Постанова
від 18.04.2011 по справі 2-а/1970/1031/11
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/1970/1031/11

"18" квітня 2011 р. м. Тернопіль

Тернопільський окруж ний адміністративний суд, в с кладі головуючого судді Оста ша А.В. при секретарі Твердохл іб Н.В.

за участю:

представника прокуратури - Олійника А.Д.;

представника позивача - Дарморіс О.М.;

представника відповідача - не з' явився.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні залі суду місті Тернополі адміністрат ивну справу

за позовом Прокурора Бе режанського району в інтерес ах держави в особі управлінн я Пенсійного фонду України в Бережанському районі

до приватно-орендного п ідприємства «Урманське»

про стягнення заборгов аності по внесках на загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування та штрафних санкцій в сумі 27846,24 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Бережанського району в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Бережансько му районі (надалі по тексту - позивач, або УПФУ в Бережансь кому районі) звернувся до суд у з адміністративним позовом про стягнення з приватно-оре ндного підприємства «Урманс ьке»(надалі по тексту - відп овідач, або ПОП «Урманське») з аборгованості по внесках на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування та штрафних санкцій в сумі 27846,24 гр н.

Позовні вимоги обґрунтову ються тим, що відповідач є пла тником збору на обов' язкове державне пенсійне страхуван ня та зобов' язаний здійснюв ати оплату внесків в порядку та розмірах встановлених за коном, згідно картки особово го рахунку страхувальника, р ішень про застосування фінан сових санкцій сума заборгова ності по страхових внесках т а штрафних санкціях відповід ача до Пенсійного фонду Укра їни становить 27846,24 грн., яка в до бровільному порядку не сплач ена, а тому, позивач просить ст ягнути її в примусовому поря дку.

В судовому засіданні предс тавник прокуратури та предст авник позивача позовні вимог и підтримали в повному обсяз і, з мотивів викладених у позо вній заяві.

Відповідач у судове засіда ння не з'явився, про день, час, м ісце судового засідання пові домлявся судом належним чино м - у відповідності до вимог ст . ст. 33, 35 КАС України. Про причини неявки відповідач суд не пов ідомив.

Отже, суд вважає що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача на лежним чином про час і місце р озгляду судової справи з йог о участю та реалізації ним пр ава судового захисту своїх п рав та інтересів, тому можлив о розглянути справу без учас ті відповідача, представник а відповідача, відповідно до положень ст. 128 КАС України.

Заслухавши пояснення пред ставника прокуратури та пред ставника позивача, повно і вс ебічно з' ясувавши всі обста вини справи в їх сукупності н а підставі чинного законодав ства, перевіривши їх дослідж еними у судовому засіданні д оказами, суд вважає, що позов п ідлягає до задоволення з нас тупних міркувань.

Відповідно до ст. 1 Закону У країни «Про збір на обов' яз кове державне пенсійне страх ування»відповідач є платник ом збору на обов' язкове дер жавне пенсійне страхування т а зобов' язаний здійснювати оплату внесків в порядку та р озмірах встановлених законо м.

Статтею 1 Закону України “Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування” в ід 09.07.2003 року №1058 встановлено, що страховими внесками є кошти відрахувань на соціальне ст рахування та збір на обов' я зкове державне пенсійне стра хування, сплачені згідно із з аконодавством, що діяло рані ше; кошти, сплачені на загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування відповідно до цього Закону.

Згідно ч.6 ст. 20 цього ж Закону страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний ба зовий звітний період, не пізн іше ніж через 20 календарних дн ів із дня закінчення цього пе ріоду.

Відповідно до п. 5 Інструкці ї «Про порядок обчислення і с плати страхувальниками та за страхованими особами внескі в на загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України », затвердженої постановою П равління Пенсійного фонду Ук раїни від 19.12.2003 р. (надалі по текс ту - Інструкція), нараховані за відповідний базовий звіт ний період страхові внески с плачуються платниками шляхо м перерахування безготівков их рахунків не пізніше ніж че рез 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду нез алежно від виплати заробітно ї плати, на суму яких нарахову ються страхові внески.

У відповідності з вимогами ст. 106 Закону України «Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування», суми с трахових внесків своєчасно н е нараховані та/або не сплаче ні страхувальниками у строки , визначені статтею 20 цього За кону, в тому числі обчислені т ериторіальними органами Пен сійного фонду у випадках, пер едбачених частиною третьою с татті 20 цього Закону, вважають ся простроченою заборговані стю із сплати страхових внес ків.

Як вбачається з матеріалів справи, в порушення ст.20 Закон у України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування», п.5 Інструкції відп овідач не сплачує в повному о бсязі страхові внески на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування.

Так, за жовтень-грудень 2010 р. с ума заборгованості до Пенсій ного фонду України відповід ача становить 27846,24 грн., з них: 25887,1 4 грн. - заборгованість по стр ахових внесках на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування 33,2%; 1928,59 грн. - забо ргованість по страхових внес ках на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня 1-5 %; 30,51 грн. - фінансові санкції .

Фінансові санкції до відпо відача були застосовані згід но з Рішення № 331 від 21 грудня 2010 р оку про застосування фінансо вих санкцій та нарахування п ені за несплату (неперахуван ня) або несвоєчасну сплату (не своєчасне перерахування) стр ахувальниками страхових вне сків, у тому числі донарахова них страхувальниками або орг аном Пенсійного фонду. Управ лінням Пенсійного фонду Укра їни направлено відповідачу в имогу про сплату заборговано сті, отримання відповідачем вимоги підтверджується пошт овим повідомленням про вруче ння. Рішення про застосуванн я фінансових санкцій відпові дачем у встановлений строк н е оскаржувалось, а тому набра ло законної сили.

Відповідно до ст. 121 Конститу ції України та ст. 36-1 Закону Укр аїни «Про прокуратуру»на орг ани прокуратури покладаєтьс я представництво інтересів г ромадян і держави у судах. Вра ховуючи те, що УПФУ в Бережанс ькому районі є органом держа вної влади, а несплата страхо вих внесків до Пенсійного фо нду України є істотним поруш енням законодавства і завдає шкоди державним інтересам, т ому прокурор вправі звернути ся з позовною заявою до суду в інтересах держави. Прокурор здійснює представництво інт ересів громадянина або держа ви в порядку, встановленому К АС України та іншими законам и, і може здійснювати предста вництво на будь-якій стадії а дміністративного процесу.

За наведених обставин, позо вні вимоги підтверджені нале жними та допустимими доказам и і підлягають до задоволенн я повністю.

Судові витрати відповідно до ст.94 КАС України не стягуют ься.

Керуючись ст.121 Конституці ї України, ст.ст. 20, 36-1 Закону Укр аїни «Про прокуратуру», ст.ст . 20, 106 Закону України “Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування», ст.4 Зако ну України «Про збір на обов' язкове державне пенсійне стр ахування», положеннями І нструкції «Про порядок обчис лення і сплати страхувальник ами та застрахованими особам и внесків на загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування до Пенсійного фонду України», ст.ст. 94, 160-163 Кодексу ад міністративного судочинств а України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з приватно-оренд ного підприємства «Урманськ е»(адреса: Тернопільська обл асть, Бережанський район, с.Ур мань, і.к. 30787240) на користь Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Бережанському районі заб оргованість по внесках на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування за жо втень-грудень 2010 р. в сумі 27846,24 гр н., з них:

- 27815,73 грн. - по страхови х внесках на загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування;

- 30,51 грн. - штрафних с анкцій.

Постанова набирає з аконної сили після закінченн я строку на подання апеляцій ної скарги. У разі подання апе ляційної скарги постанова, я кщо її не скасовано, набирає з аконної сили після закінченн я апеляційного розгляду спра ви.

Постанова може бути оска ржена до Львівського апеляці йного адміністративного суд у через суд першої інстанції , який ухвалив постанову. Апел яційна скарга на постанову с уду першої інстанції подаєть ся протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі засто сування судом частини третьо ї статті 160 цього Кодексу (огол ошення вступної та резолютив ної частини постанови), а тако ж прийняття постанови у пись мовому провадженні апеляцій на скарга подається протягом десяти днів з дня отримання к опії постанови.

Головуючий суддя Осташ А. В.

копія вірна

Суддя Осташ А. В.

Дата ухвалення рішення18.04.2011
Оприлюднено17.06.2011
Номер документу16086236
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/1031/11

Ухвала від 23.09.2011

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ А. В.

Ухвала від 06.04.2011

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ А. В.

Постанова від 18.04.2011

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні