Постанова
від 04.05.2011 по справі 2693/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

04 травня 2011 р. № 2-а- 2693/11/2070

Харківський окружний ад міністративний суд у складі

головуючого судді Чалого І .С.,

при секретарі судового зас ідання Елоян Ж.Г.,

за участю представників ст орін:

позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у адміністративну справу за позовом Державної податков ої інспекції у Комінтернівсь кому районі міста Харкова до Товариства з обмеженою відп овідальністю "СГТ Регіон" про надання дозволу на погашенн я суми боргу за рахунок майна за рахунок податкової заста ви

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Ха рківського окружного адміні стративного суду з позовною заявою, в якій просить суд над ати дозвіл на погашення суми боргу відповідача у розмірі 7141,60 грн. за рахунок майна, що пе ребуває у податковій заставі .

В судовому засіданні пред ставник позивача повністю пі дтримав свої позовні вимоги та просив суд їх задовольнит и в повному обсязі.

Відповідач, Товариство з о бмеженою відповідальністю ф ірма "СГТ Регіон", в судове зас ідання не з' явився, про дату , час та місце розгляду справи повідомлявся судовою повіст кою з поштовими повідомлення ми, які були надіслані за юрид ичною адресою відповідача зг ідно довідки з Єдиного держа вного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в.

Згідно із ст. 35 КАС України ві дповідач є належно повідомле ний про дату, час та місце судо вого засідання. Відповідач в ідзив на позов не надав, право м участі в судовому засіданн і не скористався.

Суд вважає, що не з' явлен ня відповідача у судове засі дання не перешкоджає розгляд у справи за наявними в ній мат еріалами.

Вислухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, до стовірність кожного доказу о кремо, а також достатність і в заємний зв'язок наявних у спр аві доказів у їх сукупності, с уд зазначає.

При розгляді матеріалів сп рави судом було встановлено, що Товариство з обмеженою ві дповідальністю фірма "СГТ Ре гіон" перебуває на обліку у Де ржавній податковій інспекці ї у Комінтернівському районі міста Харкова.

Згідно з п.4.1.1 ст. 4 Закону Укра їни „Про порядок погашення з обов' язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами” від 21.12.2000 року, № 2181-ІІІ платник подат ків самостійно обчислює суму податкового зобов' язання, яку зазначає у податковій де кларації.

На підставі п. 5.1 ст. 5 Закону Ук раїни „Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами” ві д 21.12.2000 року податкове зобов' я зання, самостійно визначене платником податків у податко вій декларації, вважається у згодженим з дня подання тако ї податкової декларації. Заз начене податкове зобов' яза ння не може бути оскаржене пл атником податків в адміністр ативному або судовому порядк у.

Відповідно до п.п. 5.3.1 п.5.3 ст. 5 За кону № 2181-ІІІ платник податків зобов' язаний самостійно сп латити суму податкового зобо в' язання, вказаного в надан ій їм податковій декларації, на протязі десяти календарн их днів, наступних за останні м днем відповідного гранично го строку, передбаченого п.4.1.4. ст. 4 Закону №2181-ІІІ, для надання податкової декларації. В п.п. 5.4.1, п. 5.4 ст.5 вказаного Закону заз начається, що узгоджена сума податкового зобов' язання, не сплачена платником податк ів у строки, визначені ст. 5, виз нається сумою податкового бо ргу платника податків.

Як свідчать матеріали спр ави, платник податків надав д о Державної податкової інспе кції у Комінтернівському рай оні міста Харкова декларацію орендної плати за земельні д ілянки державної і комунальн ої власності № 1642, якою визначи в суму зобов' язання за квіт ень-вересень 2010 р. в розмірі 6786,50 г рн.

В автоматичному порядку ві дповідачу донараховано пеню в розмірі 220,35 грн.

Як вбачається з облікової к артки відповідач частково по гасив борг в сумі 21,17 грн.

Також, матеріалами справи п ідтверджено, що працівниками Державної податкової інспек ції у Комінтернівському райо ні міста Харкова 23.09.2010 р. було пр оведено невиїзну документал ьну перевірку відповідача с воєчасності сплати узгоджен их податкових зобов'язань по орендній платі за землю до бю джету.

В ході перевірки виявлені п орушення ст. 15 Закону України "Про плату за землю" та п.п. 5.3.1 п. 5. 3 ст. 5 Закону України “Про поря док погашення зобов' язань п латників податків перед бюдж етами та державними цільовим и фондами”, а саме платником о рендної плати за землю несво єчасно сплачено зобов'язання по розрахунку № 1642 від 27.01.2010 р. за лютий, березень 2010 року.

За вказане порушення, на під ставі п.п.17.1.7 п. 17.1 ст. 17 Закону Укра їни від 21.12.2000 р. № 2181-ІІІ «Про поряд ок погашення зобов' язань пл атників податку перед бюджет ами та державними цільовими фондами»із змінами та доповн еннями, у разі коли платник по датків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язанн я протягом граничних строків , визначених цим Законом, таки й платник податку зобов'язан ий сплатити штраф у розмірах при затримці до 30 календарних днів, наступних за останнім д нем граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання, - у розмірі деся ти відсотків погашеної суми податкового боргу.

За результатами перевірк и складено акт № 4262/15-324/30289816 від 23.09.2010 р.

На підставі зазначеного ак ту Начальником Державної под аткової інспекції у Комінтер нівському районі міста Харко ва прийнято податкове повідо млення-рішення № 0003061530/0 від 23.09.2010 р . про визначення податкового зобов'язання в розмірі 155,92 гр н.

Вказане податкове повідом лення-рішення було отримане платником податків 23.09.2010 р., пра вом адміністративного та суд ового оскарження податковог о повідомлення-рішення підпр иємство відповідача не скори сталося.

Згідно з п. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону Ук раїни «Про порядок погашення зобов' язань платників пода тку перед бюджетами та держа вними цільовими фондами» под аткове зобов' язання платни ка податків, нараховане конт ролюючим органом, вважається узгодженим у день отримання податкового повідомлення.

Вказане податкове повідом лення-рішення є узгодженим.

На підставі п.5.3.1 п.5.3 ст. 5 Закон у України «Про порядок погаш ення зобов' язань платників податку перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами » платник податків зобов' яз аний погасити нараховану сум у протягом десяти календарни х днів від дня отримання пода ткового повідомлення.

Суд зазначає, що 01 січня 2011 рок у набув чинності Податковий Кодекс України, який встанов лює перелік податків та збор ів, що справляються в Україні , та порядок їх адмініструван ня, платників податків та збо рів, їх права та обов'язки, ком петенцію контролюючих орган ів, повноваження і обов'язки ї х посадових осіб під час здій снення податкового контролю , а також відповідальність за порушення податкового закон одавства.

Відповідно до п. 2 Прикінцев их положень Податкового коде ксу України з 01.01.2011 року Закон У країни “Про порядок погашенн я зобов' язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами” т а Закон України «Про систему оподаткування»втратили чин ність.

Проте, у зв' язку з тим, що пр авовідносини щодо наслідків несплати податку виникли до набрання чинності Податкови м Кодексом України, в даному в ипадку слід застосовувати но рми Закону України “Про поря док погашення зобов' язань п латників податків перед бюдж етами та державними цільовим и фондами” та Закону України «Про систему оподаткування» , які були чинні на момент вини кнення даних правовідносин.

Відповідно до п.п. 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 ви щезазначеного Закону №2181-ІІІ від 21.12.2000 р. у разі коли платник п одатків не сплачує узгоджену суму податкового зобов' яза ння в установлені строки, под атковий орган надсилає таком у платнику податків податков і вимоги.

Матеріалами справи підтве рджено, що позивачем до відпо відача були надіслані перша податкова вимога № 1/570 від 01.07.2010 р оку, податкова вимога була на правлена поштою, але поверну та на адресу податкового орг ану, про був складений акт про невручення податкової вимог и № 277/1 від 24.08.2010 р. Дана податкова вимога була розміщена на дош ці податкових оголошень 24.08.2010 р .

27 вересня 2010 р. відповідачу на правлено другу податкову вим огу № 2/970, яка теж повернулась н а адресу податкового органу, про що складений акт про невр учення податкової вимоги № 426 від 11.11.2010 р. Дана податкова вимо га була розміщена на дошці по даткових оголошень.

Відповідно до п.п. 6.2.4, п.6.2 ст. 6 За кону України «Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податку перед бюджетами та державними цільовими фонд ами», у разі коли податковий о рган не може вручити платник у податків податкове повідом лення податкові вимоги у зв' язку з незнаходженням посадо вих осіб, їх відмовою прийнят и податкове повідомлення або податкову вимогу, незнаходж енням фактичного місця розта шування (місцезнаходження) п латника податків податковий орган розміщує податкове по відомлення або податкові вим оги на дошці податкових огол ошень, встановленій на вільн ому для огляду місці біля вхо ду в приміщення податкового органу. При цьому день розміщ ення такої податкової вимоги вважається днем її вручення .

Згідно з пп. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону У країни «Про порядок погашенн я зобов'язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами»уз годжена сума податкового зоб ов'язання, не сплачена платни ком податків у строки, визнач ені статтею 5 вказаного Закон у, визнається сумою податков ого боргу платника податків.

Пунктом 1.3 ст. 1 Закону Україн и «Про порядок погашення зоб ов'язань платників податків перед бюджетами та державним и цільовими фондами»податко вий борг (недоїмка) - податкове зобов'язання (з урахуванням ш трафних санкцій за їх наявно сті), самостійно узгоджене пл атником податків або узгодже не в адміністративному чи су довому порядку, але не сплаче не у встановлений строк, а так ож пеня, нарахована на суму та кого податкового зобов'язанн я.

Відповідно до п.8.1 ст. 8 Закону України «Про порядок погаше ння зобов'язань платників по датків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами» активи платника податків, що має податковий борг, передаю ться в податкову заставу. Пун ктом 8.2.2. ст. 8 зазначеного Закон у передбачено, що право подат кової застави поширюється на будь-які види активів платни ка податків, які перебували в його власності (повному госп одарському віданні) у день ви никнення такого права, а тако ж на будь-які інші активи, на я кі платник податків набуде п рав власності у майбутньому, до моменту погашення його по даткових зобов'язань або под аткового боргу.

Як вбачається з витягу про р еєстрацію в Державному реєст рі обтяжень рухомого майна, 06. 07.2010 року була зареєстрована п одаткова застава на активи в ідповідача на суму 3129,46 грн.

Виходячи з п. п. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Зако ну України «Про порядок пога шення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и»активи платника податків м ожуть бути стягнені в рахуно к погашення його податкового боргу виключно за рішенням с уду.

Відповідно до п. 95.1 та п. 95.2 ст. 95 ПК України орган державної п одаткової служби здійснює за платника податків і на корис ть держави заходи щодо погаш ення податкового боргу таког о платника податків шляхом с тягнення коштів, які перебув ають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом про дажу майна такого платника п одатків, яке перебуває у пода тковій заставі. Стягнення ко штів та продаж майна платник а податків провадяться не ра ніше ніж через 60 календарних д нів з дня надіслання такому п латнику податкової вимоги.

Відповідно п.п. 95.3., 95.4. ст. 95 Коде ксу, стягнення коштів з рахун ків платника податків у банк ах, обслуговуючих такого пла тника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направл яється до виконання органам державної податкової служби , у розмірі суми податкового б оргу або його частини. Орган д ержавної податкової служби з вертається до суду щодо нада ння дозволу на погашення усі єї суми податкового боргу за рахунок майна платника пода тків, що перебуває у податков ій заставі. Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття орг аном державної податкової сл ужби рішення про погашення у сієї суми податкового боргу. Рішення органу державної по даткової служби підписуєтьс я його керівником та скріплю ється гербовою печаткою орга ну державної податкової служ би. Перелік відомостей, які за значаються у такому рішенні, встановлюється центральним органом державної податково ї служби. Орган державної под аткової служби на підставі р ішення суду здійснює стягнен ня коштів у рахунок погашенн я податкового боргу за рахун ок готівки, що належить таком у платнику податків. Стягнен ня готівкових коштів здійсню ється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України .

Податковий борг по сплаті з аборгованості по орендній пл аті за землю в розмірі 7141,60 грн. в ідповідачем на момент розгля ду справи в суді не сплачено, а отже, позивач правомірно зве рнувся до суду про надання до зволу на погашення податково го боргу за рахунок податков ої застави.

На підставі вищенаведеног о позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 6-14, 71, 159-163, 167, 186, 254 Ко дексу адміністративного суд очинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспек ції у Комінтернівському райо ні міста Харкова до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю "СГТ Регіон" про надання д озвілу на погашення суми бор гу за рахунок майна за рахуно к податкової застави - задово льнити в повному обсязі.

Надати дозвіл Державній по датковій інспекції у Комінте рнівському районі міста Харк ова на погашення суми боргу Товариства з обмеженою відп овідальністю "СГТ Регіон" (61174, м. Харків, пр. Перемоги, 71-Б,кв. 33 , код 30289816) у розмірі 7141,60 грн. (сім т исяч сто сорок одна гривня 60 к оп.) за рахунок майна, що переб уває у податковій заставі.

Постанова може бути оскарж ена в Харківський апеляційни й адміністративний суд через Харківський окружний адміні стративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десяти денний строк з дня її проголо шення, копія апеляційної ска рги одночасно надсилається о собою, яка її подає, до суду ап еляційної інстанції. У разі з астосування судом частини тр етьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після закінчення апеляці йного розгляду справи.

Повний текст постанови виг отовлено 10 травня 2011 року.

Суддя І.С.Чалий

Дата ухвалення рішення04.05.2011
Оприлюднено09.06.2011
Номер документу16038992
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2693/11/2070

Ухвала від 24.03.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Чалий І.С.

Постанова від 04.05.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Чалий І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні