Постанова
від 23.05.2011 по справі 2а-1180/11/2770
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТ ИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

Іменем України

23.05.11 місто Сев астополь Справа №2а-1180/11/2770

Окружний адміністративн ий суд міста Севастополя у ск ладі:

головуючого судді - Прохорч ук О.В.;

секретар судового засідан ня - Іванов Д.Б.,

за участю:

прокурора - Попова Ан астасія Ігорівна, посвідченн я № 687,

представника позивача - ОСОБА_1, довіреність № 7 318/10/10 від 02.09.2008,

представника відпові дача - не з' явився,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в примі щенні суду в місті Севастопо лі адміністративну справу за позовом прокурора Балаклавс ького району міста Севастопо ля в інтересах держави в особ і Державної податкової інспе кції у Балаклавському районі міста Севастополя до Закрит ого акціонерного товариства «Торговий центр Співдружніс ть» про стягнення заборгова ності,

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Балаклавськог о району міста Севастополі в інтересах держави в особі Де ржавної податкової інспекці ї у Балаклавському районі мі ста Севастополя звернувся д о Окружного адміністративно го суду міста Севастополя з а дміністративним позовом до Закритого акціонерного това риства «Торговий центр Співд ружність»про стягнення забо ргованості зі сплати орендн ої плати на землю у розмірі 5015 ,25 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні порушенням відповідачем в имог діючого законодавства, що виразилося у порушенні по рядку та строків сплати орен дної плати за землю.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду міста Севаст ополя від 15.04.2011 відкрито прова дження в адміністративній сп раві. Іншою ухвалою від 15.04.2011 з акінчено підготовче провадж ення, справу призначено до су дового розгляду.

Судовий розгляд відкладав ся з 04.05.2011 на 19.05.2011 у зв' язку з нез ' явленням представника від повідача та у судовому засід анні оголошувалась перерва з 19.05.2011 до 23.05.2011 для витребування до даткових доказів.

У судовому засіданні предс тавник позивача підтримав ут очненні позовні вимоги та на полягав на їх задоволенні.

Представник відповідача в судові засідання двічі не з' явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлени й належним чином, про причини неприбуття суд не повідомив .

Суд ухвалив розглянути спр аву у відсутність представни ка відповідача, оскільки від повідно до частини 4 статті 128 К одексу адміністративного су дочинства України у разі неп рибуття відповідача - суб'єкт а владних повноважень, належ ним чином повідомленого про дату, час і місце судового роз гляду, без поважних причин аб о без повідомлення ним про пр ичини неприбуття розгляд спр ави не відкладається і справ у може бути вирішено на підст аві наявних у ній доказів. Ці ж наслідки застосовуються у р азі повторного неприбуття за таких самих умов відповідач а, який не є суб'єктом владних повноважень.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр окурора та представника пози вача, всебічно і повно з'ясув авши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оц інивши докази, які мають юрид ичне значення для розгляду с прави і вирішення спору по су ті, суд дійшов висновку про об ґрунтованість позовних вимо г з наступних підстав.

Закрите акціонерне товари ство «Торговий центр Співдру жність»зареєстровано Ленін ською районною державною адм іністрацією міста Севастопо ля 04.09.1996 за № 0 077 105 0003 000983 в якості юр идичної особи та перебуває н а обліку в Державній податко вій інспекції у Ленінському районі міста Севастополя як платник податків і зборів з 04. 09.1996 за № 3436, що підтверджується довідкою № 28-1 від 14.04.2004 (а.с. 21).

Згідно з довідкою позивача № 69/29-043 від 23.03.2011 відповідач переб уває на обліку в Державній по датковій інспекції у Балакла вському районі міста Севасто поля як платник окремих виді в податків, а саме - орендної плати за землю.

28.08.2006 між Севастопольською мі ською радою та Закритим акці онерним товариством «Торго вий центр Співдружність»укл адено договір оренди земельн ої ділянки загальною площею 0,1668 га, яка розташована у межах міста Севастополя, вул.Сапун горська, 34, за цільовим призна ченням - обслуговування рес торану, строком до 28.08.2031. Розмір орендної плати за вказаним д оговором становить 15126,77 грн. Зе мельна ділянка, що знаходить ся у оренді підприємства, роз ташована в адміністративних межах міста Севастополя, гро шова оцінка земельної ділянк и встановлена.

Підпунктом 4.4 пункту 4 зазнач еного договору визначено, що орендна плата за земельну ді лянку сплачується орендарем щомісячно протягом 30 календа рних днів наступного за оста ннім календарним днем звітно го періоду (податкового) міся ця у національній валюті до с пеціального бюджетного раху нку по місцю знаходження зем ельної ділянки.

Відповідно до статті 2 Закон у України „Про плату за землю ” № 2535-ХІІ від 03.07.1992 (який діяв до 01.0 1.2011) використання землі в Укра їні є платним. Плата за землю с правляється у вигляді земель ного податку або орендної пл ати, що визначається залежно від грошової оцінки земель. Р озміри податку за земельні д ілянки, грошову оцінку яких н е встановлено, визначаються до її встановлення в порядку , визначеному цим Законом. Вла сники земельних ділянок, з емельних часток (паїв) та зем лекористувачі, крім орендарі в та інвесторів - учасників уг оди про розподіл продукції, с плачують земельний податок. Справляння земельного пода тку за земельні ділянки, нада ні в користування у зв'язку з у кладенням угоди про розподіл продукції, замінюється розп оділом виробленої продукції між державою та інвестором н а умовах такої угоди. За земел ьні ділянки, надані в оренду, с правляється орендна плата.

Згідно з частиною 1 ста тті 14 Закону України № 2535-ХІІ пл атники земельного податку, а також орендної плати за земе льні ділянки державної або к омунальної власності (крім г ромадян) самостійно обчислюю ть суму земельного податку т а орендної плати щороку за ст аном на 1 січня і до 1 лютого пот очного року подають відповід ному органу державної податк ової служби за місцезнаходже нням земельної ділянки подат кову декларацію на поточний рік за формою, встановленою ц ентральним податковим орган ом, з розбивкою річної суми рі вними частками за місяцями. П одання такої декларації звіл ьняє від обов'язку подання що місячних декларацій.

Відповідно до частини 1 стат ті 15 Закону України «Про плату за землю»власники землі та з емлекористувачі сплачують з емельний податок, а також оре ндну плату за земельні ділян ки державної та комунальної власності з дня виникнення п рава власності або права кор истування земельною ділянко ю.

Статтею 17 Закону України № 253 5-ХІІ передбачено, що податков е зобов'язання по земельному податку, а також по орендній п латі за землі державної та ко мунальної власності, визначе не у податковій декларації н а поточний рік, сплачується р івними частками власниками т а землекористувачами земель них ділянок за місцезнаходже нням земельної ділянки за ба зовий податковий (звітний) пе ріод, який дорівнює календар ному місяцю, щомісячно протя гом 30 календарних днів, наступ них за останнім календарним днем звітного (податкового) м ісяця. Земельний податок, а та кож орендна плата за земельн і ділянки державної i комунал ьної власності громадянами с плачується рівними частками до 15 серпня i 15 листопада.

28.01.2010 Закритим акціонерним т овариством «Торговий центр С півдружність»надано до Держ авної податкової інспекції у Балаклавському районі міста Севастополя податкову декл арацію орендної плати за зем ельні ділянки державної і ко мунальної власності за 2010 рік № 1090, згідно з якою загальна рі чна сума податкового зобов' язання з орендної плати за зе млю склала 15126,77 грн., тобто щоміс ячне нарахування за січень-л истопад 2010 року склало 1260,60 грн., а за грудень 2010 року - 1260,67 грн.

З матеріалів адміністрати вної справи, а саме облікової картки платника податку вба чається, що Закрите акціоне рне товариство «Торговий це нтр Співдружність»несвоєча сно та не в повному обсязі спл ачувало орендну плату за зем лю, у зв' язку з чим виникла за боргованість з орендної плат и за землю за листопад та гру день 2010 року.

Відповідно до пункту 5.1 стат ті 5 Закону України “Про поряд ок погашення зобов' язань пл атників податків перед бюдже тами і державними цільовими фондами” № 2181-ІІІ від 21.12.2000 (який д іяв на час виникнення даних с пірних правовідносин) податк ове зобов'язання, самостійно визначене платником податкі в у податковій декларації, вв ажається узгодженим з дня по дання такої податкової декла рації. Зазначене податкове з обов'язання не може бути оска ржене платником податків в а дміністративному або судово му порядку. Якщо у майбутніх п одаткових періодах (з урахув анням строків давності, визн ачених статтею 15 цього Закону ) платник податків самостійн о виявляє помилки у показник ах раніше поданої податкової декларації, такий платник по датків має право надати уточ нюючий розрахунок. Платник п одатків має право не подават и такий розрахунок, якщо такі уточнені показники зазначаю ться ним у складі податкової декларації за будь-який наст упний податковий період, про тягом якого такі помилки бул и самостійно виявлені. Форма уточнюючих розрахунків визн ачається у порядку, встановл еному для податкових деклара цій.

Згідно з підпунктом 5.3.1 пункт у 5.3 статті 5 Закону України “Пр о порядок погашення зобов' я зань платників податків пере д бюджетами і державними ціл ьовими фондами” платник пода тків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового з обов'язання, зазначену у пода ній ним податковій деклараці ї, протягом десяти календарн их днів, наступних за останні м днем відповідного гранично го строку, передбаченого під пунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цьо го Закону для подання податк ової декларації.

Пунктом 1.3. статті 1 Закону № 218 1-ІІІ від 21.12.2000 встановлено, що по датковий борг (недоїмка) - пода ткове зобов'язання (з урахува нням штрафних санкцій за їх н аявності) - самостійно узгодж ене платником податків або у згоджене в адміністративном у чи судовому порядку, але не с плачене у встановлений строк , а також пеня, нарахована на с уму такого податкового зобов 'язання.

Крім того, 31.01.2011 Закритим акці онерним товариством «Торго вий центр Співдружність»над ано до Державної податкової інспекції у Балаклавському р айоні міста Севастополя под аткову декларацію орендної п лати за земельні ділянки дер жавної і комунальної власно сті за 2011 рік № 1417, згідно з якою загальна річна сума податков ого зобов' язання з орендної плати за землю склала 15126,77 грн., тобто щомісячне нарахування за січень 2011 року склало 1260,61 грн ., а за лютий-грудень 2011 року - 126 0,56 грн.

Відповідно до пункту 8 части ни 1 статті 14 Закону України «П ро систему оподаткування»пл ата за землю (земельний подат ок, а також орендна плата за зе мельні ділянки державної і к омунальної власності) віднос иться до переліку загальноде ржавних податків і зборів (об ов' язкових платежів).

Аналогічне положення закр іплене у підпункті 9.1.10 пункту 9 .1 статті 9 Податкового кодексу України, який набрав чинност і 01.01.2011.

Відповідно до підпунктів 14. 1.73., 14.1.147. пункту 14.1. статті 14 Податк ового кодексу України земле користувачі - юридичні та фіз ичні особи (резиденти і нерез иденти), яким відповідно до за кону надані у користування з емельні ділянки державної та комунальної власності, у том у числі на умовах оренди. Плат а за землю - загальнодержавни й податок, який справляється у формі земельного податку т а орендної плати за земельні ділянки державної і комунал ьної власності.

Статтями 269, 270 Податкового ко дексу України встановлено, щ о платниками податку є власн ики земельних ділянок, земел ьних часток (паїв), землекорис тувачі. Об'єктами оподаткува ння є земельні ділянки, які пе ребувають у власності або ко ристуванні, земельні частки (паї), які перебувають у власн ості.

Згідно з пунктом 286.2. статті 286 цього Кодексу платники плат и за землю (крім фізичних осіб ) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січ ня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земель ної ділянки податкову деклар ацію на поточний рік за формо ю, встановленою у порядку, пер едбаченому статтею 46 цього Ко дексу, з розбивкою річної сум и рівними частками за місяця ми. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подан ня щомісячних декларацій. Пр и поданні першої декларації (фактичного початку діяльнос ті як платника плати за землю ) разом з нею подається довідк а (витяг) про розмір нормативн ої грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідк а подається у разі затвердже ння нової нормативної грошов ої оцінки землі.

Відповідно пунктів 287.1, 287.4 ста тті 287 Податкового кодексу Укр аїни власники землі та земле користувачі сплачують плату за землю з дня виникнення пра ва власності або права корис тування земельною ділянкою. У разі припинення права влас ності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактич ний період перебування землі у власності або користуванн і у поточному році.

Податкове зобов'язання з пл ати за землю, визначене у нові й звітній податковій деклара ції, у тому числі за нововідве дені земельні ділянки, сплач ується власниками та землеко ристувачами земельних ділян ок за місцезнаходженням земе льної ділянки за податковий період, який дорівнює календ арному місяцю, щомісяця прот ягом 30 календарних днів, що на стають за останнім календарн им днем податкового (звітног о) місяця.

Пунктом 288.1. статті 288 Податков ого кодексу України встановл ено, що підставою для нарахув ання орендної плати за земел ьну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Орг ани виконавчої влади та орга ни місцевого самоврядування , які укладають договори орен ди землі, повинні до 1 лютого п одавати органу державної под аткової служби за місцезнахо дженням земельної ділянки пе реліки орендарів, з якими укл адено договори оренди землі на поточний рік, та інформува ти відповідний орган державн ої податкової служби про укл адення нових, внесення змін д о існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 1 чис ла місяця, що настає за місяце м, у якому відбулися зазначен і зміни.

З матеріалів адміністрати вної справи, а саме облікової картки платника податку вба чається, що Закрите акціоне рне товариство «Торговий це нтр Співдружність»несвоєча сно та не в повному обсязі спл ачувало орендну плату за зем лю, у зв' язку з чим виникла за боргованість з орендної плат и за землю за січень та лютий 2011 року.

Відповідно до пунктів 59.1, 59.4 с татті 59 Податкового кодексу У країни у разі коли платник по датків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавство м строки, орган державної под аткової служби надсилає (вру чає) йому податкову вимогу в п орядку, визначеному для надс илання (вручення) податковог о повідомлення-рішення. Пода ткова вимога може не надсила тися, якщо загальна сума пода ткового боргу платника подат ків не перевищує одного неоп одатковуваного мінімуму дох одів громадян.

Податкова вимога надсилає ться також платникам податкі в, які самостійно подали пода ткові декларації, але не пога сили суми податкових зобов'я зань у встановлені цим Кодек сом строки, без попереднього надсилання (вручення) податк ового повідомлення-рішення.

Матеріалами справи підтве рджується, що Державною пода тковою інспекцією у Балаклав ському районі міста Севастоп оля відповідачу була вистав лена перша податкова вимога № 1/1 від 04.01.2011, яка була отримана 04 .01.2011 головним бухгалтером відп овідача, про що свідчить підп ис на вимозі (а.с.18).

Згідно з пунктом 56.11 статті 56 П одаткового кодексу України п одаткове зобов' язання, само стійно визначене платником, не підлягає оскарженню.

Враховуючи викладен е, суд вважає позовні вимоги п озивача щодо стягнення забор гованості з Закритого акціон ерного товариства «Торгови й центр Співдружність»обґру нтованими та такими, що підля гають задоволенню.

Керуючись статтями 158-163, 167 Ко дексу адміністративного суд очинства України, суд

П О С Т А Н О В И В :

1. Адміністративний позо в задовольнити повністю.

2. Стягнути з Закритого акці онерного товариства «Торго вий центр Співдружність» (99008, м істо Севастополь, пл. Повстал их, 4, офіс 300, код ЄДРПОУ 01548591, інши х реквізитів у справі немає) в доход місцевого бюджету Бал аклавського району міста Сев астополя (р/р 33214812700002 в ГУДК в міст і Севастополі, МФО 824509, код ЄДРП ОУ 24035629, код платежу 13050200) заборгов аність зі сплати орендної пл ати за землю у розмірі 5015,25 грн. ( п' ять тисяч п'ятнадцять гри вень двадцять п' ять копійок ).

Постанова може бути оска ржена у строки і порядку, вста новлені частинами першою, др угою статті 186 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни до Севастопольського апе ляційного адміністративног о суду через суд першої інста нції шляхом подачі апеляційн ої скарги в десятиденний стр ок з дня отримання копії пост анови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подачі апеляційної скарги .

Суддя О.В. Прохорчук

Постанову складено та підписано в порядку частини 3 статті 160 Кодексу адміністра тивного судочинства України 30 травня 2011 року.

СудОкружний адміністративний суд міста Севастополя
Дата ухвалення рішення23.05.2011
Оприлюднено17.06.2011
Номер документу16092294
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1180/11/2770

Постанова від 23.05.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Прохорчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні