Постанова
від 14.02.2011 по справі 2а-1099/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №10.1

ПОСТАНОВА

Іменем України

14 лютого 2011 року Справа № 2а-1099/11/1270

Луганський окружни й адміністративний суд у скл аді:

головуючого - судді Секірської А.Г.,

за участю секретаря - Кулигіна А.Є.,

представника позивача - ОСОБА_1 (довіреність від 18.10.2010 № 07/06-4124)

представника відповідача - не з' явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Кр аснолуцького міського цен тру зайнятості до державного підприємства «Донбасантрац ит» в особі відокремленого п ідрозділу «Шахта «Міусинськ а» про стягнення недоїмки зі страхових внесків, -

ВСТАНОВИВ:

01.02.2011 позивач Краснолу цький міський центр зайнят ості звернувся до Луганськог о окружного адміністративно го суду з даним позовом, в обґр унтування якого послався на наступне.

В порушення вимог ч.3 ст.17, п. п.2 п.2 ст.35, ст.38 Закону України «П ро загальнообов' язкове дер жавне соціальне страхування на випадок безробіття» відо кремленим підрозділом «Шахт а «Міусинська» ДП «Донбасант рацит» страхові внески до Фо нду сплачуються несвоєчасно та не в повному обсязі. Внаслі док порушення зазначених нор м, відповідно до акту перевір ки з питань дотримання вимог законодавства щодо правильн ості нарахування та своєчасн ості сплати внесків на загал ьнообов' язкове державне со ціальне страхування на випад ок безробіття до Фонду № 221 від 29.09.2010 відповідач станом на 31.08.2010 м ає недоїмку зі страхових вне сків в розмірі 456 371,33 грн., яка по теперішній час не погашена. З а несвоєчасну та неповну спл ату страхових внесків до Фон ду відповідачеві була нарахо вана пеня в розмірі 37 217,67 грн., як а по теперішній час не погаше на.

На підставі викладеного позивач просить суд стягнут и з відповідача на користь Краснолуцького міського ц ентру зайнятості недоїмку зі страхових внесків в розмірі 456 371, 33 грн. за період з 01.07.2009 по 31.08.2010, т а пеню в розмірі 37 217,67 грн., а всьо го 493 589,00 грн.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному о бсязі, дав пояснення, аналогі чні викладеному в позові.

Представник відповідач а надав заяву про розгляд спр ави за його відсутності, позо вні вимоги визнав в повному о бсязі.

Вислухавши пояснення пр едставника позивача, досліди вши матеріали справи, суд вва жає, що позов підлягає задово ленню з таких підстав.

Судом встановлено, що в ідокремлений підрозділ «Шах та «Міусинська» Державного п ідприємства «Донбасантраци т» є платником страхових вне сків до Фонду загальнообов' язкового соціального страху вання на випадок безробіття і зареєстрований в Краснол уцькому міському центрі з айнятості.

29.09.2010 уповноваженою особо ю Краснолуцького місько го центру зайнятості проведе но планову перевірку ВП «Шах та «Міусинська» ДП «Донбасан трацит» з питань дотримання вимог законодавства щодо пра вильності нарахування та сво єчасності сплати внесків на загальнообов' язкове держа вне соціальне страхування на випадок безробіття до Фонду за період з 01.07.2009 по 31.08.2010, за резул ьтатами якої складено акт № 221 від 29.09.2010, яким встановлено, що с ума недоїмки складає 661 846,40 грн. , пені - 45 426,85 грн. (а.с.5-6), який було підписано директором та гол овним бухгалтером ВП «Шахта «Міусинська» ДП «Донбасантр ацит» без заперечень.

29.09.2010 Краснолуцьким м іським центром зайнятості бу ло прийнято рішення № 14 про ст ягнення простроченої заборг ованості зі сплати страхових внесків, у тому числі донарах ованих сум страхових внесків (недоїмки), пені та штрафу, від повідно до якого вирішено ст ягнути з ВП «Шахта «Міусинсь ка» ДП «Донбасантрацит» прос трочену заборгованість в роз мірі 493 589,00 грн., в тому числі забо ргованість зі сплати страхов их внесків (недоїмку) в розмір і 456 371,33 грн., та пеня 37217,67 грн. (а.с.9).

Зазначене рішення було отримано головним бухгалтер ом ВП «Шахта «Міусинська» ДП «Донбасантрацит» Г.П. Кузн ецовою 01.10.2010, що підтверджуєт ься її підписом про отриманн я на рішенні (а.с.9).

Згідно зі ст. 19 Закону Укр аїни «Про зайнятість населен ня» Державна служба зайнятос ті має право стягувати з підп риємств, установ і організац ій, незалежно від форм власно сті, суми прихованих або зани жених обов' язкових зборів т а недоїмок до державного фон ду сприяння зайнятості насел ення.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття» Фонд загальнообов' язк ового державного соціальног о страхування України на вип адок безробіття створюється для управління на випадок бе зробіття, провадження збору на акумуляції страхових внес ків, контролю за використанн ям коштів, виплати забезпече ння та надання соціальних по слуг, здійснення інших функц ій згідно із цим Законом і ста тутом Фонду. Функції виконав чої дирекції Фонду покладают ься на органи державної служ би зайнятості (ст. 12 Закону).

Статтею 35 Закону України «Про загальнообов' язкове д ержавне соціальне страхуван ня на випадок безробіття» ви значено, що роботодавець зоб ов' язаний своєчасно та в по вному розмірі сплачувати стр ахові внески, надавати викон авчій дирекції Фонду відомос ті в установленому порядку п ро сплату страхових внесків. Роботодавець несе відповіда льність за несвоєчасність ре єстрації як платник страхови х внесків, несвоєчасність сп лати та неповну сплату страх ових внесків, у тому числі стр ахових внесків, що сплачують застраховані особи через ра хунки роботодавця. Не сплаче ні в строк страхові внески, пе ня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальників у б езспірному порядку.

Частиною 2 ст.38 зазначеног о Закону встановлено, що у раз і несвоєчасності сплати стра хових внесків страхувальник ами, у тому числі через ухилен ня від реєстрації, або неповн ої їх сплати, страхувальники сплачують суму донараховани х контролюючим органом страх ових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

Згідно Інструкції про по рядок обчислення і сплати вн есків на загальнообов' язко ве державне соціальне страху вання на випадок безробіття та обліку їх надходження до Ф онду загальнообов' язковог о державного соціального стр ахування України на випадок безробіття, затвердженої Нак азом Міністерства праці та с оціальної політики України 1 8.12.2000 року № 339, зареєстрованої в М іністерстві юстиції України 16.01.2001 року за № 30/5221, роботодавець несе відповідальність за не своєчасність реєстрації як п латник страхових внесків, не своєчасність сплати та непов ну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внеск ів, що сплачують застрахован і особи через рахунки робото давців. У разі несвоєчасної с плати страхових внесків стра хувальниками, у тому числі че рез ухилення від реєстрації як платника страхових внескі в, або неповної їх сплати стра хувальники сплачують суму до нарахованих контролюючим ор ганом страхових внесків (нед оїмки), штраф та пеню.

Відповідно до п.п.5-8 п.7.4 Інс трукції, рішення про стягнен ня простроченої заборговано сті зі сплати страхових внес ків, у тому числі донарахован их сум страхових внесків (нед оїмки), пені та штрафу (додаток 7) (далі - рішення), приймається керівником робочого органу в иконавчої дирекції Фонду чи його заступником за місцезна ходженням (місцем проживання м) платника страхових внескі в на підставі акта перевірки .

Рішення приймається, я кщо загальна сума недоїмки, п ені та штрафу складає не менш е одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, т а протягом п'яти робочих днів направляється роботодавцю р екомендованим листом з повід омленням про вручення.

Якщо до дня прийняття к ерівником робочого органу ви конавчої дирекції Фонду чи й ого заступником рішення плат ник самостійно сплатив всю с уму виявлених під час переві рки своєчасно не сплачених ч и сплачених не в повному обся зі страхових внесків, пені та штрафу, узгодження розрахун ку зазначених сум здійснюєть ся на підставі документів, що підтверджують сплату заборг ованості, без винесення ріше ння.

Роботодавець протягом д есяти робочих днів, наступни х за днем одержання рішення, з обов'язаний сплатити суми не доїмки, пені та штрафу або оск аржити рішення у встановлено му порядку.

Згідно п.9.2 Інструкції, пе ня обчислюється, виходячи з 120 % відсотків облікової ставки Національного банку України , що діяла на момент сплати, на рахованої на повну суму недо їмки (без урахування штрафів ) за весь її строк. Пеня на пеню не нараховується.

Відповідно до п.9.7 Інструк ції, не сплачені в строк страх ові внески, пеня і штрафи стяг уються в дохід Фонду із страх увальника у судовому порядку відповідно до законодавства , п. 9.8 - строк давності у разі стя гнення страхових внесків, пе ні та фінансових санкцій не з астосовується.

Відповідач не оскаржив р ішення № 14 від 29.09.2010 в порядку, вс тановленому п.7.5 зазначеної Ін струкції, заборгованість в з агальному розмірі 493 589,00 грн. не сплатив.

За таких обставин позо вні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Питання по судових витр атах не вирішується, оскільк и позивач звільнений від їх с плати у встановленому порядк у, а ст. 94 Кодексу адміністрати вного судочинства України не передбачено їх стягнення у д аних випадках.

На підставі викладеного , керуючись ст. ст. 17, 18, 94, 158-163 Кодекс у адміністративного судочин ства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Красн олуцького міського центру зайнятості до державного пі дприємства «Донбасантрацит » в особі відокремленого під розділу «Шахта «Міусинська» про стягнення недоїмки зі ст рахових внесків задовольнит и в повному обсязі.

Стягнути з державног о підприємства «Донбасантра цит» в особі відокремленого підрозділу «Шахта «Міусинсь ка», розташованого за адресо ю: 94508, Луганська область, м. Крас ний Луч, селище шахти 160 (р/р 206203012001 7 в Філії «Відділення ПІБ в м. К расний Луч» МФО 304375 код ЄДРПОУ 00177419) на користь Краснолуцьк ого міського центру зайнят ості (94518, Луганська область, м. К расний Луч, мікрорайон 4, будин ок 9а, ВДК м. Красний Луч, код 24046797, банк УДК м. Луганська МФО 804013 р/р 37174974900039 код 50040400 код ЄДРПОУ 13391968) недо їмку зі страхових внесків до Фонду загальнообов' язково го державного соціального ст рахування України на випадок безробіття у розмірі 456 371,33 (чот ириста п' ятдесят шість тися ч триста сімдесят одна гривн я 33 коп.) грн. за період з 01.07.2009 по 31.0 8.2010, та пеню в розмірі 37 217,67 (тридц ять сім тисяч двісті сімнадц ять гривень 67 коп.) грн., а всьог о стягнути 493 589,00 (чотириста дев ' яносто три тисячі п' ятсот вісімдесят дев' ять гривень 00 коп.) грн.

Постанова суду першо ї інстанції набирає законної сили після закінчення строк у подання апеляційної скарги , встановленого Кодексом адм іністративного судочинства України, якщо таку скаргу не б уло подано. У разі подання апе ляційної скарги судове рішен ня, якщо його не скасовано, наб ирає законної сили після пов ернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадже ння або набрання законної си ли рішенням за наслідками ап еляційного провадження.

Апеляційна скарга пода ється до адміністративного с уду апеляційної інстанції че рез суд першої інстанції, яки й ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної с карги одночасно надсилаєтьс я особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на по станову суду першої інстанці ї подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У р азі застосування судом части ни третьої статті 160 цього Код ексу, а також прийняття поста нови у письмовому провадженн і апеляційна скарга подаєтьс я протягом десяти днів з дня о тримання копії постанови.

Повний текст постано ви складено та підписано 14 лют ого 2011 року.

Суддя А.Г. Секірська

Дата ухвалення рішення14.02.2011
Оприлюднено08.06.2011
Номер документу16037235
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1099/11/1270

Ухвала від 27.11.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.С. Шембелян

Ухвала від 20.11.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.С. Шембелян

Ухвала від 09.09.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Ухвала від 14.09.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

Ухвала від 14.09.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

Ухвала від 26.08.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

Ухвала від 17.08.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

Ухвала від 17.08.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Постанова від 14.02.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні