254 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Державної податково ї інспекції у м.Харцизьку до М алого приватного підприємст ва «КІР» про стягнення кошті в з рахунків платника податк ів у банках обслуговуючих ць ого платника податків в раху нок погашення податкової заб оргованості з податку на дод ану вартість в розмірі 1366,00 грн . - задовольнити повністю.

Стягнути кошти Малого прив атного підприємства «КІР» (Є ДРПОУ 22023208) в рахунок погашення податкового боргу перед бюд жетом на суму 1366 (одна тисяча тр иста шістдесят шість) з рахун ків Малого приватного підпри ємства «КІР» у банках, обслуг овуючих цього платника.

Вступну та резолютивну час тини постанови проголошено 1 8 травня 2011 року.

Повний текст постанови виг отовлений 23 травня 2011 року.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Строк для подання апеляцій ної скарги стороною або іншо ю особою, яка брала участь у сп раві, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Суддя Зекунов Е. В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.05.2011
Оприлюднено06.06.2011
Номер документу15953015
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/5533/2011

Постанова від 18.05.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зекунов Е. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні