Постанова
від 31.05.2011 по справі 2а-5204/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 травня 2011 р. № 2а-5204/11/1370

10 год. 29 хв.

Львівський окружний адмін істративний суд у складі:

Головуючого-судді Качур Р.П .

За участю секретаря судово го засідання Подібки М . З.

представника позивача Горбаня О. В., представника в ідповідача Кіслова О. В. р озглянув у відкритому судово му засіданні адміністративн у справу за позовом Львівськ ого обласного відділення Фон ду соціального захисту інвал ідів до приватного підприємс тва «Галсервісбуд»про стягн ення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

10 травня 2011 року на розг ляд Львівського окружного ад міністративного суду надійш ла позовна заява Львівського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалід ів до приватного підприємств а «Галсервісбуд»про стягнен ня заборгованості в сумі 5465,77 г рн.

Позивач свої позовні вимог и обґрунтовує вимогами Закон ом України «Про основи соціа льної захищеності інвалідів України». Заборгованість ві дповідача у встановлені стро ки не сплачена та становить 546 5,77 грн.

В судовому засіданні предс тавник позивача позов підтри мав в повному обсязі, надав по яснення аналогічні викладен им у позовній заяві, просив по зов задовольнити.

В судовому засіданні предс тавник відповідача позовні в имоги визнав повністю.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін, дослідив ши та оцінивши докази, які маю ть значення для справи в їх су купності, суд встановив наст упні факти та правовідносини .

Приватне підприємство «Га лсервісбуд»зареєстроване 16. 02.1998 року Виконавчим комітетом Львівської міської ради та в ключено до Єдиного державног о реєстру підприємств і орга нізацій України, що підтверд жується Свідоцтвом про держа вну реєстрацію юридичної осо би № 760083 та Довідкою про включе ння до Єдиного державного ре єстру підприємств і організа цій України № 484 від 25.02.1998 року.

18.02.2009 року відповідача взято на облік у Львівському облас ному відділенні Фонду соціал ьного захисту інвалідів за р еєстраційним номером 46/101/1691, що підтверджується довідкою № 2 264/09 від 18.02.2009 року.

Відповідно до звіту відпов ідача про зайнятість та прац евлаштування інвалідів за 2010 рік від 17.02.2009 року, середньооблі кова кількість штатних праці вників облікового складу - 8 ; середньооблікова кількість штатних працівників, яким ві дповідно до чинного законода вства встановлена інвалідні сть - 0; кількість інвалідів - штатних працівників, які пов инні працювати на робочих мі сцях, створених відповідно д о ст. 19 Закону України «Про осн ови соціальної захищеності і нвалідів в України»- 0.

Приймаючи рішення, суд вих одив з наступного.

Закон України «Про основи соціальної захищеності інва лідів в Україні»в редакції, ч инній на момент виникнення с пірних правовідносин, визнач ає основи соціальної захищен ості інвалідів в Україні і га рантує їм рівні з усіма іншим и громадянами можливості для участі в економічній, політи чній і соціальній сферах жит тя суспільства, створення не обхідних умов, які дають можл ивість інвалідам вести повно цінний спосіб життя згідно з індивідуальними здібностям и і інтересами.

Згідно ч. 3 ст. 18 цього Закону, п ідприємства, установи, орган ізації, фізичні особи, які вик ористовують найману працю, з обов'язані виділяти та створ ювати робочі місця для праце влаштування інвалідів, у том у числі спеціальні робочі мі сця, створювати для них умови праці з урахуванням індивід уальних програм реабілітаці ї і забезпечувати інші соціа льно-економічні гарантії, пе редбачені чинним законодавс твом, надавати державній слу жбі зайнятості інформацію, н еобхідну для організації пра цевлаштування інвалідів, і з вітувати Фонду соціального з ахисту інвалідів про зайняті сть та працевлаштування інва лідів у порядку, встановлено му Кабінетом Міністрів Украї ни.

Згідно ст. 19 цього Закону, для підприємств, установ, органі зацій, у тому числі підприємс тв, організацій громадських організацій інвалідів, фізич них осіб, які використовують найману працю, установлюєть ся норматив робочих місць дл я працевлаштування інваліді в у розмірі чотирьох відсотк ів середньооблікової чисель ності штатних працівників об лікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кілько сті одного робочого місця.

Підприємства, установи, орг анізації, у тому числі підпри ємства, організації громадсь ких організацій інвалідів, ф ізичні особи, які використов ують найману працю, самостій но розраховують кількість ро бочих місць для працевлаштув ання інвалідів відповідно до нормативу, встановленого ча стиною першою цієї статті, і з абезпечують працевлаштуван ня інвалідів.

Підприємства, установи, орг анізації, у тому числі підпри ємства, організації громадсь ких організацій інвалідів, ф ізичні особи, які використов ують найману працю, самостій но здійснюють працевлаштува ння інвалідів у рахунок норм ативів робочих місць виходяч и з вимог статті 18 цього Закон у.

Керівники підприємств, уст анов, організацій, у тому числ і підприємств, організацій г ромадських організацій інва лідів, фізичні особи, які вико ристовують найману працю, у р азі незабезпечення виконанн я нормативів робочих місць д ля працевлаштування інвалід ів, неподання Фонду соціальн ого захисту інвалідів звіту про зайнятість та працевлашт ування інвалідів несуть відп овідальність у встановленом у законом порядку.

Згідно ст. 20 цього ж Закону пі дприємства, установи, органі зації, у тому числі підприємс тва, організації громадських організацій інвалідів, фізи чні особи, які використовуют ь найману працю, де середньоо блікова чисельність працююч их інвалідів менша, ніж устан овлено нормативом, передбаче ним статтею 19 цього Закону, що року сплачують відповідним в ідділенням Фонду соціальног о захисту інвалідів адмініст ративно-господарські санкці ї, сума яких визначається в ро змірі середньої річної зароб ітної плати на відповідному підприємстві, установі, орга нізації, у тому числі підприє мстві, організації громадськ их організацій інвалідів, фі зичної особи, яка використов ує найману працю, за кожне роб оче місце, призначене для пра цевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом. Для підпр иємств, установ, організацій , у тому числі підприємств, орг анізацій громадських органі зацій інвалідів, фізичних ос іб, на яких працює від 8 до 15 осі б, розмір адміністративно-го сподарських санкцій за робоч е місце, призначене для праце влаштування інваліда і не за йняте інвалідом, визначаєтьс я в розмірі половини середнь ої річної заробітної плати н а відповідному підприємстві , в установі, організації, у то му числі підприємстві, орган ізації громадських організа цій інвалідів, у фізичної осо би, яка використовує найману працю. Положення цієї частин и не поширюється на підприєм ства, установи і організації , що повністю утримуються за р ахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

Порушення термінів сплати адміністративно-господарсь ких санкцій тягне за собою на рахування пені. Пеня обчислю ється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Наці онального банку України, що д іяла на момент сплати, нарахо ваної на повну суму недоїмки за весь її строк.

Сплату адміністративно-го сподарських санкцій і пені п ідприємства, установи, орган ізації, у тому числі підприєм ства, організації громадськи х організацій інвалідів, фіз ичні особи, які використовую ть найману працю, проводять в ідповідно до закону за рахун ок прибутку, який залишаєтьс я в їх розпорядженні після сп лати всіх податків і зборів (о бов'язкових платежів).

Адміністративно-господарс ькі санкції розраховуються т а сплачуються підприємствам и, установами, організаціями , у тому числі підприємствами , організаціями громадських організацій інвалідів, фізич ними особами, зазначеними в ч астині першій цієї статті, са мостійно в строк до 15 квітня р оку, наступного за роком, в яко му відбулося порушення норма тиву, встановленого ч. 1 ст. 19 ць ого ж Закону.

У разі несплати адміністра тивно-господарських санкцій або пені чи неможливості їх с плати за рішенням господарсь кого суду їх стягнення в прим усовому порядку може бути зв ернено на майно підприємства , установи, організації, у тому числі підприємства, організ ації громадських організаці й інвалідів, фізичної особи, я ка використовує найману прац ю, в порядку, передбаченому за коном.

Заборгованість приватного підприємства «Галсервісбуд »становить 5465,77 грн., що підтвер джується розрахунком заборг ованості по сплаті адміністр ативно-господарських санкці й та пені за нестворені робоч і місця для працевлаштування інвалідів за 2010 рік, яка у вста новлені законом строки не сп лачена, оскільки відповідач у своєму штаті працівників-і нвалідів не мав, службу зайня тості не повідомляв про вака нтні робочі місця для інвалі дів, крім того, позовні вимоги визнав повністю.

За таких обставин позовні в имоги позивача - Львівськог о обласного відділення Фонду соціального захисту інвалід ів про стягнення з відповіда ча заборгованості в сумі 5465,77 г рн. підлягають задоволенню, о скільки на відповідача покла дено обов' язок виділяти та створювати робочі місця для інвалідів, у тому числі спеці альні робочі місця, створюва ти для них умови праці з ураху ванням індивідуальних прогр ам реабілітації та забезпечу вати інші соціально-економіч ні гарантії, передбачені чин ним законодавством.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнов ажень, пов' язаних із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати (судовий збір) стягненн ю з відповідача не підлягают ь.

Керуючись ст.ст. 17-19, 94, 160-163, 167 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

1. Позов задовольнити по вністю.

2. Стягнути з приватного під приємства «Галсервісбуд»( вул. Китайська, 14, кв. 22, м. Львів , код ЄДРПОУ 25544474) на користь Льв івського обласного відділен ня Фонду соціального захисту інвалідів (пл. Маланюка, 6, м. Ль вів, код ЄДРПОУ 23949066) заборгован ість в сумі 5465 (п' ять тисяч чот ириста шістдесят п' ять) грн . 77 коп.

Постанова суду набирає за конної сили у порядку, встано вленому ст. 254 КАС України.

Постанова може бути оскар жена в порядку і строки, встан овлені ст. 186 КАС України.

Повний текст постанови с кладено та підписано 3 червня 2011 року.

Суддя Качур Р.П.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.05.2011
Оприлюднено16.06.2011
Номер документу16075626
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5204/11/1370

Постанова від 31.05.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

Ухвала від 11.05.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

Ухвала від 10.05.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні