Рішення
від 04.03.2011 по справі 73-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люк сембург/Речна, 29/11, к. 212

РІШЕННЯ

Іменем України

04.03.2011 Справа №5002-10/73-2011

За позовом - Державного п ідприємства Міністерства об орони України «Сакський цент ральний військовий клінічни й санаторій ім. М.І. Пирогова», м. Саки (вул. Курортна, 2, м. Саки, АР Крим, 96500)

До відповідача - Виконавч ого комітету Сакської місько ї ради, м. Саки (вул. Леніна, 15, м.С аки, АР Крим, 96500)

Про визнання недійсним ріш ення та спонукання до викона ння певних дій.

Суддя Тітков С.Я.

П Р Е Д С Т А В Н И К И :

Від позивача - не з' явивс я

Від відповідача - ОСОБА _1 - головний спеціаліст ві дділу правового забезпеченн я та експертизи документів С акської міської ради, довіре ність від 05.01.2011р. № 2/02.1-34 (дійсна до 31.12.2011 р.).

Суть спору:

Розглядається позов Держ авного підприємства Міністе рства оборони України «Саксь кий центральний військовий к лінічний санаторій ім. М.І. Пир огова», м. Саки, про визнання н едійсним рішення виконавчог о комітету Сакської міської ради № 873 від 21.10.2010 р., що стосуєтьс я залишення без розгляду зве рнення ДП МОУ «СЦВКС ім. М.І.Пи рогова» про видачу містобуді вних умов і обмежень забудов и земельної ділянки по рекон струкції лікувального корпу су з облаштуванням 3-х поверхо вої прибудови на території С акського центрального війсь кового клінічного санаторію ім. М.І.Пирогова по вул. Курорт ній, 2 в м. Саки АР Крим; про зобо в' язання виконавчий коміте т Сакської міської ради АР Кр им видати позивачу містобуд івні умови та обмеження забу дови земельної ділянки по ре конструкції лікувального ко рпусу з облаштуванням 3-х пове рхової прибудови на територі ї ДП МОУ «СЦВКС ім. М.І.Пирогов а»; про стягнення з відповіда ча судових витрат.

У судовому засіданні ог олошена перерва до 16 годин 00 хв илин.

До поновлення розгляду сп рави від представника відпов ідача надійшло клопотання пр о продовження строку і про ві дкладення слухання справи у зв' язку з неможливістю забе зпечити явку представника ві дповідача у судове засідання .

Поновив розгляд справи у відсутності представників сторін, суд -

В С Т А Н О В И В :

Рішенням відповідача ві д 21.10.2010 р. за № 873 залишено без розг ляду звернення позивача про видачу містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки по реконструкції лі кувального корпусу з облашту ванням 3-х поверхової прибудо ви на території Сакського це нтрального військового клін ічного санаторію ім. М.І.Пирог ова за адресою: вул. Курортна, 2 в м. Саки у зв' язку з надання м невідповідних документів н а землекористування і власні сть на майновий комплекс, а са ме: у порушення вимог ст. ст. 125, 12 6 Земельного кодексу України , ДП МОУ «СЦВКС ім. М.І.Пирогова », яке реорганізовано відпов ідно до наказу Міністерства оборони України від 27.10.2005 р. за № 649, використовує земельну ді лянку площею 22,2 га, видану Сак ському військовому клінічно му санаторію; свідоцтво про п раво власності на майновий к омплекс по вул. Курортній, 2 в м . Саки, яке видано КРП «БРТІ м. Є впаторія» 24.12.2008 р. на ім' я ДП МО У «СЦВКС ім. М.І.Пирогова», не в ідповідає правовстановлююч ому документу, на підставі як ого воно видано - рішенню ви конавчого комітету № 432 від 26.06.20 08 р. про визнання права власно сті, яким оформлено право вла сності за Державою України в особі Міністерства оборони України.

Пунктом 2 рішення викона вчого комітету позивачу реко мендовано привести у відпові дність з діючим законодавств ом правовстановлюючі докуме нти на землекористування і п роїзвести заміну свідоцтва п ро право власність на майнов ий комплекс по вул. Курортній в м. Саки відповідно до рішенн я виконавчого комітету № 432 ві д 26.06.2008 р. про визнання права вла сності за Державою України в особі Міністерства оборони України.

Оспорюючи законність рі шення відповідача від 21.10.2010 р. № 873 позивач посилається на нас тупні обставини:

- перелік наданих відповіда чу документів повністю відпо відає переліку документів, в казаних у п. 11 постанови Кабін ету Міністрів України від 489 в ід 20.05.2009 р. «Про затвердження по рядку видачі вихідних даних для проектування об' єктів м істобудування»;

- свідоцтво про право власні сть відповідає рішенню відпо відача № 432 від 26.06.2008 р., ніким не ос порено, не скасовано, не визна но недійсним;

- позивач є правонаступнико м Сакського військового клін ічного санаторію, право пози вача на постійне користуванн я земельною ділянкою площею 24,9637 га по вул. Курор тна, 2 в м. Саки визнано постано вою Севастопольського апеля ційного господарського суду від 18.08.2009 р. по справі № 2-10/2801-2009;

- рішення відповідача пору шує право позивача на реконс трукцію об' єкта, який є його власністю, і на отримання вих ідних даних для проектування .

Заперечуючи проти доводі в позивача відповідач посила ється на наступні обставини:

- рішення виконавчого коміт ету Сакської міської ради № 92 від 28.02.2008 р. з урахуванням внесе них змін і доповнень рішення ми № 482 від 26.06.2008 р. та № 888 від 27.11.2008 р. з а Державою України в особі Мі ністерства оборони України о формлено право власності на об' єкти нерухомого майна по вул. Курортна, 2 в м. Саки, а пози вач не є їх власником;

- надане позивачем свідоцтв о про право власності на це ма йно не відповідає законодавс тву;

- оскільки позивач не є влас ником об' єктів нерухомого м айна, які плануються до рекон струкції, він не має право про водити реконструкцію без зго ди власника - Держави Украї ни в особі Міністерства обор они України;

- у зв' язку з тим, що Сакськи й військовий клінічний санат орій як юридична особа припи нена шляхом перетворення у Д П МОУ «Сакський центральний військовий клінічний санато рій ім. М.І.Пирогова», державни й акт на право постійного кор истування земельною ділянко ю від 03.08.1998 р. не підтверджує пра ва постійного користування п озивача відповідною земельн ою ділянкою;

- постанова Севастопольськ ого апеляційного господарсь кого суду від 18.08.2009 р. по справі № 2-10/2801-2009 не виконано і державний акт на право постійного кори стування земельною ділянкою позивачем не отримано, тобто правовстановлюючих докумен тів на земельну ділянку пози вач немає;

- лише рішення органу місцев ого самоврядування є підстав ою набуття фізичними та юрид ичними особами прав на отрим ання містобудівних умов і об межень, а суд має право лише зо бов' язати виконавчий коміт ет розглянути подане клопота ння без визначення судом пев ного змісту висновку рішення .

Позов підлягає задовол енню за наступними підставам и.

1.Чинним законодавством залишення заяви юридичної ос оби про надання містобудівни х умов і обмежень забудови зе мельної ділянки та технічних умов без розгляду не передба чено.

Відповідно до ч. 3 п. 12 Поряд ку надання вихідних даних дл я проектування об' єктів міс тобудування, затверджених по становою Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 р. за № 489, передб ачено, що якщо намір забудови земельної ділянки замовника , зазначений у його заяві (клоп отанні), не відповідає вимога м містобудівної документаці ї та видам використання тери торії, встановленим місцевим и правилами забудови, держав ним нормам, орган місцевого с амоврядування надає протяго м місяця з дня реєстрації зая ви (клопотання) заявникові ви сновок щодо цієї невідповід ності та рекомендації стосов но можливої зміни наміру заб удови земельної ділянки.

Залишення заяви замовн ика без розгляду не передбач ено, а прийняття такого рішен ня суперечить вказаному підз аконному акту і є недійсним.

2. При залишенні заяви бе з розгляду підстав для яких-н ебудь рекомендацій, пов' яза них з наданням замовником до кументів, відсутні.

Оцінка цих документів і дача рекомендацій означає н е залишення заяви без розгля ду, а розгляд заяви по суті. У ц ьому випадку форма прийнятог о рішення суперечить його зм істу, що тягне недійсність ак ту ненормативного характеру .

3. Твердження відповідач а про те, що позивач немає прав овстановлюючих документів а ні на об' єкти нерухомості, я кі підлягають реконструкції , ані на земельну ділянку, на я кої ці об' єкти розташовані, не відповідають дійсності.

Право власності позив ача на об' єкти нерухомості в м. Саки по вул. Курортна, 2 підт верджуються Свідоцтвом про п раво власність від 24.12.2008 р., а пра во постійного користування з емельною ділянкою державним актом № II-КМ № 002826 від 03.08.1998 р., поста новою Севастопольського апе ляційного господарського су ду від 18.08.2009 р. по справі № 2-10/2801-2009.

Те, що вказані документи є належними доказами права по зивача на нерухомість і земе льну ділянку встановлено ріш еннями господарського суду А Р Крим при розгляді спорів по справах № 2-9/2824-2008, № 5002-11/4651-2010 за участ ю тих же самих сторін, і в силу ст. 35 Господарського процесуа льного кодексу України повто рному доказуванню не підляга ють.

У силу ст. 35 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни не підлягають доказува нню і правомірність такого с пособу захисту порушеного пр ава, як вимоги зобов' язати п озивача видати відповідачу м істобудівні умови та обмежен ня забудови земельної ділянк и.

Відповідно до вищезазнач ених судових рішень такий сп осіб захисту порушеного прав а позивача є правомірним.

4. Оскільки позов підляг ає задоволенню, підстав для з адоволення клопотання предс тавника відповідача про відк ладення слухання справи і пр одовження строку розгляду сп ору по справі немає.

Судові витрати відпов ідно до вимог ст. 49 Господарсь кого процесуального кодексу України суд відносить на від повідача по справі.

На підставі викладеног о, керуючись ст. 49, ст.ст. 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, суд -

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити.

2. Визнати рішення вико навчого комітету Сакської мі ської ради № 873 від 21.10.2010 р ., що стосується залишення без розгляду звернення ДП МОУ «С ЦВКС ім. М.І.Пирогов а» про видачу містобудівних умов і обмежень забудови зем ельної ділянки по реконструк ції лікувального корпусу з о блаштуванням 3-х поверхової п рибудови на території Сакськ ого центрального військовог о клінічного санаторію ім. М.І .Пирогова по вул. Курортній, 2 в м. Саки АР Крим - недійсним.

3. Зобов' язати викона вчий комітет Сакської місько ї ради АР Крим (вул. Леніна, 15, м. С аки, АР Крим, 96500) видати Державн ому підприємству Міністерст ва оборони України «Сакський центральний військовий клін ічний санаторій ім. М.І.Пирого ва (вул. Курортна, 2, м. Саки, 96500) мі стобудівні умови та обмеженн я забудови земельної ділянки по реконструкції лікувально го корпусу з облаштуванням 3-х поверхової прибудови на тер иторії ДП МОУ «СЦВКС ім. М.І.Пи рогова»

4. Стягнути з Виконавчо го комітету Сакської міської ради, м. Саки (вул. Леніна, 15, м.Са ки, АР Крим, 96500, відомостей про н айменування і номери розраху нкових рахунків в установах банку в матеріалах справи не має) на користь Державного пі дприємства Міністерства обо рони України «Сакський центр альний військовий клінічний санаторій ім. М.І.Пирогова (ву л. Курортна, 2, м. Саки, 96500, р/р 260023013317 у Сакськом у відділенні № 4573 Державного о щадного банку України, МФО 384180, ОКПО 07659890) 170, 00 грн. державного ми та і 236, 00 грн. витрат на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу.

Видати наказ після набранн я рішення законної чинності.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Кр им Тіт ков С.Я.

Дата ухвалення рішення04.03.2011
Оприлюднено17.06.2011
Номер документу16093550
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним ріш ення та спонукання до викона ння певних дій

Судовий реєстр по справі —73-2011

Рішення від 04.03.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Тітков С.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні