Постанова
від 17.05.2011 по справі 2а/0570/4436/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 травня 2011 р. справа № 2а/0570/4436/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 4:00

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді

при секретарі Кішенк овій Г.О.

за участю: представника по зивача - ОСОБА_2 (за довір еністю від 04.01.2011 року);

представника відповідача - Фатєєва А.В.;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду за адресою: 83052, місто До нецьк, вул. 50-ої Гвардійської д ивізії, 17, адміністративну спр аву за позовом управління Пе нсійного фонду України у Вор ошиловському районі м.Донець ка до Акціонерного товариств а закритого типу «Агроспецмо нтаж» про стягнення заборгов аності по сплаті фактичних в итрат на виплату та доставку пільгових пенсій, -

В С Т А Н О В И В :

У березні 2011 року управління Пенсійного фонду України у В орошиловському районі м.Доне цька звернулось до суду з адм іністративним позовом до Акц іонерного товариства закрит ого типу «Агроспецмонтаж», в якому зазначало, що відповід ач не відшкодував витрати на виплату і доставку пенсій, пр изначених на пільгових умова х за списком №2, внаслідок чого виникла заборгованість, яку просить стягнути в сумі 3241,82 гр н.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримала, просила задов ольнити позов в повному обся зі.

Представник відповідача у судовому засіданні заперечу вав проти задоволення позовн их вимог, надав письмові запе речення на позовну заяву, в як их просив відмовити у задово лення позову в повному обсяз і. вважає даний позов необґру нтованим, оскільки з поданог о позову та доданих до нього д окументів не зрозуміло на пі дставі яких документів та за який період пенсійним фондо м було прийнято рішення про п ризначення пільгової пенсії громадянину ОСОБА_3, яком у пенсія була призначена упр авліннім пенсійного фонду Ук раїни в м. Артемівську Донець кої області, у зв' язку з чим п озов пред' явлений з боку уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Ворошиловському райо ні м.Донецька та яким чином гр омадянину ОСОБА_3, зарахов ано стаж роботи у Акціонерно му товариству закритого типу «Агроспецмонтаж».

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, перевіривш и матеріали справи, вирішивш и питання чи мали місце обста вини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та яки ми доказами вони підтверджую ться, чи є інші фактичні дані, які мають значення для виріш ення справи, та докази на їх пі дтвердження, яку правову нор му належить застосувати до ц их правовідносин, суд приход ить до висновку про те, що позо в підлягає задоволенню з так их підстав.

Судом встановлено, що відпо відач - Акціонерне товарист во закритого типу «Агроспецм онтаж» є юридичною особою, за реєстроване за адресою: 83055, м. Д онецьк, Ворошиловський район , вул. 50-річча СРСР, буд. 144/5, що під тверджується довідкою з ЄДРП ОУ серії АБ №045335.

Як юридична особа, відповід ач є платником страхових вне сків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхуван ня відповідно до п. 2.1.1 Інструкц ії про порядок обчислення і с плати страхувальниками та за страхованими особами внескі в на загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України , затвердженої Постановою пр авління Пенсійного фонду Укр аїни 19.12.2003 року №21-1, зареєстрован ої в Міністерстві юстиції Ук раїни 16.01.2004 року за №64/8663.

Управління Пенсійного фон ду України у Ворошиловському районі м.Донецька є органом в иконавчої влади, який в цих пр авовідносинах здійснює повн оваження, покладені на нього ст. 12 Прикінцевих положень За кону України «Про загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування», Положенням про Пенсійний фонд України, затв ердженим Указом Президента У країни від 1 березня 2001 року №121/2 001 з наступними змінами та доп овненнями.

У відповідності до статті 12 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування», у період до перетво рення Пенсійного фонду Украї ни в неприбуткову самоврядну організацію він функціонує як центральний орган виконав чої влади на підставі норм ць ого Закону (крім норм, зазначе них в абзаці шостому пункту 1 ц ього розділу) та Положення пр о Пенсійний фонд України, яке затверджує Президент Україн и. Бюджет Пенсійного фонду Ук раїни в зазначений період за тверджує Кабінет Міністрів У країни.

У відповідності до пункту 5 статті 4 Положення про Пенсій ний фонд України, затверджен ого Указом Президента Україн и від 01 березня 2001 року №121/2001, Пенс ійний фонд України відповідн о до покладених на нього завд ань організовує, координує т а контролює роботу органів П енсійного фонду України щодо , зокрема, забезпечення додер жання підприємствами, устано вами, організаціями та грома дянами законодавства про пен сійне забезпечення; забезпеч ення збирання та акумулюванн я страхових внесків, інших на дходжень до бюджету Пенсійно го фонду України відповідно до законодавства; стягнення у передбаченому законодавст вом порядку своєчасно не спл ачених сум збору на обов'язко ве державне пенсійне страхув ання; призначення і виплати п енсій; забезпечення повного та своєчасного фінансування витрат на виплату пенсій, доп омоги на поховання та інших с оціальних виплат, що здійсню ються за рахунок коштів Пенс ійного фонду України.

Управління Пенсійного фон ду України у Ворошиловському районі м.Донецька здійснило витрати на виплату і доставк у працівнику Акціонерного то вариства закритого типу «Агр оспецмонтаж» пенсії, признач еної на пільгових умовах на п ідставі пункту «б-з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», тобто за спис ком №2.

Згідно з розрахунком суми п озову заборгованість підпри ємства по відшкодуванню факт ичних витрат на виплату та до ставку пільгових пенсій утво рилась: внаслідок перерахунк у пільгових пенсій за 2010 рік у с умі розміром 2777,05 грн. та виплат и пільгової пенсії за січень 2011 року в сумі розміром 464,77 грн.

Розрахунки фактичних витр ат на виплату і доставку таки х пенсій в порядку, встановле ному законодавством, надсила лися на адресу відповідача, о днак витрати відшкодовані не були.

Статтею 13 Закону України «П ро пенсійне забезпечення» ви значено, що на пільгових умов ах мають право на пенсію за ві ком, незалежно від місця оста нньої роботи, зокрема: праців ники зайняті повний робочий день на роботах за списком №1 в иробництв, робіт, професій, по сад і показників, затверджув аним Кабінетом Міністрів Укр аїни, і за результатами атест ації робочих місць (пункт «а» статті 13 Закону), за списком №2 виробництв, робіт, професій, п осад і показників, затверджу ваним Кабінетом Міністрів Ук раїни, і за результатами атес тації робочих місць (пункт «б » статті 13 Закону) та інші (пунк ти «в» - «з» статті 13 Закону).

Відповідно до пункту 2 «Прик інцевих положень» Закону Укр аїни «Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння» до запровадження пенсій ного забезпечення через проф есійні та корпоративні фонди зберігається порядок покрит тя витрат на виплату і достав ку пенсій, призначених на піл ьгових умовах, що діяв до набр ання чинності цим Законом, то бто до 01 січня 2004 року.

При цьому згідно з частиною 16 «Прикінцевих положень» вка заного Закону до приведення законодавства України у відп овідність із цим Законом зак они України та інші норматив но-правові акти застосовують ся в частині, що не суперечить цьому Закону.

Положення Закону України « Про пенсійне забезпечення» з астосовуються в частині визн ачення права на пенсію за вік ом на пільгових умовах і за ви слугу років.

Згідно з абз. 4 п. 1 ст. 2 та абз. 3 п . 1 ст. 4 Закону України «Про збір на обов' язкове державне пе нсійне страхування» для плат ників збору, визначених пунк тами 1 та 2 статті 1 цього Закону , крім тих, які є платниками фі ксованого сільськогосподар ського податку, об'єктом опод аткування є також фактичні в итрати на виплату і доставку пенсій, призначених відпові дно до пунктів «б» - «з» статті 13 Закону України «Про пенсійн е забезпечення» до досягненн я працівниками пенсійного ві ку, передбаченого статтею 12 За кону України «Про пенсійне з абезпечення».

Відповідно до Законів Укра їни «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня» та «Про збір на обов'язков е державне пенсійне страхува ння» постановою правління Пе нсійного фонду від 19 грудня 2003 року № 21-1 затверджено Інструк цію про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я до Пенсійного фонду Україн и. Інструкція набрала чиннос ті 27 січня 2004 року.

Вказана Інструкція визнач ає процедуру реєстрації та о бліку платників внесків на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування, обчис лення і сплати страхових вне сків та інших платежів до бюд жету Пенсійного фонду Україн и підприємствами, установами , організаціями незалежно ві д форм власності, виду діяльн ості і господарювання та фіз ичними особами, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, подання страхувальн иками звітності управлінням Пенсійного фонду України в р айонах, містах і районах у міс тах.

Пункт 6 Інструкції регулює п итання відшкодування підпри ємствами витрат Пенсійного ф онду України на виплату і дос тавку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідн о до частини 2 «Прикінцевих по ложень» Закону України «Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування». Згі дно з п.п.6.1. п. 6 Інструкції ці роз міри становлять для платникі в, зазначених у підпункті 2.1.1 пу нкту 2.1 цієї Інструкції (крім т их, які є платниками фіксован ого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків ф актичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначени х відповідно до абзацу першо го частини 2 Прикінцевих поло жень Закону застрахованим ос обам, які працювали або працю ють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за сп иском №2 виробництв, робіт, про фесій, посад і показників, зат верджених Кабінетом Міністр ів України та за результатам и атестації робочих місць, на посадах, що дають право на при значення пенсії за віком на п ільгових умовах;

Відповідно до п.п. 6.4 п. 6 Інстру кції розмір сум до відшкодув ання на поточний рік визнача ється відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розр ахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгови х пенсій, призначених відпов ідно до частини 2 «Прикінцеви х положень» Закону України « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування», які надсилаються підприємст вам до 20-го січня поточного ро ку та протягом 10 днів з новопр изначених (перерахованих) пе нсій.

Згідно з п.п. 6.8 п. 6 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомле нні місячну суму фактичних в итрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах.

Відповідно до п.п. 6.10. п. 6 Інстр укції відшкодування сум факт ичних витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах, здійснює ться підприємством на рахунк и органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Обов' язок відшкодування відповідачем коштів пов'язан ий виключно з фактом понесен ня певних витрат Пенсійним ф ондом України.

Заперечення відповідача с тосуються того, що зазначена позивачем заборгованість ви никла у зв' язку з призначен ням пенсії громадянину ОСО БА_3, який працював в Артемів ській філії №2 відповідача, як а зараз припинила свою діяль ність, у цій філії відсутні ро бочі місця, що дають право на п ризначення пільгової пенсії . На думку відповідача відсут ні відомості про атестацію р обочих місць про зайнятість особи у шкідливих умовах пра ці. З цих підстав відповідач з аперечує обґрунтованість пр изначеної пенсії.

Проте, дослідивши матеріал и справи, суд вважає наведені заперечення необґрунтовани ми, оскільки представником п озивача у судовому засіданні були надані лист управління Пенсійного фонду України в А ртемівському районі Донецьк ої області про призначення п ільгової пенсії громадянину ОСОБА_3 з додатками, серед яких довідки та інші відомос ті Артемівської філії АТЗТ « Агроспецмонтаж» про наявніс ть підстав про призначення п енсії на пільгових умовах, як і були видані та підписані ке рівником та іншими посадовим и особами зазначеного підроз ділу відповідача.

Крім того, заперечуючи прот и підстав призначення пенсії , що не є предметом спору по ці й справі, відповідач не оскар жував призначення такої пенс ії на пільгових умовах в судо вому порядку, що є підставою д ля стягнення зазначеної суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах за сп иском № 2.

З огляду на викладене, суд п риходить до висновку, що заяв лені позовні вимоги обґрунт овані та підлягають задоволе нню.

Відповідно до вимог частин и 4 статті 94 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и судові витрати з відповіда ча не підлягають стягненню.

Керуючись ст. ст. 8, 9, 10, 11, 23, 94, 158, 159, 160, 161, 162, 163 Кодексу адміністративно го судочинства України, Доне цький окружний адміністрати вний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги управління Пенсійного фонду України у В орошиловському районі м.Доне цька до Акціонерного товарис тва закритого типу «Агроспец монтаж» про стягнення заборг ованості по сплаті фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій в розмірі 3241,82 грн., - задовольнити.

Стягнути з Акціонерного то вариства закритого типу «Агр оспецмонтаж» (код ЄДРПОУ 00911374) на користь управління Пенсій ного фонду України у Ворошил овському районі м.Донецька (р /р 256033012000 у ДОУ ВАТ «Державний Оща дний банк України», МФО 335106, код ЄДРПОУ 20377072) заборгованість по відшкодуванню витрат на вип лату та доставку пільгових п енсій в розмірі 3241 (три тисячі д вісті сорок одна) грн. 82 (вісімд есят дві) коп.

Вступну та резолютивну час тини постанови виготовлено у нарадчій кімнаті і проголош ено 17 травня 2011 року.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання апеляційної скар ги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі по дання апеляційної скарги пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після з акінчення апеляційного розг ляду справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через Д онецький окружний адміністр ативний суд шляхом подачі ап еляційної скарги в 10-денний ст рок з дня проголошення поста нови. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до Донецько го апеляційного адміністрат ивного суду.

В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу, а та кож прийняття постанови у пи сьмовому провадженні, апеляц ійна скарга подається протяг ом десяти днів з дня отриманн я копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною 4 стат ті 167 цього Кодексу, було повід омлено про можливість отрима ння копії постанови суду без посередньо в суді, то десятид енний строк на апеляційне ос карження постанови суду обчи слюється з наступного дня пі сля закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання с уб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови с уду.

Повний текст постанови виг отовлено 22 травня 2011 року.

Суддя Фещук А.В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.05.2011
Оприлюднено06.06.2011
Номер документу15953020
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/4436/2011

Постанова від 17.05.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Фещук А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні