Постанова
від 28.04.2011 по справі 1629/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

28 квітня 2011 р. № 2-а- 1629/11/2070

Харківський окружний адмі ністративний суд у складі:

Головуючого судді - Горшк ової О.О., при секретарі судово го засідання - Гетьман Н.В., за участю представників сторін : представника позивача - В аравіна Ю.В., представника в ідповідача - не з' явився, р озглянувши у відкритому судо вому засіданні в залі суду сп раву за адміністративний поз овом Дергачівської міжрайон ної державної податкової інс пекції Харківської області д о Товариства з обмеженою від повідальністю «Зигзаг Удачі »про стягнення заборгованос ті, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Дергачівська міжрайонна державна податко ва інспекція, звернувся до Ха рківського окружного адміні стративного суду з позовною заявою до Товариства з обмеж еною відповідальністю «Зигз аг Удачі-Україна», в якому про сить суд стягнути з ТОВ «Зигз аг Удачі - Україна» заборго ваність по сплаті штрафних с анкцій у розмірі 680 грн. В обґру нтування позовної заяви зазн ачає, що ТОВ «Зигзаг Удачі-Укр аїна» перебуває на обліку у Д ергачівській міжрайонній де ржавній податковій інспекці ї Харківської області як пла тник податків. 10.03.2009 працівника ми Одеської державної податк ової адміністрації була пров едена перевірка господарськ ої одиниці ТОВ «Зигзаг Удачі -Україна» щодо контролю за зд ійсненням розрахункових опе рацій у сфері готівкового та безготівкового обігу суб' є ктами господарської діяльно сті. В ході перевірки було вст ановлено порушення п. 1 ст. 3 Зак ону України «Про застосуванн я реєстраторів розрахункови х операцій у сфері торгівлі, г ромадського харчування та по слуг», про що складено акт пер евірки від 10.03.2009 № 00122/20/11/23/33527154, який п ереданий до Дергачівської мі жрайонної державної податко вої інспекції Харківської об ласті. На підставі висновку а кту перевірки Дергачівською міжрайонною державною подат ковою інспекцією Харківсько ї області було прийнято ріше ння про застосування штрафни х (фінансових) санкцій № 0000942311/0 ві д 18.03.2009, яким позивачу нарахован і штрафні (фінансові) санкції відповідно до п. 2 ст. 17 Закону У країни «Про застосування реє страторів розрахункових опе рацій у сфері торгівлі, грома дського харчування та послуг » у сумі 680 грн. Постановою Харк івського окружного адмініст ративного суду від 14.12.2009 адміні стративний позов ТОВ «Зигзаг Удачі-Україна» до Дергачівс ької міжрайонної державної п одаткової інспекції у Харків ській області про скасування рішення задоволено. Скасова не податкове повідомлення-рі шення Дергачівської міжрайо нної державної податкової ін спекції Харківської області про застосування штрафних (ф інансових) санкцій на загаль ну суму 680 грн. Ухвалою Харківс ького апеляційного адмініст ративного суду від 20.09.2010 апеляц ійну скаргу Дергачівської мі жрайонної державної податко вої інспекції Харківської об ласті задоволено у повному о бсязі. Скасовано постанову Х арківського окружного адмін істративного суду від 14.12.2009, при йнято нове рішення, яким у зад оволені позову відмовлено. С таном на теперішній час ТОВ « Зигзаг Удачі-Україна» має за боргованість по сплаті штраф них санкцій у сумі 680 грн., яка д о сьогоднішнього дня не спла чена.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав у повному обсяз і та просив їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, причини неявки суду не пов ідомив, письмових заперечень проти позову не надав. Врахов уючи те, що відповідно до ст. 35 К АС України відповідача було належним чином повідомлено п ро дату, час і місце судового з асідання, суд дійшов висновк у розглядати справу за наявн ими в ній матеріалами, без уча сті зазначеної сторони.

Суд, дослідивши матеріали с прави, оцінивши наявні в мате ріалах справи докази за свої м внутрішнім переконанням, щ о ґрунтуються на повному, все бічному і об' єктивному розг ляді в судовому засіданні вс іх обставин справи в їх сукуп ності, вважає, що позовні вимо ги підлягають задоволенню ви ходячи з такого.

Судом встановлено, що ТОВ «З игзаг Удачі-Україна» перебув ає на обліку в Дергачівській міжрайонній державній подат ковій інспекції Харківської області як платник податків з 21.06.2005 за № 1451.Товариство перебу ває в ЄДР з ідентифікаційним кодом 33527154.

10.03.2009 працівниками Одеської д ержавної податкової адмініс трації була проведена переві рка господарської одиниці ТО В «Зигзаг Удачі-Україна» щод о контролю за здійсненням ро зрахункових операцій у сфері готівкового та безготівково го обігу суб' єктами господа рської діяльності. В ході пер евірки були встановлені пору шення п.1 ст. 3 Закону України «П ро застосування реєстраторі в розрахункових операцій у с фері торгівлі, громадського харчування та послуг», про що складений відповідний акт п еревірки від 10.03.2009 № 00122/20/11/23/33527154, який переданий до Дергачівської міжрайонної державної подат кової інспекції Харківської області.

На підставі висновків акту перевірки Дергачівською між районною державною податков ою інспекцією Харківської об ласті прийнято рішення про з астосування штрафних (фінанс ових) санкцій № 0000942311/0 від 18.03.2009, яки м позивачу нараховані штрафн і (фінансові) санкції відпові дно до п. 2 ст. 17 Закону України « Про застосування реєстратор ів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у сумі 680 грн.

В результаті судового оска рження податкового повідомл ення-рішення постановою Харк івського окружного адмініст ративного суду від 14.12.2009 позовн і вимоги ТОВ «Зигзаг Удачі-Ук раїна» до Дергачівської міжр айонної державної податково ї інспекції Харківської обла сті про скасування податково го повідомлення-рішення задо волено у повному обсязі. Скас овано податкове повідомленн я рішення Дергачівської міжр айонної державної податково ї інспекції Харківської обла сті про нарахування штрафних санкцій № 0000942311/0 від 18.03.2009.

Ухвалою Харківського апел яційного адміністративного суду від 20.09.2010 апеляційну скарг у Дергачівської міжрайонної державної податкової інспек ції Харківської області на п останову Харківського окруж ного адміністративного суду від 14.12.2009 задоволено у повному обсязі. Скасовано зазначену постанову суду I інстанції, пр ийнято нове рішення, яким у за доволені позову ТОВ «Зигзаг Удачі-Україна» - відмовлено. Д аним судовим рішенням встано влено факт вчинення порушенн я законодавства відповідаче м та правомірність, законніс ть і обґрунтованість податко вого повідомлення-рішення Де ргачівської міжрайонної дер жавної податкової інспекції Харківської області про зас тосування штрафних санкцій № 0000942311/0 від 18.03.2009 у сумі 680 грн. Постан ова набрала законної сили та є обов' язковою до виконанн я.

Суд звертає увагу, що відпов ідно до ст. 72 КАС України, яка ви значає підстави звільнення в ід доказування, обставини, вс тановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не док азуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо яко ї встановлено ці обставини, у зв' язку з чим у суду не має п ідстав для дослідження обста вин обґрунтованості і правом ірності прийнятого відповід ного податкового повідомлен ня-рішення з метою визначенн я його законності та застосо ваної суми штрафних (фінансо вих) санкцій.

Відповідно до ст. 25 Закону Ук раїни «Про застосування реєс траторів розрахункових опер ацій у сфері торгівлі, громад ського харчування та послуг» суми фінансових санкцій, які визначені статтями 17-24 цього З акону, підлягають перерахува нню суб'єктами господарюванн я до Державного бюджету Укра їни в десятиденний термін з д ня прийняття органами держав ної податкової служби Україн и рішення про застосування т аких фінансових санкцій.

Отже, відповідач з набрання м постанови Харківського апе ляційного адміністративног о суду від 20.09.2010 законної сили з обов' язаний був сплатити су му штрафних (фінансових) санк цій, визначеної у податковом у-повідомленні рішенні № 0000942311/0 від 18.03.2009, проте на теперішній ч ас ТОВ «Зигзаг Удачі-Україна » нарахованої суми не сплати в, у зв' язку з чим на сьогодні шній день існує заборгованіс ть перед бюджетом по оплаті ш трафних (фінансових) санкцій у розмірі 680 грн.

У разі несплати в установле ний термін суми штрафних (фін ансових) санкцій, визначених у рішенні, податковим органо м вживаються заходи з її пога шення в порядку, установлено му законодавством.

Відповідно до п. 20.1.28 ст. 20 Подат кового Кодексу України орган и державної податкової служб и мають право застосовувати до платників податків фінанс ові (штрафні) санкції, стягува ти до бюджетів та цільових фо ндів суми грошових зобов' яз ань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмір у, встановлених цим Кодексом .

Відповідно до п. 11 ст. 10 Закону України «Про державну подат кову службу в Україні» держа вні податкові інспекції мают ь право подавати до судів поз ови до підприємств, установ, о рганізацій та громадян щодо стягнення заборгованості пе ред бюджетами та цільовими ф ондами за рахунок їх майна.

За таких обставин, суд прихо дить до висновку, що позовні в имоги Дергачівської міжрайо нної державної податкової ін спекції Харківської області щодо стягнення з ТОВ «Зигзаг Удачі-України» заборгованос ті по сплаті штрафних (фінанс ових) санкцій у розмірі 680 грн. є правомірними, обґрунтованим и, доведеними та підтверджен ими матеріалами справи, а том у такими, що підлягають задов оленню у повному обсязі.

Відповідно до п. 4 ст. 94 КАС Укр аїни У справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична ч и юридична особа, судові витр ати, здійснені позивачем, з ві дповідача не стягуються.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст.ст. 9, 11, 94, 128, 159, 160 - 163, 18 6, 254 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Дергач івської міжрайонної державн ої податкової інспекції Харк івської області - задовольни ти в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Зиг заг Удачі - України" (62371, Харківс ька область, Дергачівський р айон, с. Подвірки, вул. Дзержин ського, буд 5-А, код 33527154) на корист ь державного бюджету заборг ованість по сплаті штрафних санкцій у сумі 680 (шістсот в ісімдесят) грн. 00 коп.

Копію постанови направити сторонам.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Харківського апеляційного адміністративного суду чере з Харківський окружний адмін істративний суд шляхом подач і апеляційної скарги в десят иденний строк з дня її прогол ошення та з дня отримання коп ії постанови, у разі проголош ення постанови суду, яка міст ить вступну та резолютивну ч астини, а також прийняття пос танови у письмовому провадже нні.

Якщо суб' єкта владних пов новажень, у випадках та поряд ку, передбаченому частиною ч етвертою статті 167 КАС України , було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п' ятиденного строку з моменту отримання суб' єктом владни х повноважень повідомлення п ро можливість отримання копі ї постанови суду.

Постанова набирає за конної сили після закінчення строків для подачі апеляцій ної скарги.

Повний текст постанови виг отовлено 04.05.2011 року.

Суддя Горшкова О .О.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.04.2011
Оприлюднено06.06.2011
Номер документу15954204
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1629/11/2070

Ухвала від 25.02.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

Постанова від 28.04.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні