Рішення
від 30.05.2011 по справі 22/152
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 22/152 30.05.11

За позовом Прива тного підприємства «Оріон-тр анс»

до Приват ного акціонерного товариств а «Уралтрак-Дніпро»

про стя гнення заборгованості

суддя Самсін Р.І.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1 (довіреність № 1 від 10. 03.2011р.);

від відповідача: ОСОБА_2 (довіреність № 2 від 30. 05.2011р.);

ОСОБА _3 (довіреність від 27.05.2011р.);

30.05.2011р. в судовому засідан ні у відповідності до ст. 85 Гос подарського процесуального кодексу України, оголошено в ступну та резолютивну частин у рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Приватне підприємство «Оріон-транс»(надалі ПП «Орі он-транс», позивач) звернулос ь до суду з позовом про стягне ння з Приватного акціонерног о товариства «Уралтрак-Дніпр о» (надалі ПАТ «Уралтрак-Дніп ро», відповідач) суми в розмір і 8 750 грн..

Позовні вимоги обґрунтов ані тим, що відповідачем не ви конані зобов' язання за дого вором-доручення на перевезен ня вантажів автомобільним тр анспортом № 05/10/10 від 05.10.2010р. щодо о плати наданих послуг згідно транспортної заявки № 11 від 05.10 .2010р.. Розрахунки за надані посл уги відповідачем не здійснен і, у зв' язку з чим позивач про сить стягнути на свою корист ь заборгованість у розмірі 8 7 50 грн..

Відповідачем надано від зив на позов у якому зазначен о, що у задоволенні позову слі д відмовити, оскільки позива чем до цього часу не відшкодо вані збитки підприємству зав дані при здійсненні перевезе ння. У зв' язку з небажанням П П «Оріон-транс»та приватного підприємця ОСОБА_4 добров ільно відшкодувати завдані з їх вини збитки відповідачем був поданий до суду позов, яки й задоволений у повному обся зі рішенням від 30.03.2011р. у справі 17/80, відповідно, за твердженням відповідача, лише після відш кодування завданих збитків м ожливе розрахування за надан ня послуг по перевезенню ван тажу.

Розглянувши подані докум енти, дослідивши наявні у спр аві матеріали, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

05 жовтня 2010р. між ПП «Оріон-Транс»(експедитор/по вірений) та ЗАТ «Уралтрак-Дні про»(замовник/довіритель) ук ладено договір № 05/10/10 згідно з я ким, експедитор/повірений, ді ючи в межах договору за доруч енням і за рахунок замовника /довірителя надає експедитор ські послуги по перевезенню вантажів в міжміських та між народних сполученнях шляхом транспортних послуг перевіз ника, тобто організовує пере везення найманим транспорто м по маршруту вказаному в раз овій заявці, яка може бути отр имана по факсу та має юридичн у силу нарівні з оригіналом і являється невід' ємною част иною договору.

Відповідно до ч. 7 ст. 179 ГК У країни господарські договор и укладаються за правилами, в становленими ЦК України з ур ахуванням особливостей, пере дбачених ГК України, іншими н ормативно-правовими актами щ одо окремих видів договорів.

Положення ч. 1 ст. 174 ГК України , а також п. 3 ч. 1 ст. 3 ЦК України, як ою закріплений принцип свобо ди договору, передбачають мо жливість існування змішаног о типу договору, тобто такого договору, який опосередкову є різнорідні відносини та по єднує умови, які є необхідним и для формування певного вид у зобов'язання.

Договір укладений між стор онами містить в собі елемент и як договору доручення, так і договору транспортного експ едирування.

Відносини, що виникл и між сторонами у зв' язку з у кладенням договору 05.10.2010р., зокр ема і в галузі транспортно-ек спедиторської діяльності ре гулюються Цивільним кодексо м України, Господарським код ексом України, законами Укра їни «Про транспорт», «Про зов нішньоекономічну діяльніст ь», «Про транзит вантажів», За коном «Про транспортно-експе диторську діяльність», іншим и законами, транспортними ко дексами та статутами, а також іншими нормативно-правовими актами, що видаються відпові дно до них.

Згідно договору дорученн я одна сторона (повірений) з обов'язується вчинити від ім ені та за рахунок другої стор они (довірителя) певні юридич ні дії (ст. 1000 ЦК України).

За договором транспортног о експедирування одна сторон а (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої с торони (клієнта) виконати або організувати виконання визн ачених договором послуг, пов 'язаних з перевезенням ванта жу; умови договору транспорт ного експедирування визнача ються за домовленістю сторін , якщо інше на встановлено зак оном, іншими нормативно-прав овими актами (ст. 929 ЦК України, ст. 316 ГК України, ст. 9 Закону Укр аїни «Про транспортно-експед иторську діяльність»).

За умовами договору (п. 6.2., 6.4.) р озмір оплати за послуги, що на даються експедитором, строки і умови оплати визначаються по домовленості і фіксуютьс я у заявках на перевезення ва нтажу з урахуванням наступни х положень договору, в тому чи слі у випадку, якщо сторони по годили в заявці, що оплата пов инна бути виконана після зді йснення перевезення, підстав ою для оплати являються раху нок експедитора за виконане перевезення і екземпляр CMR з в ідміткою вантажоотримувача про отримання; при цьому якщо інше не обумовлено в заявці, о плата за перевезення повинна бути здійснена в строк до 10 ка лендарних днів з моменту над ання рахунку та CMR.

Спір у справі виник внаслі док несплати вартості переве зення згідно заявки № 11 від 05.10.20 10р. у якій визначено суму до оп лати в розмірі 8 750 грн., умовою о плати погоджено безготівков ий розрахунок після вивантаж ення автомобіля.

На підтвердження викона ння перевезення згідно заявк и до справи представлено тов арно-транспортну накладну CMR № 0031608 з відміткою про пошкоджен ня вантажу в результаті поже жі, при виконанні договору по зивачем виписано податкову н акладну № 67 від 05.11.2010р. та виставл ено рахунок № СФ-0000067 від 05.11.2010р. на суму 8 750 грн..

Надані в межах договору пос луги з перевезення відповіда чем не оплачені, заборговані сть відповідача перед позива чем по договору складає 8 750 грн . та станом на час вирішення сп ору у вказаній сумі не погаше на, доказів які б спростовува ли визначену суму заборгован ості відповідачем не предст авлено.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарськ ого кодексу України до викон ання господарських договорі в застосовуються відповідні положення Цивільного кодекс у України з урахуванням особ ливостей, передбачених цим К одексом.

Відповідно до ст. 526 Цивільн ого кодексу України зобов' я зання має виконуватися належ ним чином відповідно до умов договору та вимог цього Коде ксу, інших актів цивільного з аконодавства, а за відсутнос ті таких умов та вимог - відпов ідно до звичаїв ділового обо роту або інших вимог, що звича йно ставляться.

Відповідно до ст. 903 ЦК Україн и якщо договором передбачено надання послуг за плату, замо вник зобов' язаний оплатити надану йому послугу в розмір і, у строки та в порядку, що вст ановлені договором.

У зв' язку з неотриманням коштів за здійсненим переве зенням, позивач звернувся до відповідача з претензією (ви х. № 09-02-11/1-Ю від 09.02.2011р. у відповідь н а яку, листом за вих. № 010412 від 01.04.20 11р. відповідач повідомив, що о плата за перевезення буде зд ійснена після відшкодування завданих збитків внаслідок пошкодження (часткової втрат и) вантажу при перевезенні.

Згідно з положеннями част ини першої статті 530 Цивільног о кодексу України якщо у зобо в' язанні встановлений стро к (термін) його виконання, то в оно підлягає виконанню у цей строк (термін). Договір є обов ' язковим для виконання стор онами в силу положень ст. 629 ЦК У країни.

З урахуванням положень п. 6.4 договору № 05/10/10 від 05.10.2010р. та пог оджених у заявці умов оплати , строк виконання зобов' яза нь щодо оплати послуг згідно заявки № 11 є таким, що настав, р озрахунок мав бути здійснени й в строк до 10 календарних дні в з моменту надання рахунку т а CMR.

Документи для розрахунку п о перевезенню були надані ві дповідачу 15.12.2010р., що підтверджу ється реєстровим вхідним за № 22 за підписом працівника та проставленою печаткою товар иства. Відмітка про пошкодже ння вантажу на товарно-транс портній накладній CMR № 0031608 свідч ить про її отримання відпові дачем, а виставлений на оплат у рахунок № СФ-0000067 від 05.11.2010р. на су му 8 750 грн. відповідачем не спла чений, що є підставою для задо волення позовних вимог.

При цьому суд враховує дово ди відповідача з приводу ная вності між сторонами спору щ одо відшкодування збитків за пошкодження та часткову втр ату вантажу при перевезенні, однак наведене не є підставо ю вважати таким, що не настав, або таким, настання якого зал ежить від вирішення вказаног о спору, строк виконання зобо в' язань по оплаті, що виникл и з договору.

Згідно з п. 7.2 договору пре тензії, які можуть виникнути при перевезенні вантажів пр ед' являються протягом двох місяців після виникнення пі дстав для їх пред' явлення.

Таким чином, враховуючи вр егулювання сторонами питанн я щодо порядку пред' явлення претензій по перевезенню в р азі їх виявлення, суд відзнач ає що відносини сторін з прив оду наявності підстав для ві дшкодування шкоди позивачем на користь відповідача не є п редметом даного спору, відпо відно, не можуть вирішуватис ь в межах заявленого позову і такі розглянуті у справі 17/80 Го сподарським судом міста Києв а за позовом ПАТ «Уралтрак-Дн іпро»до ПП «Оріон-транс», фіз ичної особи-підприємця ОСО БА_4.

Невиконання позивачем ви мог відповідача щодо відшкод ування на його користь завда них збитків не звільняє відп овідача від виконання зобов' язань по договору, оскільки з азначених умов, зокрема щодо проведення оплати за послуг и перевезення у разі завданн я збитків втратою вантажу, пі сля вирішення питання про ві дшкодування таких збитків, д оговір не містить.

Судові витрати позивача по сплаті державного мита у сум і 102 грн. та 236 грн. витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу відпові дно до положень статті 49 ГПК У країни покладаються на відпо відача.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Приватного ак ціонерного товариства «Урал трак-Дніпро»(02068, м. Київ, вул. Вер бицького 1, р/р 26000037375600 в АТ «Уксибб анк»у м. Харків МФО 351005, з рахунк у виявленого під час виконан ня судового рішення, ідент. ко д 32769108) на користь Приватного пі дприємства «Оріон-транс»(адр еса: 02105, м. Київ, пр-т. Миру 4, оф. 204, р/ р 26004000041341 в ПАТ «Укрсоцбанк»у м. К иєві, МФО 300023, ідент. код 33054571) 8 750 грн . (вісім тисяч сімсот п' ятдес ят гривень) основного боргу, 10 2 грн. (сто дві гривні) витрат по сплаті державного мита та 236 г рн. (двісті тридцять шість гри вень) витрат на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу.

Рішення набирає законно ї сили в порядку, встановлено му ст. 85 Господарського процес уального кодексу України. Рі шення може бути оскаржене в а пеляційному порядку та в стр оки, встановлені ст. 93 Господа рського процесуального коде ксу України.

Суддя Р.І. Самсі н

дата під писання рішення 03.06.2011

Дата ухвалення рішення30.05.2011
Оприлюднено07.06.2011
Номер документу15991639
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/152

Ухвала від 22.12.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 25.11.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Третьякова О.О.

Ухвала від 12.11.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Третьякова О.О.

Ухвала від 11.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Лариса Дмитрівна

Ухвала від 02.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 15.02.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

Ухвала від 26.01.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

Ухвала від 27.11.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 10.11.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 21.10.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Третьякова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні