Постанова
від 16.05.2011 по справі 2а-2929/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №10.1

ПОСТАНОВА

Іменем України

16 травня 2011 року Справа № 2а-2929/11/1270

Луганський окружний адміністративний суд у скла ді:

головуючого - судді Цицюри О .О.,

при секретарі судового зас ідання - Молчановій С.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом Ви конавчої дирекції Лугансько го обласного відділення Фонд у соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності до Селянського (фермер ського) господарства «Надія» про стягнення простроченої заборгованості зі сплати стр ахових внесків на загальнооб ов' язкове державне соціаль не страхування у зв' язку з т имчасовою втратою працездат ності в сумі 448,12 грн., -

ВСТАНОВИВ:

05 квітня 2011 року позива ч - Виконавча дирекція Луганс ького обласного відділення Ф онду соціального страхуванн я з тимчасової втрати працез датності звернулася до Луган ського окружного адміністра тивного суду з адміністратив ним позовом до відповідача - С елянського (фермерського) го сподарства «Надія» про стягн ення простроченої заборгова ності зі сплати страхових вн есків на загальнообов' язко ве державне соціальне страху вання у зв' язку з тимчасово ю втратою працездатності в с умі 448,12 грн., в якому посилався н а наступне. Селянське (фермер ське) господарство «Надія» є юридичною особою та у відпов ідності зі ст.22 Закону України «Про загальнообов' язкове с оціальне страхування у зв' я зку з тимчасовою втратою пра цездатності та витратами, зу мовленими народженням та пох ованням» від 18.01.2001 року № 2240-ІІІ є страхувальником та зареєстр ований в якості платника збо ру на обов' язкове соціальне страхування, що має найману р обочу силу, в Новоайдарській міжрайонній виконавчій дире кції Луганського обласного в ідділення ФСС з тимчасової в трати працездатності під №44041 0000750. Відповідно до статті 1 Зако ну України від 11.01.2001 № 2213 “Про роз мір внесків на деякі види заг альнообов' язкового держав ного соціального страхуванн я” та підпунктів 3.1.1. та 3.1.2 пункт у 3.1. розділу 3 Інструкції про по рядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду від 26.06.2001 затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової вт рати працездатності від 26.06.2001 № 16, Селянське (фермерське) госп одарство «Надія» як суб' єкт підприємницької діяльності , що має найману робочу силу, п овинно нарахувати 1,4% суми фак тичних витрат на оплату прац і найманих працівників та 0,25%-0, 5% від суми оплати праці найман их працівників. Відповідно д о п.п.2 п.2 ст.27 Закону України «Пр о загальнообов' язкове соці альне страхування у зв' язку з тимчасовою втратою працез датності та витратами, зумов леними народженням та похова нням» від 18.01.2001 року № 2240-ІІІ стра хувальник зобов' язаний нар аховувати та сплачувати стра хові внески в установлені ст роки та в повному обсязі. Одна к, у порушення вказаних норм, в ідповідач не сплачує до Фонд у страхові внески. Загальна с ума простроченої заборгован ості, що рахується за СФГ «Над ія» станом на 01.01.2011 перед Фондом , складає 448,12 грн. На підставі ви кладеного, позивач просив су д стягнути з Селянського (фер мерського) господарства «Над ія» на свою користь простроч ену заборгованість зі сплати страхових внесків на загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування у зв' язк у з тимчасовою втратою праце здатності та витратами зумов леними народженням та похова нням в сумі 448 грн. 12 коп.

Представник позивача в судовому засіданні позовн і вимоги підтримав у повному обсязі, наполягав на їх задов оленні, надав суду пояснення , аналогічні викладеному у по зові.

Представник відповід ача в судове засідання не при був, про місце, дату та час роз гляду справи був належним чи ном повідомлений. Правом над ання заперечень проти позову у встановлений судом строк т а доказів на підтвердження с воїх доводів не скористався, заяви про визнання позовних вимог або про розгляд справи за його відсутності суду не н адавав.

Відповідно до частини 6 статті 71 Кодексу адміністра тивного судочинства України суд вирішує справу на основі наявних в матеріалах справи доказів.

Вислухавши пояснення п редставника позивача, дослід ивши матеріали справи, розгл янувши справу в межах заявле них позовних вимог і наявних у матеріалах справи доказів , оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст. 69-72 КАС України, с уд дійшов висновку про обґру нтованість заявлених вимог з огляду на таке.

Частиною 1 ст.2 Кодексу а дміністративного судочинст ва України встановлено, що за вданням адміністративного с удочинства є захист прав, сво бод та інтересів фізичних ос іб, прав та інтересів юридичн их осіб у сфері публічно-прав ових відносин від порушень з боку органів державної влад и, органів місцевого самовря дування, їхніх посадових і сл ужбових осіб, інших суб' єкт ів при здійсненні ними владн их управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегова них повноважень, шляхом спра ведливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміні стративних справ.

Відповідно до ст. 14 Зак ону України від 14.01.1998 № 16/98-ВР „Осн ови законодавства України пр о загальнообов'язкове держав не соціальне страхування” ст рахові фонди є органами, які з дійснюють керівництво та упр авління окремими видами зага льнообов' язкового державн ого соціального страхування , провадять збір та акумуляці ю страхових внесків, контрол ь за використанням коштів, за безпечують фінансування вип лат за загальнообов' язкови м державним соціальним страх уванням та здійснюють інші ф ункції згідно з затвердженим и статутами.

Згідно із частиною 3 ст атті 10 Законом України від 18.01.200 8 № 2240-ІІІ «Про загальнообов' я зкове державне соціальне стр ахування у зв' язку з тимчас овою втратою працездатності та витратами, зумовленими по хованням» виконавча дирекці я Фонду є виконавчим органом правління Фонду, який забезп ечує виконання рішень правлі ння.

Виконавча дирекція є п ідзвітною правлінню Фонду та здійснює діяльність від іме ні Фонду в межах та в порядку, визначених статутом Фонду та положенням про виконавчу ди рекцію Фонду, що затверджуєт ься його правлінням.

Законом України від 18. 01.2008 № 2240-ІІІ «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування у зв' язку з тимча совою втратою працездатност і та витратами, зумовленими п охованням» визначено правов і, організаційні та фінансов і основи загальнообов' язко вого державного соціального страхування громадян на вип адок тимчасової втрати праце здатності, у зв' язку з вагіт ністю та пологами, у разі смер ті, а також надання послуг із с анаторно-курортного лікуван ня та оздоровлення застрахов аним особам та членам їх сіме й. Матеріальне забезпечення та соціальні послуги, що нада ються за цим Законом, є окреми м видом загальнообов' язков ого державного соціального с трахування громадян, що здій снюється Фондом соціального страхування з тимчасової вт рати працездатності.

Відповідно до ст.1 Зако ну України від 18.01.2008 № 2240-ІІІ «Про загальнообов' язкове держа вне соціальне страхування у зв' язку з тимчасовою втрато ю працездатності та витратам и, зумовленими похованням» з агальнообов' язкове держав не соціальне страхування у з в' язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовленими похованням, пер едбачає матеріальне забезпе чення громадян у зв' язку з в тратою заробітної плати (дох оду) внаслідок тимчасової вт рати працездатності (включаю чи догляд за хворою дитиною, д итиною-інвалідом, хворим чле ном сім' ї), вагітності та пол огів, часткову компенсацію в итрат, пов' язаних із смертю застрахованої особи або чле нів її сім' ї, а також надання соціальних послуг за рахуно к бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втр ати працездатності, що форму ється шляхом сплати страхови х внесків власником або упов новаженим ним органом, грома дянами, а також за рахунок інш их джерел, передбачених цим З аконом.

Відповідно до вимог с т.13 Закону України від 18.01.2008 № 2240-І ІІ «Про загальнообов' язков е державне соціальне страхув ання у зв' язку з тимчасовою втратою працездатності та в итратами, зумовленими похова нням» виконавча дирекція Фон ду:

1) забезпечує збір та акумул яцію внесків на загальнообов ' язкове державне соціальне страхування у зв' язку з тим часовою втратою працездатно сті та витратами, зумовленим и народженням та похованням;

2) здійснює оперативне розпо рядження страховими коштами Фонду в межах затвердженого бюджету Фонду;

3) здійснює матеріальне забе зпечення та надає соціальні послуги за цим Законом;

4) здійснює контроль за прав ильним нарахуванням, своєчас ною сплатою страхових внескі в, а також забезпечує цільове використання коштів загальн ообов' язкового державного соціального страхування у з в' язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовленими народженням та похованням;

5) представляє інтереси стра ховика в судових та інших орг анах;

6) готує та подає на розгляд п равління:

пропозиції щодо розміру ст рахових внесків на наступний рік;

проект бюджету Фонду та зві т про його виконання;

пропозиції щодо розміру ре зервних коштів;

7) виконує інші функції відп овідно до положення про вико навчу дирекцію Фонду.

Статтею 22 Закону Украї ни від 18.01.2008 № 2240-ІІІ „Про загальн ообов`язкове державне соціал ьне страхування у зв`язку з ти мчасовою втратою працездатн ості та витратами, зумовлени ми похованням” передбачено, що платниками страхових внес ків на загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння у зв' язку з тимчасовою в тратою працездатності та вит ратами, зумовленими народжен ням та похованням, є страхува льники та застраховані особи .

Страхувальники - юридичн і та фізичні особи набувають статусу платників страхових внесків до Фонду з дня їх реєс трації у виконавчих дирекція х відділень Фонду.

Судом встановлено, щ о відповідач - Селянське (фе рмерське) господарство «Наді я» є платником страхових вне сків на загальнообов' язков е державне соціальне страхув ання у зв' язку з тимчасовою втратою працездатності та в итратами зумовленими народж енням та похованням та переб уває на обліку в Новоайдарсь кій міжрайонній виконавчій д ирекції Луганського обласно го відділення Фонду соціальн ого страхування з тимчасової втрати працездатності за №4404 10000750 з 21.02.2002, що підтверджується в ідповідною заявою, повідомле нням про взяття на облік та ка рткою страхувальника (аркуші справи 14,15,16).

Відповідно до статт і 1 Закону України від 11.01.2001 № 2213 “П ро розмір внесків на деякі ви ди загальнообов' язкового д ержавного соціального страх ування” та підпунктів 3.1.1. та 3.1.2 пункту 3.1. розділу 3 Інструкції про порядок надходження, обл іку та витрачання коштів Фон ду від 26.06.2001 затвердженої поста новою правління Фонду соціал ьного страхування з тимчасов ої втрати працездатності від 26.06.2001 № 16 розмір страхових внеск іву зв' язку з тимчасовою вт ратою працездатності склада є:

- для роботодавців - 2,9 відсот ка суми фактичних витрат на о плату праці найманих працівн иків, що включають витрати на виплату основної та додатко вої заробітної плати, інші за охочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натура льній формі, які визначаютьс я згідно з нормативно-правов ими актами, прийнятими відпо відно до Закону України “Про оплату праці”, та підлягають обкладанню податком з доход ів фізичних осіб;

- 0,5 відсотка - для найманих пр ацівників, заробітна плата я ких нижча прожиткового мінім уму, встановленого для праце здатної особи;

- 1,0 відсотка - для найман их працівників, заробітна пл ата яких вища прожиткового м інімуму, встановленого для п рацездатної особи.

Згідно звіту про нарахован і внески, перерахування та ви трати, пов' язані з загально обов' язковим державним соц іальним страхуванням у зв' я зку з тимчасовою втратою пра цездатності, форми 4-ФСС з ТВП за 2010 рік за Селянським (фермер ським) господарством «Надія» рахувалася прострочена забо ргованість зі сплати страхов их внесків у загальному розм ірі 1191,41 грн. (аркуші справи 6-7).

Актом звірення розрах унків від 17.01.2011, складеним між С ФГ «Надія» та Виконавчою дир екцією ЛОВ ФСС з тимчасової в трати працездатності, також підтверджується, що станом н а 31.12.2010 за відповідачем рахувал ася прострочена заборговані сть зі сплати страхових внес ків у загальному розмірі 1191,41 г рн. (аркуш справи 9).

Так, за постановою Луга нського окружного адміністр ативного суду від 22.04.2010 по справ і №2а-1426/10/1270 вже стягнуто заборго ваність зі сплати страхових внесків в сумі 743,29 грн. (аркуші с прави 29-32), залишок несплаченої заборгованості станом на 01.01.20 11 складає 448,12 грн.

Відповідно до ч.1 ст.72 Ко дексу адміністративного суд очинства України обставини, встановлені судовим рішення м в адміністративній справі, що набрало законної сили, не д оказується при розгляді інши х справ, у яких беруть участь т і самі особи або особа, щодо як ої встановлено ці обставини.

Законом України від 18.01.2008 № 2240-ІІІ „Про загальнообов`язк ове державне соціальне страх ування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та в итратами, зумовленими похова нням” встановлено, що страху вальники-роботодавці сплачу ють до Фонду різницю між нара хованими для роботодавців і найманих працівників страхо вими внесками та витратами, п ов' язаними з наданням матер іального забезпечення та соц іальних послуг застраховани м особам відповідно до цього Закону. Перерахування зазна чених сум шляхом безготівков их розрахунків здійснюється страхувальниками-роботодав цями один раз на місяць - у ден ь, встановлений для одержанн я в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період (стаття 23 Закону).

Статтєю 30 Закону Украї ни від 18.01.2008 № 2240-ІІІ „Про загальн ообов`язкове державне соціал ьне страхування у зв`язку з ти мчасовою втратою працездатн ості та витратами, зумовлени ми похованням” передбачено, що страхувальник-роботодаве ць несе відповідальність за ухилення від реєстрації як п латника страхових внесків, н есвоєчасність сплати та непо вну сплату страхових внесків , у тому числі страхових внеск ів, що сплачують застрахован і особи через рахунки робото давців, а також за порушення п орядку використання страхов их коштів.

Відповідно до статті 3 0 Закону України від 18.01.2008 № 2240-ІІІ „Про загальнообов`язкове де ржавне соціальне страхуванн я у зв`язку з тимчасовою втрат ою працездатності та витрата ми, зумовленими похованням” строк давності щодо стягненн я страхових внесків, пені та ф інансових санкцій, не застос овується.

Не сплачені в строк страхов і внески, пеня і штраф стягуют ься в доход Фонду із страхува льника у безспірному порядку .

Враховуючи те, що відпо відач за час судового розгля ду справи в добровільному по рядку прострочену заборгова ність із сплати страхових вн есків на загальнообов' язко ве державне соціальне страху вання у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності в сум і 448,12 грн. не сплатив, позовні ви моги визнаються судом обґрун тованими, доведеними та таки ми, що підлягають повному зад оволенню.

Враховуючи вимоги час тини 4 статті 94 КАС України, а та кож те, що позивач відповідно до пункту 34 частини 1 статті 4 Д екрету Кабінету Міністрів Ук раїни від 21 січня 1993 року № 7-93 «Пр о державне мито» від сплати д ержавного мита (судового збо ру) звільнений, судові витрат и у цій справі не підлягають с тягненню з відповідача, оскі льки у справах, в яких позивач ем є суб' єкт владних повнов ажень, а відповідачем - фізичн а чи юридична особа, судові ви трати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі частини 3 с татті 160 КАС України в судовом у засіданні 16 травня 2011 року пр оголошено вступну та резолют ивну частини постанови. Скла дення постанови у повному об сязі відкладено на 23 травня 2011 року, про що згідно вимог част ини 2 статті 167 КАС України пові домлено після проголошення в ступної та резолютивної част ин постанови в судовому засі данні.

Керуючись ст. ст. 2, 9, 17, 18, 94, 158 -163, 167 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Виконавчої дирекції Л уганського обласного відділ ення Фонду соціального страх ування з тимчасової втрати п рацездатності до Селянськог о (фермерського) господарств а «Надія» про стягнення прос троченої заборгованості зі с плати страхових внесків на з агальнообов' язкове держав не соціальне страхування у з в' язку з тимчасовою втратою працездатності в сумі 448,12 грн. задовольнити повністю.

Стягнути з Селянсько го (фермерського) господарст ва "Надія" (місцезнаходження: 9 2764 Луганська область, Старобі льській район, с.Шульгінка, ву л.Тітова,55; ідентифікаційний к од 20188804; розрахунковий рахунок №2600930100264, МФО 364068) на користь Викона вчої дирекції Луганського об ласного відділення Фонду соц іального страхування з тимча сової втрати працездатності (місцезнаходження: 91055 м.Луганс ьк, вул.Коцюбинського,буд.13; ід ентифікаційний код 21785643) забор гованість зі сплати страхови х внесків на загальнообов'яз кове державне соціальне стра хування у зв'язку з тимчасово ю втратою працездатності в с умі 448 грн. 12 коп. (чотириста соро к вісім гривень 12 копійок), пер ерахувавши кошти на розрахун ковий рахунок №37172500100001 в УДК Луга нської області, МФО 804013, код ЄДР ПОУ 21785643.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Донецького апеляційно го адміністративного суду.

Апеляційна скарга пода ється до Донецького апеляцій ного адміністративного суду через Луганський окружний а дміністративний суд. Копія а пеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її п одає, до суду апеляційної інс танції.

Апеляційна скарга на пос танову суду першої інстанції подається протягом десяти д нів з дня її проголошення. У ра зі застосування судом частин и третьої статті 160 КАС Україн и, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних п овноважень у випадках та пор ядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС Україн и, було повідомлено про можли вість отримання копії постан ови суду безпосередньо в суд і, то десятиденний строк на ап еляційне оскарження постано ви суду обчислюється з насту пного дня після закінчення п 'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення пр о можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає закон ної сили після закінчення ст року подання апеляційної ска рги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляцій ної скарги судове рішення, як що його не скасовано, набирає законної сили після поверне ння апеляційної скарги, відм ови у відкритті апеляційного провадження або набрання за конної сили рішенням за насл ідками апеляційного провадж ення.

Згідно з частиною 3 ста тті 160 КАС України постанова с кладена у повному обсязі та п ідписана 23 травня 2011 року.

Суддя О.О. Цицюра

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.05.2011
Оприлюднено08.06.2011
Номер документу16037366
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2929/11/1270

Ухвала від 06.02.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.С. Шембелян

Ухвала від 18.12.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Ухвала від 13.09.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.М. Чиркін

Ухвала від 05.09.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.М. Чиркін

Ухвала від 18.07.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

Ухвала від 14.06.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

Ухвала від 04.06.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

Постанова від 16.05.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.О. Цицюра

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні