Рішення
від 01.06.2011 по справі 15/31/5022-622/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"01" червня 2011 р. Справа № 15/31/5022-622/2011

Господарський суд Терно пільської області

у складі судді Бучинської Г.Б.

Розглянув справу

за позовом Дочірнього п ідприємства фірми "Альтфатер -Тернопіль" вул. Бродівська-Гр іга, 3, м. Тернопіль, 46022

до Комунального житлово -експлуатаційного підприємс тва "Житловик" вул. К. Савури, 3, м . Тернопіль, 46000

про cтягнення заборгован ості в сумі 19 656,33 грн.

За участю представникі в сторін:

позивача: адвокат ОСОБ А_1, довіреність № б/н від 11.01.201 0р.,

відповідача: ОСОБА_2, до віреність № б/н від 05.05.2009р.

Суть справи:

Дочірнє підприємство фі рма "Альтфатер-Тернопіль" вул . Бродівська-Гріга, 3, м. Тернопі ль, звернулося до господарсь кого суду Тернопільської обл асті з позовом до Комунально го житлово-експлуатаційного підприємства "Житловик" вул. К . Савури, 3, м. Тернопіль про cтяг нення заборгованості в сумі 19 656,33 грн..

В розпочатому судовому зас іданні представникам сторін роз' яснено їх процесуальні права та обов' язки, передба чені ст.ст. 20, 22, 811 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни (далі ГПК України).

За відсутності клопотання технічна фіксація судового процесу не здійснювалася.

Представник позивача у суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги в повному обсяз і.

Представник відповідача в судовому засіданні подав ві дзив на позов № 248 від 24.05.2011р., де по зовні вимоги визнав повністю , а також надав суду витребува ні документи.

Справа розглядається у від повідності до ст. 75 ГПК Україн и за наявними в ній матеріала ми.

Розглянувши матеріали с прави, заслухавши пояснення представника позивача, оціни вши представлені докази в їх сукупності, судом встановле но наступне.

Статтею 1 ГПК України пер едбачено, що підприємства, ус танови, організації, інші юри дичні особи мають право звер татися до господарського суд у згідно з встановленою підв ідомчістю господарських спр ав за захистом своїх порушен их або оспорюваних прав і охо ронюваних законом інтересів .

Відповідно до ст. 2 ГПК Украї ни господарський суд порушує провадження у справі за позо вами, зокрема підприємств і о рганізацій, які звертаються до суду за захистом своїх пра в та охоронюваних законом ін тересів.

За змістом положень вказан их норм, правом на пред' явле ння позову до господарського суду наділені, зокрема юриди чні особи, а суд шляхом вчинен ня провадження у справі здій снює захист осіб, права та охо ронювані законом інтереси як их порушені або оспорюються.

Пунктом 2 статті 20 Господарс ького кодексу України встано влено, що кожний суб' єкт гос подарювання та споживач має право на захист своїх прав і з аконних інтересів.

Позивач - Дочірнє підприємс тво фірма "Альтфатер-Тернопі ль" вул. Бродівська-Гріга, 3, м. Т ернопіль, зареєстроване Вико навчим комітетом Тернопільс ької міської ради 05.09.1995р., що під тверджується довідкою №31-22 ві д 17.05.2011р. Головного управління с татистики у Тернопільській о бласті, а тому наділений прав ом на звернення до суду за зах истом своїх прав.

30.04.2007р. між Комунальним житло во-експлуатаційним підприєм ством "Житловик" вул. К. Савури , 3, м. Тернопіль (Замовник) та До чірнім підприємством фірмою "Альтфатер-Тернопіль" вул. Бро дівська-Гріга, 3, м. Тернопіль (В иконавець) укладено договір , відповідно до якого Замовни к доручає, а Виконавець прийм ає на себе зобов'язання по над анню послуг із збирання та ви везення твердих побутових ві дходів, накопичених у Замовн ика (п. 1.1. Договору).

Обсяги, режими, терміни та в артість надання послуг визна чені п.2.1. Договору.

15.10.2008р. змінено п.2.1. Договору в ч астині вартості оплати та об ' єму вивозу твердих побутов их відходів. Середньомісячна вартість послуг по вивезенн ю твердих побутових відходів становить 1408,38 куб.м. х 15,20 грн. = 25 688,8 5 грн. з ПДВ.

У відповідності до п. 3.1. дого вору замовник зобов' язався оплатити вартість проведени х робіт не пізніше 15 числа міс яця, що настає після розрахун кового періоду. Розрахунков им періодом для оплати послу г є календарний місяць.

Як випливає з матеріалів сп рави, позивач взяті на себе зо бов' язання згідно вищезазн аченого договору виконав пов ністю, що підтверджується ак том виконаних робіт №13383 від 31.12. 2008р., підписаного представник ами сторін без заперечень, пр етензій зі сторони відповіда ча стосовно невиконання Дого вору не поступало.

До виконання господарськи х договорів, згідно п. 1 ст. 193 Гос подарського кодексу України , застосовуються відповідні положення Цивільного кодекс у України з урахуванням особ ливостей, передбачених Госпо дарським кодексом.

Згідно ст. 67 Господарського кодексу України відносини п ідприємств з іншими підприєм ствами, організаціями, грома дянами в усіх сферах господа рської діяльності здійснюют ься на основі договорів. Підп риємства вільні у виборі пре дмета договору, визначенні з обов'язань, інших умов господ арських взаємовідносин, що н е суперечить законодавству У країни.

У відповідності до ст. 509 Циві льного Кодексу України, в сил у зобов' язання, яке виникає між сторонами, одна сторона (з обов'язана сторона, у тому чис лі боржник) зобов'язана вчини ти певну дію (передати майно, в иконати роботу, надати послу ги, сплатити гроші тощо), або у триматися від певної дії, а ін ший кредитор має право вимаг ати від боржника виконання й ого обов'язку.

Суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання н алежним чином відповідно до закону, інших правових актів , договору, а за відсутності ко нкретних вимог щодо виконанн я зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звич айно ставляться (ст. 526 Цивільн ого кодексу України, ст. 193 Госп одарського кодексу України).

Матеріали справи свідчать про те, що між позивачем та ві дповідачем виникли зобов' я зання, що випливають із догов ору про надання послуг. Так, в силу ст. 901 Цивільного кодексу України, за договором наданн я послуг одна сторона (викона вець) зобов'язується за завда нням другої сторони (замовни ка) надати послугу, яка спожив ається в процесі вчинення пе вної дії або здійснення певн ої діяльності, а замовник зоб ов'язується оплатити виконав цеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договор ом.

Всупереч згаданих приписі в закону, положень укладеног о між сторонами договору від повідач вчасно не виконав по кладених на нього зобов' яза нь щодо оплати вартості нада них позивачем послуг із збир ання та вивезення твердих по бутових відходів, виставлени й позивачем рахунок-фактуру №13383/884 від 31.12.2008р. оплатив частков о і як стверджує позивач та св ідчать матеріали справи, зок рема акт звірки розрахунків з 01.05.2008р. по 12.05.2011р., має заборгован ість станом на час звернення до суду з позовом в сумі 19 656,33 гр н..

Таким чином, доводи позивач а про порушення його майнови х прав на заявлену суму 19 656,33 грн . є правомірними, документаль но підтвердженими та визнани ми відповідачем.

У відповідності до ст.ст. 32, 33 Г осподарського процесуально го кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні д ані, на підставі яких господа рський суд у визначеному пор ядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яки х ґрунтуються вимоги і запер ечення сторін, а також інші об ставини, які мають значення д ля правильного вирішення гос подарського спору. Кожна с торона повинна довести ті об ставини, на які вона посилаєт ься як на підставу своїх вимо г та заперечень.

Враховуючи, що відповідач не надав суду доказів про пог ашення заборгованості перед позивачем, суд вважає позовн і вимоги Дочірнього підприєм ства фірми "Альтфатер-Терноп іль" вул. Бродівська-Гріга, 3, м. Тернопіль, про стягнення з Ко мунального житлово-експлуат аційного підприємства "Житло вик" вул. К. Савури, 3, м. Тернопіл ь заборгованості в сумі 19656,33 гр н. обґрунтованими, підтвердж еними документально та таким и, що підлягають до задоволен ня.

Державне мито та витрати на інформаційно-технічне забез печення процесу покладаютьс я на відповідача на підставі ст. 49 ГПК України.

Враховуючи викладене, керу ючись ст.ст. 49, 82, 84, 85 ГПК України г осподарський суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позовні вимоги задоволь нити.

2. Стягнути з Комунального ж итлово-експлуатаційного під приємства "Житловик" вул. К. Са вури, 3, м. Тернопіль, код 33589430 на к ористь Дочірнього підприємс тва фірми "Альтфатер-Тернопі ль" вул. Бродівська-Гріга, 3, м. Т ернопіль, код 22601875 - 19 656,33 грн. заб оргованості за надані послуг и із збирання та вивезення тв ердих побутових відходів, 196,56 г рн. державного мита та 236 грн. ви трат на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу.

3.Рішення господарського су ду набирає законної сили в де сятиденний строк з дня його п рийняття (підписання рішення ).

4. Наказ видати стягувачеві після набрання судовим рішен ням законної сили.

5. На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право под ати апеляційну скаргу, а прок урор апеляційне подання прот ягом десяти днів з дня прийня ття (підписання) рішення "03" ч ервня 2011р. через місцевий го сподарський суд.

Суддя Г.Б. Бучинська

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення01.06.2011
Оприлюднено08.06.2011
Номер документу16055672
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/31/5022-622/2011

Судовий наказ від 15.06.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 18.05.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 05.05.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Рішення від 01.06.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні