Постанова
від 17.05.2011 по справі 1943/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



     

Харківський окружний адміністративний суд

61004  м. Харків  вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

 Харків  

17 травня 2011 р.                                                                                 №2а-1943/11/2070  

Харківський окружний адміністративний суд  

у складі: головуючого судді - Ізовітової - Вакім О.В.,

при секретарі судового засідання - Шевчук А.В.,

за участі:  прокурора - Гнатенко В.С.,

представник позивача -  не з'явився,

представник відповідача - не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Прокурора Ленінського району міста Харкова в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі міста Харкова до Обслуговуючого кооперативу "Гаражно-будівельний кооператив "Залізничник - 1"  про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з зазначеним позовом, в якому просить суд стягнути з ГБК "Залізничник-1" (місцезнаходження: 61052, м.Харків, вул. Чоботарська, 15-б, офіс 3, код 36623386) на користь Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м.Харкова (місцезнаходження: 61052, м.Харків, вул. Ярославська, 18/15-а, код ЄДРПОУ 22682106) суму заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за вересень - жовтень 2010 року у розмірі 10123,22 грн.

Позивач обґрунтовував свої позовні вимоги тим, що відповідачем самостійно визначено суму страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за вересень-жовтень 2010 року в розмірі 9548,10 грн. - з нарахування внесків на фонд оплати праці 33,2% та 575, 12 грн. - з утримання  з заробітної плати 2% . Відповідачем борг всього у розмірі 10123,22 грн. самостійно не сплачено, в наслідок чого утворилося заборгованість.

Представник позивача в судове засідання не з’явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином.

Прокурор у судовому засіданні позов підтримав та просив суд позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача до судового засідання не прибув, про дату час та місце розгляду справи повідомлявся своєчасно та належним чином, у відповідності до вимог статей 33, 35 КАС України, що підтверджується матеріалами справи.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутністю представника позивач та відповідача, за наявними в ній доказами.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши подані сторонами документи,  з’ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення сторін, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Обслуговуюче кооператив "Гаражно-будівельний кооператив "Залізничник - 1" зареєстровано як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Ленінському районі міста Харкова.

Згідно з ч.3 ст.18 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" №1058-IV від 09.07.2003р. (у редакції, яка діяла на час виникнення спірних правовідносин), страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до частини 1 статті 19 зазначеного Закону, страхові внески до солідарної системи нараховуються для роботодавця - на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Відповідно до ч.2 ст.20 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється  страхувальниками на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної  плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові  внески.

Згідно з пунктом 11.11 "Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003р., зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004р. за №64/8663,  платники щомісяця складають у двох примірниках розрахунки суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, у якому зазначають самостійно обчислені суми страхових внесків.

Відповідач самостійно здійснив розрахунки сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що підлягали до сплати та подав їх до Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі міста Харкова. Згідно наданого Обслуговуючим кооперативом "Гаражно-будівельний кооператив "Залізничник - 1" розрахунків страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за вересень 2010 року загальна сума страхових внесків складає 4335,99 грн., за жовтень 2010 року загальна сума страхових внесків складає 5787,23 грн., всього на суму 10123,22 грн.

Згідно п.6 ч.2 ст.17 Закону України №1058-IV від 09 липня 2003р., страхувальник зобов’язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески до Пенсійного фонду.

Положеннями пункту 6 ст.20 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що страхувальник зобов’язаний сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Підпунктом 5.1.4 п.5.1 "Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України" визначено, що нараховані за відповідний базовий звітний період страхові внески сплачуються платниками шляхом перерахування безготівкових сум з їх банківських рахунків не пізніше, ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього базового періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески. Базовим звітним періодом є календарний місяць.

Відповідно до ч.2 ст.106 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

На підставі ч.3 ст.106 вказаного Закону, територіальні органи Пенсійного фонду надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату, після отримання якої страхувальник зобов’язаний протягом десяти робочих днів сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

У разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки (абз.8 ч.3 ст.106 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування").

Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі міста Харкова до Обслуговуючого кооперативу "Гаражно-будівельний кооператив "Залізничник - 1" було направлено рекомендованою кореспонденцією вимогу про сплату боргу №Ю-397 від 04.02.2011 року на суму несплачених страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в загальному розмірі 9936,59 грн.

Наявність заборгованості відповідача із сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за вересень-жовтень у сумі 10123,22 грн. також підтверджується карткою особового  рахунку страхувальника.

Таким чином, сума заборгованості із сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за вересень-жовтень 2010 року у сумі 10123,22 грн. є узгодженою сумою боргу платника страхових внесків, однак у передбачені законодавством строки вказана сума відповідачем у добровільному порядку до органів Пенсійного фонду України не сплачена.

На підставі вищевикладеного, суд вважає, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими, та з Обслуговуючого кооперативу "Гаражно-будівельний кооператив "Залізничник - 1" підлягає стягненню на користь Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі міста Харкова сума простроченої заборгованості по сплаті внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за вересень - жовтень 2010 року у розмірі 10123,22 грн.

Судові витрати підлягають розподілу відповідно до положень статті 94 КАС України.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 17, 20, ч. ч. 2, 3 ст. 106 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, ст.ст. 8-14, 71, 86, 94, 136, 159, 160-163, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд –

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Прокурора Ленінського району міста Харкова в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі міста Харкова до Обслуговуючого кооперативу "Гаражно-будівельний кооператив "Залізничник - 1"  про стягнення заборгованості -  задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Обслуговуючого кооперативу "Гаражно-будівельний кооператив "Залізничник - 1" (місцезнаходження: 61052, м. Харків, вул. Чоботарська, 15-б, офіс 3, код ЄДРПОУ 36623386) на користь Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі міста Харкова (місцезнаходження: 61052, м. Харків, вул. Ярославська, 18/15-а, код ЄДРПОУ 22682106) суму заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за вересень-жовтень 2010 року у розмірі 10123.22 грн. (десять тисяч сто двадцять три гривні двадцять дві копійки).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків для подачі апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови складено 24.05.2011 року.

Суддя                                                                            Ізовітова-Вакім О.В.

Дата ухвалення рішення17.05.2011
Оприлюднено20.06.2011
Номер документу16086347
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1943/11/2070

Ухвала від 04.03.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Ізовітова-Вакім О.В.

Постанова від 17.05.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Ізовітова-Вакім О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні