Постанова
від 27.05.2011 по справі 2а/0470/3217/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2011 р. Справа № 2а/0470/3217/11

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Кононенко О. В.

при секретарі Кухар В. В.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністр ативну справу за адміністрат ивним позовом Державної пода ткової інспекції у Амур-Нижн ьодніпровському районі м. Дн іпропетровська до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю науково-виробниче об'єдна ння "Газифікатор" про стягнен ня заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова ін спекція у Амур-Нижньодніпров ському районі м. Дніпропетро вська звернулася до суду із а дміністративним позовом до Т овариства з обмеженою відпов ідальністю науково-виробнич ого об' єднання «Газифікато р» з проханням стягнути кошт и з рахунків Товариства з обм еженою відповідальністю нау ково-виробничого об' єднанн я «Газифікатор» у банках, обс луговуючих Товариства з обме женою відповідальністю наук ово-виробничого об' єднання «Газифікатор» у розмірі сум и податкового боргу 3 484 грн. 44 ко п., надати дозвіл на погашення податкового боргу у сумі 3 484 гр н. 44 коп. за рахунок готівки, що належить Товариству з обмеже ною відповідальністю науков о-виробничому об' єднанню «Г азифікатор».

Позовні вимоги мотивовані тим, що у зв' язку з несвоєчас ною сплатою зобов' язань Тов ариством з обмеженою відпові дальністю науково-виробничи м об' єднанням «Газифікатор » станом на 25.02.2011 року у відпові дача виник податковий борг у сумі 3 484 грн. 44 коп., у тому числі з податку на прибуток підпри ємств - 1 165 грн. 12 коп., з податку з власників наземних трансп ортних засобів - 1 603 грн. 06 коп. , з комунального податку - 95 г рн. 20 коп. та по іншим зборам за забруднення навколишнього с ередовища в сумі 621 грн. 06 коп.

У судове засідання позивач не з' явився, надав клопотан ня про розгляд справи без уча сті його представника.

Відповідач у судове засіда ння не з'явився, про дату, час т а місце судового засідання п овідомлений належним чином.

Суд, дослідивши матеріали с прави та оцінивши їх у сукупн ості, вважає за необхідне зад овольнити позов повністю з н аступних підстав.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідач - Товари ство з обмеженою відповідаль ністю науково-виробниче об' єднання «Газифікатор» зареє строване як юридична особа В иконавчим комітетом Дніпроп етровської міської ради 26.05.2005 р оку.

Відповідач перебуває на об ліку в Державній податковій інспекції у Амур-Нижньодніпр овському районі м. Дніпропет ровська як платник податків та обов'язкових платежів з 21.02. 1997 року.

Станом на 25.02.2011 року відповід ач має податковий борг перед бюджетом у сумі 3 484 грн. 44 коп.

Даний податковий борг вини к внаслідок несплати Товарис твом з обмеженою відповідаль ністю науково-виробничим об' єднанням «Газифікатор» зобо в' язань по податку на прибу ток підприємств, податку з вл асників наземних транспортн их засобів, комунального под атку та по іншим зборам за заб руднення навколишнього сере довища, узгоджених самостійн о шляхом подання відповідних декларацій.

Частиною 1 статті 67 Конститу ції України передбачено, що к ожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і ро змірах, встановлених законом .

01 січня 2011 року набув чинност і Податковий кодекс України від 02.12.2010 року № 2755-VІ, який встанов лю перелік податків та зборі в, що справляються в Україні, т а порядок їх адміністрування , платників податків та зборі в, їх права та обов'язки, компе тенцію контролюючих органів , повноваження і обов'язки їх п осадових осіб під час здійсн ення податкового контролю, а також відповідальність за п орушення податкового законо давства.

Оскільки, правовідносини щ одо наслідків несплати платн иком податків - відповідачем у даній адміністративній сп раві - податкового боргу вини к до набрання чинності Подат ковим кодексом України від 02.1 2.2010 року № 2755-VІ, суд вважає за нео бхідне застосувати норми ран іше діючого законодавства в частині узгодження податков ого боргу.

Згідно пункту 2 статті 9 Зако ну України «Про систему опод аткування», який був чинний н а дату виникнення спірних пр авовідносин, платники податк ів і зборів (обов'язкових плат ежів) зобов'язані сплачувати належні суми податків і збор ів (обов'язкових платежів) у вс тановлені законом терміни, у зв'язку з чим повинні подават и до державних податкових ор ганів та інших державних орг анів відповідно до законів д екларації, бухгалтерську зві тність та інші документи і ві домості, пов'язані з обчислен ням і сплатою податків і збор ів (обов'язкових платежів).

Також у пункті 3 статті 9 Зако ну України «Про систему опод аткування» зазначено, що пла тники податків і зборів зобо в'язані сплачувати належні с уми податків і зборів (обов'яз кових платежів) у встановлен і законами терміни.

У відповідності до підпунк ту 5.1 статті 5 Закону України «П ро порядок погашення зобов'я зань платників податків пере д бюджетами та державними ці льовими фондами» (який був чи нний на дату виникнення спір них правовідносин) податкове зобов' язання, самостійно в изначене платником податків у податковій декларації, вва жається узгодженим з дня под ання такої податкової деклар ації. Зазначене податкове зо бов' язання не може бути оск аржене платником податків в адміністративному або судов ому порідку.

Згідно підпункту 5.4.1 пункту 5 .4 статті 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'яза нь платників податків перед бюджетами та державними ціль овими фондами» (який був чинн ий на дату виникнення спірни х правовідносин) узгоджена с ума податкового зобов' язан ня, не сплачена платником под атків у встановлений термін, визнається сумою податковог о боргу.

Статтею 1 Закону України «Пр о порядок погашення зобов'яз ань платників податків перед бюджетами та державними ціл ьовими фондами» (який був чин ний на дату виникнення спірн их правовідносин) визначено податковий борг як податкове зобов'язання (з урахуванням ш трафних санкцій за їх наявно сті), самостійно узгоджене пл атником податків або узгодже не в адміністративному чи су довому порядку, але не сплаче не у встановлений строк, а так ож пеня, нарахована на суму та кого зобов'язання.

Відповідно до абзацу «а» пі дпункту 6.2.3 пункту 6.2 статті 6 Зак ону України «Про порядок пог ашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и», перша податкова вимога на дсилається платнику податкі в контролюючим органом не ра ніше першого робочого дня пі сля закінчення граничного ст року сплати узгодженої суми податкового зобов'язання. Пе рша податкова вимога містить повідомлення про факт узгод ження податкового зобов'язан ня та виникнення права подат кової застави на активи плат ника податків, обов'язок пога сити суму податкового боргу та можливі наслідки непогаше ння його у строк.

Друга податкова вимога, у ві дповідності до абзацу «б» пі дпункту 6.2.3 пункту 6.2 статті 6 Зак ону України «Про порядок пог ашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и», направляється платнику п одатків не раніше тридцятого календарного дня від дня нап равлення (вручення) йому перш ої податкової вимоги, у разі н епогашення платником податк ів суми податкового боргу у в становлені строки. Друга под аткова вимога додатково до в ідомостей, викладених у перш ій податковій вимозі, може мі стити повідомлення про дату та час проведення опису акти вів платника податків, що пер ебувають у податковій застав і, а також про дату та час пров едення публічних торгів з їх продажу.

Позивачем відповідно до пі дпункту 6.2.1 пункту 6.2 статті 6 Зак ону України «Про порядок пог ашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и», були направлені перша под аткова вимога № 1/826 від 21.08.2010 року на суму 937 грн. 97 коп., яка була от римана відповідачем 30.08.2010 року , а також, друга податкова вимо га № 2/1007 від 01.10.2010 року на суму 956 гр н. 97 коп., яка була вручена відпо відачу 08.10.2010 року

Таким чином, у судовому засі данні встановлено, що відпов ідач - Товариство з обмежен ою відповідальністю науково -виробниче об' єднання «Гази фікатор» має узгоджений пода тковий борг, який ним у добров ільному порядку не погашений .

Відповідно до статті 2 Закон у України «Про державну пода ткову службу в Україні» завд анням органів державної пода ткової служби, зокрема, є здій снення контролю за додержанн ям податкового законодавств а, правильністю обчислення, п овнотою і своєчасністю сплат и до бюджетів, державних ціль ових фондів податків і зборі в (обов'язкових платежів), а та кож неподаткових доходів, ус тановлених законодавством.

Відповідно до пункту 20.1.18. ста тті 20 Податкового Кодексу Укр аїни органи державної податк ової служби мають право звер татися до суду щодо стягненн я коштів платника податків, я кий має податковий борг, з рах унків у банках, обслуговуючи х такого платника, на суму под аткового боргу або його част ини.

Згідно пункту 95.4 Податковог о Кодексу України, орган держ авної податкової служби на п ідставі рішення суду здійсню є стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належи ть такому платнику податків.

За даних обставин суд прихо дить до висновку, що позовні в имоги підлягають задоволенн ю повністю.

Керуючись ст.ст. 11, 14, 70, 71, 86, 159-163 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Державної податкової інсп екції у Амур-Нижньодніпровсь кому районі м. Дніпропетровс ька до Товариства з обмежено ю відповідальністю науково-в иробничого об' єднання «Газ ифікатор» про стягнення забо ргованості задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю нау ково-виробничого об' єднанн я «Газифікатор» (49125, м. Дніпроп етровськ, вул. Березинська, 3а, код ЄДРПОУ 13455558) податковий бор г у сумі 3 484 (три тисячі чотирис та вісімдесят чотири) грн.. 44 ко п.

Надати Державній податков ій інспекцій у м. Дніпродзерж инську дозвіл на погашення п одаткового боргу у сумі 3 484 (тр и тисячі чотириста вісімдеся т чотири) грн. 44 коп.за рахунок г отівки, що належить Товарист ву з обмеженою відповідальні стю науково-виробничому об' єднанню «Газифікатор».

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропет ровського апеляційного адмі ністративного суду шляхом по дання апеляційної скарги чер ез Дніпропетровський окружн ий адміністративний суд з од ночасним направленням копії апеляційної скарги особою, я ка її подає, до суду апеляційн ої інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі складення постанови у повно му обсязі, а також прийняття п останови у письмовому провад женні апеляційна, скарга под ається протягом десяти днів з дня отримання копії постан ови.

У разі якщо справа розгляда лась судом за місцезнаходжен ням суб'єкта владних повнова жень і він не був присутній у с удовому засіданні під час пр оголошення судового рішення , але його було повідомлено пр о можливість отримання копії постанови суду безпосереднь о у суді, то десятиденний стро к на апеляційне оскарження п останови суду обчислюється з наступного дня після закінч ення п'ятиденного строку з мо менту отримання суб'єктом вл адних повноважень повідомле ння про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду набирає за конної сили відповідно до ви мог ст. 254 Кодексу адміністрат ивного судочинства України.

Суддя

О.В. Кононенко

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.05.2011
Оприлюднено15.06.2011
Номер документу16062475
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/3217/11

Ухвала від 23.03.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кононенко Олександр Володимирович

Постанова від 27.05.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кононенко Олександр Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні