Постанова
від 20.04.2011 по справі 2а-3164/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018,  м. Львів,  вул. Чоловського, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

20 квітня 2011 р.                                                                                    № 2а-3164/11/1370  

у складі:  головуючого –судді            Кузьмича С. М.

                  при секретарі                        Залуцькій І. І.

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом прокуратури Шевченківського району м. Львова в інтересах держави в особі Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, в особі виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду до приватного підприємства "Агенство економічної безпеки "Дельта" про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В :

          Прокуратура Шевченківського району м. Львова в інтересах держави в особі Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, в особі виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду звернулась в суд із позовом до приватного підприємства "Агенство економічної безпеки "Дельта" про стягнення заборгованості в сумі 1 580,01 грн.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що згідно самостійно поданого відповідачем звіту по формі Ф4-ФСС з ТВП про нарахувані внески, перерахування та витрати, пов’язані з загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності за 2010р. протермінована заборгованість до Фонду станом на 01.01.2011р. становить 1 580,01 грн.

            Позивач надіслав суду клопотання, просить розглянути справу без участі його представника. Відповідач будучи належно повідомленим повторно в судове засідання не з’явився, про причини своєї неявки суд не повідомив та не подав заяви про розгляд справи у його відсутності, тому справу розглянуто у відсутності відповідача, про що судом було винесено ухвалу. За таких обставин суд на підставі ст. 122 КАС України розглядає справу в порядку письмового провадження.

Розглянувши подане суду клопотання позивача, з'ясувавши обставини, на які позивач посилається, як на підставу своїх вимог, дослідивши докази, суд вважає, що позов підлягає до задоволення, мотивуючи це наступним.

Відповідно до ст.22 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" №2240-111 від 18.01.2001р. платниками страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, є страхувальники - юридичні та фізичні особи, які взяті на облік в робочих органах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Підприємства, установи, організації - роботодавці, які використовують працю найманих працівників та зареєстровані або взяті на облік в органах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності як страхувальники, зобов'язані сплачувати до Фонду страхові внески у порядку, визначеному ст.ст. 21, 23 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" та розмірах, визначених Законом України "Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування" №2213 від 11.01.2001р. та своєчасно надавати органам Фонду встановлену звітність.

Згідно самостійно поданого відповідачем звіту по формі Ф4-ФСС з ТВП про нарахувані внески, перерахування та витрати, пов’язані з загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності за 2010р. протермінована заборгованість до Фонду станом на 01.01.2011р. становить 1 580,01 грн.

Відповідно до абз.5 п.7 Розділу VIII Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" №2464 від 08.07.2010р. стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій.

У відповідності до ст.36-1 Закону України "Про прокуратуру", підставою представництва у суді інтересів держави є: наявність порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою. У вказаній статті також передбачено, що однією із форм представництва прокурором є звернення до суду з позовами або заявами про захист прав і свобод іншої особи, невизначеного кола осіб, прав юридичних осіб, коли порушуються інтереси держави, або про визнання незаконними правових актів, дій чи рішень органів і посадових осіб.

Відповідно до ст.9 Закону України № 2240, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням з тимчасової втрати працездатності, проводить збір та акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені ст.34 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням".

Ненадходження до Фонду внесків на соціальне страхування, які повинні сплачуватись відповідачем, завдає шкоди матеріальним інтересам держави, та перешкоджає здійсненню Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності своїх функцій перед застрахованими особами.

Враховуючи наведене, суд прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог і вважає,  що позов підлягає до задоволення.

Відповідно до вимог ст. 94 КАС України судові витрати у формі судового збору, з відповідача не підлягають стягнення.

Керуючись ст.ст. 7 - 14, 18, 19, 70, 71, 86, 122, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 167 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В :

          Позов задовольнити.

     Стягнути з приватного підприємства "Агенство економічної безпеки "Дельта" (місце знаходження: м. Львів, вул. Жовківська, 30, ЄДРПОУ 35774645) в користь Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності заборгованість в сумі 1 580,01 грн.

     Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання її копії. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішення за наслідками апеляційного провадження.

Головуючий                                                                                   С. М. Кузьмич

Дата ухвалення рішення20.04.2011
Оприлюднено09.06.2011
Номер документу16038494
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3164/11/1370

Ухвала від 17.09.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

Ухвала від 20.04.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мартинюк Віталій Ярославович

Постанова від 20.04.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

Ухвала від 18.03.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

Ухвала від 18.03.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні