Постанова
від 02.06.2011 по справі 2а/2570/2488/2011
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                                                 Справа № 2а/2570/2488/2011

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          31 травня 2011 р.                                                                                м. Чернігів

          Чернігівський окружний адміністративний суд у складі :

Головуючої судді                                Баргаміної Н.М.

при секретарі                                        Хоботні Є.А.

розглянувши в відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі Чернігівської області до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Криниця» про стягнення боргу, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач 10.05.2011 року звернувся до суду з адміністративним позовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Криниця», в якому просив суд стягнути з відповідача борг в розмірі 5283,05 грн., мотивуючи позов тим, що відповідач не виконує належним чином вимог чинного законодавства, а саме не сплачує узгоджену суму заборгованості.

Представник позивача в судове засідання не з’явився, про день, час і місце розгляду справи повідомлявся завчасно та належним чином, надав через канцелярію суду клопотання від 31.05.2011 року, в якому просив даний позов розглянути без участі представника Управління.

Відповідач, будучи належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання повторно не з'явився.

Суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення сторін належним чином про час і місце розгляду судової справи з участю їх повноважних представників, для реалізації ними права судового захисту своїх прав та інтересів.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу без їх участі.

Фіксування судового засідання відповідно до ст.41 Кодексу адміністративного судочинства України не здійснювалося.

Розглянувши подані  документи і матеріали, суд вважає, що позов підлягає задоволенню на слідуючих підставах.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», платниками єдиного внеску є:                 1) роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію її як підприємця), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами; фізичні особи - підприємці, зокрема ті, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію її як підприємця); фізичні особи, які забезпечують себе роботою самостійно, та фізичні особи, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту).

В розумінні п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Криниця» є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та перебуває на обліку в Управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі Чернігівської області.

В ч. 2 ст. 6 вказаного Закону  зазначено, що платник єдиного внеску зобов'язаний зокрема  своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Статтею 9 цього Закону передбачено порядок обчислення і сплати єдиного внеску, в якій зокрема зазначено, що платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Згідно ч. 12 ст. 9  Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).

Завданнями Пенсійного фонду є забезпечення збору єдиного внеску, ведення обліку надходжень від його сплати та здійснення контролю за сплатою єдиного внеску (ст.  12 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» ).

Відповідно до п. 6.2. – 6.6. Постанови Правління Пенсійного фонду  від 27.09.2010 року № 21-5 «Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена платниками у строки, визначені відповідно до Закону підпунктом 4.3.6 пункту 4.3, абзацом другим підпункту 4.5.2, підпунктом 4.5.3 пункту 4.5 та підпунктом 4.6.2 пункту 4.6 розділу IV цієї Інструкції, обчислена органами Пенсійного фонду України у випадках, передбачених Законом, є недоїмкою. Суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.

Органи Пенсійного фонду надсилають платникам вимогу про сплату недоїмки в таких випадках: а) якщо дані документальних перевірок результатів діяльності платника або актів звірок з органами податкової служби сум доходу (прибутку) фізичних осіб - підприємців чи осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, свідчать про донарахування сум єдиного внеску або органами Пенсійного фонду у повідомленнях-розрахунках визначено суми єдиного внеску, які підлягають доплаті; б) якщо платник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати єдиного внеску; в) якщо платник має на кінець звітного базового періоду борги зі сплати фінансових санкцій. У випадку «а» вимога надсилається одночасно з актом документальної перевірки платника єдиного внеску, або актом про суми розбіжностей щодо сум доходу (прибутку), заявлених у звітності до Пенсійного фонду та задекларованих у річній податковій декларації фізичними особами - підприємцями чи особами, які забезпечують себе роботою самостійно, або повідомленням-розрахунком на всю суму донарахованого єдиного внеску. У випадку «б» та/або «в» вимога надсилається щомісяця протягом п'яти робочих днів, наступних за звітним базовим періодом. Вимога формується на підставі даних особових рахунків платників на всю суму боргу.

Вимога про сплату боргу формується на підставі актів документальних перевірок, актів звірок з органами податкової служби, звітів платника про нарахування єдиного внеску та облікових даних з карток особових рахунків платників за формою згідно з додатком 4 до цієї Інструкції (для платника - юридичної особи) або за формою згідно з додатком 5 до цієї Інструкції (для платника - фізичної особи).

Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки платник зобов'язаний сплатити зазначені у вимозі суми недоїмки, штрафів та пені.

У разі незгоди з розрахунком суми боргу, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, платник узгоджує її з органами Пенсійного фонду у порядку, встановленому Пенсійним фондом України, а у разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду - має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

Про оскарження вимоги до суду платник зобов'язаний письмово повідомити протягом десяти робочих днів орган Пенсійного фонду, який направив вимогу.

Відповідно до самостійно поданого відповідачем звіту про нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України за лютий 2011 року загальна сума єдиного внеску, що підлягає сплаті, становить 5283,05 грн.

На підставі карток особових рахунків відповідача та відповідно до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування відповідачу було направлено вимогу про сплату боргу від 06.04.2011 року за          № Ю-60, яку отримано  відповідачем згідно повідомлення про вручення поштового відправлення, що міститься в матеріалах справи.

Беручи до уваги те, що заявлену до стягнення суму у встановлені строки відповідач не сплатив, наявність у нього вказаної заборгованості підтверджується матеріалами справи, доказів її погашення станом на день розгляду справи не надано та враховуючи те, що сума заборгованості є узгодженою, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог.

За таких обставин, адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі Чернігівської області до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Криниця»  підлягає задоволенню  в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 17, 18, 104, 122, 160-163   КАС України, суд –

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Криниця» (Чернігівський район, с. Андріївка, вул. Овражна, 2а, р/р 26008051487061 в «Приватбанк», МФО 353586, код 31337151) на користь Управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі (м. Чернігів, вул. Шевченка, 162)  на р/р 37196022002521 в ГУДКУ в Чернігівській області, МФО 853592, код 21403848 борг в розмірі 4816,78 грн.; на р/р 37191083002521 в ГУДКУ в Чернігівській області, МФО 853592, код 21403848 борг в розмірі 466,27 грн.

Постанова набирає законної сили та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду у порядок і строки, передбачені статтями 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                                                                                           Баргаміна Н.М.

Дата ухвалення рішення02.06.2011
Оприлюднено17.06.2011
Номер документу16090817
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2570/2488/2011

Ухвала від 11.05.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Баргаміна Н.М.

Постанова від 02.06.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Баргаміна Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні