Постанова
від 03.06.2011 по справі 4025/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

03 червня 2011 р. № 2-а- 4025/11/2070

Харківський окружний ад міністративний суд

головуючого судді - Сагайд ак В.В.

за участю :

секретаря судового засіда ння - Козар Т.А.,

представника позивача - М орозової Н.А.,

представника відповідача - Макєєвої Т.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщ енні Харківського окружного адміністративного суду адмі ністративну справу за позово м управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі міста Харкова до відк ритого акціонерного товарис тва "Харківська друкарня №2" ко рпоративного підприємства Д АК "Укрвидавполіграфія" про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач, управління Пе нсійного фонду України в Ж овтневому районі міста Харко ва, звернувся до Харківськог о окружного адміністративно го суду з позовом до відкрито го акціонерного товариства " Харківська друкарня №2" корпо ративного підприємства ДАК " Укрвидавполіграфія", в якому просить суд, з урахуванням ут очнень наданих до позовної з аяви, стягнути з відкритого а кціонерного товариства "Харк івська друкарня №2" корпорати вного підприємства ДАК "Укрв идавполіграфія" на користь у правління Пенсійного фо нду України в Жовтневому рай оні міста Харкова заборгован ість по сплаті фактичних вит рат на виплату та доставку пе нсій в сумі 2092,68 грн., і мотивує с вої вимоги тим, що відповідно до ч.2 Прикінцевих положень За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування»та п.6 Інструкц ії «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Ук раїни», затвердженої Постано вою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, відш кодуванню Пенсійному фо нду підлягають витрати на ви плату та доставку пільгових пенсій, призначених відповід но до пунктів «б-з»ст.13 Закону України «Про пенсійне забез печення»до досягнення праці вниками пенсійного віку. За л истопад, грудень 2010 року та січ ень, лютий 2011 року сума, що підл ягає відшкодуванню відповід ачем Пенсійному фонду Ук раїни на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах, складає 2092,68 грн. За значена сума вказана в листа х, направлених платнику. Таки м чином, ВАТ "Харківська друка рня №2" КП ДАК "Укрвидавполігра фія" належним чином не викону є вимоги чинного законодавст ва щодо відшкодування витрат Пенсійного фонду Україн и на виплату та доставку пенс ій, призначених на пільгових умовах, внаслідок чого у відп овідача перед Пенсійним фонд ом України виникла заборгова ність у сумі 2092,68 грн..

Представник позивача в суд овому засіданні підтримала п озовні вимоги та просила суд задовольнити позов у повном у обсязі.

Представник відповідача п озов визнала, проти його задо волення не заперечувала.

Суд, заслухавши представни ків сторін, дослідивши матер іали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, встан овив наступне.

ВАТ "Харківська друкарня №2" корпоративне підприємство Д АК "Укрвидавполіграфія" заре єстровано як юридична особа та відповідно до ст. 1 Закону У країни “Про збір на обов' яз кове державне пенсійне страх ування” і ст. 14 Закону України “Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я” знаходиться на обліку в УП ФУ в Жовтневому районі м. Харк ова станом на 29.03.2011 р.

ОСОБА_4 працювала в ВАТ "Ха рківська друкарня №2" та їй бул а призначена пенсія на пільг ових умовах згідно із п. “б”-“з ” ст. 13 Закону України “Про пен сійне забезпечення”.

Згідно розрахунку фактичн их витрат на виплату та доста вку пенсії, призначеної вище зазначеному пенсіонеру, відп овідно до ч. 2 Прикінцевих Поло жень Закону України “Про заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування” в час тині пенсії, призначеної від повідно до п. “б”-“з” ст. 13 Закон у України “Про пенсійне забе зпечення”, за відповідачем р ахується заборгованість по в ідшкодуванню витрат на випла ту та доставку пільгової пен сії за листопад, грудень 2010 рок у та січень, лютий 2011 року у заг альній сумі 2092,68 грн.

Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому р айоні м. Харкова повідомляло ВАТ "Харківська друкарня №2" К П ДАК "Укрвидавполіграфія" пр о необхідність відшкодуванн я витрат на виплату та достав ку пенсії, призначеної відпо відно до ч.2 Прикінцевих полож ень Закону України “Про зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування”, що підтв ерджується відповідними пов ідомленнями -розрахунками.

На момент розгляду справи с удом зазначені витрати на ви плату та доставку пільгових пенсій відповідачем відшкод овані не були.

Відповідно до п. “б” ч. 1 ст. 13 З акону України “Про пенсійне забезпечення” на пільгових у мовах мають право на пенсію з а віком, незалежно від місця о станньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливи ми і важкими умовами праці, - з а списком № 2 виробництв, робіт , професій, посад і показників , затвердженим Кабінетом Мін істрів України, і за результа тами атестації робочих місць : чоловіки - після досягнення 5 5 років і при стажі роботи не м енше 25 років, з них не менше 12 ро ків 6 місяців на зазначених ро ботах; жінки - після досягненн я 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 р оків на зазначених роботах.

Відповідно до ч. 2 Прикінцев их Положень Закону України “ Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування ” № 1058-ІV від 09 липня 2003 року пенсі йне забезпечення застрахова них осіб, які працювали або пр ацюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідли вими і особливо важкими умов ами праці за списком № 1 та на і нших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за спи ском № 2 виробництв, робіт, про фесій, посад і показників, зат верджених Кабінетом Міністр ів України, та за результатам и атестації робочих місць, на посадах, що дають право на при значення пенсії за віком на п ільгових умовах або за вислу гу років, які відповідно до за конодавства, що діяло раніше , мали право на пенсію на пільг ових умовах або за вислугу ро ків, здійснюється згідно з ок ремим законодавчим актом чер ез професійні та корпоративн і фонди. До запровадження пен сійного забезпечення через п рофесійні та корпоративні фо нди зберігається порядок пок риття витрат на виплату і дос тавку пенсій на пільгових ум овах, що діяв до набрання чинн ості цим Законом. Тобто, збері гається порядок, встановлени й Законом України “Про збір н а обов' язкове державне пенс ійне страхування”: фактичні витрати на виплату і доставк у пенсій на пільгових умовах відшкодовуються в повному о бсязі.

Крім того, порядок відшкоду вання підприємством витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсі й, призначених на пільгових у мовах встановлено Інструкці єю про порядок обчислення і с плати страхувальниками та за страхованими особами внескі в на загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування до Пенсійного фонду Укра їни, затвердженою Постановою правління Пенсійного фо нду України № 21-1 від 19 грудня 2003 р оку, зареєстрованою в Мініст ерстві юстиції України №64/8663 ві д 16 січня 2004 року (в подальшому - Інструкція № 21-1).

Відповідно до абз. 1, 2 п. 6.1 Інст рукції № 21-1, відшкодуванню під лягають витрати Пенсійног о фонду на виплату та доста вку пенсій, призначених на пі льгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положе нь Закону України “Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування” в розмірах : для платників, зазначених у п ідпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інст рукції (крім тих, які є платник ами фіксованого сільськогос подарського податку), - також 1 00 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій , призначених відповідно до а бзацу першого частини 2 Прикі нцевих положень Закону застр ахованим особам, які працюва ли або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовам и праці за списком № 2 виробниц тв, робіт, професій, посад і по казників, затверджених Кабін етом Міністрів України та за результатами атестації робо чих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах .

Відповідно до п. 6.4 Інструкці ї № 21-1 розмір сум до відшкодува ння на поточний рік визначає ться відділами доходів орган ів Пенсійного фонду Укра їни щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій, призначе них відповідно до ч. 2 “Прикінц евих положень” Закону Україн и “Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня”, які надсилаються підпри ємствам.

Згідно з п. 6.5 Інструкції № 21-1 п овідомлення складаються на п ідставі відомостей відділів з призначення пенсій органі в Пенсійного фонду Украї ни, які подаються згідно з дод атком № 8 до Інструкції.

У п.6.8 даної Інструкції зазн ачено, що підприємства щоміс яця до 25 числа повинні вносити до Пенсійного фонду зазн ачену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на вип лату та доставку пенсій, приз начених на пільгових умовах.

ВАТ "Харківська друкарня №2" КП ДАК "Укрвидавполіграфія" в ищезазначені повідомлення о тримало, у визначений законо м строк суму, зазначену в пові домленнях, не сплатило.

Таким чином, із врахуванням вищевикладених обставин, су д вважає, що позовні вимоги об ґрунтовані та з ВАТ "Харківсь ка друкарня №2" КП ДАК "Укрвида вполіграфія" підлягає стягне нню на користь управління П енсійного Фонду України в Ж овтневому районі м. Харкова з аборгованість по відшкодува нню фактичних витрат на випл ату та доставку пенсій, призн ачених відповідно до ч. 2 “Прик інцевих положень” Закону Укр аїни “Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання”, в частині пенсій, приз начених відповідно до п.п. “б” -“з” ст. 13 Закону України “Про п енсійне забезпечення” за лис топад, грудень 2010 року та січен ь, лютий 2011 року у розмірі 2092,68 грн ..

На підставі вищевикл аденого, керуючись ст. ст. 2, 8-14, 17, 50, 70, 71, 86, 94, 159, 160-163, 167, 186 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов управління Пенсійного ф онду України в Жовтневому ра йоні міста Харкова до відкри того акціонерного товариств а "Харківська друкарня №2" корп оративного підприємства ДАК "Укрвидавполіграфія" про стя гнення заборгованості - задо вольнити у повному обсязі.

Стягнути з відкритого акці онерного товариства "Харківс ька друкарня №2" корпоративно го підприємства ДАК "Укрвида вполіграфія"(61052, м. Харків, вул. К онєва,10/2, код ЄДРПОУ 02470164 р/р 26002000127778 Х арківська філія УКРЕКСІМБАН КУ, МФО 351618) на користь управлін ня Пенсійного фонду Укра їни в Жовтневому районі міст а Харкова (р/р 256033012096 в ХОУ ВАТ "Оща дбанк", МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682980) за боргованість по сплаті факти чних витрат на виплату та дос тавку пенсій в сумі 2092,68 грн. (дв і тисячі дев'яносто дві грн. 68 к оп.).

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку до Харківського апеляційног о адміністративного суду чер ез Харківський окружний адмі ністративний суд шляхом пода чі апеляційної скарги в деся тиденний строк з дня її прого лошення та з дня отримання ко пії постанови, у разі проголо шення постанови суду, яка міс тить вступну та резолютивну частини, а також прийняття по станови у письмовому провадж енні. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оків для подачі апеляційної скарги. У разі подання апеляц ійної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає зако нної сили після повернення а пеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного пров адження або набрання законно ї сили рішенням за наслідкам и апеляційного провадження.

У повному обсязі постанову складено 08.06.2011.

Суддя Са гайдак В.В.

Дата ухвалення рішення03.06.2011
Оприлюднено20.06.2011
Номер документу16086330
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4025/11/2070

Ухвала від 21.04.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Постанова від 03.06.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні